Dodaj do ulubionych

chemia - kto wytłumaczy???

18.11.10, 20:34
w poniedziałek na lekcji mnie nie było i nie rozumiem tematu wiec moze jest tu ktos dobry z chemii kto mógłby mi to chociaz w skrócie wytłumaczyc....
wiec tak:
temat lekcji był to Izotopy
no i były jakies liczby masowe oznaczone literka a i jakies liczby atomowe oznaczone literka z...i nie rozumiem co to są te liczby???skąd sie je bierze???
I jeszcze cos takiego co to znaczy ze izobary wodoru mają:
PROT 1H p=1 n=0???
DEUTER - coś innego
TRYT - coś innego
co to sa te prot, deuter i tryt???
bede bardzo wdzieczna za pomocwink
Obserwuj wątek
    • alexrusso Re: chemia - kto wytłumaczy??? 18.11.10, 20:37
      nie wiem jak to zrobić
      ale pochwale się że miałam raz izotop podawany przy badaniu big_grinbig_grin

alexrusso
    • shewerewolf ` 18.11.10, 20:44
      O kurz... Co to za czarna magia!? Nie wiem.
      • geniaaa ` 18.11.10, 20:48
        niestety nie wiem o co może tu chodzić, nie pomogę Ci. ;c
    • bellalullably16 Re: chemia - kto wytłumaczy??? 18.11.10, 20:53
      A- liczba masowa ( u dolu pierwiastka np. jak masz Al(glin) to wlasnie to A wynosi 10,81 a w przyblizeniu 11.
      Z- liczba atmowa u gory pierwiastka np. Al (glin) ma 13

tylko tyle moge ci pomoc
    • doma9100 Re: chemia - kto wytłumaczy??? 18.11.10, 20:57
      A - to liczba masowa
      z - liczba atomowa
      co do tego że 1H ma p=1 a n=0 [ wystarczy że bd wiedziała żee izotopy są to atomy tego samego pierwiastka różniące się liczbą neutronów w jądrze, a protony i elektrony zostaja takie same] dlatego więc inny H może mieć n=2 a protonów dalej 1. ;D wpisz w google bo to trochę skomplikowane.
      H - Istnieje w postaci dwóch stabilnych izotopów 1H (prot) i 2H (deuter, D) oraz niestabilnego – 3H (tryt, T). smile powodzenia smile

• szatynka Mhm. 18.11.10, 21:05
      Izotopy - jak wiesz są to odmiany tego samego pierwiastka, które różnią się liczbą neutronów, a więc liczbą masową A.

Teraz tak: liczbę masową A i liczbę atomową Z odczytujesz z Układu okresowego pierwiastków czyli tablicy mendelejewa.

Np. wodór. Znajduje się w 1 grupie i w 1 okresie. Patrzysz na tablice i masz:

liczba masowa A : 4, 003 u.
      Liczbę masową mierzymy w unitach.

liczba atomowa Z : 1

Prot, deuter i tryt są to IZOTOPY WODORU.

Nie rozumiem Twojego zapisu, ale chyba chodzi o to, że Prot ma 1 proton i 0 neutronów. Jak wiesz protony równają się liczbie atomowej pierwiastka czyli Z. A neutrony równają się różnicy liczby masowej A i liczby atomowej Z.

Tyle.
    • katsuumi_17 Re: chemia - kto wytłumaczy??? 18.11.10, 21:05
      Liczba masowa to masa atomowa danego pierwiastka, natomiast liczba atomowa to liczba porządkowa pierwiastka w układzie współrzędnych. Bierze się je z układu okresowego (tablicy Mendelejewa).
      Prot, deuter i tryt to izotopy wodoru. Prot- składa się z 1 protonu, 1 elektronu, nie zawiera neutronów.
      Deuter- tak samo, jak prot, tylko zwiera w jądrze 1 neutron,
      Tryt- tak, jak prot, tylko zawiera w jądrze 2 neutrony.
    • iza.bugdol@yahoo.pl tu. 18.11.10, 21:09
      1 H p=1 n=0informuje nas ile protonów i neutronów jest w jednym iztopie wodoru (w jednym ponieważ na początku jest 1), więc znajduje się; 1 proton i zero neutronów, H-wodór.

prot-protony, klik.
      deuter-deutrony, klik.
      tryt-tego nie wiem

• miss_immortal hłe hłe 18.11.10, 21:16
        mnie nie pytaj z chemii mam 1 1 1 1 4 4 2 xd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka