Dodaj do ulubionych

Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;(

20.05.11, 19:26
Tak na początek proszę o niekasowanie wątku . Chcę znać wasze opinie .
Nie wiedziałam też gdzie umieścić go więc jest tutaj .

No to tak :

Dzisiaj dowiedziałam się że mój dziadek ma raka kości czy coś takiego . Gdy tylko się o tym dowiedziałam zaczęłam płakać i pisząc to też płacze więc jakby co to przepraszam za ortografie czy coś . Wszystko zaczęło się dzisiaj . Przychodzę do domu .. siadam na sofie .. a mama podchodzi do mnie ... siada koło mnie i mówi : ' Dziadek ma raka ' .. Ja jak to ja zaczęłam pytać coooooo ? itp .. przy czym się rozpłakałam ... Pobiegłam do pokoju i zaczęłam się modlić aby nie umarł .. aby to nie była prawda .. ale mama powiedziała że i tak lekarze nie dają mu szans crycrycrycrycry Dowiedziałam się też że rak jest dziedziczny ! crycrycrycrycrycrycry .
I moje pytania brzmią : Czy jest prawdopodobieństwo że ja w przyszłości będę miała raka ?
Czy można się przed tym jakoś uchronić ?

Tak wiem myślę tylko o sobie ale chcę wiedzieć .. jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedź .. to dla mnie bardzo ważne ..

Pozdrawiam riki1246 serce
Obserwuj wątek
    • cesautres Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 19:39
      tak jest takie prawdopodobieństwo . chodż regularnie na badania , jak zostanie wykryty wcześniej są większe szanse na wyleczenie . u mnie też to możliwe , dużo osób w mojej rodzinie miało raka i trzymaj się będzie dobrze ;*
    • klama_kcmil # 20.05.11, 19:39
      Rak to nie pewnik śmierci, w większości da się go pozbyc. I nie musi przejśc na Ciebie.
    • marsjanka115 x__x 20.05.11, 19:43
      częste wizyty u lekarza tzw profilaktyka czyli zapobieganie ...
    • riki1246 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 19:43
      Dziękuje za wsparcie serce
    • szogun_ tutaj 20.05.11, 19:57
      słuchaj - Pan Bóg chciał, aby Twój bliski niedługo odszedł . nic już teraz się nie da zrobić, skoro niedawno dopiero ten rak został wykryty . a jak się uchronić przed nim? częste kontrole u lekarza .

3m się, będzie dobrze, módl się do Boga, on Ci też pomoże . buziaki : *
      • riki1246 @szogun_ 20.05.11, 20:05
        Nie .. rak został wcześniej wykryty nawet moja mama powiedziała że wiedziała o tym wcześniej .. ale jak to powiedziała : ' Nie chciała nas zamartwiać '
        ( nas w sensie mnie i mojej siostry )

Ale nie wiadomo dokładnie kiedy został wykryty .
        • myszqa13 mój dziadek też miał i... 20.05.11, 21:04
          rak został wykryty jakoś coś około 2000 roku chyba o ile się nie myle...a mó dziadek zmarł w 2008...a w między casie miał dwa wylewy cy awały...nie pamiętam...mam nadzieje że twój diadek też pożyję jeszce długo...a co do ciebie:no to chodź na badania czy coś w tym stylu...a napewno będzie mniejsze ryzyko...smile...trzymaj się!smile
      • yourbadream @szogun_ 21.05.11, 14:28
        Nie zganiaj tego na Boga. Nawet nie wiesz co bredzisz.
    • blondzia Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 20:06
      Ty możesz nie być chora na raka dlatego ,że każdy ma tego raka jakoś komórkę i u jednych się rozwinie a u drugich nie nie wiem czy to prawda ale tak słyszałam .

A po za tym nie masz czym się martwić to nie jest dziedziczne ! U mnie w rodzinie nikt na to chorobę nie chorował aż nagle moja ciotka zachorowała tak więc to zależy jak człowiek ma pisane ! trzymaj się kiss
      • riki1246 @blondzia 20.05.11, 20:09
        Tobie też Dziękuje za wsparcie ..
        Może faktycznie masz rację wink
    • justi1398 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 20:20
      trzymaj się kiss
      wszystko będzie dobrze kiss
      jestem z Tobą serce
      • riki1246 @justi1398 20.05.11, 20:26
        Dziękuje Ci za wsparcie serce
        Jesteś kochana ! serceserceserce
        • charlotte__ ... 20.05.11, 20:34
          W pewnym sensie wiem co
          czujesz. Mój dziadek i ciocia właśnie
          zmarli na raka. Ale wierz mi raka w
          niektórych przypadkach da się wyleczyć.
          A co do Ciebie, to myślę, że jest takie
          prawdopodobieństwo dlatego co jakiś
          czas chodź na wizyty do lekarza i rób
          badania.
          Trzymaj się, mam nadzieję, że będzie dobrze.
          • riki1246 @charlotte__ 20.05.11, 20:37
            Kolejnej osobie czyli Tobie Dziękuje z całego serca za wsparcie sercekiss i zrozumienie .
        • lena81 Re: @justi1398 20.05.11, 20:52
          Współczuje kiedyś to samo przechodziłam. Choroba zależ od indywidualnego organizmu. Każdy człowiek ma komórki rakowe, które u niektórych się rozwijają, a u innych nie. Więc nigdy nie wiadomo kto może zachorować. Choć u osób których ktoś był chory na raka jest większe prawdopodobieństwo zachorowania. Jednak duże znaczenie w uniknięciu raka ma zdrowy tryb życia.
    • abbey_girl Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 20:36
      Bardzo mi przykro z powodu twojego dziadka sad Ja już jednego straciłam crying
      Niestety, ale wydaje mi się, ze rak jest dziedziczny. W rodzinie mojej koleżanki wszyscy umierają na raka. Trzymaj się, jestem z tobą.
      • abbey_girl Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 20:38
        Ale dziewczyny przede mną mają rację, zależy jak komu pisane. Więc nie martw się wszystko będzie dobrze.
        • riki1246 @abbey_girl 20.05.11, 20:44
          Dziękuje Ci za wsparcie ...
          Znaczy to dla mnie bardzo wiele serce
          I masz rację . Bo np: właśnie umie w rodzinie nikt nie chorował na raka .. a teraz tak nagle ..
          • super_star Re: @abbey_girl 20.05.11, 20:56
            mój dziadek umarł dokładnie rok temu. 16 maja była rocznica jego śmierci. Też chorował. Ale stało się to bardzo nagle. W wakacje normalnie chodził, grał z nami w piłkę, żartował, kosił trawnik, podlewał kwiaty, a pół roku później był już po kilku chemioterapiach. Wiem co czujesz. Ale cuda się zdarzają. Póki co staraj się spędzić z dziadkiem jak najwięcej czasu. buźka wink 3maj się
            • riki1246 @super_star 20.05.11, 21:19
              No tyle że on jest już osłabiony , lekarze nie dają mu szans a ja mieszkam około sto kilometrów od niego cry
      • kingella24 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 21:38
        wspołczuję ci bardzo sad moja babcia też miała raka, ale na szczęście operacja się udała i żyje smile tryzmaj sie mocno, pomodlę się za twojego dziadka kiss
    • olenka. Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 20:52
      Przykro mi z powodu twojego dziadka... Ja niedawno straciłam prababcie, z którą mieszkałam... sad

Będzie dobrze! Aby uniknąć tej choroby po prostu musisz chodzić profilaktycznie do lekarza... Trzymaj się ! serce kiss
    • ashley001 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 20:56
      przykro mi crycry dużo się módl mi to w trudnych sytacjach powodzenia , idź na badanie co jakieś czas kiss
    • nierealnysen mój dzaidek też ma raka .. 20.05.11, 21:05
      3 cm w przełyku i jest on złośliwy .. ale wiem że on nie umrze , bo wierzę że operacja się uda . ty też musisz uwierzyć .
      zrób badania i wgl . możesz się przed tym uchronić . smile
    • riki1246 @super_star , @nierealnysen , @ashley001 20.05.11, 21:20
      Bardzo Dziękuje wszystkim za wsparcie .. Jest dla mnie bardzo cenne serce
    • riki1246 A i w temacie powinno być On a nie Ona ... 20.05.11, 22:29
      Przepraszam za to ale jak na początku mówiłam sorry za ortografie itp. w razie czego
      • szalona12345 Re: A i w temacie powinno być On a nie Ona ... 20.05.11, 22:55
        Bardzo mi przykro ... Smutna sprawa crying . Wiem co czujesz , bo też straciłam dziadka nie w taki sposób , a inny ... Staraj się w miarę możliwości odwiedzać dziadka . Najlepiej codziennie do niego dzwoń wtedy będziesz na bieżąco wiedzieć .

Trzymaj się serceserceserce mam nadzieję , że twój dziadek z tego wyjdzie . Pamiętaj CUDA się zdarzają bądź dobrej myśli kisskisskiss
    • lovelena Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 22:55
      raka może doznać każdy, nawet jeśli nikt w rodzinie wcześniej tego nie mial.
    • mona303 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 20.05.11, 23:17
      Dwa lata temu znalazłam się dokładnie w takiej samej sytuacji. Dowiedziałam się, że mój dziadek ma raka, ale w moim przypadku był to nowotwór wątroby. Tak, również z możliwością dziedziczenia.

W każdym razie musisz być silna, zawsze jest jakaś możliwość. Mojemu dziadkowi też nie dawali zbyt dużo czasu a mimo to przeżył dwa lata od wykrycia raka. Więc zawsze jest jakaś nadzieja.

Co do Ciebie - badania i jeszcze raz badania.
    • riki1246 On już umarł ;( 21.05.11, 12:05
      [*]
      • justi1398 @riki1246 ;( 21.05.11, 12:11
        tak mi przykrocry
        • diamond_girl12 Re: @riki1246 ;( 21.05.11, 12:24
          Przykro mi . sad
          Mój dziadek zmarł 5 lat temu na zapalenie oskrzeli, więc wiem jak się teraz czujesz.
          A jeśli chodzi o Ciebie to myślę, że powinnaś chodzić na częste badania. Wtedy będą większe szanse, że jeśli wykryją u Ciebe raka to Cię wyleczą.

Trzymaj się kiss !
          • elisss92 Re: @riki1246 ;( 21.05.11, 12:57
            Nie doczytałam... Bądź silna.
        • nataliagorka Re: @riki1246 ;( 21.05.11, 15:23
          Cooo?? [*] sorry ale popłakałam się .. sad(cryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcrycrycry
    • elisss92 Z własnych doświadczeń. 21.05.11, 12:55
      Moja mama też miała raka. O chorobie dowiedzieliśmy się 3 lata temu, w czerwcu. W lipcu miała już operację, jednak nie można było nic zrobić, dlatego lekarze zrobili co mogli- sztuczne obiegi, żeby guz, którego w sobie miała nie "przeszkadzał" innym narządom. Nie dawali jej 4 tygodni, czyli do końca wakacji miała odejść. Mylili się, z ilością krwi, którą miała, zdrowy człowiek dawno by zmarł a ona żyła jeszcze 1,5 roku nie tracąc nadziei. Choroba nie wybiera, atakuje losowo- młody, starszy, zdrowy, chory. Na to nie ma rady. Przede wszystkim nie trać nadziei, bo to ona podtrzymuje na duchu. Życzę powodzenia zarówno Twojemu dziadkowi, Tobie jak i Twojej rodzinie, bo choroba jest często sprawdzianem. Bardzo okrutnym, ale jednak.
    • vampire44 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 21.05.11, 13:30
      Bardzo mi przykro z powodu raka twojego dziadka ; (
      lekaże często mówią, że nie ma nadziei, ale ważne jest to aby nadal w nią wieżyć.
      O ile dobrze wiem, to rak kości nie jest uleczalny sad ale należy się modlić aby życie Twojego dziadka trwało jak najdłużej. czasami śmierć jest lepsza niż cierpienie.
      A co do dziedziczenia choroby...
      należysz do osób nakreślonych ryzykiem, wiec pamiętaj (gdy będziesz starsza) o badaniach.
      Jeszcze raz: masz moje wsparcie w modlitwie i zapamiętaj: nigdy nie trać nadziei
    • madalena Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 21.05.11, 13:31
      najważniejsze jet to żebyś ty i twoi bliscy badali się regularnie.
    • optymistka_ . 21.05.11, 14:11
      przykro mi, naprawdę. moja ciocia zmarła na raka dwa miesiące temu. wiem co czujesz. ale musisz się trzymać. <3

nie wiadomo, czy to akurat na ciebie przejdzie ta choroba. ale popieram kotowiczki, musisz często chodzić na badania. im wcześniej zostanie wykryty, tym są większe szanse aby przeżyć.

trzymaj się!
    • riki1246 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 21.05.11, 14:16
      Dziękuje za wsparcie serce
      Teraz to dla mnie bardzo ważne .. nawet i od osób których w ogóle nie znam serce
    • koniara8 Re: Ona ma raka ! Ja nie chcę aby umarł ;( 21.05.11, 14:20
      A więc: Jedna moja babcia umarła na raka płuc, kilka miesięcy temu dowiedziałam się, że moja druga babcia ma raka krtani... Więc jak widzisz nie jesteś sama. A co do twojego pytania nie będę się wypowiadać, bo po prostu nie znam się na tym. Ale jestem pewna, że jeżeli będziesz o siebie dbała i chodziła na kontrole na pewno na takowego raka nie zachorujesz. ; ]
    • yourbadream Jest większe prawdopodobnieństwo, że.... 21.05.11, 14:27
      możesz mieć, ale nie musisz.
      Moja mama ma raka, babcia i nieżyjący dziadek (niestety późno wykryty i były już przerzuty). Rak to nie jest wyrok. Dużo zależy od nastawienia chorej osoby, jeśli będzie chciała walczyć to jeszcze może długo pożyć.
      Każdy z nas kiedyś umrze.
    • nataliagorka Jest mi strasznie przykro też... 21.05.11, 15:22
      .... też miałam baseny w oczach jak to czytam.. Jeżeli jesteś osobą która wieży w Boga ( z tego co czytam to tak) to módl sie codziennie ja też się będe modlić żeby wszystko było dobrze wiem jak to jest stracić bliską osobę... Dasz sobie rady powodzeniakiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka