angeliiika 10.12.11, 14:41 wiecie może jak uczyć się sktecznie angielskiego( przepraszam jak było) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onesecond Re: Angielski 10.12.11, 15:01 Hmm...Jeżeli uczysz sie słówek to fajne są fiszki. Piszesz na małych karteczkach słówka, a po odwrotnej stronie ich tłumaczenie i powtarzasz do skutku, powoli wyrzucając te, które zapamiętałaś. Nie wiem..Mi to kiedyś pomagało, ale teraz nie mam czasu na wycinanie tego. Generalnie to ja mam na przykład tak, że wystarczy, że przeczytam coś trzy razy i w miarę wszystko pamiętam. Gorzej uczyć się konstrukcji i czasów..Ale jak będziesz robiła coraz więcej zadań i ćwiczyła to to na pewno poskutkuje ;P Odpowiedz Link Zgłoś
malinka24 Re: Angielski 10.12.11, 19:37 Hmm wiesz angielskiego można się skutecznie nauczyć jak się ma determinację ii w niektórych przypadkach talent Ale każdy może próbować Jaa się szybko nauczyłam języka angielskiego ponieważ dobrze mi wchodził do głowy i miałam dobre nauczycielki Zapisywałam sie na korki z angielskiego i nadal chodze na nie.. Więc jeżeli chcesz się nauczyć skutecznie anglika to zapraszam na korki a jak nie chcesz tracić kasy na nie to poprostu postaraj się sama czegoś nauczyć nie wiem np. ze słownika Ja mam taki gdzie pisze wszystko na temat czasów angieslkich Odpowiedz Link Zgłoś
easy_me ang;]] 12.12.11, 15:41 fiszki pomagają w nauce słówek. z jednej str piszesz słówko po ang a z drugiej tłumaczenie. I powtarzasz .... no a gramatyka to tylko na pamięć i musisz to często powtarzać bo łatwo zapomnieć;]] Odpowiedz Link Zgłoś
kawaiikimie Re: Angielski 12.12.11, 20:28 Tak na prawdę jeśli chodzi o szkolny angielski, to porażka. Uczenie się sztywnych konstrukcji i wszystkich czasów, gdy wszystkie nie są potrzebne, ale okej... Najlepiej uczyć się przenosząc się do świata gdzie mówisz i starasz się myśleć po angielsku, wtedy nauka lepiej idzie. Przynajmniej mi. :p Odpowiedz Link Zgłoś
yellowgreenblue Re: Angielski 10.12.11, 19:44 Mi ostatnio nauczycielka powiedziała że dobrze jest oglądać jakieś angielskie wersje bajek które oglądałaś po polsku. Podobno wtedy do głowy wchodzi dużo słówek. Dobrze jest też czytać po angielsku. Nie wiem czy to pomoże ale zawsze można spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
itmustbecherry Re: Angielski 10.12.11, 19:53 Ja jak byłam mała grałam w Tibie po angielsku i sie dużo nauczyłam więc może jak w coś grasz to zainstaluj to po angielsku..? Oglądaj angielskie filmy z polskimi napisami albo video blogi jakichś brytyjczyków na youtube polecam np. charlieissocoollkie zawsze próbuję zrozumiec o czym on mowi.. ;D jeszcze jak podoba ci się jakaś angielska piosenka poczytaj sobie jej tłumaczenie na tekstowo.pl i spróbuj mniej wiecej zapamiętać o czym ona jest po polsku potem ze dwa razy z napisami angielskimi sobie przespiewaj i juz bedziesz wiedziala o co chodzi w piosence - w ten sposób też się uczysz! i w ogóle się nie wysilam taką nauką a w szkole same 5 z anogla, a nauczyciel nawet wymagający a jak chcesz się uczyć konkretnie słówek to zakrywaj te angielskie i polskie sobie tłumacz i na odwrót, zakryj polskie i mów sobie jak te angielskie są po polsku ja sie nigdy nie ucze na angola słówek, czasem raz je przeczytam i już jest.... a mam tak moim zdaniem przez właśnie dużą styczność z językiem w necie, filmach, muzyce...itp. no tak jak mowilam..<br /> <br /> Więc powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mindy_ Re: Angielski 12.12.11, 17:13 Ja też tyyle słówek, wyrażeń nauczyłam się przez Tibię.. pamiętam jak sie w to grało całymi dniami..;p Odpowiedz Link Zgłoś
meredith. Re: Angielski 10.12.11, 20:28 słówka to podstawa, trzeba wkuwać ile wlezie. polecam też sprawdzanie tłumaczeń piosenek albo najpierw samodzielne tłumaczenie, a później sprawdzanie oraz oglądanie filmów po ang. a na ćwiczenie czasów według mnie najlepsze są rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
itmustbecherry Re: Angielski 12.12.11, 16:06 Szczerze samo wkuwanie słówek nie jest takie idealne.. potem taki człowiek pojedzie do Anglii i nie będzie wiedział jak się dogadać.. najlepszy jest ogólny kontakt z językiem tu i tam.. o a może lubisz Disney Channel i masz? Jak tak to przełącz na angielski.. albo znajdź sobie znajomego na fejsie z anglii i z nim pisz ja się nie uczę słówek a jak przychodzi do sprawdzianu/kartkówki lub ostatnio np. napisania listu maturalnego to same 5 lecą! Nudne wkuwanie słówek może i jest dobre na kartkówkę, ale nie wiem czy na więcej Ja uwielbiam angielski i jest dla mnie prosty, więc może mi tak łatwo pisać, że nie trzeba się uczyć itp. ale jedni potrzebują czasu, a inni łapią rzeczy od razu... ja mam np. kolege który perfidnie może sobie powtarzać milion razy i tak mu nie wejdzie angol do głowy albo zawsze powie źle ! a moja mama jak każe jej powtórzyć słówko po angielsku, to też nie umie, zawsze jej jakoś niepoprawnie wychodzi.. więc może to jakiś rodzaj talentu? Ale taki talent, który idzie łatwo zdobyc ! Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Angielski 12.12.11, 16:08 słówka: Jeśli jesteś wzrokowcem słówka najlepiej podzielić na kategorie i pomalować je na różne kolory np. warzywa na czerwono, owoce na zielono itd. Będziesz kojarzyła kolorami. Jeśli zaś jesteś słuchowcem pomaga powtarzanie słówek na głos. wymowa i znaczenie Warto oglądać filmy bez dubbingu lub lektora tylko z napisami oraz tłumaczyć np. teksty piosenek, krótkie teksty z podręcznika. czasy Jeśli chodzi o czasy polecam tabelkę, w której wypiszesz je wszystkie i napiszesz najbardziej istotne wiadomości czyli co dodaje się w osobie tej i tej w czasie tym i tym, w jakim trybie itp. Bardzo pomagają też płytki, które są zazwyczaj dołączone do podręczników. Utrwalasz umiejętności w łatwy i przyjemny sposób. Miłej nauki Odpowiedz Link Zgłoś
milusia22 Re: Angielski 12.12.11, 16:12 ja angielski po prostu umiem :p spróbuj słuchać jakiejś piosenki po angielsku i ją sobie tłumaczyć. jak masz problem z jakimś słówkiem to znajdź jej tekst i przeczytaj go, a potem znajdź tłumaczenie. możesz też oglądać filmy po angielsku z polskimi napisami albo weź się za czytanie książki po angielsku [trudniejsze zadanie] możesz też zapisać się na korepetycje ^.^ ja robię wszystko z wyżej wymienionych i od 1 klasy podstawówki mam zawsze 5 z angielskiego + uważam na lekcjach Odpowiedz Link Zgłoś
czarna2 Re: Angielski 12.12.11, 16:27 Łatwiej jest gdy np.jakiś dłuższy wyraz skojarzysz sobie z krótszym z którego powstał ten dłuższy.Albo dzielisz sobie jeden wyraz na dwa tak żeby ci się kojarzył z czymś po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
estera102 Re: Angielski 12.12.11, 16:32 generalnie to angielski łatwo wchodzi mi do głowy (gorzej z niemieckim). Ale ważne jest słuchanie języka, czyli np. oglądanie filmów z napisami, to dobrze kształci mowę (głównie potoczną) Odpowiedz Link Zgłoś
olenka94x Re: Angielski 12.12.11, 16:53 Szukaj w internecie tekstów swoich ulubionych piosenek angielskich wykonawców, ucz się ich na pamięć, śpiewaj codziennie. Wyrobisz sobie akcent. Czytaj także tłumaczenia tych piosenek, abyś wiedziała, o czym są. Polecam także oglądanie filmów bądź bajek w wersji angielskiej. Nie muszą to być koniecznie takie, które już kiedyś widziałaś. Wystarczy, że znasz trochę podstawowych słów. Oglądając wyłapiesz o co chodzi i pewnie zapamiętasz jakieś zwroty czy nowe słowa - z kontekstu domyślisz się co one oznaczają. Możesz oglądać filmy z angielskimi napisami, to też pomaga. No i oczywiście czytanie książek, wierszy bądź rozwiązywanie dodatkowych zadań jest przydatne. Jednak moim zdaniem najbardziej przyjemną metodą jest nauka tekstów angielskich piosenek. A czasów łatwo się nauczyć - musisz mieć po prostu pozytywne nastawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
hiaa Re: Angielski 12.12.11, 17:12 `. Ucz się tak jakby to była jakaś piosenka np . Flood and water - powódź i woda coś takiego . Mi to pomaga . Odpowiedz Link Zgłoś
sims Re: Angielski 12.12.11, 17:12 Nie wiem , mi to samo przychodzi bardzo łatwo ;p Odpowiedz Link Zgłoś
monia12xd Re: Angielski 12.12.11, 17:14 jako samo mi wpada do głowy lubie angielski )) Odpowiedz Link Zgłoś
tusia145 Re: Angielski 12.12.11, 17:19 Robię teścik ze słówek i tak w kółko aż nie zapamiętam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
iloveu Re: Angielski 12.12.11, 17:24 sluchaj duzo angielskiej muzyki i powtarzaj tekts Odpowiedz Link Zgłoś
ashley141 Re: Angielski 12.12.11, 17:33 Jeżeli chodzi o słówka to zrób sobie fiszki to pomoże szybciej ci się nauczyć słówek ale co do gramatyki nawet ja nie mam sposobu : / więc z tym ci nie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
mee1 oglądaj amerykańskie seriale na youtube... 12.12.11, 17:37 jestem fanką Jonas Brothers obejrzałam , 2 sezony living the dream, 2 sezony JONAS, Band in a Bus, obydwie części Camp Rock i oprócz tego inne seriale nie związane z nimi... no cóż w 2 lata nauczyłam się więcej angielskiego dzięki internetowi niż przez całe życie w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
pariska65 Re: Angielski 12.12.11, 17:36 łatwo jest uczyć sie angielskiego z różnych stron angielskich, założyć sobie konto np. na twitterze to uczysz też sie dużo słów bo możesz pisać z ludźmi z innych krajów po angielsku, oglądanie po angielsku filmów lub seriali też jest dobre albo tłumaczenie jakiegoś tekstu i sprawdzanie słów w słowniku mi to zawsze pomaga więcej nauczyłam sie sama niż na lekcjach angielskiego można też uczyć sie pojedyńczych słówek co kto woli Odpowiedz Link Zgłoś
natalialove Re: Angielski 12.12.11, 17:54 Polecam stronę etutor.pl - jest to internetowa szkoła nauki Angielskiego prze Internet. Są tu różne filmiki, zadania, które oceniają profesjonaliści i wiele innych. Naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
tysiak26 Re: Angielski 12.12.11, 18:05 Ja jakoś nigdy nie miałam problemów z nauką języka angielskiego. Słówek uczyłam się systematycznie i wgl. A teraz bardzo pomaga mi kontakt z znajomymi z zagranicy. Dzięki nim wiele się uczę i wiele sobie utrwalam. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_tangled Re: Angielski 12.12.11, 19:02 ja osobiście oglądam filmy i seriale angielskie z polskimi napisami, słucham dużo piosenek angielskich i tłumaczę ich teksty, rozmawiam z przyjaciółmi po angielsku i tworzę prywatne monologi wraz z translatorem ^.^ to ostatnie jest dziwne ale naprawdę pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
promiska91 Re: Angielski 12.12.11, 19:14 mnie tak angielski wchodzi , że mi nawet sposobu na to nie trzeba ;p Chwałaa ! Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth0024 Re: Angielski 12.12.11, 19:29 hejka. ja z angielskim nie mam problemu. 10 słówek nauczę się w chwilkę. najczęściej jak dłużej muszę się uczyć, to powtarzam każde słowo na głos, potem z pamięci piszę kilka razy na kartkach . po jakimś czasie powtarzam sb słówka i jest git Odpowiedz Link Zgłoś
pusiooooo Re: Angielski 12.12.11, 19:32 Ja mam tak, że sobie mówię po angliku to co dzisiaj robiłam itp, a jak nie znam jakiś słówek to zaglądam do słownika Serio pomaga! Z angielskiego 6 Odpowiedz Link Zgłoś
shut_up Re: Angielski 12.12.11, 19:37 jestem w klasie angielskiej, a mój sposób uczenia słówek to: powtarzaćpowtarzać aż się zapamięta. ale w zasadzie, 15 słówek wchodzi mi w 15 minut. przepisuję sobie wszystko na kartkę, robię mini ściągi [nie do ściągania], później to czytam i już. a jak mi tak nie wchodzi, to sobie śpiewam, i później jak nie mogę sb przypomnieć słówek, to w głowie sobie odtwarzam melodyjkę i tak mi najlepiej :3 Odpowiedz Link Zgłoś