Dodaj do ulubionych

Mam ze sobą problem.

11.02.11, 20:05
Cześć.
Mam ze sobą problem. Nie piszę tego wątku, żeby się wyżalić, ale po to, aby się poradzić. Ja już nie wiem co mam zrobić.
Otóż uważam, że jestem brzydka. Mam pełno kompleksów. Za duży nos, za małe usta, krzywe zęby, okulary, za długa broda, za małe oczy, za szerokie ramiona, brzydkie włosy, grube nogi i mogłabym tak wymieniać bez końca. Nie mogę znaleźć w sobie nic ładnego. Ja rozumiem, że nie liczy się tylko wygląd, ale takiej brzyduli jak ja, trudno znaleźć koleżanki, a już tym bardziej kolegów. Już nie wiem co mam ze sobą zrobić. Czuję się okropnie w swoim ciele. Staram się być pogodna w domu, żeby nie martwić mamy, ale wcale tak nie jest. Jestem nieszczęśliwa. Boję się, że nigdy nie znajdę pracy, koleżanek, męża, a to przez mój wygląd. Co mam robić? : (
Obserwuj wątek
    • nikawika Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 20:13
      może zamiast się nad sobą użalać, zrobisz coś z sobą ?
      zapisz się do ortodonty i spytaj o aparat ortodontyczny, kup soczewki, maluj się tak żeby zatuszować wady, dobieraj ciuchu by ukryć wady figury...
      zrób coś z sobą !
      albo zaakceptuj się taką jaką jesteś.
      zresztą, popatrz na swoje kolezanki, one też nie są idealne.
    • katsuumi_17 Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 20:14
      Postaraj się, aby ludzie zobaczyli twoje wnętrzne i na jego podstawie Cię oceniali. smile
    • trufla Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 20:20
      Postaraj ukryć się swoje zewnętrzne wady np. nosząc dopasowane ubrania i fajne dodatki odwracające wzrok od tego jak wyglądasz (skoro tak Ci to przeszkadza). No i postaraj się żeby ludzie zauważyli to co masz w środku - wygląd to naprawdę nie wszystko...
      • pwe Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:27
        nie patrz na swoje wady tylko na swoje zalety a z wadami idź do fryzjera kosmetyczki i ortodonty a i nie zapomnij zapisać się na wizytę do okulisty jeśli okulary ci przeszkadzają.
        • agus1512 Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 22:27
          Ja przeżywam coś podobnego, tylko uważam że nie jestem brzydka raczej przeciętna Ja również nie mam koleżanek jest mi smutno z tego powodu nienawidzę siebie za to, że nie umiem się porozumieć nawet z rowieśnikami o rodzicach i chłopakach nie wspominam.cry
    • madalena Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 20:22
      zamiast się nad sobą użalać to zrób coś ze sobą. zacznij się malować by ukryć wady, ale nie tona tapety tylko delikatnie i naturalnie, może zmień fryzurę? zapisz się do ortodonty, okulary to nie problem też je noszę i bardzo nie lubię, ale wybrałam sobie sama oprawki i nie jest tak źle ty też wybierz jakieś fajne żeby ci się podobały i żeby pasowały do ciebie, na pewno masz w sobie coś ładnego każdy jest ładny na swój sposób, wiem że wiesz że nie tylko wygląd jest ważny, ale przede wszystkim wnętrze, ale spróbuj przenieść te słowa w życie, ludzie którzy cię kochają, na prawdę lubią i cię wspierają nie patrzą na twój wygląd tylko na całokształt, na to jaka jesteś z charakteru. nie przejmuj się ci prawdziwi przyjaciele będą z tobą pomimo twoich wad. smile
      • pauliska1212 Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 20:32
        o jej,.
        i zamiast coś ze sobą zrobić żalisz się w internecie?
        idź do fryzjera, spytaj się w jakich włosach by ci było do twarzy. Idź na zakupy, poproś ekspedientkę, żeby ci pomogla coś wybrać w czym będziesz dobrze wyglądała. Jeśli masz grube nogi to zacznij troche ćwiczyć, chodź na spacery, nie obijaj się na wf, zacznij się zdrowo odżywiać itd. Skoro nie lubisz swoich okularów moze spróbuj ze szkłami kontaktowymi? krzywe zęby - powiedz mamie żeby cię zapisała do ortodonty.
        poszukaj w internecie jakiśch rad jak się malować , żeby zatuszować to i owo.
        • katyk Jezu, to wszystko kosztuje 11.02.11, 21:18
          Ortodonta, fryzjer, upgrade garderoby...
          • pwe Re: Jezu, to wszystko kosztuje 11.02.11, 21:29
            nic nie ma za darmo życie jest brutalne
            • katyk Re: Jezu, to wszystko kosztuje 13.02.11, 20:02
              Jestem tego świadoma, złotko. Życie jest brutalne i żadne zabiegi upiększające nie pomogą, brzydula pozostanie brzydulą.
      • teqiulla Re: Mam ze sobą problem. 13.02.11, 19:56
        zapytaj się swojego fryzjera, co możesz zrobić z włosami, nie doszukuj się tylko wad - może masz ładne oczy, ale jesteś tak zajęta wadami, że tego nie widzisz? podkreśl delikatnie tuszem do rzęs lub kredką, usta pomaluj błyszczykiem, noś dopasowane spodnie, aby wyszczuplić nogi, jakieś dopasowane ciuchy, w internecie jest mnóstwo stylistów, którzy pewnie odpowiedzą na twoje pytania dotyczące ciuchów smile a przedewszystkim zawsze miej ze sobą mnóstwo pozytywnego humoru - emanuj radością, bo właśnie tacy ludzie są najbardziej lubiani.
    • buntowniczkaxd . 11.02.11, 20:30
      mam podobnie... też uważam "za brzydka! za gruba! itd" czasem czuje się jak jakiś nieudacznik O.O nie wiem co ze sobą zrobic itd O.O nie mogę znaleśc niczego dobrego w swoim wyglądzie.
      • caughtupinyou Re: :-) 11.02.11, 21:33
        Nie jesteś jedyna, mam ten sam problem. Jestem bardzo krytyczna wobec siebie, naprawdę trudno jest mi dostrzegać swoje wady. Były chwile, kiedy naprawdę źle się ze sobą czułam, nawet płakałam. Bałam się, że zostanę sama tylko dlatego, że wyglądam jak wyglądam. Ale postanowiłam robić małe kroczki żeby jakoś to zmienić. wink Zaczęłam bardziej o siebie dbać. Nie ma kobiet brzydkich - są tylko zaniedbane. wink Staram się nie myśleć o tym i się nie dołować, tylko patrzeć na to pozytywnie. Weź się za siebie! Dbaj o siebie. To naprawdę wiele daje. Zawsze możesz coś zrobić, zmienić, prawda? A to, że liczy się to jaka jesteś a nie twój wygląd to nie bzdura wyssana z palca. Trzymaj się! kiss
    • thuskawka Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:32
      Chyba każda dziewczyna/kobieta ma jakieś kompleksy, ja też c: Nie przejmuj się, jeśli osoby w Twoim otoczeniu nie chcą się z Tobą zadawać z powodu wyglądu, to znaczy, że dla nich tyko on się liczy. A znasz przecież przysłowie "nie oceniaj książki po okładce"? Większość osób ocenia ludzi po wyglądzie, czego nie powinno się robić... Brzydki - głupi, chodzi w glanach - metal, brudas itd. Nie powinnaś udawać szczęśliwej przed mamą, bo w końcu i tak domyśli się, że coś jest nie tak, w końcu jesteś jej córką i zna Cię od urodzenia.
      Na pewno nie jesteś brzydka, każdy jest na swój sposób ładny. Jeśli nie podobają ci się Twoje włosy - zmień fryzurę, zęby da się wyprostować, są przecież aparaty ortodontyczne, pójdź do dentysty i poproś o poradę, nie bój się, że będą Ci dokuczać z powodu aparatu, w moim otoczeniu ma je wiele osób i nikt nie robi im wyrzutów z tego powodu c:
      Nie załamuj sie dziewczyno, na pewno znajdziesz drugą połówkę! Musisz myśleć pozytywnie, a dołować się i każdego uświadamiać sobie "Boże, ale jestem gruba, brzydka, nikt mnie nie zechce, pójdę do zakonu" tylko mów sobie, że jesteś ładna, musisz w to uwierzyć smile
      Trzymaj się.
      • thuskawka Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:34
        *a nie dołować się
    • seneka4 Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:33
      W każdym człowieku jest coś pięknego, trzeba tylko to odkryć. Masz piękny charakter i to już coś wspaniałego w tych czasach. Idź może do fryzjera ,pomaluj się ładnie, kup sobie jakieś fajne ciuchy pasujące do Twojej figury? Z koleżankami z klasy próbuj rozmawiać bądź miła i przede wszystkim bądź sobą - wygląd nie ma wcale wielkiego znaczenia jeśli jesteś spoko. (: życzę powodzenia i akceptacji własnego ciała. ;*
    • olckaa Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:33
      o boże ... ogarnij sie , weź sie w garść i pie...to , zaakceptuj swój wygląd i juz . nie masz sie innnym podobać ... a masz kompleksy przez okres dojrzewania
    • florcia08 Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:34
      Też tak miałam tylko w moim przypadku chodziło o moje postępowanie, użalałam się nad sobą zę nic nie umiem, jestem beznadziejna i te sprawy. Nie widziałam Cię nigdy ale myślę że jesteś naturalną dziewczyna i tylko ci się wydaje że jestes brzydka. Popatrz na inne dziewczyny wokół Ciebie, owszem, możesz myślec że są ładne ale większośc jak się przyglądniesz maskuje to makijażem (lub te które kompletnie nie umieją się malować, mają ma tonę tapety na twarzy).Jeśli masz np. trądzik na twarzy- zrób sobie grzywke, przynajmniej zamaskujesz czoło i nie będziesz musiała się niczego wstydzić, resztę poprostu zatuszuj korektorem lub całą twarz delikatnie podkładem, wyszukaj np. w internecie jak się ubierać do poszczególnych figur ciała, jest pełno takich porad. Jeśli problem jest też w okularach, kup sobie nowe ramki z jakimiś ozdobami itp, itd...;p.
      Dużo by wymieniać.
      Przede wszystkim: doceń siebie, wiem to po samej sobie, bo jest wiele osób wokół nas, którzy też tak czasem myslą negatywnie o sobie, ale poprostu łatwiej sobie z tym radzą psychicznie. Licze że Ci przejdzie ten czas zakompleksienia;p. Mi przeszło, mam nadzieje że nie wrócikiss
    • heyyeah Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:35
      daję trzy dychy że twoje problemy są wyimaginowane. Lubiąca siebie nastolatka to oksymoron.
    • kingusia :):) 11.02.11, 21:46
      oj, nie Ty jedna i nie ostatnia.
      moich kompleksów również nie da się zliczyć do końca, jest ich masa. Są nawet drobne, niezauważalne przez innych, lecz dla mnie są udręką. Dla innych to NIC, dla mnie COŚ. Możliwe właśnie z Tobą jest tak samo. Nie ma ludzi doskonałych, watro pokochać siebie takim, jakim się jest smile bycie innym, to bycie wyjątkowym smile
    • ejjj_ty_xd Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:50
      DZIEWCZYNO WEŹ SIĘ OGARNIJ! każdy człowiek jest na swój sposób piękny. tylko musisz to piękno w sobie odnaleźć. nie wymieniaj co masz brzydkie tylko co ładne i na tym się skoncentruj. poza tym nie ma ludzi brzydkich - każdy człowiek jest piękny. ja też nie raz słyszałam (choćby tu na kotku) "masz za duży nos, za duże usta, brzydka jesteś" - ale ja mam WYJE*ANE na takie zachowanie.;D olewam sprawę i idę dalej.;] myślę że jak uwierzysz w siebie, rozchmurzysz się, uśmiechniesz i olejesz komentarze innych osiągniesz naprawdę wiele. spójrz tylko jaki piękny jest świat! ciesz się póki możesz dziewucho! pozdr i 3maj się! bless.;]
      • ejjj_ty_xd Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:53
        ach przestańcie! jeżeli gyal uważa że ma wszystko blee to co ma się przebrać za kukiełkę?! dziewczyno owszem makijaż ok, ale no bez przesady. na pewno potworem nie jesteś!;D
    • ciapolka Re: Mam ze sobą problem. 11.02.11, 21:54
      Pamiętaj, że człowiek cały czas się zmienia. Każdy inaczej rozumie piękno. Dla jednego będziesz okropną brzydulą, a dla drugiego boginią.
      Pogódź się z tym.
    • klaudynka24 tu 11.02.11, 21:57
      kazdy ma kompleksy. na zeby rodzice moga ci kupic aparat - 2 lata i po sprawie. okulary - zaden problem jezeli dlugo nosisz, spytaj okulisty czy mozesz nosic soczewki. ramiona - wystarczy osdpowiednio dobrac ubrania i bedzie dobrze. nos, broda itp. - odpowiedni makijaz. ale z odpowiednim makijazem i strojem musisz zglosic sie do specjalisty i koniec kompleksow wink
    • laurilla masz 17 lat ? 11.02.11, 22:08
      • nikt. Re: masz 17 lat ? 11.02.11, 22:20
        poświęć sobie czas. skup się trochę na sobie, by odkryć swoje zalety. wtedy ukryj swoje wady, na przykład zaprzyjaźnij się z soczewkami, popracuj nad figurą, zadbaj o włosy, zmień fryzurę, ładnie się umaluj, i powtarzaj codzień jak mantrę: jestem piękna.
      • pola16 Re: masz 17 lat ? 11.02.11, 22:24
        Pomaluj się, nie za dużo oczywiście. Porozmawiaj z mamą na temat szkieł kontaktpwych, uwierz, że to pomoże, bo też je mam, idź do ortodonty, nos może być Twoim znakiem rozpoznawczym, a inne wady zmieniaj w zalety. No i najważniejsze stań przed lustrem, żeby nikt Ci nie przeszkadzaj i codziennie sobie powtarzaj, że jesteś ładna, fajna z Ciebie dupa, a jak się komuś coś nie podoba to niech się na Ciebie nie patrzy. Kolejny krok jest troszku egoistyczny, ale patrz na obce osoby i szukaj w nich wad: wory pod oczami itp., a wtedy dostrzeżesz, że nie tylko Ty borykasz się z problemami... No i oczywiście nie zapominaj, że ważniejsze jest Twoje wnętrze, którego za nic w świecie nie zmieniaj, bo jesteś sobą i tylko sobą, ale za to na całej planecie nie ma drugiej takiej wyjątkowej osoby jaką jesteś właśnie Tybig_grin!
    • kala23 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 12.02.11, 08:51
      Dzięki dziewczyny. Postaram się znaleźć w sobie coś ładnego. : )
      Piszecie, abym zainwestowała w soczewki, aparat i nowe ubrania. Nosiłam szkła kontaktowe przez jakiś czas, jednak przy każdym zakładaniu robiło mi się słabo, a raz nawet zemdlałam. Nie ma co się męczyć. Po drugie to nie jest takie tanie. Nie należę do bogatych. Jeśli chodzi o aparat na zęby, to będę go niedługo nosiła, już nie mogę się doczekać. : ) A na ubrania nie mam zamiaru wydawać pieniędzy. Chodzę w tym co mam. Moja mama już ma wydatek na aparat i nie chcę jej namawiać jeszcze na ubrania.
      Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. : )
    • madzia2710 Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 09:30
      Też tak mam. Jestem okropnie brzydka. Wcześniej uważałam, że moje życie jest bez sensu, ale teraz zmieniłam zdanie. Musisz w siebie uwierzyć! Koleżanek nie zdobywa się przez wygląd, ale przez to jaka jesteś z charakteru. smile
    • aguskaa_ Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 09:30
      spróbuj się nie dołować smile to trudne wiem, też się dołuję na widok mojej twarzy.
      jeżeli chcesz, możesz tylko działać. np. idź do fryzjera, podkreśl swoje atuty. smile
      • monixx Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 10:07
        jak byłam w podstawówce też się użalałam, że nie mam fajnych ubrań komórki itp., ale to wyszło mi na dobre, bo jak poszłam do gima to wszystko się zmieniło, fakt: nie miałam wzięcia u facetów, jakoś mi to nie przeszkadzało.... byłam i jestem sobą, zawsze myślałam że jestem gruba (byłam pulchna, teraz wyrosłam), ostatnio usłyszałam że mam extra nogi i poczułam się dumna z siebie smile
        nauczyłam się dobierać ubrania i dodatki, fajnie jest wymyślać łatwe ale inne od wszystkich fryzury, jak poszłam do technikum to dopiero zaczęłam się malować (miałam w gim tylko błyszczyk i korektor na trądzik) , wystarczy tusz i jakaś mała kreska nad okiem, i nie powiem ale z wiekiem się ładnieje (chyba xd), przez co chyba mam wzięcie u jednego fajnego przystojniaka z ławki który jest moim najlepszym przyjacielem big_grin
        • monixx Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 10:09
          i jeszcze miałam dawniej doła że nie jestem ładna, mam grube nogi... trzeba uwydatnić swoje zalety ;D
    • monik4 Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 09:56
      yhy nie wiem
    • optymistka_ tu;) 12.02.11, 10:22
      wiesz, ludzie cały czas się zmieniają. być może za 3, 4 lata będziesz wyglądała całkiem inaczej. wink nie przejmuj się tak tym, serio! a jeśli już nie możesz ze sobą wytrzymać to wprowadź nową dietę czy coś. smile ćwicz codziennie , będziesz szczuplejsza. jedz dużo owoców bo są one dobre na cerę. wnętrze jest o wiele ważniejsze. nie użalaj się nad sobą, tylko pracuj, a będzie świetny efekt. wink POWODZENIA!
    • werona112 Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 10:33
      Nie martw się, mam dokładnie ten sam problem jak Ty.
      to z czasem przejdzie. ja np. jestem na diecie, moi rodzice do końca Marca kupują bieżnie. big_grin to pomaga.
      życze powodzenia kiss
    • kabanos8 Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 10:36
      hej.! Nie jajcaj się ze sobą. Masz to jak wszyscy, ale może nie wszyscy aż tak xd Masz kasę.? To wystarczy ci i na psychiatrę i na operacje plastyczne. Jest 21 wiek teraz wszystko da się naprawićbig_grin
      Powodzeniakiss
      • teardrops Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 13:29
        Wiesz co? Dokładnie wiem jak czuję się taka osoba, uwierz..
        Jak chcesz to przyjmij moje zaproszenie, a potem dam Ci swoje GG i jak będziesz miała ochotę to napiszesz.
        • mikessa Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 15:59
          Rozmumie jak się czujesz. Ja też często wyszukuje sobie kompleksy, ale zawsze mam nadzieję, że jak ciągle rosnę to się zmieniam i kiedyś w przyszłości będę ładna. Jest tyle gwiazd, które jako dziecko były brzydkie, a teraz są piękne... Ty też tak myśl, a poczujesz się lepiej. Dla jedngo będziedz ohydna, a dla innego śliczna.
    • misio Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 18:51
      Każda nastolatka chyba przechodzi taki kryzys xd
      Przesadzasz... uncertain Na pewno jest w tb coś ładnego.
      Zacznij o sb dbać. Ćwicz, żeby nie mieć "grubych nóg", zmień fryzurę, żeby mieć ładne włosy (albo najlepiej poradź się fryzjerki co zrobić, żeby twoje włosy ładnie wyglądały). Kup szkła kontaktowe, to o wiele wygodniejsze od okularów (sama noszę - polecam). Krzywe zęby? Poproś mamę, aby zafundowała ci aparat. Jeśli są "aż tak krzywe" to na stałe, trochę ponosisz i na pewno będzie lepiej wink Oczy możesz "powiększyć" makijażem, ale musisz o tym poczytać, bo ja się na tym nie znam xd
      Nie załamuj się, bądź pewna siebie. 3maj się kiss
    • kasia200495 Re: Mam ze sobą problem. 12.02.11, 20:15
      po pierwsze- spokojnie,
      po drugie- spokojnie
      i po trzecie- spokojnie!!!
      smile Odetchnij głęboko.
      Wiele dziewczyn ma kompleksy (a każda chciałaby zmienić coś w swoim wyglądzie). Po prostu się nie przejmuj. Psychologia górą. Uwierz w siebie! Jeżeli poczujesz się piękna to inni to zauważą! Znajdź pozytywy, np. mam ładną cerę, sylwetkę itd! smile Pozytywne myślenie to podstawa. Może jakaś mała zmiana? Przekłuj uszy, zetnij włosy lub po prostu noś inaczej uczesane włosy? Nie ma co się zamartwiać smile) Nie porównuj się do innych to nie ma sensu. Jesteś sobą, wyjątkowa Ty. smile Może idź z mamą lub przyjaciółką do kosmetyczki np. zrobić paznokcie? smile Może poszperaj w szafie lub polataj po sklepach i kup sobie coś ładnego? Czuj się piękna, bo na pewno taka jesteś! smile
      Powodzenia ;*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka