Dodaj do ulubionych

Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pani"?

10.03.12, 12:14
Tak jak w temacie.
Chciałabym wiedzieć czy do was też tak mówią i jakie jest wasze zdanie na ten temat. Mnie to osobiście trochę irytuje bo nie jestem nawet pełnoletnia i trochę dziwnie się czuję jak kasjerka zwraca się do mnie per "pani". Czułabym się o wiele swobodniej gdyby mówiła mi po prostu na "Ty" ale bardzo rzadko się tak zdarza. A właściwie... prawie nigdy.
Wiem, że to może dziwny temat ale chciałabym się dowiedzieć czy was też to denerwuje smile
Obserwuj wątek
    • koralina94 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 12:21
      Ekspedientki okazują Ci po prostu szacunek. Nie widzę w tym nic denerwującego. Mnie to nie irytuje. Ciesz się, że małe dzieci nie mówią Ci "dzień dobry".
      • noicomipowiesz Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 12:25
        nie. do mnie nie mówią per pani. tylko np. co byś chciała ? big_grin
    • laura.pl Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 12:28
      Też nie jestem pełnoletnia, jakoś tak dziwnie mi to słyszeć, ale nie irytuje mnie to smile
      • pusia75 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 16:43
        mi to obojętne ale miło usłyszec czasem "pani"smile
    • patinka24 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 18:54
      też mnie denerwuje big_grin Ja nawet 13 nie mamtongue_out
      • roxy11 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 19:54
        trochę dziwnie się czuję, ale mi to nie przeszkadza. właściwie, to już się do tego przyzwyczaiłam.
    • sekai. Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 20:14
      Nie przepadam za tym, ale nie denerwuje mnie to ;3
    • sweeneylady Ja to kocham , na serio . 10.03.12, 20:35
      Ostatnio dwóch studentów zwróciło się do mnie "Proszę Pani" rozdając ulotki .
      Od 10 roku życia tak nazywają mnie dorośli , obcy ludzie i jak najbardziej mi to odpowiada..
      Jestem strasznie wybredna i lubię dobre maniery ;> .
      Ostatnio, gdy wracałam ze szkoły (a mamy takie plakietki z imieniem i nazwiskiem nosić na szyi - ja je noszę przewiązane na nadgarstku ) i wpadłam na 30 letniego typa (wiecie blokers itp.: ) ten zwrócił się do mnie po imieniu z ironią , (nie obeszło się bez przekleństwa) a ja na to .
      "Co, wypiłeś ze mną kawę , że się do mnie po imieniu zwracasz ? . Nie mam czasu na prostacki margines społeczny " i poszłam dalej xD.
      Gościa zasrało big_grin
      • wisshy :) 10.03.12, 20:42
        To zależy. Gdy ktoś mówi "pani" z wyczuwalną nutą ironii jest to irytujące ale jeżeli normalnie to ujdzie. Kwestia przyzwyczajenia.
    • miss_demiselena TAK. 10.03.12, 20:39
      Ja nawet lubię, gdy ktoś się tak do mnie zwraca. wink
    • lollyana Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 10.03.12, 23:20
      Nie zwracam na to uwagi. W zasadzie, jest to dla mnie naturalne.
      • klara.1 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 11.03.12, 12:40
        Mi to nie przeszkadza, gdy idę ulicą nawet dzieciaki mówią mi `dzień dobry` xD a nie wyglądam staro czy coś w tym stylu big_grin
    • xadax Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 11.03.12, 12:52
      obojętnie wink
    • g_o_s_i_a Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 11.03.12, 13:12
      To zabawne jak ludzie się tak do mnie zwracają big_grin
    • bellacullenx . 11.03.12, 14:06
      To oczywiste że gdyby sprzedawca powiedział do mnie na 'Ty' to bym go nie upomniała, ale uważam że jeśli ja zawsze mówię 'Pani' niezależnie od wieku sprzedawcy to taki sam szacunek należy się dla mnie- nie mam 10 lat ; p
      • charlotte__ Re: . 11.03.12, 14:13
        No zdarza się czasem, ale nie denerwuje mnie to.
    • inbloom *______* 11.03.12, 14:13
      tak denerwuje mnie to , ale co ma mówić ? Nie wie przecież ile masz lat a stara się zwracać do ciebie kulturalnie .
    • estera102 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 11.03.12, 14:25
      to jest chyba normalne, no bo jak miałaby się zwracać ? bardziej mnie irytują małe dzieci które się tak do mnie zwracają. kiedyś taki mały chłopczyk się mnie spytał (cytuję) :" proszę panie czy to pani córka ?" fajnie że była to moja siostra xd
    • miley8888 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 11.03.12, 16:18
      Znaczy się zależy.. Zgadza się bardzo często tak mówią, ale nie zawsze. Osobiście też mnie to irytuje.. suspicious
      ale zgadzam się z @koralina94 : ekspedientka po prostu chce okazać szacunek i być po prostu miła smile i zgadzam się też z tym że nie cierpię jak mi małe dzieci "Dzień Dobry" mówią.. big_grin No nienawidzę tego! big_grin
    • wawteenager Re: Lepsze to, niż... 11.03.12, 19:48
      Ja mam podobnie.. też zawsze zwracają się na "Pani" no, ale zdążyłam się już do tego przyzwyczaić, w końcu to normalne, kiedy jest się klientką... Śmiesznie było raz, kiedy poszłam z mamą na zakupy do salonu Patrizia Pepe podczas wizyty we Wrocławiu, tam zwracali się do mnie "Panienko" (:
    • roxxxy Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 15:36
      ja mam 12 lat i mnie to wk*rwia jak ktoś nie mówi do mnie przez ty
    • dominika525 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 15:39
      Zazwyczaj mówią do mnie "pani" i zwracają się na "Wy". Trochę dziwne to jest. xd
    • kotkaevita15 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 15:46
      Do mnie rzadko ktoś mówi pani. wink Ale jak już powie, nie denerwuje mnie.smile
    • monik4 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 15:57
      nie lubię jak tak mówią czuje się staro ;d
      • sysiek4444 Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pani?'' 13.03.12, 16:10
        Lubię.
    • julka_18 w ch.... 13.03.12, 16:09
      .
    • who1249 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 16:11
      Obojętne to jest dla mnie smile
    • just...me Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 16:11
      Na początku czułam się z tym dziwnie, ale teraz to normalne, mówią tak do mnie nawet jak jestem z mamą, czy kimś starszym.
    • zuzka1802 Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 16:18
      mnie to też wkurza....
    • mlecyk_mine Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 16:56
      trochę mi głupio ;P
    • plotkaragirl Re: Lubicie jak w sklepie zwracają się do was "Pa 13.03.12, 16:56
      Hm... nie wiem, niech mówią, jak chcą wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka