Dodaj do ulubionych

liceum = problem

24.11.10, 21:56
mam taki problem.. otoz chciałabym dostać się do takiego dobrego (bardzo dobrego ) liceum. rodzina mnie zacheca bo dobrze sie ucze a w paru przedmiotach jestem naprawde bardzo dobra. chce isc na profil bio-chem. i tu jest problem.
otóz chodze do szkoly na wsi... wiadomo, nie jest to tak wymagajaca szkola.. chociaz jest baru swietnych nauczycieli... i np dostaje te 5 z kartkowek, czassem trojki... roznie, ogolnie idzie mi dobrze w tamtym roku mialam srednia 5.0 ...ale co mi z tych dobrych ocen gdy nauczyciele stawiaja je zza takie błahe rzeczy? i odrazu sie to zapomina ? ..... nauczyciele mowia ze jak pojdziemy gdzies dalej to ze nas wysmieja bo na swiadectwie 5 a tu sie okazuje ze nic nie umiemy.....

warto wogole sie starac o dostanie do takiej szkoly???

i druga sprawa...jesli sa tu jakies lucealistki na forum to powiedzcie czy to wyglada tak strasznie jak to opisuja?? masa nauki ze sie nie ma na nic innego czasu... tylko nauka nauka nauka i nauka????????? <br />

jak jest w liceum?

dzieki wszystkim z gory serceserceserceserceserceserce
Obserwuj wątek
    • norrmalna , 24.11.10, 22:01
      Wiec, w tym roku poszlam do liceum, owszem, momentami jest ciezko, ale bez przesady, mam czas wolny.
      Profil chemiczno-biologiczny wydaje sie byc trudnym, ale jezeli wierzysz w swoje sily to idz. Zeszta popytaj moze znajomcy z tej szkoly do ktorej chcesz isc.
      • norrmalna Re: , 24.11.10, 22:02
        Napisalas tez, ze jestes dobra z kilku przedmiotow, zapewne z chemii i biologii tez, wiec idz. Najwyzej jakby ci nie szlo, to w drugim polroczu mozesz zmienic szkole.
        • lykke_li tylko ze nie mam tam znajomych 24.11.10, 22:06
          ta szkola jest w krakowie , wiec nikogo nie znam , tylko jedna osoba z pobliskiego miasta tam chodzi..
          • norrmalna , 24.11.10, 22:09
            Mimo to, zaryzykuj, idz, zawsze mozesz zmienic szkole w drugim polroczu, gdybys nie dawala rady.
        • smajluu Re: , 26.11.10, 23:26
          Na koniec gimnazjum miałam średnią 5,5. Poszłam do zwykłego liceum, nie pchałam się do większego miasta. Jestem w klasie humanistycznej. I jest o wiele ciężej niż w gimnazjum. Skoro u Ciebie w gimnazjum wstawia się dobre oceny za jakąś pierdółkę to może być ciężko. Nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Trzeba samemu notatki robić - tak jest u mnie i jak podejrzewam w innych szkołach średnich również. Musisz się liczyć z tym, że do tego dobrego liceum może być wielu chętnych. Przyłóż się do nauki, na początku może być trudno, " bo w gimnazjum nie było tyle nauki". Będzie dobrze wink.

pozdrawiam.
    • utleniona . 24.11.10, 22:09
      Wiesz co?

Nieważne jest to czy mieszkasz na wsi czy w mieście. Najważniejsze jest to abyś miała chęć do nauki więc jeżeli masz chęć do uczenia się i do dostania się do dobrego liceum, to idź w tym kierunku śmiało. Zapewniam Cię, że jeżeli będziesz uczyła się systematycznie to nie powinno Ci na nic zabraknąć czasu.

Pozdrawiam.
      • lykke_li ehm 24.11.10, 22:17
        no w sumie... nie wszyscy musza byc geniuszami z wszystkich przedmiotow ;/// wink
    • poconacokomuto własnie zaczelam nauke w liceum....wbijaj. 24.11.10, 22:19
      ...w podstawowce były same 5, gimnazjum 1 i 2 klasa średnia 3.6-3.8, 3 gimnazjum 4.3 smile
      liceum. no coż, to zależy od liceum ile nauki i w ogl. jestem na profilu bio-geo. klasa 1c. tylko klasy c mają nabardziej surową pania od bio.
      powiem ci tak: idź do liceum. warto. tu atmosfera jest naprawdę fajna (nie to co techn. czy zawa) można się poczuć ciut doroślej, lepiej cię traktują, może trochę surowiej, ale to nic. nauki jest sporo, wiadomo, bez niej nic nie osiągniemy. jesli nie chcesz liceum, i wybierz techn. to nauki też jest duuużo. 4 lata, matura + egzamin z zawodu? nie fajnie. lo jest tylko matura, do której jesteś przygotowywana od samego początki. polecam. big_grin
    • alice94_ Re: liceum = problem 24.11.10, 22:19
      Ja jestem w pierwszej klasie biol-chemu i powiem tak, nauki trochę jest, bo to przecież klasa przyszłych lekarzy, ale bez przesady. Spokojnie wystarcza czasu na spotykenie się ze znajomymi, zakupy, siedzenie przed netem itp. Oczywiście o obijaniu się raczej tu nie można mówić, ale 2, 3 godz nauki dziennie to standard, nie więcej. O stopnie też się nie martw. Ja w gimnazjum w III klasie miałam średnią 4,83, a chdziłam do dosyć średniego gimnazjum. teraz ciągnę na trójkach, czwórkach czasem dostaję piątki, a moje liceum wg statystyk jest najlepsze w powiecie ;d.
      Może tylko początek jest taki trudny, najgorzej jest z tym przestawieniem się. Ale później wszystko wraca do normy. Ogólnie polecam ci to liceum ;p.
      • pamilly Re: liceum = problem 24.11.10, 22:30
        łee tam - ja mam podobno zapi.erdol, a i tak się nie uczę i jadę na 2,3,4 i 5 też się zdarzają ;D
        liczy się podejście - jakbym miała się uczyć 2 godz w chacie to bym chyba ocipiała o.O
        a jak laczek wpadnie to trudno - żyje się dalej ;D
    • michaelmontana Re: liceum = problem 24.11.10, 22:24
      w moim mieście są 2 licea i to zależy od szkoły.
      1- tyle wymagają, nic nie uczą, 100 sprawdzianów w tygiodniu i nic im nie możesz powiedziec.
      2 - dużo wymagają, strasznie dużo uczą, nauczyciele z wielką przyjemnością zostają na twoją prośbę i Ci pomogą, zawsze pomogą, 2 sprawdziany czasem 3 w tygodniu. Więcej nie dają ;p
      Jest gites. Zależy jaka szkoła
    • dagas95 też ide na biol-chemm :D 24.11.10, 22:29
    • alicesz Re: liceum = problem 24.11.10, 22:34
      Spokojnie. To jakiś denny stereotyp, że jak ktoś jest ze wsi to od razu głupszy. Mój kuzyn chodził do podstawówki na wsi i poszedł potem do gimnazjum do większego miasta. Okazało się, że na wsi był o wiele większy poziom niż w niejednej podstawówce w mieściewink To tak na dodanie otuchy.
      Po za tym w mieście też są nauczyciele, którzy dają 5 za naprawdę błache rzeczy. Miałam tak z fizyką. W gim miałam 6, a jak poszłam do liceum to po prostu masakra. Ledwo na 3 skończyłam. To samo było z niemieckim.
      Ważne żebyś dobrze napisała egzamin gimnazjalny i miała ładne oceny z biologii i chemii, a wtedy wszystko się ułoży po twojej myśli, bo to pkt odegrają kluczową rolę w dostaniu się do szkoływink
      Jeśli chodzi o naukę... To zależy. Wiesz, na pewno jest jej więcej niż w gimnazjum, tematy (mimo, że te same) zawierają więcej szczegółów, które trzeba po prostu się nauczyć.
      Do tego dochodzą bezsensowne przedmioty przez które marnuje się czas na naukę czegoś bardziej potrzebnego. Ale ogólnie nie kieruj się złymi opiniami, bo na studiach jest o wiele gorzej xD Wiem co mówię.
      U mnie wszyscy się nimi zachwycali, mówili, że będzie kompletny luzzz, a życie studenckie będzie po prostu odreagowaniem po ciężkim przygotowywaniu się do matury.
      Oczywiście wszystko okazało się nieprawdą!
      Każde kolokwium, które mam praktycznie co miesiąc jest taką małą maturką. Przy nich zwykłe sprawdziany to niczym mała kartkówka. Oczywiście, to zależy od kierunkówwink

Widzę, że idziesz na bio-chem. Biologia rozszerzona ma co prawda o wiele więcej szczegółów niż taka podstawowa, ale jeśli to lubisz i chcesz się rozwijać pod tym kątem to na pewno dasz radęwink

Życzę powodzenia!
      I nie kieruj się swoją sytuacją, bo naprawdę, dla chcącego nic trudnego, a zawsze warto spróbować i poświęcić trochę więcej czasu na tą nieszczęsną naukęwink
    • discophantom licealistka odpowiada 24.11.10, 22:58
      co do ocen, szkoła jest po to, żeby cię uczyć. do gimnazjum szłam ze świetnymi ocenami nie mając nic w głowie, a idąc do liceum miałam wiedzę, ale i kiepskie oceny.
      co do nauki, ja chodzę do naprawdę dobrego liceum i, nie będę ściemniać, jest sporo nauki. ja się nie uczę w ogóle i ciągnę na 2 i 3, ale są i tacy, którzy uczą się dużo i mają takie same lub gorsze oceny od moich. trzeba po prostu słuchać na lekcjach (bo nauczyciele nie mają zwyczaju dyktowania notatek, a podczas ich monologów pada kilka ciekawych informacji przydatnych potem na sprawdzianie), w miarę regularnie odrabiać prace domowe i czasami sobie powtórzyć wiedzę, np. przed sprawdzianem.
      i przygotuj się na duży szok z ocenami, bo w dobrym liceum nie stawiają ocen za byle co, ani nawet za dobrze napisane rzeczy.
      mogłam trochę powyolbrzymiać, ale tak naprawdę da się przeżyć.
    • lykke_li dzieki wsyztskim 25.11.10, 19:42
      bardzo dziekuje za pomocwink) oczywsicie piszcie dalej , wsyztko mnie interesuje... u mnie najgorzej z fizą i z niemcem .. to fakt.. angielski idzie mi perfect, ponad program , z chemiii mam piatke u najbardziej wymagajacego nauczyciela ( i co najwazniejsze dobrego) w powiecie.., z bio\/ ucze sie systematycznie , chociaz wiekszosc rzeczy szybko zapominam ;DD
      ale watro sprobowac ... wink)

a co do studiów to zalezy jakie studia..moja siostra studiuje na asp w lodzi i ma luzik straszny ... tylko ze ja nie w tym kierunku ..

pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;*
    • ensuite Re: liceum = problem 25.11.10, 19:51
      mieszkam w Krakowie więc mogę ci jakoś pomóc.
      tzn powiedz mi do jakiej szkoły się wybierasz, jeśli chcesz.
      znam większość liceów przez moją siostrę i znajomych.
      i rada: nie martw się, wszędzie na początku jest ciężko. kiss
      • lykke_li Re: liceum = problem 26.11.10, 23:12
        chodzi mi o liceum , w rybniku - krakow no nie ;p;p ... jesli wiesz cos to pisz wink)) ;**
    • cynamonowa Re: liceum = problem 25.11.10, 20:02
      Oczywiście, że warto. Ja już skończyłam liceum, ale ponownie szykuje się do matury bo nie " trafiłam" w swoje powołanie i kierunek, który przyszło mi studiować to absolutnie nie to. Co do nauki w liceum to zalezy od wielu czynników. Im lepsze liceum wybierzesz tym lepiej.
      • hilary_fanka Re: liceum = problem 25.11.10, 20:14
        Chodzę dopiero do drugiej gimnazjum, stymże moja szkoła to też liceum. Właściwie to głównie liceum - jest w nim chyba z osiem klas , róznych profili na rocznik. Gimnazjum liczy tylko dwie.
        To szkoła z wyselekcjonowanym gronem ludzi. Zarówno w gimnazjum i liceum nauczyciele bardzo ryją i są wymagający. Myślę jednak, że do takie szkoły warto chodzić - potem ma się zapewnione dobre przygotowanie do matury i na studia.
    • pauu26 Re: liceum = problem 26.11.10, 23:24
      jeśli ktoś wyśmieje cię z powodu gorszych ocen to jest co najmniej dziwny...
      moim zdaniem jeśli masz jakiekolwiek szanse to warto walczyć o dostanie się do jak najlepszego liceum. . A jeśli się do niego w ogóle dostaniesz to znaczy, że sobie powinnaś jako tako poradzić nieee ?
    • kasix_14 Re: liceum = problem 26.11.10, 23:40
      tak, w liceum jest dużo nauki uncertain
    • drama_queen Re: liceum = problem 26.11.10, 23:45
      moja kuzynka jest ze maleńkiej miejscowości, a dostała się do jednego z najlepszych liceów w Polsce. ale nie ma nic za darmo. uczyła się na bieżąco i musiała brać udział w wielu konkursach, bo aby dostać się do tamtej szkoły nie wystarczyło mieć dobrej średniej, ale mieć też wiele osiągnięć.
    • jane_ Re: liceum = problem 27.11.10, 11:54
      nie rozumiem tego, jak można dzieci stawiać przed tak ciężkimi wyborami.

też nie chodze do szkoły w mieście, jednak ma ona bardzo wysoki poziom, a przynajmniej miała - mój rocznik zaniża średnią. absolwenci tego gimnazjum podostawali się zazwyczaj tam, gdzie chcieli, nawet do najlepszego, hm, może inaczej - najbardziej prestiżowego liceum, jakie mamy w województwie - opolskiej 'dwójki', gdzie mnie pcha na siłę polonistka, btw.
      znałam kilka osób, które chodzą do liceum, i to nie jest aż takie złe. myślę, że nauczyciele przesadzają, specjalnie nas straszą. wydaje mi się, że kwestia przyzwyczajenia się do nowego trybu nauki - jak inni dali radę, tak my też damy. teraz musimy robić tylko jedno - nauka, konkursy, test. z osiągnięcami dostaniesz się gdzie chcesz. i to mi teraz spędza sen z powiek.
      • dodus hej :) 26.12.10, 22:23
        ja jestem na profilu biologia-chemia-matematyka
        i powiem że jest ciężko
        nie byłam za dobrą uczennicą w gimnazjum i jest naprawdę ciężko
        ale jeśli ty mówisz że się dobrze uczysz to jestem pewna że sobie kiss
        tu jest potrzebna motywacja a widzę że ty ją masz smile
        i idź do tego liceum sądzę że nie pożałujesz kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka