Dodaj do ulubionych

Styl licealistek.

06.07.12, 19:38
Od września idę do najbardziej prestiżowego LO w moim mieście. Wiadomo, że w szkole (przede wszystkim nowej) liczy się wygląd. Co zrobić, żeby uniknąć modowej lub makijażowej wpadki na sam początek? Jak się malować i ubierać, żeby wyglądać jak poważna licealistka?
Obserwuj wątek
    • zdalaodnormy Re: Styl licealistek. 06.07.12, 20:24
      Hahahaahhaahahahahahahahahahaahhaahhahahahhahahahhahahahaahhahaahahahahhahahahahaahahahahahhahahahahahahhahaahahahhahahahahaha - tyle na temat big_grin
      Nie liczy się przede wszystkim wygląd. Wystarczy być po prostu sobą. Ubieraj się tak jak Ci się podoba. Na pewno 'takim zachowaniem' nie cechuje się poważna licealistka..
    • temptation . 06.07.12, 20:41
      sądzę , że nie tylko wygląd się liczy , a nawet powiedziałabym , że to chyba najmniej ważna sprawa , oczywiście fajnie być ładnym lecz naturalnie , nie za pomocą ciuchów i kosmetyków. uważam , że najważniejsza w nowej szkole jest akceptacja przez rówieśników . i nie uważam żeby ''poważna'' licealistka kierowała się tym tokiem myślenia..
      • madlena94 Re: . 17.07.12, 17:30
        temptation napisał(a):
        totalnie się z tym zgadzam smile
        > sądzę , że nie tylko wygląd się liczy , a nawet powiedziałabym , że to chyba na
        > jmniej ważna sprawa , oczywiście fajnie być ładnym lecz naturalnie , nie za pom
        > ocą ciuchów i kosmetyków. uważam , że najważniejsza w nowej szkole jest akcepta
        > cja przez rówieśników . i nie uważam żeby ''poważna'' licealistka kierowała się
        > tym tokiem myślenia..
    • 5 Styl licealistek. 06.07.12, 21:04
      Skoro mówią, że wygląd to nie wszystko to dlaczego później osoby "niemodnie" ubrane są wyśmiewane, nielubiane? Idziesz do nowej szkoły. Podejrzewam, że sporej liczby osób w niej nie znasz, oni Ciebie również, więc na co pierwsze zwrócą uwagę? Na wygląd, nie oszukujmy się. Dopiero po jakimś czasie się nawzajem poznacie. Możesz zainspirować się blogami o modzie i kupić kilka nowych ubrań. Ważne również, by nie przesadzać. Obwieszona biżuterią lub przesadnie wymalowana nie będziesz wyglądała poważnie.
    • koralina94 Re: Styl licealistek. 06.07.12, 21:22
      Rok temu, idąc to liceum, nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego, jak "styl licealistek". Ubierałam się tak, jak lubię i jakoś nie czułam się dziwnie. Nikt mnie nie mierzył, bo to już nie ten czas.
      Taka mała rada. Jeśli ubierzesz się zbyt strojnie, to wezmą Cię za zapatrzoną w siebie osobę. U mnie w klasie są dwie takie, ale okazały się bardzo miłe. To pierwsze wrażenie rzeczywiście bywa zwodnicze. No i powodzenia. Nie ma się czym stresować.
    • golden_star Akceptacja zależy od wyglądu. 07.07.12, 12:30
      I nie bądźcie takie mądre. Same na bank patrzycie jak dana osoba wygląda potem dopiero na jej zachowanie.
      • lilii_95 Re: Akceptacja zależy od wyglądu. 07.07.12, 16:09
        to zależy do jakiej szkoły pójdziesz.

bo możesz trafić do takiego lo, gdzie będą same "bananki", albo takiego gdzie ludzie są w miarę normalni.
        choć doświadczenia wiem, że im lepsze lo, tym więcej osób zapatrzonych w siebie.

życzę ci, aby u ciebie było inaczej.
        co do tematu - obserwuj, zobacz jacy będą ludzie z twojej klasy.
        ubieraj się tak, aby było ci wygodnie i abyś dobrze się czuła.
        nic na siłę.
        • morigan Re: Akceptacja zależy od wyglądu. 08.07.12, 23:04
          nie wiem czy warto zmieniać coś w swoim stylu bycia po to zeby wkupić się w łaski jakiś zarozumialcow z nowej szkoły. najlepiej pozostań sobą !
    • saphirka Re: Styl licealistek. 10.07.12, 14:02
      Skoro idziesz do "najbardziej prestiżowego LO w swoim mieście" to tam raczej ludzie nie zachowują się jak dzieciaki oceniające ludzi po wyglądzie... chyba że ten "prestiż" polega na wysokości czesnego w tej szkole...
    • xxjustynaxx Re: Styl licealistek. 12.07.12, 18:53
      Już nie udawajcie, jakie to jesteście mądre i poukładane. Dziewczyna pytała o styl, makijaż, a nie o wasz sposób postrzegania ludzi i mentalność.
    • smile. Nie ma "stylu licealistek". 13.07.12, 21:12
      Rozumiem, o co Ci chodzi w pytaniach, w końcu też od września idę do jednego z najlepszych LO. Jednak chyba nie warto kierować się radami internautów w tej sprawie. Jednej dziewczynie jest ślicznie bez makijażu lub w bardo dyskretnym, jeszcze inna wygląda lepiej w nieco odważniejszym. Tak samo ze stylem, chodź ten powinien być zgodny z Twoim charakterem. suspicious
      Jednak myślę, że miniówa i kilogram tapety z pewnością odpada, to zapewniam!big_grin
    • shinitaru Re: Styl licealistek. 16.07.12, 14:13
      powiem Ci, że ja poszłam do liceum ubierając się tak jak zwykle - jestem metalówką - i mam znajomych i nikt mnie nie wyśmiewał. wystarczy znaleźć normalnych ludzi, wtedy nie liczy się jak się ubierasz, jaki masz styl itd. : ))
    • seven.seas Jeżeli naprawdę chcesz zabłysnąć... 16.07.12, 14:35
      Przypnij sobie tereskę i wsadź piórko w tyłek ;P.
      Czym się przejmujesz? A bądźże sobą. To nie jest amerykański film z Emmą Roberts, tylko zwykła polska szkoła xd.
      • seven.seas I jeszcze ważne L 16.07.12, 14:38
        Sądzę,że jeżeli dziewczyna jest mądra i inteligentna (inaczej wg mnie nie dostałaby się do dobrego liceum) zawsze będzie miała głęboko w poważaniu fakt,czy ją polubią,czy też nie. "Le­piej żeby mnie niena­widzi­li ta­kim, ja­ki jes­tem, niż kocha­li ko­goś, kim nig­dy nie będę." - Kurt Cobain.
    • wikass To się nie liczy! 16.07.12, 14:38
      Ja w pierwszy dzień szkoły przyszłam nie umalowana (bo wtedy jeszcze nie malowałam rzęs), w glanach, cała na czarno z kostką. I jakoś ludzie się ze mnie nie naśmiewali, wręcz przeciwnie. Zdobyłam wielu wspaniałych znajomych i w LO nie liczy się to jak wyglądasz (chociaż minimalnie zwracają na to uwagę), ale to jak się zachowujesz. Jak będziesz nieśmiała i cały czas poważna to na pewno się od Ciebie odsuną i będą dziwnie patrzeć. A jak będziesz otwarta, cały czas uśmiechnięta, będziesz zagadywać do ludzi to naprawdę każdy Cię polubi. smile Więc tak naprawdę wygląd to nie wszystko. smile
    • spieluhr Re: Styl licealistek. 16.07.12, 14:50
      Nie wiedziałam, że idąc do liceum trzeba się zmieniać i wyglądać jak "poważna licealistka" to taki termin w ogóle istnieje ? smile
    • aniol1997 Re: Styl licealistek. 16.07.12, 15:02
      Bądź sobą. Im mniej uwagi ty przywiążesz do swojego wyglądu (oczywiście poza wyglądaniem schludnie i czysto) tym mniej przywiązywać jej będą inni i jeśli zaliczysz kiedyś modową wpadkę, będziesz miała pryszcze na czole nikt tego nie zauważy. "Panna perfekcyjna" jeśli będzie miała raz jakieś niedociągnięcie ludzie od razu to zauważą.
    • savannah95 Re: Styl licealistek. 16.07.12, 15:33
      Tak, tak mówcie co chcecie, ale prawda jest taka, że każdy choćby był najmilszym człowiekiem na Ziemi patrzy na to jak ktoś wygląda. Wiadomo, że liceum to nie podstawówka, więc koszulki z misiami odpadają. Natomiast bycie sobą jest bardzo ważne. Chodzi o to żebyś była ubrana, a nie przebrana. Jeśli nie lubisz nosić sukienek spódnic i innych takich nie musisz. Zwykłe rurki, t-shirt, sweterek, marynarka, trampki są jak najbardziej ok. Można wyglądać na "luzie" ale nadal pozostać modnie i dobrze ubraną. Makijaż niech będzie taki jak dotychczas, jeśli wcześniej się nie malowałaś, nie zmieniaj tego naturalność w tej kwestii jest dobrą rzeczą. Właśnie najczęściej te prestiżowe licea mają tłumy ludzi którzy niestety są powierzchowni, więc nie wypisujcie bzdur, że tam powinien liczyć się umysł. Zazwyczaj liczy się pierwsze wrażenie więc musi być bardzo dobre, a przy bliższym poznaniu na pewno przestaniesz się martwić wszystkimi innymi rzeczami wink
      • blackcafe .. ? 16.07.12, 16:06
        Tak, jak ty idę do liceum i w zasadzie nie wybrałam tego "najlepszego" w mieście, chociaż z pewnością dostałabym się tam. Po prostu wiedziałam, że tam liczy się renoma i dostaną się ludzie, którzy zwracają uwagę na wszystko. I nie oszukując się - gdzie nie pójdziesz, będą patrzeć, jak wyglądasz.
        Uważam, że wystarczy postawić na minimalizm. Trzeba wyglądać ładnie i schludnie, uważając, żeby nie przegiąć. Jeśli pójdziesz w miniówce, cała obwieszona koralami, czy innymi naszyjnikami, z toną tapety... Będziesz odbierana z pewnością inaczej. Ale jeśli postawisz na dziewczęcy wygląd (np. zwykłe rurki, ładniejsza koszulka, marynarka, bluza, czy jakiś inny sweterek), jak i makijaż ( jak już się malujesz, to zapewne wiesz, jaki makijaż do ciebie pasuje. zazwyczaj jest to coś lekkiego... czyli pomalowane rzęsy i jeśli ktoś odpowiednio dobiera, to podkład, puder i takie inne).
        Sama będę wyglądać tak, jak zawsze. Mój styl, to nie jest nic określonego... Raczej mieszanka czegoś dziewczęcego, nieco poważniejszego, czasem sportowego. Mam ochotę na rurki, luźną koszulkę i adidasy - tak się ubieram.

No i zawsze należy pamiętać, żeby w tym tłumie "nowości" nie zgubić siebie! smile
        pozdrawiam, blackcafe
    • mella0808 Re: Styl licealistek. 16.07.12, 16:28
      Ja też od września idę do liceum, więc rozumiem o co chodzi. smile
      Sama planuję kupić kilka nowych ubrań i kosmetyków, ale bardziej dlatego, że chcę coś zmienić w swoim dotychczasowym stylu, a nie dlatego żeby się dopasowac czy coś.
      Jeżeli chodzi o makijaż, to najlepiej jakiś podkład, puder rozświetlający i tusz do rzęs, może jakieś cienie do oczu w neutralnych kolorach (żeby rozświetlić oko), ale jeżeli nie lubisz makijażu to najlepiej pozostać sobą, ja się malowałam już w gimnazjum (podkład, korektor, puder, tusz, kredka), więc dla mnie to normalne.
      A w temacie ubrań, to ubieraj się tak jak lubisz, ja np. nie bardzo lubię sukienki, spódniczki itp. i nie zamierzam się zmuszać do ich noszenia, równie dobrze można wyglądać np. w rurkach, bokserce i koszuli w kratę.

A do osób powyżej, uwierzcie, że znaczna większośc na początku znajomości zwraca uwagę na wygląd, a dopiero potem na charakter.
    • xxgossipgirlxxx Re: Styl licealistek. 16.07.12, 16:35
      Tak, jak większość wypowiadających się dziewczyn, także doradzam ci naturalność przede wszystkim. Sama rok temu zaczynałam LO i jakoś nie myślałam co ubrać na rozpoczęcie a co na nastepne dni. Trzymaj się swojego styluwink Fakt, jest taki, że każdy patrzy pierw na wygląd, w końcu ludzie(nie tylko faceci hahh) to wzrokowcy. Nie dziwmy się temu. Co do makijażu, podkład puder tusz, może róż i to wszystkowink Jeśli wcześniej się nie malowałaś i teraz też bys raczej nie chciała to nie maluj się, tylko ze względu na to, że obecnie prawie wszystkie dziewczyny się malują, Może w takim razie tylko tusz do rzęs...? który ładnie podkreśli oprawe twojego okawink Pozdrawiam i życzę powodzenia. LO nie jest znowu takie strasznewink
      • dulcecita Re: Styl licealistek. 16.07.12, 16:44
        Po prostu bądź sobą. Załóż takie ubranie, w którym się dobrze czujesz. Makijaż - taki jak zawsze. Czy styl licealistek jest jakiś inny niż gimnazjalistek, czy osób chodzących do technikum? wink
    • cece25 To prostsze niż ci się wydaje! 16.07.12, 17:15
      Żakiet, gładka bluzka, jeansowe shorty lub długie jeansy, baleriny lub sandałki na obcasie (płaskim).

Make - up: naturalny. Szminka w kolorze podobnym do naturalnego odcieniu twoich ust, żółte, beżowe, brązowe, szare (jasne) cienie do powiek, czarna kredka, czarny tusz.

Dodatki: patrz na gwiazdy Disneya w ich serialach - Alex Russo, Rocky Blue, Cece Jones, Avalon Greene, Halley Brandon. Patrz też na ich ubrania - tylko nie skopiuj szkockiej spódniczki Halley! kwiat

Nosisz okulary? To świetnie! W zależności od oprawek dodadzą ci lat! cool

Pozdrawiam i życzę sukcesów w nowej szkole! brawo
      cece25
    • monixx hmm 16.07.12, 17:50
      u mnie też jest takie lo że tez nie poszłam tam ze względu na to że ludzie jadą po Tobie wzrokiem ;p ale jeśli aż tak bardzo Ci zależy to ubierz białą lub kremową bluzkę, może być z kołnierzykiem i bez rękawów - z tyłu może być dłuższa, do tego plisowana czarna spódnica np. maxi, na nogi baleriny (chyba że chcesz spódnicę taką przed kolano to polecam czarne szpilki) do tego torebka kopertówka w kontrastującym kolorze.
      makijaż: tusz, eyeliner na górną powiekę, na dolną minimalnie podkreśl oko czarną kredką, na usta błyszczyk (czerwona szminka odpada, będziesz wyglądać nienaturalnie)
      • takainna Re: :D 16.07.12, 18:45
        Szczerze? Ja nie przejmuję się za bardzo opinią innych ludzi, a zwłaszcza tych, którzy mnie nie znają. Ale jeśli chcesz zrobić wrażenie na nowych ludziach bądź sobą. A jeśli chodzi o wygląd na rozpoczęciu roku szkolnego to pamiętaj : mniej znaczy więcej. Czyli nie obwieszaj się biżuterią jak choinka. Ja bym ubrała się tak jak lubię. Poleciłabym ci prostą bluzkę bez zbędnych zdobień, spódniczkę (midi, nie żadne miniówy ;d), wygodne balerinki, lub sandałki na małym koturnie oraz prostą bransoletkę lub naszyjnik ;d allani.pl/zestaw/201329 To taki bardziej dziewczęcy zestaw. A jeśli nie lubisz takiego stylu to może coś wygodniejszego, czyli spodnie : allani.pl/zestaw/201336. A co do makijażu to polecam lekko potuszować rzęsy i ewentualnie lekko zakryć niedoskonałości. Kilo tapety odpada ;p
    • wilkolak Re: Styl licealistek. 16.07.12, 18:41
      ubieraj się w swoim stylu chyba że się go wstydzisz
    • vaniney re: 16.07.12, 21:15
      poważna licealistka,hahahaha.nie mogę z takich dzieci,które się tak przejmują.to nie jest żaden amerykański film,jak już ktoś słusznie zauważył,a zwykła polska szkoła,także tego...oszczędź sobie zmartwień.
    • mkonodybas Re: Styl licealistek. 16.07.12, 22:18
      Bądź Sobą! Tyle w temacie. Jeśli chcesz się upodabniać do innych... zatracisz Siebie sad
      • majson ... 17.07.12, 20:39
        Też ide we wrześniu do liceum smile Ogólnie wiadomo ważny jest charakter a nie wygląd ale radziła bym ci nie przesadzać i stawiać raczej na minimalizm. Jeśli chodzi o makijaż to na pewno nie maluj się jakimiś cieniami ani toną pudru i podkładu tylko delikatnie jak lubisz to delikatną kreskę i do tego rzęsy albo tylko rzęsy, może jakiś korektor jak masz niedoskonałości czy odrobina podkładu, błyszczyk i lecisz smile lepiej żeby to pierwsze wrażenie ludzi było takie że jesteś raczej delikatna i naturalna niż jakaś pusta lala.
    • eyre liceum 17.07.12, 22:57
      Żeby wyglądać jak poważna licealistka trzeba być poważną licealistką. Przebieranie się i gra pozorów nie zdadzą egzaminu na dłuższą metę, prędzej czy później zmęczysz się udawaniem, zapomnisz się i już do końca zostaniesz tą dziwną i obłudną. Najlepiej ubrać się w swój ulubiony nie imprezowy zestaw i zgodnie ze swoim stylem. Zaprezentuj swój styl w najlepszy z możliwych sposobów. Zobaczysz, okaże się, że liceum nie różni się tak bardzo od gimnazjum i po kilku tygodniach nikt już nie będzie planował garderoby na tydzień na przód.

Oszczędnie z makijażem. Najlepiej zrezygnować z cieni do powiek (ewentualnie naturalne odcienie) i mocnej kreski.

W końcu chcesz zrobić dobre wrażenie nie tylko na nowych kolegach, ale i nauczycielach.

Z czasem, jak już się wszyscy poznacie i wasze relacje się ułożą, indywidualizm lub ekscentryzm będzie mógł być bardziej widoczny.
    • morphine_ Bądź sobą. 17.07.12, 23:43
      Ubieraj się jak teraz. Bądź po prostu sobą. Ale bluzki z hanną montaną odpadają xD
    • kika. : ) 18.07.12, 22:16
      ja właśnie ide do technikum, też jednego z lepszych.. na przeciwko równie dobra szkoła <sami chłopacy praktycznie w całej szkole ! big_grin> i sie tym zbytnio nie przejmuje.. nie wiem do końca jak sie ubiorę bo to zależy od pogody, ale chyba pójdę w jasnych rurkach, jakichś balerinach czy czymś, czarna bokserka i czarna marynarka.. tyle wystarczy.. lekko makijaż i gotowa.
      kilka rad ?
      >nie przesadzaj z ciuchami !
      to, że ubierzesz sie jak stojnisia nic ci nie da, można wyglądać elegancko ale być również sobą ! możesz kupić sb trochę nowych ciuchów, ale w swoim stylu. ja tak musze zrobić xd
      >makijaż ? bez szału !
      z makijażem tak jak z ciuchami.. wytuszujesz mega rzęsy, kilo tapety i ludzie patrzą na cb inaczej niż na delikatny make-up ! maluj sie tak jak do tej pory, technikum czy lo to zwykła szkoła.. nie wybieg czy sesja zdjęciowa !
      >charakter ? bądź sobą ! naturalność to podstawa !
      nie udawaj kogoś innego, powinnaś być sobą, tą naturalną wersją siebie ! jeżeli będziesz udawać że lubisz coś, czego tak na serio nie znosisz prędzej czy później to i tak wyjdzie na jaw..
      >nie przejmuj sie ! to takie nowe gimnazjum!
      nie ma czegoś takiego jak styl licealistek ! każdy ubiera sie jak chce, jak mu wygodnie.. to tak jakbyś szła do 4kl Gimnazjum !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka