Dodaj do ulubionych

'Język' młodzieży.

27.12.10, 19:35
Ten którego większość z was używa. Czyli np. zwała , żal , słitaśnie ,ale urwał itd. Teraz też dużą ilość słów mówimy w obcym języku . Najczęściej angielskim. Taki 'język' młodzieży trzyma się przez kilka pokoleń.Potem jest zmieniany. Ciekawi mnie skąd brane są takie wyrażenia.I co niektóre z nich oznaczają. W obecnych czasach coraz częściej stosowany jest tez sarkazm. Niestety niektórzy nie umieją wrażać sarkazmu w sposób sarkastyczny i częstko trudno jest ich zrozumieć.

Co wy o tym myślicie.?big_grin
Obserwuj wątek
    • kontrastowa Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:40
      no z tym sarkazmem to prawda . xd No ja osobiście używam dużo słów angielskich i typu ' żaal ' ' śliitaśnie ' i wgl . xd
      • martim Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:42
        Ja też używam tych słów. Ale zawsze jest tak że co jakiś czas to się zmienia.
        • fineaszka Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 21:37
          Ja często mówię sarkazmem. Nie wiem czemu tongue_out I często gadam też omg. Ale urwał nie mówię. xd
      • nnata1221 Re: 'Język' młodzieży. 29.12.10, 12:53
        Często też się mówi z angielkiego np : jaki look , albo wejtingujcie na mnie :p , o i najlepsze to japa ,
    • miastowa. Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:45
      używam .
    • lovelena Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:46
      to prawda, że mlodziez duzo mowi po angielsku. ja sama bardzo duzo razy sklejam zdania po angielsku. potrafie przez 30 minut gadac z mlodszym bratem po angielsku ; ) mysle, ze to fajnie ; ) na pewno sie kiedys przyda ; )
      • martim Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:48
        lovelena- ja tez tak mówię i też uważam , że to fajne i nawet pożyteczne big_grin
        • luflee. Re: 'Język' młodzieży. 29.12.10, 12:38
          teksty z mixa youtube typu 'siema eniu' i 'ale urwał' mnie już nudzą, nie umiem się do nich przyzwyczaić i moim zdaniem są naprawdę głupie.
    • alice087 ha, ja na dodatek mam czasem myśli po ang xD 27.12.10, 19:50
      prawie codziennie w określonej sytuacji używam języka ang i czasami mówię coś sobie w myślach po tym języku...

i oczywiście zdarza mi się używać słów typu: "żal" , "spoko" , "słit" tongue_out
      • martim Re: ha, ja na dodatek mam czasem myśli po ang xD 27.12.10, 19:54
        wiesz ja lubię angielski i szybko mi się wpaja dlatego popieram jego używanie
      • meggi_13 Re: ha, ja na dodatek mam czasem myśli po ang xD 27.12.10, 22:07
        lol, ja nawet piszę swój pamiętnik in inglisz XD
    • mejbelajn. Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:53
      te słowa które wypisałaś.. to naprawdę "żal" jak się je czyta/słyszy. ja nie używam takiego języka, jeśli już to inne słowa, które zmieniamy na "swoje" z przyjaciółkami tylko i wyłącznie po to, żeby mieć się z czego pośmiać, np. oks, spoczi, sponio. wolę już zapożyczać słów z j. angielskiego niż mówić i traktować poważnie taki "język" młodzieży.
    • shewerewolf ` 27.12.10, 19:56
      Czasem takie slangi są masakrycznie nie fajne. uncertain
      • martim Re: ` 27.12.10, 19:58
        wiem.nie dość , że czasem nie fajne do i czasami denerwujące.
    • dorr Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 19:58
      jakoś głupio mi wplatać angielskie zwroty w polskie zdania, ale nie mam nic przeciwko gadania po ang. , bo sama tak robię z koleżankami czasem. nieraz również używam tych młodzieżowych słów i gdyby mi ktoś kazał to nie potrafiłabym zamienić na jakieś inne xD
      • martim Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:02
        dorr- ale z czasem jak będzie 'moda' na inne śmiechowe słówka to i tak samo z siebie się zmieni.big_grin
        • arriane_ Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:09
          Ja nie potrafię w polskie zdanie wpleść ang. słówek.

Oczywiście mówię słowa typu : słitt,ale urwał
          Ostatnio dosyć często mówię LOL
    • ghastly Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:07
      Jest jak jest i... Mnie tam to nie przeszkadza.
      • greenday_4ever Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:17
        ja z moimi koleżankami czasem używamy plątaniny polsko-angielskiej jak np. You don't have One Kula in this kolczyk!, albo This podkoszulek jesty fou U! to sa takie zwroty które wywołuja wielki uciech i wgl. ale nie ukrywam że prawie każdy nastolatek posługuje się wulgaryzmami! bo jak tu nie przeżyć bez poczciwego "Kur*a" to na tyle
        Buziaki Friendsy! <3
    • martim Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:16
      Ha, moi koledzy zawsze mówią kiedy idą na przerwę 'Idziemy robić zwałe . ' I zawsze jak to powiedzą idą do woźnego.
    • pati2505 Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:22
      O tak.! Teksty typu o ...co ci biega, słit itp. też ich używam, ale nie tak często.
      Moja kol. często mówi " jesteśmy w Mediolaaaaaaaaanieeeeeee"
      Ale częściej wtrącam coś po ang. często mówię "who cares" lub wtf .

Z wiekiem i modą to przemija, ale fakt, nie ma raczej nastolatki, która nie używa młodzieżowego 'slangu' jeśli można to tak nazwać ;ptongue_outbig_grinwink
      • martim Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 20:44
        Ha , ja tez często mówię 'Jesteśmy w Mediooooolanieeeeeeee' tak samo mówię w draamatyczny sposób 'Pewnie masz racje.Albo..nie masz racji'.
    • cameron ( ; 27.12.10, 20:26
      u nas codziennie w klasie tworzy się bardzo wiele nowych powiedzonek, które używamy między sobą, są po prostu genialne XD zapoczątkowane przez chłopaków, który jak coś powie [nawet nauczycielka na lekcjach] to idealnie w kilku słowa komentuje daną sytuację czy słowa. ; D te wszystkie teksty są brane z you tube, komixxów itp. ogólnie z neta.
      co jakiś czas się to zmienia
      ja nie rozumiem ludzi, którzy nie kminią sarkazmu...
      • martim Re: ( ; 27.12.10, 20:46
        Mój kumpel odpowiedział pani na pytanie a jeden gościu zaraz 'Kamil ty geniuszu' .Teraz ja tak ciągle mówię. Czasem zmieniam imięwink.
        • martim Re: ( ; 27.12.10, 21:08
          Już nikt się nie wypowie.?crying
          • hellokiciara Re: ( ; 27.12.10, 21:23
            używam języka podwórkowego xD
            czyli " Czaisz " "kumasz" itd , ale gdy już jestem w szkole ma j.Polskim , muszę już innego używać .
            język potoczny 0_o
    • slitaasna. Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 21:20
      hehe. Prawda. Ja też często używam tych słów i sarkazmów. big_grin
    • butterfly141 Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 21:30
      Ale urwał? Pierwsze słyszę wink Mnie te powiedzenia wkurzają, bo np. gdy ktoś komuś dogada tak, że ten drugi nie wiem co odpowiedzieć, to powie akcentując 'jaki żal' i myśli że jest lepszy.
    • serduchowo Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 21:35
      mi to nie przeszkadza zbytnio
      ja używam : no rejczell...! (no raczej), no of kors (oczywiście), no i nie pamiętam teraz. (sorka za to spolszczanie ale tak lubiętongue_out)
      • martim Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 21:37
        okok. ja większość słów ang., spolszczam.,
    • lace Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 22:01
      Ja tylko używam "sorry", bo mi zostało pierwszej klasy podstawówki. Mówią mi że sarkazm i ironie niby też używam, ale ja bynajmniej tego nie zauważam.
    • trufla Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 22:10
      Warto zważyć, że nie wszyscy tak mówią. Najbardziej wkurza mnie udawanie takiego dżezi i kól poprzez używanie angielskich i polskich słów. Ja również błysnęłam młodzieżowym językiem...
    • paulin92 Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 22:12
      mysle ze jestes glupia buziaki
      • shadow_ Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 22:28
        Używam zawsze słów takich jak lol, dżizas albo of kors. xD Żal mówię, gdy chcę siostrę wkurzyć, bo tego słowa nie lubi, ehehe. (-;
    • sheisemily Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 22:15
      maj język to nie polski ani angielski. ;x

sama wymyslam.
    • pyska017 Re: 'Język' młodzieży. 27.12.10, 22:18
      Hmmm...
      Często wymyślam neologizmy- najczęściej nie mające sensu...
      Często spolszczam angielskie sformułowania, chociażby:"Kiddingujesz ze mnie?"
      Jak już napisałam- bezsensu...
      Np. ostatnio zaczęłam mówić "kicham", co ma znaczyć, że olewam... Lub zamiast nie kłam- nie judaszuj... Ale to są sformułowania zaczerpnięte z różnych cytatów wink
      Dodam, iż aby nie mówić omg- oh my god, mówię oh my gadget! ;d
      Bezsensu, ale się przyzwyczaiłam wink
    • shadow_95 Re: 'Język' młodzieży. 28.12.10, 02:25
      ja lubię wplatać w język jakim sie posługuję francuski np gdy chcę przejśc to mówie ''excusez moi''[ekskiuze mła]albo jak kogos potrące albo zrobię coś niechcący to "pardon" [pardą] może mi sie to bierze stąd że kolega mojej cioci jest z Francji i dosyc dużo przebywam w jego towarzystwie ( 3/4 roku jest w polsce)big_grin ale ang tez wplatam albo czasem mówię zdrobnieniami abo różnymi wyrażeniami typu spoczko, raczej nie inaczej itepe itede ;p
    • doomi. Re: 'Język' młodzieży. 28.12.10, 10:03
      tez uzywam sarkazmowtongue_outale ,,ale urwall''nie mowie smilehehwink
      • aliis tak samo z : XD 28.12.10, 10:12
        czy ktoś wie co znaczy ta minka. ? wiem kiedy się jej używa, wiem o co w niej chodzi tylko jakby mnie ktoś zapytał to nie potrafiłabym na to odpowiedzieć. xd

wszystko jak zwykle z ameryki.
        no ale cóż. wszystko za nas wymyśla już ten kraj czy kontynent.
        używam dużo takich słów typu : żall, spoko, słiiitaśne, omg, ....
        ale urwał xd
    • yorkie Re: 'Język' młodzieży. 28.12.10, 10:09
      Dla mnie te słówka "zwała", "żal", "lol", "słitaśnie" itp. są pokemońskie. Nie używam takich wyrażeń, ale częśto mówię po angielsku. Nie tylko pojedyncze słówka, ale czasami całe zdania (jak się kłócę z blacharami, żeby nie zrozumiały tongue_out). Koleżanki uważają, że mówię gorzej niż Dżoana z Tap Madl shock
    • fanka7137 Re: 'Język' młodzieży. 28.12.10, 12:58
      Zgodzę się. Jedno słowo z jakiego korzystam to "słitaśny", bo nic lepiej nie opisuje stanu umysłu moich koleżanek smile Denerwuje mnie natomiast, jak dziewczyna tak się kompromituje mówiąc co chwilę "żal", "siara" albo coś w tym stylu. Irytujące jest też określenie dobrej zabawy jako "śmiechowo" bądź "zianiowo". Widać, że Polska jest bardziej angielska niż Wielka Brytania czy Stany Zj. (przykładowo). Zwrot "sql". Widziałam pare razy w opisach na gg u moich koleżanek, i krew mnie zalewa jak któraś z nich coś takiego ma w opisie.
      • martim Re: 'Język' młodzieży. 28.12.10, 13:03
        Ja nie mówię 'żal' ale 'śmiechowo' używam. Podoba mi się to sformułowanie. Ale każdy ma inny gustwinkbig_grin
    • mweezy . 28.12.10, 13:37
      O, tak. Zmieniają się czasy i zmienia się slang, tak było, jest i zapewne będzie. Ja sama mówię spoczi, słitaśnie, lol, sorry i inne takie, co nie oznacza, że nie potrafię zbudować mądrej wypowiedzi. A co do sarkazmu, to sarkastyczne wypowiedzi są teraz modne, ale to żałosne kiedy ktoś nie potrafi ironizować, a mimo to próbuje to robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka