Dodaj do ulubionych

Tolerancja !!!

09.12.11, 15:38
dziś chciałabym poruszyć to ważny temat który widzicie w tytule. co myślicie o tolerancji a własciwie to jej braku w dzisiejszych czasach ? same jesteście tolerancyjne ?

dodałam post na blogu i chciałabym żebyście przeczytały co ja myślę na ten temat :

. Nie rozumiem jak ,
ludzie mogą być tak okrutni?
Na jakim świecie my żyjemy ?
Tyle tu chamstwa,arogancji,nieszczerości jak i braku tolerancji.
I własnie nad tą ostatnią z wymienionych rzeczy zastanowię się dziś w mojej notce.

Mam nadzieję,że dotrwacie do końca..

Myślę,że nie tylko zauważyłam to jaki nasz świat a bardziej kraj jest nietolerancyjny.
Co takiego stanie się jeśli napotkacie na swojej drodze
osobę innej orientacji ? Zaczniecie krzyczeć ,wyzywać,szydzić a może też rzucicie się do bójki ?
A nie lepiej pozostać w milczeniu? nie odzywać się ani słowem po prostu zamknąć się?
Co da wam oczywiście nie wszystkim,że wyzwiecie ich czy też pobijecie ? satysfakcja?
Jeśli tak to na prawdę nie jest dobrze i bez urazy ale trzeba by było skontaktować się z jakimś
psychologiem...Może i straszne ale i prawdziwe, nie piszę tego po to by się śmiać czy coś
ale po to by uświadomić jakim brak tolerancji jest poważnym problemem !
Ludzie po prostu za dużo mówią. I takie gadanie może doprowadzić do
dostatecznego zniszczenia człowieka.
A tym bardziej jeśli mówimy tu o nastolatkach. Jeden niewłaściwy ruch ,
czy też słowo mogą zostawić ślad na całe życie.
Każdy ma prawo do własnego życia.
Dlatego też nie wtrącajmy się w je , jest to bez potrzeby.
Ktoś wybrał taką drogę swojego życia to tylko tej osoby sprawa.
Chcemy być akceptowani to także akceptujmy innych!
Nic miłego być ponizanym czy też wyśmiewanym przez społeczeństwo.
Postwamy się choć na chwilę w sytuacji ludzi obrażanych. Miło?
Przypuszczam,że nie. Dlaczego jako obiekty
żartów i drwin obieramy sobie słabszych od nas ?
Tacy silni ale i jednak za słabi na to by wytykac błędy starszym czy też silniejszym.
A co jakby ten starszy zaczął ze mnie drwić ? Takie rodzi się pytanie chyba w większości
głów osób nietolerancyjnych
dlatego obierają sobie łatwe,słabsze cele...
Ale pamiętajcie role za jakiś czas się odwrócą i nie będzie już tak zabawnie!
Proszę Was czytając to przemyślcie swoje postępowanie czy ma ono sens ?

Mam nadzieję,że coś z tego co napisałam wyniesiecie.

więcej tu : asiulll.blog.interia.pl/
Obserwuj wątek
    • angel1117 wypowiadajcei się !!!!! 09.12.11, 15:52

• monik4 Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 15:55
      nie chce mi się czytać sorki ;d
      • angel1117 Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 16:02
        spoko może ktoś przeczyta i się wypowie... to problem bardzo poważny przez brak tolerancji giną młodzi ludzie którzy nie są akceptowani !
    • kingella24 Całkowiecie się z Tobą zgadzam... 09.12.11, 16:09
      Ale dopiszę co nieco od siebie, bo nie powiedziałaś o wszystkim na ten temat.

Powiedziałaś, że jeśli ludzie są nietolerancyjni, to mogą się rzucić na tą osobę i ją pobić czy zacząć wyzywać, ale czy rzeczywiście spotykamy się z tym tak często? Czy nie częściej spotykamy się po prostu z ranieniem słowem? Z tym, że nie potrafimy się opanować i palniemy do kogoś kto jest inny jakąś głupotę? To tylko takie sprostowanie. Natomiast jeśli chodzi o orientację seksualną, to moim zdaniem powinniśmy traktować takich ludzi tak jak każdego innego. Musimy po prostu przestać zauważać różnice między ludźmi, wtedy staniemy się bardziej tolerancyjni. Poruszyłaś w swoim wątku tylko temat orientacji. A ja chciałabym napisać o jeszcze jednej różnicy, której wielu ludzi nie toleruje, albo udaje, że toleruje... Mam na myśli ludzi niepełnosprawnych. Moją najlepszą przyjaciółką jest taka osoba i gdy chodziłyśmy do tej samej klasy (teraz ja przeniosłam się do innej szkoły) to widziałam jak inni ją traktują. Jak powietrze. Jak kogoś niższego gatunku. Jak kosmitę. Ja też na początku tak ją traktowałam, ale potem gdy przestałam zauważać, że ona jest na wózku, to stała się ona dla mnie przyjaciółką. Bo zobaczyłam, że ona wcale nie jest od nas gorsza... Szkoda, że tylko ja to zrozumiałam. Jeszcze raz powtórzę: przestańmy zauważać różnice, traktujmy wszystkich ludzi na równi ze sobą.
    • sakura134 Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 16:09
      Piękne słówka nic tutaj w moim zachowaniu nie zmienią. Nie toleruje gejów, lesbijek. Żadnych jeszcze nie spotkałam, ale nie, nie, nie i już! Gdybym na ulicy zobaczyła takich dwóch gejsków pewnie po prostu przeszłabym obok nich z niesmakiem, ale bez przesady-nie zaczęła się z nimi bić.
      Jak widzisz taki wątek nic nie zmieni. Ludzie pozostaną wierni swoim przekonaniom. Ciekawe czy ty jesteś taka tolerancyjna i na wszystko się godzisz? Nie sądzę.
      • angel1117 sakura134 09.12.11, 16:55
        kochana właśnie przez taką nietolerancję zginął chłopak, osobiście go nie znałam ale czuję się jakbym straciła kogoś ważnego.. bardzo ważnego jakąś część mojej osoby. i może to i dziwić cię ja nie mam nic do osób innej orientacji koloru skóry czy też po prostu innych i uważam że każdy jest jaki jest i nie powinno się go wytykać palcami czy też z niego szydzić. Miło by tobie było jakby inni się śmiali z twoich poglądów i drwili z osoby jaką jesteś ? Oczywiście sądzę że nie bardzo. Zobaczysz jak kiedyś będziesz w sytuacji takiej jak ja to zmienisz swoje postępowanie.
        • sakura134 Re: sakura134 09.12.11, 19:40
          Ja nie przejmuje sie zdaniem innych i jestem wierna moim ideom. Uwierz mi, nie raz bylam wytykana palcami, ale trzeba twardo isc przez zycie. Jezeliinnym sie nie podoba to co mysle, to nie mam nic przeciwko.
          P.S. Wlasciwie moja nietolerancja ogranicza sie tylko do homoseksualistow, a nie npp. osob innej karnacji.
          • by_moonlight Re: sakura134 09.12.11, 21:31
            Sakura134, a tak właściwie to dlaczego nie przepadasz za homoseksualistami? To jakaś osobista uraza czy po prostu takie masz poglądy? Pytam z czystej ciekawości.
            • sakura134 Re: sakura134 10.12.11, 09:01
              1. Mam koleżankę, która uwielbia yaoi i ciągle o tym gada. Ma dziwne wyobrażenia, ale nie jest homo. Ogólnie jest bardzo fajna.
              2. Mam po prostu takie poglądy. Tak jak napisałam wcześniej, nie znam żadnego geja czy lesbijki. Nigdy nie spotkałam się z czymś takim.
              Czy przejście obok takiej osoby nie puszczając jakiegoś złośliwego komentarza nie wiąże się z tolerancją?
    • aswanka Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 18:38
      Jestem osobą tolerancyjną. Mój Tata jest z innego kraju i trochę rzeczy mnie przez to spotyka, ale czuję się z tym bardzo dobrze. Akceptuję samą siebie, mojego tatę. Ale strasznie nie lubię być wytykana palcami....

Ciekawy i warty obejrzenia wątek. Pozdrawiamwink
      • redeemer Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 19:56
        to jest już milionowy wątek o takiej tematyce, ale co mi tam, wypowiem się.
        dla mnie to bez różnicy czy ktoś jest biały czy czarny, czy jest gejem czy lesbijką, czy wierzy w jednego boga czy w kilku - to nie moja sprawa, a na takie tematy zawsze miło podyskutować. smile
    • by_moonlight Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 21:28
      Nietolerancja jest rzeczywiście powszechnym zjawiskiem. Ludzie nie lubią "inności", wręcz powiedziałabym nawet, że boją się jej, nie lubią, gdy ktoś ma inne zdanie, z czymś się nie zgadza. Tak jest współcześnie, ale zauważ też, że jest już zdecydowanie lepiej niż kiedyś. Niegdyś uważano homoseksualizm za chorobę, którą powinno się leczyć, a osoby innej narodowości były traktowane jak ludzie z niższej półki. A każda tolerancja ma też swoje granice. Przypuśćmy, że mój znajomy tnie się dla osobistej przyjemności, dla niego to normalne, ale tolerowanie czegoś takiego nie leży już w mojej naturze, no cóż. Innymi słowy jestem jak najbardziej tolerancyjna, dopóki nie jestem zmuszona do akceptowania czegoś autentycznie niewłaściwego. Jeszcze do niedawna próbowałam nawrócić świat właśnie jeśli chodzi o tolerancję (love&peace?), ale odpuściłam. Ludzi nie da się zmienić, jeśli oni sami nie będą chcieli być lepsi i tyle. A nietolerancja objawia się we wszystkich krajach, nie tylko w Polsce, jak to zostało mniej-więcej ujęte w jednym z pierwszych zdań. Choć tu rzeczywiście mamy okazję widzieć to na co dzień, to tak naprawdę wszędzie znajdą się ci "lepsi", którzy będą tępić osoby do nich niepasujące.
    • sammy Re: Tolerancja !!! 09.12.11, 21:37
      Na prawdę pięknie to napisałaś, ale mnie nie przekonałaś przykro mi. Nigdy nie zaakceptuje gejów i lesbijek . Nie toleruje ich i koniec. Nie mam zamiaru ich bić czy coś w tym stylu. Po prostu obrzydza mnie to.
      • angel1117 Re: Tolerancja !!! 10.12.11, 08:26
        nie mam zamiaru wszystkich nawracać itp. ale np. w mojej szkole na słowo gej/lesbijka zaczyna się burza słów wyzwisk i drwin nie jeden z mojej szkoły widząc homoseksualistę rzucił się na niego bo w moim mieście jest kilku. ale to nie ważne bo nie o to tu chodzi chcę aby chociaż ze swoje uwagi na temat osób "innych" zostawili dla siebie i nie zachowywali sie tak jak wcześniej bo to i tak nic nie da wiem że ludzi nie zmienię ale mam nadzieję że choć trochę przejrzą na oczy i przemyślą zachowanie.
    • koniara8 ._. 10.12.11, 10:35
      To co napisałaś jest bardzo mądre i mam nadzieję, że dotrze to chociaż w kilku procentach do takich osób. A co do pytania.. Jak mogę być nietolerancyjna skoro cholernie się wyróżniam należąc do subkultury metali?! W tym kraju niestety roi się od takich co to patrzą na innych widzą, że człowiek się wyróżnia i od razu atakują. Tak właśnie jest. Nie potrafią zrozumieć, iż nie wszyscy ludzie muszą lubić to co oni, ubierać się jak oni... To mnie właśnie irytuje.
      • sakura134 Re: ._. 10.12.11, 12:16
        koniara8 napisał(a):

> To co napisałaś jest bardzo mądre i mam nadzieję, że dotrze to chociaż w kilku
        > procentach do takich osób. A co do pytania.. Jak mogę być nietolerancyjna skoro
        > cholernie się wyróżniam należąc do subkultury metali?! W tym kraju niestety ro
        > i się od takich co to patrzą na innych widzą, że człowiek się wyróżnia i od raz
        > u atakują. Tak właśnie jest. Nie potrafią zrozumieć, iż nie wszyscy ludzie musz
        > ą lubić to co oni, ubierać się jak oni... To mnie właśnie irytuje.
        Ludzie po prost boją się naćpanych metali kiss
        Moja mama jechała z takimi w autobusie po koncercie. Straszne...
        • damonlove damonlove 18.12.11, 13:35
          ja nie mam nic do homoseksualistów
          PS: fajny blog ; ))
    • yellowgreenblue Re: Tolerancja !!! 18.12.11, 14:50
      Większość ludzi jest nietolerancyjna... Niestety uncertain Nie chodzi tu tylko o homoseksualistów. Wiele ludzi na świecie jest prześladowanych za to że mają inny kolor skóry albo wyznają inną religię. Zawsze gdzieś na świecie znajdą się idioci którzy będą siebie uważać za lepszych i postanowią że tym "innym" trzeba pokazać gdzie jest ich miejsce... Świat chyba zwariował. Ja osobiście nie mam nic do gejów, lesbijek, czarnych, muzułmanów itd. i nie zamierzam prześladować ich z powodu że są jacy są. Mam swoje problemy tongue_out
    • wampire13 Re: Tolerancja !!! 18.12.11, 16:14
      Cóż sprawiedliwości na tym świecie nie ma. Tak samo i tolerancji coraz mniej jest...może to dlatego, że świat idzie do przodu, a my pozostajemy w tyle.
      • redeemer Re: Tolerancja !!! 22.12.11, 19:48
        ktoś tu wspomniał że "nigdy się nie spotkał z CZYMŚ takim", wbrew pozorom homoseksualiści są wszędzie, w sklepach, urzędach, szkołach... każdy ma kontakt z homoseksualistami, może nie do końca zdając sobie z tego sprawę. wiecie co jest najlepsze? moja najbliższa przyjaciółka jest lesbijką. jest prześliczną, roześmianą dziewczyną, mającą zawsze dobry humor. poszła niedawno do nowej szkoły, w jej klasie nikt nie wiedział o jej orientacji, wszyscy ją bardzo polubili za to jaką jest osobą. gdy ktoś powiedział na lekcji "jestem homofobem" ona powiedziała "ja jestem lesbijką", wszyscy zamilkli a ten ktoś powiedział "już nie jestem homofobem". jak myślicie, dlaczego? tongue_out ludzie myślą, że nie mają homoseksualistów w otoczeniu, gdy tu nagle "bliska" osoba im mówi, że jest homo. i co, będąc homofobem, odrzucicie tą osobę? da się tak w ogóle? niektórzy mówią "tolerują homoseksualizm ale nie w moim otoczeniu", przyjmując taką postawę NIE jesteście tolerancyjni, przykro mi. xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka