Dodaj do ulubionych

Antygona. Pomocy :)

24.10.10, 18:00
W najbliższym czasie piszę sprawdzian z tej oto lektury. W ogóle nie wiem o czynm jest,
chociaż przeczytałam. Nie rozumiem zbyt. Sprawdzian dopiero piszę w środku tygodnia,
ale wolę wiedzieć od razu...

Z góry dziękuję Wam Kociaki ;*

Obserwuj wątek
    • gossip_girl_fan Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:01
      .
    • norrmalna Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:02
      Mamy ci to strescic?
      • diana_rose Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:03
        to przeczytaj, nie jest długa. Albo przeczytaj streszczenie na internecie!
    • delicjaxx Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:03
      nie czytałam.
      • amela Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:14
        była sobie antygona i miała siostrę ismenę . chciała pochować swojego brata polinejkesa w
        innych książkach jest polinika i zrobiła to . próbowała wciągnąć w tę zbrodnię ismenę , ale
        nie udało jej się . popełniła błąd , ponieważ kreon , władca teb stanowczo zakazał
        chowania polinejkesa , dlatego że był uważany on za ' zdrajcę ' . on i eteokles stoczyli walkę
        o tron i obaj zginęli . kreon , gdy dowiedział się , że to antygona pochowała polinejkesa
        postanowił ją ukarać . w sumie zamyka ją w jakiejś jaskini , czy co to tam było , nie
        pamiętam i skazuje na śmierć głodową . antygona się wiesza , hajmon także się zabił ( był
        on synem kreona i narzeczonym antygony ) , a matka hajmona , gdy dowiedziała się o
        śmierci syna , przebiła się sztyletem . reasumując , kreon chciał być dobrym władcą , który
        nie ma innych praw dla rodziny lub ' prawie rodziny ' , został sam .
    • super_star Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:06
      dziewczyny dobrze Ci radzą. Jest tyle fajnych streszczeń. Przeczytaj jakieś....
    • michaelka Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:08
      Ja miałam opisać racje Antygony i Kreona. Opisać Antygonę i Kreona. Opisać mit
      tebański. Porównać Kreona i Hefajstosa<ojciec , syn>. Porównać Antygonę i Ismenę
      <siostry>.
      Uzasadnić czy Antygona była dramatem. Opisać dramat , który zachowuje zasadę
      trzech jedności <taki schemat ma właśnie Antygona>
      1.Czas- od wschodu do zachodu słońca , jeden dzień
      2.miejsce -przed pałacem , to samo
      3.akcji-zawiązanie akcji,przebieg akcji,punkt kulminacyjny akcji.

I tyle.
      Mam nadzieje , że pomogłam smile
      • michaelka Re: Odpisz :) 24.10.10, 18:10
        U pss chyba źle zrozumiałam. Napisałam ci co ja miałam na sprawdzianie , a Ty
        chyba chciałaś odpowiedzi.
        Ale mimo wszystko napisz czy dobrze napisałam czy źle.
        Pozdro kiss
    • muse_fan Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:10
      streszczenie przeczytaj, trudno się domyślić -.- ja tego nie czytałam, shit xD
    • psycho_ Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:12
      dziewczyny mają rację, najlepszym wyjściem jest streszczenie ;d

a i jeszcze przeczytaj streszczenie mitu o Labdakidach. to na jego podstwaie
      została napisana Antygona
    • truskawkooowaa. Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:13
      mam ten sam problem. jestes w 1 gim ? bo normalnie omawia się Antygone w 3 gim albo
      w 1 liceum. ale teraz musieli wprowadzić już w 1 gim . o.O
    • gabi_989 Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:20
      Ja miałam sprawdzian z tego 2 tygodnie temu smile to było tak że Antygona miała 2 braci
      Polinejkesa i Eteoklesa i oni się pokłócili kto ma być królem ( na początku umówili się żeby
      jeden rok rządził państwem Polinejkes a drugi Eteokles i tak na zmianę). i oni się zabili o ta
      władze . Później królem został ich wujek ( dla Antygony tez to był wujek ). Nazywał się Kreon i on zabronił pogrzebać Polinejkesa bo uważał że to on był wszystkiemu winien.
      Uznał go za zdrajcę ojczyzny. Antygona sprzeciwiła mu się i strażnik przyłapał ją jak
      grzebała swego brata. Wtedy Kreon zamurował ją żywcem a ona nie wytrzymała tego i się
      powiesiła smile Był jeszcze ktoś taki jak Hajmon. To był narzeczony Antygony a syn Kreona.
      On się zabił zaraz po tym jak zabiła się Antygona.

Ja również tego nie czytałam ale pamiętam z lekcji smile
      • gossip_girl_fan Dziękuję za odpowiedzi ;* + moje odpowiedzi do was 24.10.10, 18:37
        Tak jestem w 1 gimnazjum... Widocznie wcześniej wporwadzili..

I dziękuję za pytania, bo może też się sprzydadzą smile

Przeczytaj streszczenie.
        Dziękuję Wam ;*
    • mileyrose Re: Antygona. Pomocy :) 24.10.10, 18:46
      o ja pamiętam jak miałam czytać do dzisiaj nie przeczytałam a spr napisałam na
      3 bo tylko streszczenie przeczytałam i bez lipy jak zwykle
      hehehehehehehehehehehehehehehehehehe
      nie powiem ci o czym było bo już nie pamiętam hehehehehe smilesmilesmilesmile

ps : poszukaj sobie jakieś streszczenie i bedzię dobrze
    • domelciaxdd Ja juz pisałam;] 24.10.10, 18:56
      ja miałam prace klasowa i test z Antygony
      Na pracy klasowej były trzy tematy. Była charakterystyka Kreona, charakterystyka
      Antygony w formie rozprawki i rozprawka na temat:"Antygona wybrała swój los, Kreon
      został przez los pognębiony"(i ja tam opisałam w tej rozprawce że dobrze zrobiła bo
      kierowała sie siostrzaną miłoscią, itd.)

A jak mielismy test z Antygony to wogóle jej prawie nie dotyczył(mielismy 3 teksty i z
      tekstów wybieralismy odpowiedź;D)

pozdrawiam;*
    • corba . 25.10.10, 11:12
      wujek Google nie gryzie . -,-
    • eweel95 Re: Antygona. Pomocy :) 25.10.10, 12:47
      Antygona, córka Edypa i Jokasty, siostra Ismeny, Polinika i Eteoklesa. Kiedy okazało się, że Edyp tak naprawdę był synem Jokasty, ta popełniła samobójstwo, a on został wyrzucony z miasta i umarł na wygnaniu. Jego synowie, Eteokles i Polinik umówili się, że będą wspólnie rządzić Tebami , tzn. najpierw prze rok Eteokles, a potem przez tyle samo Polinik. Jednak Eteokles nie dotrzymał umowy. Wtedy Polinik zwrócił się do króla sąsiedniego miasta, zaręczył się z jego córką i ruszyli na Teby. Dwaj bracia zginęli.

Rządy w Tebach objął Kreon, który zakazał pochowania Polinika, jako że był zdrajcą, a karą za nieposłuszeństwo była śmierć. Ale Antygona, kierowana miłością do brata i strachem przed bogami, urządziła mu po kryjomu pogrzeb. Próbowała namówić siostrę, Ismenę, ale ta się nie zgodziła. Za pierwszym razem, gdy strażnicy to zobaczyli, odkopali go, ponieważ był tylko lekko przykryty ziemią( Antygona nie miała czasu, żeby wykopać mu porządny grób), jednak gdy dziewczyna drugi raz zakopywała brata, strażnicy ja przyłapali i zaprowadzili do Kreona. Antygona wcale się nie bała kary, uważała, że zrobiła dobrze, bo zgodnie z prawami bożymi. Kreon kazał zamknąć ją w jaskini. Kiedy Antygona szła do miejsca swojej śmierci, narzekała na to, że nie pozna życia, nie usłyszy pieśni weselnych, nie urodzi dzieci, ale nie bała się śmierci.

W między czasie do Kreona przychodzi mędrzec, Tyrezjasz, i mówi mu, że postąpił źle, i żeby wszystko odkręcił. Wystraszony władca rozkazuje wyciągnąć Antygone z jaskini, jednak jest już za późno, bo Anygona popełniła samobójstwo, wieszając się.

Hajmon ( syn Kreona) na wieść o śmierci ukochanej także popełnia samobójstwo. To samo robi jego matka, Eurydyka, ponieważ nie może znieść śmierci syna. Kreon zostaje sam, pełen bólu i rozpaczy,co jest dla niego najwiekszą karą.

pisalam sama, troche pomagała mi ciocia Wikipedia, powodzenia na sprawdzianie wink
    • kc_cody_simpson Re: Antygona. Pomocy :) 25.10.10, 13:49
      Ja też niedługo to omawiam xD
    • gossip_girl_fan Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :** 26.10.10, 17:21
      Dzięki ;*
      • minaslia Re: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :** 26.10.10, 17:26
        ja to przeczytałam w jakieś 40 minut, tobie też radzę.
        Ps. Przewodnik chóru to Koryfeusz. ;p
    • dominikax3 Re: Antygona. Pomocy :) 26.10.10, 17:24
      poszukaj w google .
    • coldprincess Re: Antygona. Pomocy :) 26.10.10, 17:26
      yyhm. to przeczytaj jeszcze raz.
    • fantabuu G O O G L E ! ; xxx 26.10.10, 17:29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka