Dodaj do ulubionych

Egzaminy gim. w 2012

16.03.11, 13:59
Już za niecały miesiąc odbędą się egzaminy trzecich klas, w tym czasie drugoklasiści zmierzą się z nową formą tego egzaminu. Ma on być całkowicie rozszerzony. Dzień pierwszy: trzy testy - polski, WOS i historia. Dzień drugi: dwa testy - matematyka(dość obszerna) i przedmioty przyrodnicze. Dzień trzeci: dwa testy - angielski podstawowy i rozszerzony.
Jestem właśnie z tego rocznika 'królików doświadczalnych" jak się o tym dowiedziałam to byłam przerażona i chociaż do rzeczywistych egzaminów zostaje jeszcze rok to ja już się stresuję .W ogóle sb tego nie wyobrażam.
Teraz w szkole mamy straszne urwanie głowy, bo w związku z nową podstawą, którą oczywiście my musimy "testować" przygotowujemy jakieś głupie projekty edukacyjne, z którymi jest tyle roboty, że brakuje czasu na naukę. Nauczyciele wciąż straszą egzaminami i planują coraz więcej kartkówek i sprawdzianów, żeby nas przygotować.
Po gimnazjum chciałabym pójść do technikum, ale w obecnej sytuacji obawiam się, że będę maiła za mało punktów i się nie dostanę ;/
Co wy sądzicie o tej sytuacji? Czy naprawdę musimy pisać "maturę" po gimnazjum?
Obserwuj wątek
    • madzia2710 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 14:24
      Wy macie akurat szczęście, bo pierwsze te nowe egzaminy pewnie będą proste. A mój rocznik będzie pisał po was i my będziemy mieć na pewno trudniejszy ten egzamin. Zawsze tak jest, że raz posty, raz trudny. Mi to się już płakać chce...
      • myszqa13 też to mam...masakra 18.03.11, 19:30
        madzia2710 napisał(a):

> Wy macie akurat szczęście, bo pierwsze te nowe egzaminy pewnie będą proste. A m
        > ój rocznik będzie pisał po was i my będziemy mieć na pewno trudniejszy ten egza
        > min. Zawsze tak jest, że raz posty, raz trudny. Mi to się już płakać chce...
        to jest masakra...też jestem w 2 klasie...musimy teraz projekty robić a kurde nauczyciele tydzień w tydzień po 5 sprawdzianów i kartkówek więc nawet czasu nie mamy aby zrobić te projekty...masaka jakaś...tteż się boję tych egzaminów ale oby były proste...bo inaczej nie wyrobie jak dadzą mi kurde radioaktywne biedronki...-.-
    • katsuumi_17 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 14:34
      O rany, masakra, jeszcze po kilka w jeden dzień... jak na gimnazjalistów to ZDECYDOWANIE za dużo.
      • charlotte__ Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 14:39
        Tak jak ty należę do królików doświadczalnych.
        I w ogóle mi się to nie podoba. Nowe książki, testy
        i jeszcze ten głupi projekt, powariowali.
      • mileyanddemi Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 14:40
        też jestem w tej sytuacji
        ale wydaje mi się że pierwszego dnia piszemy 2 testy : polski oraz historia i WOS
        • uchiha Jestem na nie! a poza tym... 16.03.11, 14:59
          Ja słyszałam, że polski, historia i WOS to jednak mają być razem.... ale sama już nie wiem jaka jest prawda.
          I też mi nie pasuje to "testowanie". I do tego jeszcze te projekty... masakra..
      • luflee. a ja wiem jedno: ZGINĘ. 16.03.11, 17:01
    • joanie Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 15:04
      beznadzieja z tymi egzaminami... My właśnie teraz w szkole rozwiązujemy te próbne egzaminy na lekcjach, matma jak dla mnie bardzo trudna, angielski nawet może być. z polskiego sporo czytania i oczywiście rozprawka...
      Ale mam nadzieje że będzie tak jak ktoś tu napisał że pierwszy raz to będą łatwe
    • rabid_squirrel Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 15:14
      też jestem z rocznika królików doświadczalnych. te projekty są najgorsze. wogóle te testy itp. to masakra...
    • cally Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 15:15
      Ja osobiście mam to szczęście pisać test w tym roku.
      Moja ciotka uczy biologi, generalnie to według niej macie za przeproszeniem przesrane, materiał z gimnazjum znajdzie się na maturze, bez powtórzenia go w szkole średniej. A te testy... Moim zdaniem jakaś porażka.
    • patrysia441 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 15:26
      ja też jestem z tego rocznika "królików doświadczalnych" i jak na razie to wiem że nie będzie punktów na teście końcowym tylko będą procenty.A co do projektu to w przyszłym tygodniu dopiero będę go zaczynać więc nie wiem jak to jest.Ale wybrałam sobie łatwy temat więc może to jakoś będzie.smilesmilesmile
    • olcissia_1998 3 razy nie, dziękujemy! 16.03.11, 15:28
      smile
    • gwiazdka_97 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 15:38
      moim zdaniem , to fatalny pomysł z inną formą egzaminów . po prostu się nudzą i nie mają co robić .. a najgorszy jest angielski bo jest tego jeszcze więcej , trzeba będzie list napisać w 1h .. nasza pani od angielskiego twierdzi , że to nie jest do wykonania .. ale cóż .. miejmy nadzieję , że zauważą totalny spadek liczby punktów i wrócą do dawnej formy ..
      • sakura134 Re: Egzaminy gim. w 2012 18.03.11, 20:09
        gwiazdka_97 napisał(a):

> moim zdaniem , to fatalny pomysł z inną formą egzaminów . po prostu się nudzą i
        > nie mają co robić .. a najgorszy jest angielski bo jest tego jeszcze więcej ,
        > trzeba będzie list napisać w 1h .. nasza pani od angielskiego twierdzi , że to
        > nie jest do wykonania .. ale cóż .. miejmy nadzieję , że zauważą totalny spadek
        > liczby punktów i wrócą do dawnej formy ..
        Ja z napisaniem tego z angielsk z jakimś opowiadaniem, rozprawką, listem itp. zawsze mam na sprawdzienie, bo jestem w klasie językowej. Uwierz, da sie to zrobić. Jak ja zdążam w 45 minut + test-zadania to ty na pewno zdążysz w godzinę.
        Teraz powiem Wam co będzie: geografia, WOS, j.polski razem z historią, matematyka, fizka (oddzielnie), j. angielski albo rozszerzony albo podstawowy.
    • xxjustynaxx Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 15:42
      ja słyszałam, że test będzie jeden a poszczególne przedmioty po prosty wyodrębnione
    • leesh Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 16:07
      Ja piszę egzamin w tym roku i się cieszę, nie chciałabym pisać tych nowych. Według mnie są one złym pomysłem.
    • zbuntowana14 testy 16.03.11, 16:10
      ja już je pisałam i nie były takie trudne z polskiego temat rozprawki był dość trudny matematyka i przyrodnicze są połaczone w jeden test. przyrodnicze są proste a na matematyce większość zadań trzeba rozwiązywć na logikę. a andielski podstawowy i rorzszeżony sa proste nie mówiąc o niemieckimsmirk
    • aparatkaa. pierwsze słyszę O_o 16.03.11, 16:21
      cóż , ja też jestem z tego głupiego doświadczalnego rocznika '96 :< po za tym chodzę do prywatnego gimnazjum z dość wysokim poziomem i nikt u mnie nic nie mówił póki co o takiej formie sprawdzianu po gimnazjum . o projektach grupowych też nie było mowy . w sumie przestraszyłaś mnie tymi nowymi formami testów O_o masakra . no nic , miejmy nadzieję , że jednak tak nie będzie :<
    • wildpeeling nowe testy ... 16.03.11, 16:30

Już pisałam w poniedziałek z angielskiego , we wtorek część humanistyczną i dziś część przyrodniczo matematyczną poszło mi szczerze powiedziawszy słabo , przy połowie testów strzelałam oprócz oczywiście angielskiego ... nie podoba mi się to , że co 10 lat muszą znaleźć sobie króliki doświadczalne... Na razie staram się tym nie przejmować i mam na to wyjebane , ale jednak boję się o to co będzie za rok bo jednak chciałabym się dostać do dobrego liceum.. miejmy nadzieję , że uwzględnią nam , że mieliśmy tak a nie inaczej i jakoś to będzie .. ogółem rocznik 96' ma " lekko " przesrane... Yhh ... nie ważne , myślę że jeszcze się jakoś przygotuje ale na razie wszystko poszło słabo z próbnego... poczekam jeszcze i zobaczę wyniki , jednak nie spodziewam się pozytywnego zaskoczenia.
    • selena666 Nie trzeba sie martwić...2010..koniec świataxDxD 16.03.11, 16:32
      • selena666 Re: Nie trzeba sie martwić...2010..koniec światax 16.03.11, 16:33
        znaczy 2012 xD OmG
    • trufla u mnie jest inaczej... 16.03.11, 16:34
      Szkoła artystyczna (muzyczne gimn.) do której uczęszczam podlega ministerstwu kultury. Oznacza to, że obowiązują nas zupełnie inne zasady. Nie robimy projektu na koniec gimn. (oprócz tych, którzy chcą się przenosić do normalnego liceum) i nie mamy tak bardzo rozszerzonych egzaminów. Jeśli pan Zdrojewski (minister kultury) zarządzi inaczej to będziemy mieli tak samo jak pozostali czego chciałabym możliwie uniknąć...
    • mila13 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 16:47
      Strasznie się boję tego testu najbardziej części matematycznej bo totalnie sobie z nią nie radzę. sad
    • marsjanka115 x__x 16.03.11, 16:48
      fajnie a u mnie w szkole nawet projektów im się organizować nie chce i są tylko 2 sciana chciałam iść do lo ale sądzę że po takich testach to mnie ledwo do technikum wezmą sciana
    • klaudi073 Masakra jakaś..;/ 16.03.11, 16:53
      Niech samio sibie to piszą!! najgorsze jest to ze bedzie trzeba wszystko uzasadnić..;/
    • aszken TU! 16.03.11, 16:56
      mhm, u nas w szkole były już próbne, te dla drugich klas - też jestem `królikiem doświadczalnym`. w sumie, najgorzej nie jest, ale jakiejś rewelacji nie ma -.- najgorsza była matma, te otwarte zadania.. :x `udowodnij,że.. uzasadnij,że..` albo historia - dali pytania, dosłownie z początku pierwszej klasy, albo już takie,że szkoda gadać -.- połowy się nie wiedziało,albo nie pamiętało. najlepszy zdecydowanie polski - czytanie ze zrozumieniem + rozprawka smile przyrodniczy - ujdzie, angielski - rozszerzony (jestem w grupie zaawansowanej), odsłuchy mnie przeraziły, mogło być lepiej. ogólnie to się cieszę,że zrobili nam takie próbne, bo wiemy jak to teraz wygląda.. nie będzie takiego stresu, na tych prawdziwych smile

kurcze, sorry,że się tak rozpisałam -.- serce
      • aszken mhm, zapomniałam dodać,że : 16.03.11, 17:05
        przeczytałam Wasze wypowiedzi i po tych próbnych mogę Wam powiedzieć,że:
        a. przyrodniczy(mając ten test w łapce, bo nam pooddawali) stron jest 18. na początku są pytania do samej bio(2 str), potem chemia, fizyka,geo (wszystkiego po 2 strony, więc looz). Ostatnia jest matma - tu jest 7 stron. każdy przedmiot, jest wyodrębniony. z tych przyrodniczych jest ileś pkt na 40, tak samo z matmą. nie tak jak kiedyś,że za całą matmę + przyrodę jest 50.
        b. historia i polski osobno (jeden test, ale wyodrębnione, z tego i z tego - ileś pkt/40)
        c. angielski na rozszerzonym - różni się tym, od poprzednich testów,że jest do napisania mail..

chyba wszystko smile
    • kakusiaa__ Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 17:00
      Strasznie się boję tych testów . Chciałabym dostać się do technikum hotelarskiego, ale trzeba mieć dużo punktów z testów . Mam bardzo dobre oceny, ale boję się, że jak źle napisze to klapa ; // .
    • salivia Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 17:03
      Taaa... Najwidoczniej jesteśmy rówieśnicami. Te testy są denerwujące nasz pani z histy sobie wymyśliła że co 3 tematy będzie robić baaaardzo szczegółowe kartkówki, a na koniec działu test ogólny. Poza tym może w maju zrobi test z pierwszego działu (niezapowiedziany oczywiście) ile zapamiętaliśmy. Pani mówi że będzie mnóstwo dat dlatego w wakacje mam zamiar wypisać z końca książki do jakiegos zeszytu najważniejsze daty w historii. Też się stresuje. I też się boje że niedostane się do dobrego liceum. Tata mi jeszcze mówi że aby się dostać do takiego dobrego liceum trzeba mieć ok. 90% pnkt.
      • hatterka Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 17:18
        Współczuję Wam. Na szczęście egzaminy mam już za sobą, teraz tylko matura wink Nie rozumiem tego ciągłego zmieniania podstawy programowej, "ulepszania" podręczników itp., bo zamiast na lepsze, wszystko zmienia się na gorsze. Przykład? Jestem w klasie biologicznej. Do biologii mamy podręcznik z 2010 roku, po różnych poprawkach, ulepszeniach, wydawałoby się - doskonały! Gdzie tam! Na lekcjach korzystamy ze "Ślimaka" i "Botaniki" Szweykowskich, bo w tym "idealnym" podręczniku(podobno zawierającym wszystkie treści niezbędne do zdania matury) wszystkie ważniejsze zagadnienia są opisane powierzchownie, a to podobno poziom rozszerzonysciana Za to ze "Ślimaka" czy "Botaniki" korzysta nie tylko moja klasa, używali ich już nasi rodzice, więc nie są to nowe książki, ale spełniają swoje zadanie lepiej od najnowszych podręczników. Wiadomo, postęp, nauka idzie do przodu, ale po co zmieniać to, co było dobre? Wystarczy tylko zaktualizować. Schemat budowy kwiatów czy daty z historii raczej się nie zmienią, więc po co tworzyć kolejne podręczniki pisane coraz bardziej skomplikowanym językiem, nudzące ucznia? Tak samo z egzaminami. Trzy "ogólne" to już duży stres, a co dopiero z wyodrębnionymi poszczególnymi przedmiotami, tym bardziej, że uczeń wie, że od ich wyniku zależy jego dalsza edukacja. A te projekty? O co z tym konkretnie chodzi, bo ja coś nie w temacie? wink Ale to chyba za dużo jak na jednego ucznia. Jakiś projekt + egzaminy + staranie się o jak najlepsze oceny na świadectwie. Do tego w trzeciej klasie dochodzi zwykle bierzmowanie, bal na zakończenie szkoły i inne tego typu imprezy, korepetycje, zajęcia pozalekcyjne, nie mówiąc już o różnego rodzaju zauroczeniach, które na pewno rozpraszają. wink I jak piętnasto- czy szesnastolatek ma sobie z tym wszystkim poradzić? A potem się dziwią, że co drugi nastolatek ma depresję i nie znosi szkoły... sciana
        • majka04 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 17:36
          ja będę pisać ten egzamin w 2013, ale też w nowej wersji i ja już jestem przerażona.
    • monik4 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 17:39
      oh ah ja już w liceum i będę mieć maturę ;<
      • katsuumi_17 monik4- nic się nie martw, będą nowe ustne ;) 16.03.11, 17:46
        i dużo trudniejsze, niż teraz podobno.
    • mari86 Re: Egzaminy gim. w 2012 16.03.11, 17:56
      Jestem od Ciebie starsza o rok, ale się wypowiem ;P Słyszałam o tych egzaminach i też byłam bardzo zdziwiona nowymi testami. Myślę, że skoro jest nowa podstawa programowa, nie powinniście się, aż tak bardzo denerwować. Macie dużo mniej do przerobienia niż mój rocznik, czyli tegoroczna 3 gimnazjum. Dobrym pomysłem byłoby zapisanie się na korepetycję. Najlepiej na język + przedmiot z którym masz problemy, np. matematyka. Pamiętajcie, że korepetycje nie są tylko dla tych, którzy z nauką danego przedmiotu sobie nie radzą. Pomogą one się Wam przygotować do testu. Z mojego doświadczenia wiem, że nie ma się co przejmować próbnymi testami wink Też bardzo się denerwowałam przed moimi. Tylko, że Wy macie jeszcze rok, Ja niestety mniej niż miesiąc. Więc pozostaje mi tylko niespanie po nocach. Idę powtarzać Barok ;D
    • rokokoo ja jestem przerażona , już nas "powiadomili" 16.03.11, 18:16
      za dużo wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka