cassie_ 24.05.11, 10:43 To pytanie mojej sisOna ma 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowa Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 24.05.11, 12:05 Delikatnie ja bym powiedziała najpierw mamie. Ale twoja siostra i jej chłopak mogli pomyśleć o zabezpieczeniu. Twoja siostra teraz będzie miała neistety zmarnowane zycie Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 jowa 24.05.11, 14:38 skoro myślisz, że dziecko to zmarnowanie życia to jesteś w błędzie. Jezu, jak mnie irytują takie osoby, które dziecko traktują jako koniec wszystkiego. Widocznie nie znasz nikogo, kto miałby potomka w młodym wieku. Najlepiej niech powie jak najszybciej, bo trzeba do lekarza, wykupić witaminy itp. Będą w ciężkim szoku, ale w końcu jakoś to zniosą. Tym razem im wcześniej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jowa Re: jowa 27.05.11, 19:54 elisss92 napisał(a): > skoro myślisz, że dziecko to zmarnowanie życia to jesteś w błędzie. > Jezu, jak mnie irytują takie osoby, które dziecko traktują jako koniec wszystki > ego. Widocznie nie znasz nikogo, kto miałby potomka w młodym wieku. > > Najlepiej niech powie jak najszybciej, bo trzeba do lekarza, wykupić witaminy i > tp. Będą w ciężkim szoku, ale w końcu jakoś to zniosą. Tym razem im wcześniej t > ym lepiej. Ja nie mówie o tym ona ma dopiero 15 lat moze planowała studia, liceum. A będzie się musiałą zajmowac dzieckiem i być np. sprzątaczką. Odpowiedz Link Zgłoś
jowa Re: jowa 27.05.11, 19:56 jowa napisał(a): > elisss92 napisał(a): > > > skoro myślisz, że dziecko to zmarnowanie życia to jesteś w błędzie. > > Jezu, jak mnie irytują takie osoby, które dziecko traktują jako koniec ws > zystki > > ego. Widocznie nie znasz nikogo, kto miałby potomka w młodym wieku. > > > > Najlepiej niech powie jak najszybciej, bo trzeba do lekarza, wykupić wita > miny i > > tp. Będą w ciężkim szoku, ale w końcu jakoś to zniosą. Tym razem im wcześ > niej t > > ym lepiej. > Ja nie mówie o tym ona ma dopiero 15 lat moze planowała studia, liceum. A będzi > e się musiałą zajmowac dzieckiem i być np. sprzątaczką. Więc naucz się czytać, albo po prostu daruj sobie momenty pozdro ;p Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: jowa 28.05.11, 09:28 Przeczytaj dokładnie co napisałaś w pierwszym poście ;] cyt: "Twoja siostra teraz będzie miała neistety zmarnowane zycie " A potem mi każ się uczyć. Eh.. ludzie -.-' Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: jowa 28.05.11, 09:31 A, jeszcze coś- znam wiele młodych matek, które urodziły w wieku 16 czy 17 lat i każda sobie poradziła fantastycznie. Chodziły do szkoły jak najdłużej się dało, nie było ich miesiąc czy 1,5 na wydobrzenie i z powrotem do szkoły. Skończyły szkołę, zdały maturę, planują przyszłość. I co? Nie da się? Da. Widocznie nic nie wiece o życiu, bo jak się chce to można. Odpowiedz Link Zgłoś
jowa Re: jowa 29.05.11, 12:12 Nie wiadomo jacy rodzice są tej dziewczyny...... a poza tym już skończmy obydwie mogła się zabespieczyć albo pójść do łó,żka później. Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: jowa 29.05.11, 18:42 mogli Ciąża to nie niepokalane poczęcie. Dlatego oboje jeśli chcieli- powinni pomyśleć, bo zawsze jest ryzyko wpadki. Nawet przy zabezpieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzata.14 szkoda mi twojej siostry, tak zepsuć sobie zycie? 30.05.11, 14:44 Biedna dziewczyna będzie miała zmarnowane życie przez swoją nieuwagę i jakiegoś małego bachora.. No powinna powiedzieć chyba jak najszybciej. Tego nie będzie mogła ukryć.. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 24.05.11, 12:50 normalnie. `mamo. tato - jestem w ciąży` c; Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka115 x__x 24.05.11, 13:52 mamo przez następne 9 miesięcy zaoszczędzimy na tamponach cieszysz się? ! Odpowiedz Link Zgłoś
song Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 24.05.11, 14:48 Lub "mamo,wpadłam. Fajnie nie?" Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 24.05.11, 14:49 Normalnie 'jestem w ciąży' , nie róbcie z tego jakiejś greckiej tragedii i nie piszcie ,że to zmarnowanie całego życia! Dziecko to sama radość, nawet w młodym wieku trzeba to tak traktować. ;/ 'Zmarnowane życie...' - kurczę, jakie zmarnowane? Co ,nie pójdzie na dyskotekę? -.- Odpowiedz Link Zgłoś
myszqa13 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 24.05.11, 15:00 z tym "zmarnowanym życiem" to jej chodziło zapewne o to że ona(ta dziewczyna w ciąży) no nie będzie chodziła do szkoły przecież jak będzie widać już brzuch itd. a nie to że dziecko jest jakimś problemem czy coś...bo jednak zanim się coś robi to trzeba najpierw myśleć a potem działać i nie wiem jak dziewczyny(ta dziewczyna jest w moim wieku przecie!) mogą uprawiać seks...to nie do pojęcia...może teraz obrae ale twoja siostra to głupia niedojrzała małolata.i nie żartuje tera...bo jestem w jej wieku i nie wyobraam sobie siebie w takiej sytuacji. a co do tematu:nich powie normalnie...i tak w końcu zobaczą więc lepiej powiedzieć od razu Odpowiedz Link Zgłoś
dacey oja. 24.05.11, 15:01 młoda jest , no ale to jej sprawa . jej życie . szczęśliwego przebiegu ciązy ;* . hm . hm . nie wiem... może niech zrobi kolację, czy coś ? usiądzie spokojnie i zacznie mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
twilightowa2226 Re: oja. 24.05.11, 20:04 Niech Twoja siostra się nie denerwuje, ponieważ to źle idzie na ciąże. Jak powiedziała poprzednia koleżanka niech Twoja siostra powie to przy kolacji i bądź przy niej, żeby zapobiec awanturze! Powodzenia! I jeśli można prosić to napisz jak Wam poszło! Odpowiedz Link Zgłoś
pauluskaaa Re: oja. 24.05.11, 20:24 Mamo,Tato...w przeciągu 9 miesięcy zostaniecie dziadkami ! Cieszycie się,prawda ?! Odpowiedz Link Zgłoś
izuunia55 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 15:32 Mamo, tato za 9 miesięcy zostaniecie dziadkami... Odpowiedz Link Zgłoś
magic_mushroom Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 15:59 Zażądaj prezentu na dzień matki. A tak serio, to jeśli Twoja siostra boi się powiedzieć rodzicom wprost, to może napisać list w którym im to wyjaśni. Niech zostawi w jakimś widocznym miejscu i zmyje się z domu dopóki rodzice go nie przeczytają i troche ochłoną Odpowiedz Link Zgłoś
princii Tuuu! 25.05.11, 16:00 Niech powie, że się bobu najadła XD. Nie no...tak szczerze jeśli boi się powiedziec w prost niech wyśle sms-a. wiem...głupie , ale nie potrafie wyobrazic sobie siebie w jej sytuacji, a jesteśmy w tym samym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
super_star Re: Tuuu! 25.05.11, 16:08 owszem to JEST zmarnowane życie. 20 lat jeszcze rozumiem, jak ma się maturę, chłopaka i planuje ślub. Ale 15??? Przecież ona jest w gimnazjum, nie pracuje, jak poradzi sobie z utrzymaniem dziecka?? Wszystko i tak będzie na głowie rodziców. Tak to będzie- oni zapłacą za jej błędy. Nieprzespane noce, opuszczenie roku w nauce, a jak potem pójdzie do szkoły, to kto się będzie tym dzieckiem zajmował?? Nie ma mieszkania, pracy...Nigdy nie broniłam takich osób i nie mam zamiaru. A jak powiedzieć? najlepiej po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
myszkaaax Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 16:25 Nie wiem. sama nie mam pojecia co bym zrobila w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 16:32 Po prostu. Musi też przygotować się na niezły ochrzan, bo w tym wieku to naprawdę ciężka sprawa- ale konsekwencje swego zachowania trzeba ponosić. Odpowiedz Link Zgłoś
mercia96 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 16:35 super_star - zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
vampiresfan Re: Ja bym tak to zrobila 25.05.11, 16:41 Niech zaprosi do siebie ojca dziecka i poprosi rodzicow o wyrozumiałość Jeśli będzie razem z chłopakiem, to będzie jej raźniej a i rodzice będą może spokojniejsi. Jeśli chłopak jest odpowiedzialny to będzie pomagał. Potem jej rodzice mogą spotkać sie z rodzicami chłopaka i razem zastanowić się co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
collage Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 17:05 Mamo, tato.. Przez 9 miesięcy będę nosić pod serduszkiem stworzonko, które stworzyłam, bo jestem cholernie nieodpowiedzialna. Odpowiedz Link Zgłoś
mee1 mamo , tato... 25.05.11, 17:10 -zabiłam człowieka -?!?!?!?! - żartowałam , jestem tylko w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_91 Re: mamo , tato... 25.05.11, 17:30 U mnie w rodzinie też był taki przypadek i powiem Ci szczerze, że na początku wszyscy byli załamani, a jak urodziła się Julia to nikt poza nią świata nie widział Więc głowa do góry, wszystko będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
linda Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 17:32 Choćbyś przeczytała 100000 postów , nie zmieni to tego , że twoja siostra i tak to powie. Jak kolwiek by to zrobiła , oznaczać będzie to samo. Nikt tego za nią nie zrobi a im lepiej tym szybciej Ps. Będziesz ciocią ;///// Trzeba myśleć co się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
linda Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 25.05.11, 17:33 im szybciej tym lepiej * słowa mi się przestawiły.....zupełnie nie wiem jakim cudem xd Odpowiedz Link Zgłoś
olusia... Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 26.05.11, 21:33 Myślę, że najlepiej wprost. Jak już ktoś napisał np. przy kolacji... Odpowiedz Link Zgłoś
klama_kcmil # 26.05.11, 21:53 Sądzę, że to wszystko wymyślone, a na wątek natchnął Cię dzisiejszy Dzień Matki / Moje Urodziny. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinke13 Re: karolinke13 26.05.11, 21:58 to masz problem a raczej twoja siostra... to jej sprawa... jak sie nie umie dobrze zabezpieczyć to sory Odpowiedz Link Zgłoś
pauliska1212 Re: # 26.05.11, 21:58 haha nie wiem czy to sobie zmyśliłaś czy nie , ale jeśli to prawda, to powiedz siostrze, że skoro była taka głupia i nieodpowiedzialna to niech teraz się zastanawia jak powiedzieć rodzicom o. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis69 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 27.05.11, 01:12 Jestem w ciąży. xd Odpowiedz Link Zgłoś
by_moonlight Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 27.05.11, 15:27 Chryste... "Mamo, pamiętasz jak to miło było pójść do sklepu dziecięcego i wybierać wózek dla mnie? Mam nadzieję, że miło to wspominasz, bo już niedługo będziesz mi musiała co nieco doradzić." Niech powie wprost, że jest w ciąży, przygotuje się na ostrą krytykę, złość, żal i... To chyba tyle. Miłego wychowywania dzidziusia. : > Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiau11 ;d 27.05.11, 15:35 Ja ci pokaże co ja powiedziałam dla mamy ale oczywiście na PRIMA APRILIS - "Mamo, bardzo cię kocham wiesz ? . " - "Czego chcesz ? " - "Nie kupuj już podpasek przez następne 9 m-cy " Na serio to nie mam pojęcia . Niech włoży pod jej poduszkę pozytywny test ciążowy z karteczką "To ja twój wnusio. Jestem już w drodze. Do zobaczenia za 9 miesięcy" Odpowiedz Link Zgłoś
dominikax3 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 27.05.11, 15:37 normalnie mamo: jestem w ciąży i tyle, przecież później i tak się dowie. lepiej powiedzieć teraz i iść z mamą do lekarza, kupić jakieś witaminy i takie tam. a tak w ogóle to twoja siostra postąpiła bardzo nieodpowiedzialnie, przecież ona ma dopiero 15 lat a już zwalone życie, wszystko będzie na karku jej rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 27.05.11, 20:41 Niech jej nie mówi, może mama nie zauważy? A tak poważnie to niech powie najpierw temu rodzicu z którym ma lepsze stosunki. + niech szykuje dupsko. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelmontana Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 27.05.11, 23:58 wspólczuję dziecku z góry, bo nierozsądne matki to niezbyt dobra opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
jessicakaulitz Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 12:41 Jeśli ma odłożone trochę kasy, to niech usunie i nic nie mówi. A jeśli nie ma, to niestety trzeba się zwrócić do rodziców. Nie wiem jak, po prostu musi podejść i jakoś to z siebie wydusić. Ale pierwsza opcja jest zdecydowanie lepsza, jestem pewna, że skombinowałybyście skądś pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
autre Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 12:45 wysłać do nich wiadomośc pocztą. no kurczę, wprost, a niby jak ? tylko niech z nimi porozmawia wtedy, gdy będą w stosunkowo dobrych humorach. życzę jej powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
squash @jessicakaulitz 29.05.11, 13:44 chyba nie pisałaś tego serio? mamo, tato, jadę na zieloną szkołę, potrzebuję 500 zł i zobaczymy się za 3 dni. Papa! chyba nie myślisz, że piętnastolatka znajdzie klinikę, gdzie poddadzą ją takiemu zabiegowi bez zgody i wiedzy rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
jessicakaulitz Re: @jessicakaulitz 29.05.11, 14:17 Wszystko jest możliwe w dzisiejszych czasach, uwierz mi, wystarczy chcieć. Jeśli dobrze im zapłaci, to nawet nie upomną się o rodziców. Co do kliniki, to wystarczy jechać do większego miasta, myślisz że ich tam brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
squash Re: @jessicakaulitz 29.05.11, 19:23 musisz mieć niezłe zaufanie do ludzi. Ja nie oddałabym się w ręce niezaufanej kliniki, która podałaby mi narkozę i wykonała nielegalną operację, na dodatek bez informowania rodziny, gdzie jestem... Aborcja to nie zabieg u kosmetyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
jessicakaulitz Re: @jessicakaulitz 02.06.11, 16:42 Wiem o tym, ale aborcja to nie jest coś co wykonują tylko nielegalne kliniki. Dobra łapówka wystarczy i wcale nie trzeba daleko szukać. Aborcja i tak w Polsce jest nielegalna, a mimo wszystko często zostaje wykonywana, tylko dzięki pieniądzom. Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka115 Re. 29.05.11, 18:50 naoglądałaś się w11 dziewczyno . sądzisz że jak ona się będzie czuła po tym ?! jej psychika będzie zszargana do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jessicakaulitz Re: Re. 02.06.11, 16:43 Nie oglądam w11, nie wiem o czym mówisz. Nie możesz mieć pojęcia o jej psychice, bo aborcję nie wszyscy traktują jako coś złego. Bo z punku naukowego, niczym złym nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nickaa Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 13:24 niech najpierw powie mamie ona to lepiej powinna przyjąć niż ojciec. niech powie wprost na spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
sweet94 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 14:09 najnormalniej w świecie! będzie miała taki ochrzan, że do końca życia go nie zapomni, ale konsekwencje ponieść trzeba! mogła pomyśleć wcześniej o pójściu do ginekologa i dobraniu zabezpieczenia, albo nie iść jeszcze do łóżka. szczęścia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
ladygaga202 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 14:45 Chyba najpierw z mama na spokojnie porozmawiać. A życia nie ma zmarnowanego bo dzicko to skarb ale troche za młoda trzeba myśleć zanim się zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
domciaxdnika Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 15:02 na spokojnie ale najlepiej powiedzieć na początku temu rodzicowi któremu sie bardziej ufa i nie odkładać tego w nieskończoność Odpowiedz Link Zgłoś
nickiminaj Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 15:12 ludzie jak mnie to denerwuje, że wszyscy tylko obwiniają za to jej siostrę, a jej chłopak to co? też nieodpowiedzialny, ale tylko po dziewczynie jeździcie -,-' nie tylko twoja siostra popełniła błąd, jej chłopak też, ale nikt mu tego nie wytknie ; / jak dziewczyna w tak młodym wieku zajdzie w ciążę to od razu puszczalska, dzi*ka itd. a na chłopaka nikt złego słowa nie powie -,-' wkurza mnie to strasznie ... a jeśli chodzi o to jak powiedzieć, to po prostu, że jest w ciąży i tak prędzej czy później jej rodzice się dowiedzą, jak nie od niej, to sami zauważą. mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i na przyszłość olewaj komentarze, że twoja siostra jest głupia itd. powiedz siostrze, żeby nie przejmowała się opinią innych. przecież dziecko to nie koniec świata Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka23 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 29.05.11, 19:33 Ludzie, proszę was, nie piszcie że będzie dziewczyna miała zmarnowane życie, bo wcale tak nie bedzie . Dziecko to sama radość; ) Domyślam się że siostra Ci jako pierwszej powiedziała. Ma więc do cb zaufanie i wie że może na tobie polegać. Nie zostawiaj jej teraz samej. Będzie cb potrzebowała, bo pewnie dostanie niezły ochrzan od rodziców. ; | ja, na miejscu twojej siostry najpierw powiedzialabym o ciąży rodzicu, z którym mam lepszy kontakt. Trzymajcie się. <3 Odpowiedz Link Zgłoś
kahmelka12 Re: Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 30.05.11, 15:10 niech napisze sms-a albo tak niech najpierw przygotuje na to rodzicow czyli spyta co by było jak była w ciązy i co by zrobili a póxniej niehc im powie Odpowiedz Link Zgłoś