Dodaj do ulubionych

Pomóżcie!

28.04.11, 16:41
Mam z matematyki takie zadanie:
"W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 5 cm i 7 cm. Ile wynosi pole tego trójkąta?"
Wiem, jak się oblicza pole trójkąta, ale do tego trzeba mieć wysokość i bok, na który pada. Tutaj co prawda mam i wysokości, i boki, ale nie mam wysokości padających na te boki
Jak będziecie odpowiadać, to proszę, napiszcie, oprócz odpowiedzi, o co w tym chodzi, dobrze? serce
Obserwuj wątek
    • nie.znam.cie Nikogo nie ma??? 28.04.11, 17:06
    • leesh Re: Pomóżcie! 28.04.11, 17:07
      a=5cm
      b=7cm
      b=h

P=1/2*a*h
      P=1/2*5cm*7cm
      P=17,5cm
    • katsuumi_17 ... 28.04.11, 17:13
      Przecież jedna z przyprostokątnych to wysokość. Baaanał.
      • nie.znam.cie Ale... 28.04.11, 17:29
        ...przecież przyprostokątna nie pada na drugą przyprostokątną. W każdym razie nie pod kątem prostym.
        • redhead Re: Ale... 28.04.11, 17:53
          Ale to jest trójkąt prostokątny
          https://www.zgapa.pl/zgapedia/data_pictures/_uploads_wiki/t/Trojkat_prostokatny.png
    • weard_girl ech, dziecko.. 28.04.11, 17:53
      a=7
      h=5 wysokość ma pięć, bo przecież b jest jednoczeście bokiem tego i trójkąta i jego wysokością.

P=1/2*a*h
      P=3.5*5
      P=17.5

ech.. takiego prostego zadania nie umiesz? ile ty masz lat...
      • redhead Re: ech, dziecko.. 28.04.11, 17:56
        Jakbyś miała trochę taktu, którego przyznaje, czasem samej mi brakuje, ale przynajmniej nie posądzam ludzi na podstawie umiejętności matematycznych, to weszłabyś na profil tej dziewczyny i zobaczyłabyś, że jest w czwartej klaie.sciana
    • sakura134 Re: Pomóżcie! 28.04.11, 18:18
      Wow! Jakie łatwe zadanie!
      • weard_girl do redhead. 28.04.11, 18:52
        mieli to w szkole, powinna umieć.
        a kotkowe forum i użytkowniczki nie są od tego, żeby rozwiązywać komuś zadania.
        a zresztą dziewczynie pewnie się nie chciało, bo to jest tak banalne zadanie, że nawet największy 'unok' by mógł to sobie ładnie rozrysować i spokojnie zrobic to zadanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka