Dodaj do ulubionych

Bilans 13-latka

28.10.12, 19:58
Cześć, wiele dziewczyn stresuje sie bilansem. Zwykle ma on miejsce w 1 klasie gimnazjum i jest obowiązkowy. Nie chodzi o sam bilans - powodem stresu jest karteczka a na niej : dojrzałość płciowa wg. skali Tannera... Po internecie krąży wiele opisów badań, dziewczyny piszą że musiały się rozebrać do naga uncertain Lekarz powinien zobaczyć miejsca intymne jednak wielu tego nie robi, zdarzają sie jednak gorliwi. Chciałabym sie zapytać jak wyglądał wasz bilans, musiałyście się rozbierać ?Ja osobiście nie. Czekam na wasze odpowiedzi ! wink
Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: Bilans 13-latka 31.10.12, 14:43
      Hej. Na moim bilansie nic nie musiałam zrobić, niczego zdejmować i wgl. Lekarz sam napisał. Jedynie się pytał jak u mnie z wf, czy ćwiczę itp. Pozdrawiam! wink
    • sekai. Re: Bilans 13-latka 31.10.12, 17:47
      Pamiętam, że musiałam zdjąć stanik. Od tego momentu boję się lekarzy i choćbym nie wiem jak źle się czuła nie idę tam. Innymi słowy: zrypali mi psychikę. :3
      • loczek151 Re: -/- 01.11.12, 20:07
        Na szczęście niczego takiego nie miałam, bo jestem przerażona tym co tu czytam. Na początku 1 klasy gim. pielęgniarka po prostu nas ważyła, mierzyła, sprawdzała wzrok, pytała o miesiączkę. Nic więcej.
    • yellowgreenblue Re: Bilans 13-latka 31.10.12, 18:03
      Nie musiałam się rozbierać. Lekarz jedynie pytał się mnie czy mam już okres itp. Później musiałam się położyć, zbadała mi brzuch i tyle. Nawet nie wiedziałam że niektórzy każą się rozbierać. wink
    • jonas_lover Re: Bilans 13-latka 01.11.12, 19:20
      yyy.. nie rozbierałam się całkiem. xd
      lekarz pytał się tylko, czy miesiączkuję i od kiedy, a reszta badał kręgosłup, postawę, wagę, wzrost i takie tam duperele.
    • laleczka. Re: Bilans 13-latka 01.11.12, 20:04
      Nie rozbierałam się, jedynie później musiałam zdjąć bluzkę, aby zbadała mi pani kręgosłup,ale zostałam w spodniach i staniku smile Oprócz tego ważyli nas, mierzyli, badali wzrok i słuch smile
    • jonasofanka Re: Bilans 13-latka 01.11.12, 21:24
      Też u nas dziewczyny się bały. Pomimo tego, że aj bilans mialam dwa lata temu, to nie sądze, zeby cos sie zmieniło. Mierzyła, ważyła, pytała o miesiączkę, badała wzrok i takie tam. Nic strasznego. Ale z rozbieraniem się to nie pamiętam, ale chyba tylko buty kazała zdjąć ; o, nie pamietam, na serio.
      • olaya_ Re: Bilans 13-latka 01.11.12, 21:36
        nie kazała mi się rozebrać..
        w sumie to pamiętam z tego tyle, że nie badała nam słuchu bo robili remont w szkole i było strasznie głośno xd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka