dariija 29.02.12, 16:24 hej, na początku kwietnia przystępuję do sakramentu bierzmowania. piszę, gdyż nie wiem jakie imię wybrać, chciałabym jakieś może oryginalne? ;d myślę, że mi pomożecie, liczę na waszą pomoc! ;* Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katsuumi_17 Re: bierzmowanie.. 29.02.12, 19:43 Wybiera się przede wszystkim ze względu na patrona, a nie ładne brzmienie Odpowiedz Link Zgłoś
koloorowa. Re: bierzmowanie.. 01.03.12, 20:11 ja biorę Barbarę, mi się podoba ale mojej mamie nie, ale mi to wisi i tak ją chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
rememberina Re: bierzmowanie.. 29.02.12, 19:58 Jeśli nie zależy Ci na patronacie to znam takie: Gemma, Rita, Keira, Perpetua, Scholastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
rememberina Re: bierzmowanie.. 29.02.12, 19:59 A, zapomniałam dodać (sama zamierzam wziąć) św. Afrę. Odpowiedz Link Zgłoś
beeth22 Re: bierzmowanie.. 29.02.12, 20:25 Ja chyba właśnie wybiorę Rita chciałam Kunegunda, ale nie wiem czy przeszłoby to imię. Z naszej klasy dziewczyny biorą Amelia, Łucja - coś w tym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
dulcecita Re: bierzmowanie.. 10.03.12, 18:30 Ja wzięłam Weronika. Moja przyjaciółka wzięła Koleta bodajże... Odpowiedz Link Zgłoś
itsjustmee Re: bierzmowanie.. 29.02.12, 20:24 Rita jest ładne, i po wspaniałej patronce - również Klara, imię piękne, patronka cudowna. Odpowiedz Link Zgłoś
larrystylinson Re: bierzmowanie.. 01.03.12, 20:19 Taaa.. Wydawalo mi sie, ze do bierzmowania nie bierze sie ladnego imienia, a imie po wspanialej osobie. Ja wzielam sw. Rite- bo jest patronka spraw trudnych i beznadziejnych i pomogla mi wiele razy. Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: bierzmowanie.. 01.03.12, 20:21 Ja biorę Weronika. Rita i Kunegunda też są fajne Odpowiedz Link Zgłoś
majson Re: bierzmowanie.. 03.03.12, 12:30 Też ide teraz w kwietniu do bierzmowania :p ale imie sie bierze patrząc na życiorys jakiegoś tam świętego a nie że się po prostu podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ensuite Re: bierzmowanie.. 04.03.12, 16:44 jeśli już bierzesz imię na bierzmowanie takie jak Ci się podoba, a nie ze względu na patrona, to chyba powinnaś wiedzieć jakie Ci się podoba Poszukaj w księgach imion albo w necie, na pewno znajdziesz coś dla siebie Też w tym roku mam bierzmowanie i biorę Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
just...me ? 04.03.12, 17:26 Hmmm... Afra? Coś słyszałam, możesz powiedzieć czego ona jest patronką, jakie piszesz uzasadnienie dla tego imienia? Ja nie idę do bierzmowania, z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
rememberina Re: ? 09.03.12, 23:19 św. Afra jest patronką upadłych, pokutnic, nawróconych prostytutek, dusz czyśćcowych, leczniczych ziół. Co do uzasandnienia, nie wiem do końca co napisać. Wybrałam ją dlatego, że nie jest męczennicą, dziewicą czy bogobojną kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
g_o_s_i_a Re: bierzmowanie.. 04.03.12, 17:32 Wybierz imię patrona, który ci imponuje stylem życia. Tu nie chodzi o ładne imię.a wybrałam na moją patronkę Joannę d' Arc, ponieważ była silną i odważną kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
blondzia Re: bierzmowanie.. 04.03.12, 22:14 Hmm też mam Bierzmowanie i sama nie wiem jakie imię wybiorę . Zastanawiałam się nad Stanisławą bo mam z tym skojarzenia haha xd i nad Zuzanną choć może zdecyduje się na Amelię . Możesz sobie wziąć : Michalina ,Łucja, Lidia ,Zofia, Konstancja , Anastazja , Klara , Otylia . Odpowiedz Link Zgłoś
winia . 09.03.12, 22:14 Moją patronką jest św. Małgorzata z Antiochi Pizydyjskiej. Podoba mi się jej życiorys, ale również wziełam ją z tego względu, że moja jedna babcia ma na pierwsze Małgorzata, a druga na drugie. I właśnie św. Małgorzata z Antiochi jest ich patronką. Samo imię też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
van50 Re: bierzmowanie.. 09.03.12, 22:54 W wyborze imienia na bierzmowania nie chodzi o to czy ci się ono podoba tylko o to co zrobił dany patron i za co go podziwiasz! Tak przynajmniej mówi mój ksiądz Wpisz w google święte imiona na pewno znajdziesz coś co ci odpowiada Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
estera102 Re: bierzmowanie.. 10.03.12, 18:46 zgadzam się z dziewczynami, jak nie wiesz to poszukaj, ale nie dla ładnego imienia. Ja wzięłam Św. Esterę , ponieważ jako dziecko bardzo lubiłam bajkę o tej świętej i zawsze mi imponowała (była taka seria bajek o starym testamencie). Wydaje mi się że od b. dawna chciałam mieć na trzecie Estera Odpowiedz Link Zgłoś
roxy11 Re: bierzmowanie.. 10.03.12, 20:07 nie szukaj imienia do bierzmowania pod względem brzmienia, ponieważ i tak się go nie używa na co dzień. znajdź patronkę, która będzie ci bliska duchowo czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
crazyandlazy Re: bierzmowanie.. 17.04.12, 18:16 Ja wybrałam na swoją patronkę św.Laurę.... piękna historia życia i dobra patronka Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy . 18.04.12, 14:43 Wybierz po prostu takie jakie ci się podoba, chociaż w sumie powinno się je wybierać ze względu na to co ten patron zrobił, a nie czy imię jest ładne czy nie. Mi się akurat trafiło i jedno i drugie, więc fajnie. A wzięłam sobie imię Julia. ladiesteaparty.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
adaxdd Re: bierzmowanie.. 30.04.12, 21:03 W grudniu miałam bierzmowanie i też miałam straszny dylemat ,ale zdecydowałam się na imię Emma. Podobają mi się też : Angelika , Anastazja , Łucja , Zuza , Maria , Antonina Odpowiedz Link Zgłoś