Dodaj do ulubionych

Lotnisko ;/

18.07.11, 15:06
W sierpniu lecę do Brukseli - Belgia. Wylatuję z lotniska w Warszawie. Mam już bilety itd., ale problem w tym, że lecę sama. Mama mnie odprowadzi do odprawy i papa, dalej radź sobie sama. A ja nigdy jeszcze nie leciałam samolotem.. Nie wiem, gdzie mam iść, co po kolei robić. Moje pytanie brzmi: jak poruszać się po lotnisku? Interesuje mnie wszystko, najdrobniejsze detale. Będę miała tylko bagaż podręczny.
Obserwuj wątek
    • loveicarly01 Re: Lotnisko ;/ 25.07.11, 17:55
      Ja lecialam tylko raz w tamtym roku i tak wszystkiego dokładnie nie pamiętam. Ale o nic sie nie bój. Skoro mama cię puści sama oznacza, że ma do ciebie zaufanie i wie, że sie nie zgubisz wink
      Musisz po prostu robić co ci karzą. Po każdym sprawdzeniu wszytskiego jest tylko jedno przejście do następnego pomieszenia. Po prostu musisz nim iść wink A tam będą ci mówić kiedy trzeba wsiąść do samolotu.
      A jeśli nie będziesz czegoś wiedziała, spytaj się kogoś wink

Zyczę powodzenia wink
    • naomi. . 25.07.11, 17:59
      po odprawie będziesz siedzieć sobie na krzesełku koło 1,5 h. a potem będą mówić, żeby bilety pokazać i bdziesz stać w kolejce, następnie pójdziesz do autobusu który podwiezie cię pod sam samolot no i wyjedziesz, usiądziesz i polecisz (;
    • miastowa. Re: Lotnisko ;/ 26.07.11, 09:49
      Odprawa jest pierwsza jak już na pewno wiesz . Po odprawie podchodzisz do kontroli i tam sprawdzają bagaż podreczny czyli ten który ty masz.dajesz bagaż na taśmę i potem oni go przeswietlaja w razie czego zabierają niedozwolone rzeczy ( np noże ,nozyczki , dezodoranty w sprayu . ) i ty idziesz do bramek wykrywajacych metal . Radzę ci jednak brać zwykły bagaż na jednego pasażera może być 20 kg norma bagażu podrecznego to 5 kg . Po kontroli przechodzisz na terminal i tam jesteś ok.ponad godziny . Następnie podchodzi do wskazanych bramek/ wyjść tam chcą bilet i czasem paszport . Podjezdzasz autobusem do samolotu i wchodzić na pokład samolotu zazwyczaj miejsca są numerowane . Czasem nie ma bramek tylko taki tunel prowadzący do samolotu ,jednak na polskich lotniska raczej stosowane są autobusy . Mam nadzieje ze ci pomogłam , już wiele razy lecialam samolotem wiec trochę wiem . Życzę miłej podróży. big_grin
    • gorzata.14 Re: Lotnisko ;/ 26.07.11, 23:36
      Jak tam będziesz to będziesz wiedziała....
      • klaudia_25 Re: Lotnisko ;/ 27.07.11, 12:16
        Poradzisz sobie wink
    • liebe9 Re: Lotnisko ;/ 27.07.11, 11:34
      Dużo razy latałam samolotem, miesiąc temu leciałam z Warszawy. Do odprawy odprowadzi Cię mama, więc razem traficie. Na tablicy jak wchodzisz na lotnisko będzie lista wszystkich wylotów, przylotów, musisz być na lotnisku minimum 2 godziny przed wylotem. Jak przyjdziesz znajdz swój samolot na tablicy, czyli musisz wiedzieć gdzie lecisz jak masz nr. lotu, i będzie numerek do odprawy. Wtedy z mamą dojdziesz do odprawy i jak podejdziesz podasz pani/panu paszport i bilety, a ona/on da ci bilety do samolotu. Później możesz iść poprostu za wszystkimi, będziesz musiała przejść przez 'wykrywacz metalu', wszystko metalowe itp. będziesz musiała ściągnąć i to będzie musiało przejechać przez taśmę, zanim to zrobisz jeszcze raz będziesz musiała podać paszport do kontroli, to będzie poprostu jeden strażnik który sprawdzi paszport, i później na tablicy czy na biletach musisz zobaczyć gate czyli wyjście do samolotu i wszędzie będą tablice lub strzałki w którą stronę do jakiego gatu iść, więc możesz podejść do gejtu i czekać, w Warszawie można oglądać samoloty przez szyby, lub możesz pójść do jakiegoś sklepu, i później zacznie się wchodzenie na pokład, jak będzie się zaczynać wszystko będzie się na bierząco na tych tablicach pojawiać, wtedy podchodzisz do kolejki przy gacie, strażniczka urywa ci kawałek biletu, i przechodzisz przez taki jakby 'tunel' lub jedziesz autobusem lub przechodzisz sama jak samolot jest blisko, jak by co zawsze poprostu idź za innymi z twojej odprawy jednak napewno sobie poradzisz, a w samolocie w razie czego pomoże ci stewardessa.
    • karoola.006 tutaj. 27.07.11, 12:17
      bagaż podręczny - nie wolno ci wziąć do niego żadnych płynów.! kompletnie nic. - wywalą Ci.

podczas odprawy oczywiście oddajesz bagaż do sprawdzenia itd... jak przechodzisz przez bramkę to ściągasz paski itd... wszystko, co jest metalowe, chyba, że masz to coś w spodniach, butach, na koszulce czy aparat na zęby, ale lepiej, żebyś ściągnęła to, co możesz... z resztą, skoro z Warszawy wylatujesz to Ci wszystko powiedzą. wink wystarczy spytać, albo się przyglądać co ludzie robią. wink dasz radę. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka