Dodaj do ulubionych

Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magistrów?

13.04.11, 22:40
Ostatnio zauważyłam, że wiele ludzi ma właśnie takie zdanie. Liceum i studia. Wyśmiewają się np. ze szkoły rolniczej. Dla mnie to nie jest powód do śmiechu po prostu gdyby nie było rolników to nie mieliby co jeść. Sama wybieram się do technikum aby mieć już zawód, a na studia mogę wrócić w każdej chwili, bo będę miała maturę. Czy wy też zauważyliście, że niektórzy wyśmiewają takie zwykłe zawody i wg nich jedyną słuszną drogą jest liceum?

P.S Nie chcę tu nikogo urazić kto idzie do liceum. Nie mam nic do tego i nie uważam, że to zły wybór.
Obserwuj wątek
    • squash /#\ 13.04.11, 23:03
      tak, teraz wszystkich strasznie ciśnie na to, żeby iść na studia i zostać kierownikiem nie wiadomo czego. A moim zdaniem, trzeba po prostu wiedzieć w czym jest się dobrym, w czym JA, jako konkretna osoba mogę się sprawdzić, do czego mam swego rodzaju powołanie. I to może być cokolwiek, w końcu, jak napisałaś, potrzebne jest zróżnicowanie, ktoś musi wykonywać dany zawód.
    • marsjanka115 x__x 14.04.11, 06:47
      Hmm ja od zawsze miałam skłonności do obserwacji ludzi. ciekawiło mnie dlaczego tak się zachowują , co z tego wynika - jaki jest tego cel , chcę zostać psychologiem i dużo łatwiej dostać się na ten kierunek studiów po profilu Humanistycznym w liceum.
    • salivia Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 07:52
      Ja chcę iść do liceum i to właśnie mnie wyśmiewają, że idę do liceum , a nie technikum. U mnie w klasie część osób chce iść do technikum.
    • blondzia Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 08:21
      Ja chciałabym być przedszkolanką tongue_out
      Do liceum nie idę uncertain chodź bardzo bym chciała crying ale niestety nie mam średniej 5,0 crying
      I jak ktoś idzie do zawodówki i ma zwykły zawód to jest nikim w tych czasach nie chcę,żeby mnie to spotkało sciana
      • sakura134 ... 14.04.11, 08:48
        Mój brat tez się wyśmiewa z takich rolników i mnie to wkurza. Ale nie ważne, teraz do tematu. Myśle, że nie trzeba mieć sredniej 5.0 by pójsć do liceum. Można mieć też nieco powyżej 3.0 i cb przyjmą. Mój brat tez ma taką i idzie do liceum. A powiem Wam, że technikum jest o wiele lepsze niz liceum, bo później jestes już doświadczomny w tym co robisz i nie musisz isć na studia, a nawet jeżerli to na studiach masz o wiele lepiej. Uczyłaś sie tego i na studiach to po prostu powtarzasz. smile Dlatego radzę isc do technikum wink
      • elisss92 blondzia 24.04.11, 00:55
        liceum jest proste jak budowa cepa, naprawdę. Nie wiem czemu ludzie traktuję ową szkołę jako szczebel edukacji z niesamowicie wysokimi wymaganiami
    • trufla Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 08:59
      Każdy idzie gdzie tylko mu się podoba i gdzie chce. Co mi do tego?
    • agalda Mój kuzyn też chciał tak jak ty... 14.04.11, 09:04
      ... Nie wyszedł najlepiej. Teraz ma zmarnowany 1 rok studiów... Nie polecam.
    • kielbaska2 Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 09:08
      szczeze mowiac w niektorych wypadkach przydaje sie technikum poniewarz zawsze masz jakis zawod , a jakby sie cos stalo to masz zawod . Liceum jest bardziej dla ludzi zdecydowanych ze chca isc do liceum i potem na studia , bo mysla ze beda wiecej wiedzieli. No wiesz napewno beda mieli troche wyzszy poziom wiedzy, ale niektorzy ludzie co ida do liceum i wysmiewaja sie z niektorych zawodow to robia to poniewarz rodzice im wmawiali przez lata ze jak pojdzesz do technikum bedziesz nikim , a wiec to nie jest tylko wina dziecka to polega na tym ze rodzic wychowuje nas i wpaja nam pewne rzeczy ktore my potem robimy. Oczywiscie niektorzy robia to z wlasnej woli ida do liceum potem na studia i do super pracy . kazdy ma swoj wybur i to jest bardzo dobre ze jest i liceum i zawodowka poniewarz wtedy mamy wybur.
      pozdrawiam . smile
      • lena_ Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 09:29
        Po prostu w Polsce przyjęło się tak, że idziesz do liceum, a potem na studia, bo jak nie pójdziesz to wstyd i tak dalej. Zobacz sobie na taką Anglię - tam chyba jakieś 30% uczniów idzie na studia, bo są one po prostu drogie. A u nas? Marketing i zarządzanie - no proszę Was -_-.
    • mrs_alex Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 09:31
      oczywiście, że to, czy człowiek zostanie magistrem, zależy tylko i wyłącznie od niego samego. Nie każdy przecież ma ambicje na bycie w przyszłości osobą wykształconą... Niektórzy uważają, że ich wymarzonym zawodem jest np.prowadzenie własnego przedsiębiorstwa...

co kto woli wink .
    • lady_cat Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 09:32
      wiesz, że robisz bardzo głupio ? po tych swoich rzekomych praktykach w technikum i tak nie będziesz wiedziała nic więcej o danym zawodzie. mało tego, nikt nie przyjmie ciebie do pracy tylko po technikum . a jaką przyszłość daje technikum rolnicze ? czy oni zamierzają prowadzić własne gospodarstwa, które na początku nie będą zbytnio nowoczesne, bo za jakie pieniądze ? tak, możesz pójść w każdej chwili na studia - i tak zrobisz, ale będziesz miała już rok w plecy . wątpię, aby w wieku 20 lat chciałabyś już pracować za marne grosze. ambicje i teoretycznie lepsza przyszłość - to kiieruje młodych, wybierając studia.
      • lace Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 12:19
        NIe jest określone aby na studia iść w dany wieku. Po za tym jest teraz wiele nowych kierunków w technikach na które jest zapotrzebowanie. Tak samo możesz sobie studiować, a okarze się, że nikt nie potrzebuje ludzi z twoim wykształceniem. Nigdy nie można być pewnym czy akurat zawsze będziemy wykonywać daną pracę.

A co do rolników to najczęściej zostają nimi ludzie, którzy już od pokoleń prowadzą jakąś działalność gospodarczą. Podałam ich przykład ponieważ najczęściej ludzie wyśmiewają się z tego zawodu smile
    • alice087 no to dawaj. zostań rolnikiem. 14.04.11, 09:42
      tylko, że jak będziesz rolnikiem, nie narzekaj, że Ci nie pasuje pensja czy coś

bo te prace fizyczne, są dla ludzi, którzy poszli do zawodówki lub po prostu - nie uczyli się.

a to, że inni zamierzają pójść do liceum a później na studia, dobrze o nich świadczy. bo chcą zostać KIMŚ w przyszłości wink
      • jessicakaulitz Re: no to dawaj. zostań rolnikiem. 14.04.11, 09:57
        Ja się nie wyśmiewam, aczkolwiek uważam, że to mało ambitne. Wiem, że np bez takich piekarzy, czy rolników, nie mielibyśmy co jeść, ale po prostu sądzę że, takie zawody wybierają ludzie, którzy albo wcale się nie uczyli, albo całkowicie nie mają ambicji. Przy okazji, zgadzam się z poprzedniczką, niech potem nie narzekają na brak pieniędzy, bo sami sobie to wybrali. I tak jak już to było powiedziane, o ludziach, którzy poszli na studia, po prostu dobrze to świadczy. Znaczy że mają ambicję, chcą do czegoś dojść w życiu, chcą się kształcić i nie idą na łatwiznę. Takie jest moje zdanie, ale w żadnym wypadku nie potępiam takich rolników, po prostu dziwię się im.
        • lady_cat @alice087 - popieram cię w 100% . c ; 14.04.11, 10:03
      • lace Re: no to dawaj. zostań rolnikiem. 14.04.11, 12:22
        Rolnik to byłą przykład, ale jest masa innych zawodów na które nie są potrzebne studia i też możesz zostać kimś.
      • yorkie Re: no to dawaj. zostań rolnikiem. 14.04.11, 14:09
        @alice087 - zgadzam się w 100%
        Ja rozumiem, że rolnicy są potrzebni, ale... mam ambicje, chcę byc KIMŚ w przyszłości, miec wykształcenie, z którym znajdę dobrą i odpowiadającą mi pracę. A poza tym - wybacz, ale nie jara mnie rolnictwo.
        Jeżeli kogoś uraziłam - przepraszam.
    • jane_ Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 18:19
      a mnie to dziwi, że wszyscy tak teraz bagatelizują liceum. spoko, lepiej dla mnie - większe szanse na dostanie się.

technikum marnuje jeden rok, daje zawód, po którym i tak nie będzie się przyjętym do pracy (no bo jaki pracodawca przyjmie osobę po technikum?), i nie przygotowuje do matury tak dobrze, jak liceum. kropka.

a lo wybrałam właśnie dlatego, że ścieżkę kariery zawodowej mam już jasną, i niestety technikum bądź zawodówka nijak się w nią nie wpisują. to nie jest tak, że chcę odłożyć w czasie wybór zawodu. to też taki bardzo niefajny stereotyp, który od jakiegoś czasu tu krąży.
      • kiwi Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 14.04.11, 19:02
        no łał, wyobraź sobie, że niektórzy idą do techinkum, chociaż mają bardzo dobre oceny, średnią i wyniki z egzaminu, bo takie klasy w lo ich nie interesują (moja koleżanka tak ma, i na prawdę się bardzo dobrze uczy). i też nie wiem jakim cudem mój tata po zawodówce dostał się do bardzo dobrej roboty, w której pracuje już ponad 10 lat. co innego też koleżanka mojej mamy, która chodziła do technikum, nie zdała matury i teraz pracuje w agencji nieruchomości. a jeszcze jeden przykład jest taki, że mój brat dostał się do lo z najlepszym wynikiem z egzaminu gimnazjalnego, zdał maturę jako jeden z najlepszych, a z ledwością dostał się na studia dzienne na politechnikę.

tak więc nie zawsze tak jest jak napisałaś c;
    • joasiiaa Dokładnie! 15.04.11, 12:44
      Sama poszłabym do technikum, ale jestem ze średniej wielkości miasta i nie odpowiadają mi tu profile w technikach.. Jedynie Informatyczny, ale tam są sami chłopcy. Jestem na humanistyczno biologicznym w liceum i na prawdę boję się o swoją przyszłość, bo nie mam zawodu, wiec musze na studia isc a weź tu teraz pomyśl na jakie.. ; p
      • roxy11 Re: Dokładnie! 15.04.11, 13:01
        nie wyśmiewam osób, które zamierzają iść do technikum, czy tez zawodówki,
        ale moim planem na przyszłość i tak pozostaną studia.
        nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej.
    • mileymiley Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 15.04.11, 13:33
      Ależ skąd, oczywiście że nie!. Wybór gdzie i jak chcesz się kształcić należy do ciebie, zrobisz to co uważasz . A po za tym wszyscy są sobie równi. Nie zależnie czy skończyli zawodówkę, technikum, liceum i czy pójdą na studia czy nie...
    • indianaa Nie,nie spotkałam się z tym,ale 15.04.11, 13:36
      Większość ludzi jest albo bardzo płytka,labo bardzo ambitna.
      Ale ambitni ludzi nie wyśmiewają tego,a płytcy - i owszem.
      • indianaa Pozatym xd 15.04.11, 13:39
        Każdy człowiek powinien robić w życiu to co kocha,bo wtedy naprawdę jest szczęśliwy . Jeśli kochasz farmę,to super - zostań farmerem,czy rolnikiem,jeśli Cię to kręci . Uwierz mi będziesz wtedy o wiele bardziej szczęśliwa,niż prawnik,który skończył takie studia,bo są akurat w modzie,a żadnej pasji nie ma,bo nie kocha tego co robi,a tacy ludzie są po prostu beznadziejni i mimo wykształcenia - jako ludzie mierni ;x
    • my.versace Ja się nie wyśmiewam! 15.04.11, 13:43
      A inni to nie wiem. Chyba się z tym nie spotkałam.
      W każdym razie ja idę do liceum na bio-chem, a potem na medycynę jeśli mi się to tylko uda. wink
      • abbey_girl Re: Ja się nie wyśmiewam! 15.04.11, 14:05
        Ja tak samo. Chcę iść do liceum na prof. che.-biol., a potem chcę iść na stomatologię.
      • niemampomyslu hm 15.04.11, 14:08
        na co komu studia i dyplomy? wystarczy mieć znajomości. przykre, ale prawdziwe.

do niektórych zawodów studia i szkoły są praktycznie niepotrzebne. jeśli ktoś chce być dajmy na to piosenkarzem i pół życia spędzić na scenie, po co ma być jakimś magistrem?

nie wiem, czy pójdę na studia. jeśli coś mnie zainteresuje, to tak, ale nie będę kilka lat męczyć się czymś, czego nie lubię, żeby tylko zaliczyć studia.
    • elisss92 Racja. 24.04.11, 00:54
      Liceum- szkoła dla przyszłych studentów i bezrobotnych. Sama zaliczam się do tego grona. W tym kraju jest wręcz przymus bycia magistrem a studia stały się powszechne, nie są już czymś wyjątkowym, dlatego ten tytuł też spowszechniał.

Dobrze, że przynajmniej 2 kierunek jest płatny.
      • candys Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magistr 24.04.11, 01:28
        Nie, nie muszą.
        Dawaj kopać doły na trumny, też zawód nie ?
        xD żartowałam , uważam , że każdy ma prawo wyboru i to jego osobista decyzja.
        chcesz liceum? proszę bardzo
        technikum - dobra
        zawodówka - nie masz ambicji na technikum chociaż, nie? szkoda

Poza tym nie zawsze technikum jest gorsze od liceum, zależy od poziomu szkoły, a nie nazwy..
        • kotek.bieberka Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 24.04.11, 07:58
          Do LO bardziej opłaca się iść, bo technikum marnuje jeden rok studiów . A poza tym jaki pracodawca przyjmie osobę po technikum ? . Okej fajnie bd miał praktyki, ale żadnej wiedzy o danym zawodzie . Ja planuję iść do LO, a później wyjechac na studia do stanów, ale nie, że płacić od razu, tylko po zakończeniu studiów je spłacać ; ) . A jak chcesz iść do technikum to zazdroszczę inteligencji . Ja oczywiście nie wyśmiewam osób które chodzą do technikum, ale uważam, że LO da mi większą przyszłość ; ) .
          • miley654 Re: Czy wszyscy muszą iść na studia i mieć magist 24.04.11, 09:46
            Nie rozumiem niektorych z was. Jak mozna mowic/pisac ze ludzie ktorza sa w zawodowce czy technikum sa osobami ktorym nie chcialo sie uczyc, sa leniwi, ida na latwizne itp. To ze ktos nie wybiera waszego najmadrzejszego na swiecie LO to nie znaczy ze jest glupi, a to ze ktos nie bedzie mial magistra nie zanczy ze nic w zyciu nie osiagnie. Ktos moze isc do zawodowki bo podoba mu sie dany zawod ( zdarzaja sie ludzie ktorzy tam ida bo sie kiepsko ucza ale nie zawsze) Np ja jestem w technikum ( poszlam tam z bardzo dobrymi ocenami)i uwazam to za dobry wybor , nie marnuje roku (bo nie ide po 3 latach na studia!) Po kazdym zawodzie mozna znalezc prace i predzej znajdzie ja osoba z wyksztalceniem zawodowym niz z magistrem. Praca jest rozna stanowiska tez i nie wszyscy beda kierownikami i dyrektorami! To chyba logiczne ze musza byc osoby w zawodach o mniejszym wynagrodzeniu. Oczywiscie osoby po studiach nie zawsze znajda idealna prace dla siebie i beda tak samo pracowac ja ci z nizszym wyksztalceniem ( chyba ze beda mieli za wysokie mniemanie o sobie wtedy nie zanjda pracy wcale i beda siedziec w domu) A po za tym po zawodowce czy technikum mozna dalej isc do szkoly to nie jest droga zamknieta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka