wonka 19.04.11, 14:37 Jesli tak to na jakiej i czy wam pomogła coś schudnąć ?? Albo może wiecie jaka jest najlepsza dieta dla 14 latki ? Taka jakby 'nieskomplikowana' ? heh Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
january29 Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 14:44 Miałam taki epizod. Jadłam mało, a jeżeli chcialo mi się podjadać to jadłam cukierki lodowe albo żułam gumy. W naszym wieku diety mogą tylko zaszkodzić, bo nasze ciało rośnie i potrzebuje regularnych posiłków i w miarę 'monotonnych'. Po prostu staraj się zdrowo odżywiać. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
beemazzy Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 17:40 ja jestem na diecie, takiej mało drastycznej. chcę schudnąć 15 kilo, nieważne w jakim okresie. od poniedziałku do piątku, rano jem pszenne płatki z mlekiem, o trzynastej kanapki w szkole, a o siedemnastej obiado-kolację. w soboty na śniadanie jem jedną parówkę z ketchupem i do tego dwie kromki tego chleba 'waza', czy jakoś tak. potem obiad i lekką kolację. w niedzielę rano jem jajecznicę z jednego jajka, również z tym chlebem, obiad i kolację. jestem w klasie sportowej, więc z ćwiczeniami nie ma problemu. piję też dużo wody : ) i wcale nie czuję się gorzej, nie stosuję głodówek ani niczego w tym rodzaju, bo to nie ma sensu. nie widzę na razie efektów, ale jestem na diecie dopiero od dwóch tygodni. pozdrawiam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
ladygaga2010 Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 21:15 Ja byłam tylko na diecie lekarskiej.Ale i tak trochę schudłam. Odpowiedz Link Zgłoś
blowie Ważne: 13.05.11, 11:55 Nie polecam diety my.versace, która prawie nic nie je. W ogóle dieta dla 14-stki odpada, możesz się jedynie zdrowiej odżywiać i więcej ćwiczyć. Polecam duzuużo owoców i warzzyw. Jedz dużo, ale mało (czyli jedz dużo razy, ale jedz małe porcje). Ćwicz sport przynajmniej 3-4 razy w tygodniu po minimalnie godzine. Pij dużo wody, nie jedz słodyczy. Myślę, że taka dieta będzie dla ciebie najlepsza. Zaczynając ją od teraz, do wakacji schudniesz na pewno duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
my.versace Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 15:02 Ja po prostu prawie nic nie jem, w ogóle słodycze odpadają + pływanie. Od wakacji schudłam 13 kg! Polecam taka "dietę", jeśli można to nią nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
wonka Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 15:07 my.versace : No coż nie wiem czy "nic nie jedzenie pomoże" bo potem można w jakieś choroby wpaść a ja tego nie che... ;/ a po za tym jak będziesz jadła to może być efekt jo-jo ;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
myszqa13 tu 19.04.11, 15:17 śniadanie:zjedz jakieś płatki czy coś czym się najesz i da ci energię(ja jadam płatki czekoladowe i po nich od razu mam duuużo energii) II śniadanie:owoc lub taki batonik musli ale radze owoc bo po batonikach jest tak jakbyś jadła owies i to strasznie suche jest...nawet te z polewą czekoladową...tak więc codziennie bierz inny owoc do skzoły obiad:jedz to co mama/tata/babcia(nie wiem kto u ciebie gotuje) robi i jedz nie za wielkie porcje...omijaj ziemniaki nie jedz dużo węglowodanów typu makaron...najlepiej na obiad zjeść filet z kurczaka a do tego różne warzywa...takie jakie lubisz......ale nie smażone tylko gotowane najlepiej podwieczorek:też jakiś owoc albo jogurt kolacja:zrób sobie sałatkę(najprostsza:pomidor+ogórek+cebula(jeśli chcesz) ) a co najważniejsze:kolacji nie jedz po 18(wszyscy mówią że po 17 ale czasami o tej godzinie dopiero siadasz do obiadu(wiem to na swoim doświadczeniu) to wtedy jak jesz obiad późno zjedz na kolacje sobie jabłko-duuużo błonnika co po całym dniu pomoże ci oczyścić organizm... a poza tym:po zrobieniu lekcji itd.: ćwicz...wystarczy 20-30 minut dziennie:rowerek(kładziesz się na plecach i nogami robisz tak jak na rowerze),brzuszki,prysiady a jeśli mas zkoleżankę z którą lubisz chodzić to chodźcie na spacery co wieczór po okolicy i do skzoły jak masz dość blisko to też chodź pieszo i co chyba jest najważniejsze z tego wsyztskiego:NIE JEDZ SŁODYCZY!!pożuj gumę,zjedz owoc czy coś ale nie tykaj słodyczy...a jak napadnie cię wielka ochota na czekolade to kup sobie gorzką i zjedz 1-2 kostki...ja tak robie...a czekolada baaardzo mi smakuje myślę że pomogłam...jakieś pytania??zadawaj..możesz nawet na prywatnych wiad. jak chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
olcia100 Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 03.05.11, 14:49 najprościej to tak: jedz 3 posiłki dziennie tylko o połowę mniej niż do tej pory,zero słodyczy i chipsów no i w miarę możliwości ćwicz po 15-20 min dziennie jak np.brzuszki,przysiady,skakanie na skakance. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 15:29 Dla 14-sto latki żadna dieta nie jest dobra. Ja byłam na diecie protienowej, schudłam 10 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
zeroplastic Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 15:37 Ja jestem teraz na diecie i ci mogę ją polecić A więc tak: Śniadanie: jakiś jogurt naturalny mały lub kromka chleba (ok.100kcal) 2 śniadanie: jabłko lub pomarańcza (ok.50kcal) Obiad: Ja na obiad jem to co wszyscy ale najlepiej by było jak byś jadła jakieś zupy (ok.200-250kcal) Kolacja: Możesz jeść kolację ale nie później niż o 19:00 i sb możesz zjeść np. kromkę chleba lub kisiel (ok.100kcal) I przy takiej diecie nie ma efektu jojo i przez tydzień możesz zrzucić 1,5 kg czyli na msc to wychodzi 6kg PS. Na kolacje polecam bardziej kisiel bo "zakleja żełądek" i się nie chce jeść. A i jak ci się bd chciało jeść to sie napij wody najlepiej gazowanej Odpowiedz Link Zgłoś
zeroplastic A i jeszcze.. 19.04.11, 15:46 Postaraj się ograniczyć słodycze a jak ci się zachce słodkiego to sb weź jakąś gumę owocową bo one mają mało kalorii albo tez mogą być tik-taki owocowe. I na wieczór możesz robić ok. 100-150 brzuszków to wtedy jeszcze więcej schudniesz i do tego możesz jeszcze biegać i ćwiczyć na w-fie Tylko jak na początek bd robiła brzuszki to zrób tak z 50 i codziennie rób o 10 więcej i tak do 100 aż dojdziesz bo jak naraz zrobisz od razu 100 to następnego dnia możesz mieć zakwasy (wiem to po sb) Odpowiedz Link Zgłoś
the_marysia Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 15:59 ehem nic nie jadłam ;D piłam tylko zwykłą wode niegazowaną żeby nie być godnym ;P czy pomogło? nie wiem bo waga się zepsuła... xD Odpowiedz Link Zgłoś
madalena Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 16:11 tak, byłam, bardzo dużo schudłam ale najlepszy jest dietetyk. ja byłam na diecie z internetu, pomogła w krótkim czasie schudłam bardzo dużo. od 2 lat mam kłopoty z wypadaniem włosów, łamaniem się paznokci, nieregularne miesiączkowanie, pogorszy mi się wzrok. dlatego polecam dietetyka. Odpowiedz Link Zgłoś
luuluu Tutaj. 19.04.11, 16:14 Hej. Tak , jestem na diecie a właściwie to z niej wychodzę. Dieta dla 14 - latki ? No hmm , ja mam 14 i pół i mogę ci podać moją. W miesiąc i tydzień schudłam jakieś 8 kg , z czego połowa to oczywiście woda i toksyny , które szybko schodzą z organizmu. Efekt jest , ale nie jakiś baaaardzo , no bo nadal mam oponki na brzuchu - bardzo małe w porównaniu do dawniejszych oponek i trochę boczki , ale poprawa jest ! Jadłam około 900-1200 kcal dziennie , ale czasami jadłam mniej a czasami więcej . Nie mam określonej diety typu np. : białkowa , proteinowa czy coś , tylko po prostu stosowałam się do tych zasad : - zero jedzenie po 19 , albo co najmniej 3 godziny przed snem - kolacja mała - zero słodyczy - chociaż czasami miałam małe wyryki i zero fast foodów - dużo warzyw i owoców - jogurty naturalne , chude mięso itd. - jedz regularnie co ileś tam godzin , np. co 3 godziny - jedz powoli i dokładnie przegryzaj każdy kęs - pij duuużo wody , zieloną herbatę i jakieś ziółka , np. dziurawiec albo coś takiego na przyspieszenie metabolizmu - mięta itd. - nie słodź , nie dosalaj - sport : A6W - ale ja zakończyłam to ćwiczyć po 13 dniu bo nie wytrzymałam - za bardzo mnie bolał brzuch przy tych ćwiczeniach hula hoop - około 20 - 30 minut codziennie , ale ja nie kręciłam codziennie bo miałam odstep od cwiczeń na jakieś 1,5 tygodnia ? i proponuję 3 razy w tygodniu jakiś sport typu pływanie , biegi , tenis , rower , rolki , szybki marsz , joga itd. - po co najmniej 40 minut albo 30 REGULARNIE To raczej wystarczy. nie gwarantuje że ty też schudniesz tyle ile ja . aaa i jeszcze jedno. po takiej diecie ( proponuję co najmniej miesiąc ewentualnie 3 tygodnie trzymać tą dietę ) musisz stopniowo z niej wyjść żeby nie miej efektu jojo . co tydzień dodawaj jakieś 100 kcal około do swojego menu . CO TYDZIEŃ - pamiętaj . i powolutku wracaj do normalnego , zdrowego jedzenia i pamiętaj o regularnym ruszaniu się .sport to samo zdrowie ! pa. jak masz jakieś pytania to pisz. pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
squashybanana Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 19.04.11, 16:26 najlepiej zrezygnować ze słodyczy i regularnie ćwiczyć - mi udało się schudnąć już 3 kilo i wciąż ubywa, a wszystko inne jem normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
allgood dieta bez wysiłku? 21.04.11, 15:56 polecam fajny link - ile kalorii spalamy podczas sprzątania? homedicspolska.blogspot.com/2011/04/aerobik-przy-sprzataniu.html Odpowiedz Link Zgłoś
a_vie Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 21.04.11, 21:01 taa moja dieta jest dość specyficzna, jestem fleksatarianką. głównie jem wszystko co bezmięsne. ale lubię jakies żelki, energetyki, chipsy wiadomo, nie tylko zdrowa żywność. dlatego moja 'dieta' wyglądała tak: jem co chce, 3 razy dziennie ćwiczę, raz dziennie ide na rolki lub biegać. w tydzień ukształtowałam sylwetkę, a waga została taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
allgood łatwo 02.05.11, 12:50 polecam jeszcze swolniak.blogspot.com/2011/04/ortoreksja.html (ku przestrodze) i homedicspolska.blogspot.com/2011/04/porady-chudnij-latwo-czyli-technologia.html powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
estrellaa Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 02.05.11, 18:32 taa średnio co 2 tyg . na dwa dni . a jeśli zamierzasz się odchudzać zastanów się dobrze czy jest ci to potrzebne . ;] tak czy inaczej życzę powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
cesautres niee 02.05.11, 18:40 znaczy byłam na jednej trwała do obiadu gdy się okazało że na obiad pierogi babci ;d Odpowiedz Link Zgłoś
milus Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 03.05.11, 14:07 Raczej nie jestem na diecie, ale okazyjnie odmawiam sobie słodyczy, np. w Wielki Post. Aktualnie od wczoraj nie jem mięsa i słodyczy, planuję do wakacji, jeżeli się uda to do końca wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
super_star Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 03.05.11, 14:15 tak, mnóstwo razy byłam na dietach.... w wakacje schudłam nawet 6 kg, ale to chyba dlatego , że codziennie po 10/20 km rowerem lub na rolkach, no i pływałam na basenie. U mnie efekt jest taki, ze jak schudnę 2/3 kg i odstawiam jakąś daną dietę, to mam efekt jojo i przybywa mi zamiast 2/3 kg, 3/4 -,- teraz nic nie robię. Jem to co chcę i na co mam ochotę. Idzie lato więc na pewno będę się więcej ruszać i może znowu uda mi się trochę schudnąć. Tobie też radzę uprawiać jakieś sporty i ewentualnie jeść mniej słodyczy i tłustych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
darulka12l tak:) 04.05.11, 15:00 ja jestem na diecie od wakacji. ale nie na jakiejś specjalnej. po prostu nie jem słodyczy, chipsów, fast foodów. posiłki jem niewielkie i rzadko. ale przede wszystkim uprawiam dużo sportu. w wakacje warzyłam 63 kg a po przejściu nas dietę ważę 49 kg. życzę ci powodzenia i trzymam kciuki. gdybyś miała jakieś pytania to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 03.05.11, 14:17 Nie byłam na żadnej diecie. W tym wieku to okropnie głupie. Stracisz kontrolę i tyle z tego będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
elinternado Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 03.05.11, 14:46 ja ma 13 lat i jestem na diecie 1000 kcal.Możesz jeść wszystko co chcesz ograniczając się do 1000,ja w tydzień schudłam 1,5 kg,ale musisz jeść kolację przed 7.Jak skończysz diete to co tydzień dodawaj 100 kcal,wtedy nie będzie jojo. Zyczę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aga796 Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 13:31 Tak, byłam . Po prostu praktycznie nic nie jadłam .. Odpowiedz Link Zgłoś
letty Re: Czy byliście...? 03.05.11, 15:14 nie ja mam taką sylwetkę że nie potrzeba mi schudnąć , ale nie jestem żadnym koscotrubem. jestem poprostu sobą! Odpowiedz Link Zgłoś
letty Re: Czy byliście...? miało być! 03.05.11, 15:22 letty napisał(a): > , ale nie jestem żadnym ko > scotrubem. jestem poprostu sobą! miało być kościotrupem*** Odpowiedz Link Zgłoś
lily Diety... 04.05.11, 12:48 Próbowałam różnych diet i każda niosła ze sobą jakieś konsekwencje. W końcu zrozumiałam, że trzeba zmienić sposób odżywiania i zaczęłam chudnąć, bez efektu jo-jo. Ważne jest, żeby ograniczyć węglowodany, tłuszcze i cukry, a jeść dużo warzyw, produktów pełnoziarnistych i białek oraz owoce w ograniczonych ilościach (ze względu na cukier w nich zawarty). W diecie ważne jest też, żeby dużo pić - min. 2 litry wody dziennie. No i nie oszukujmy się, bez sportu bezsensu się odchudzać - dlatego polecam bieganie, jazdę na rowerze, pływanie - ogólnie ćwiczenia aerobowe, żeby spalać tłuszcz, a nie wyrabiać mięśnie. Skoro masz 14 lat to nie powinnaś się odchudzać, zmień troszkę styl odżywiania i wprowadź więcej sportu, a zobaczysz, że schudniesz Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_ Re: nie 04.05.11, 13:32 nie, bo mam mózg -_- dla mnie, jak nastolatka się odchudza (ofc, jeśli nie zalecił jej tego lekarz czy dietetyk) jest hm.. po prostu głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_ nie 04.05.11, 14:19 nie, bo mam mózg -_- dla mnie dziewczyny, które się odchudzają (ofc. bez zalecenia lekarza/dietetyka) sa po prostu głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
dirty Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 14:31 jestem na diecie. moja to 800 kcal, czyli jem to co chcę, ale nie przekraczam 800 . do tego ćwiczenia i ok Odpowiedz Link Zgłoś
dusssia Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 14:41 ja to jestem kurde cały czas na diecie, a i tak wpieprzam wszytsko co mam pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
flo. Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 14:53 byłam, okazała się być świetna (jeśli się jest ostrożna, bo może mieć nieprzyjemne powikłania), jednak znowu zeszłam na tą ''ciemną stronę'' i jadłam tak jak kiedyś. przez to trwam w niej po raz drugi. nie powiem, jak się nazywa, bo wszyscy będą mnie przed nią przestrzegali, jednak wiem, że mogę, bo moja mama o tym wie. byłam na badaniach nawet i wszystko jest okej. Odpowiedz Link Zgłoś
diamondmiss Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 14:57 nie jedz kolacji . ;p nic po 18. ;D w 3 miesiące można schudnąć nawet 12kg. jeśli bd się ściśle tego trzymać . ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kasia54321 Re: Czy byliście kiedyś na diecie ? 04.05.11, 15:13 Nigdy nie byłam na diecie, i odradzam Ci to kochana...nic z takich rzeczy dobrego nie wynika...tylko ciągłe wyrzeczenia i efekt jojo....a tak poza tym w okresie dojrzewania absolutnie nie wolno się odchudzać nastolatkom.....proszę....weź do serca moją radę...na pewno nie chciałabyś mieć w przyszłości problemów....np. jak będziesz planować dziecko....doradzam Ci sport sport i jeszcze raz sport...mogą być np. brzuszki, albo skakanka czy rower, a jeśli nie posiadasz to bieganie......to o wiele lepszy sposób niż głodzenie się i odmawianie sobie jedzenia....pozdrawiam ** Odpowiedz Link Zgłoś