Dodaj do ulubionych

Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja.

18.04.09, 16:23
Najlepsze czasy Disneya już dawno minęły. Kiedyś produkował on fajne bajki dla dzieci, każdy zna Kaczora
Donalda, Myszkę Miki czy Psa Pluto. Kiedyś bajki Disneya były fajnymi produkcjami animowanymi, jednak wraz za
upływem czasu Disney coraz bardziej nastawił się na komercję i promowanie różnych gwiazdeczek. I tak powstały
różne Hannah Montany, High School Musicale i inne tego typu seriale/ filmy. Wszystko takie podobne, na jedno
kopyto, wszędzie sobie słodzą a gwiazdki w nich występujące zaczynają uważać, że świat należy do nich. Nawet
pojawiła się stacja telewizyjna Disneya. Dla mnie jest niepojęte to, że Disney tak mógł zejść na psy. Jego obecne
seriale nie mają żadnego przesłania, żadnej głębszej treści i ogłupiające dzieci dialogi. shock
Obserwuj wątek
    • blah___rock Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 07.05.09, 20:31
      Niestety Disney jak każda inna firma rozwija się i chce zarabiac coraz to wiekszą kase . I
      robiąc te seriale i filmy z tymi "gwiadkami" trafiają do szerszej grupy publiczności , Bo
      wczesniejsze bajki powiedzmy szczerze były bardziej dla dzieci do 12 lat a teraz te seriale
      może oglądac kazdy kto chce bo mają one inne przesłania .Mówisz że nie maja przesłania ,
      moim zdaniem maja może czasami głupie ale mają . Niestety wraz z upływem czasu
      wszystko sie zmienia nawet te bajki z dzieciństwa ; )
    • loczek. Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 07.05.09, 20:39
      hm, nie wydaje mi się żeby kotek
      był odpowiednim miejscem do
      wyrażania inteligetych myśli
      (przyznaje, że to najmądrzejszy wątek jaki czytałam)
      bo tutaj są same dzieci disneya ; ))
      pozdrawiam.
    • Gość: [][] Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 20:39
      Klasyka, to klasyka, nie da się powtórzyc sukcesu Myszki Miki, ale Disney nadal robi
      kreskówki dla dzieci, tylko nie tak dobre jak kiedyś,..
      • candy.e Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 07.05.09, 21:28
        powiem że uwielbiam koszulki z myszka miki tongue_out
        he hee piwo
        • Gość: Miśka Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. IP: 89.174.116.* 05.06.09, 22:25
          podpisuje się pod tym obiema rękami !
          jak byłam mała to kochałam Donalda, a teraz?!
          Była dziewczyna-ładna, mądra: nowa
          Był chłopak-przystojny, zabawny, wysportowany, kapitam jakiejś drużyny
          Była jeszcze jedna laska- ładna, zgrabna, blondyna, nic w głowie, rządzi się,
          popularna
          Blondyna chce być z przystojnym, on woli tą skromną...
          blee, już rzygam taką fabułą...
    • antikowa Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 11.05.09, 16:44
      Katsuumi, masz rację . Dawny disney był najlepszy. Ach, ten śmieszny głos Donalda...
      ale teraz, klasyka disneya leci po 21, kiedy wszystkie denne seriale już są wyemitowane, a mi się wtedy nie chce iść przed telewizor, więc muszę oglądać na youtube.
    • Gość: milusiak:) kosFammm!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 17:40
      a ja k~OchAm disneJu$ia!!!!! i milUnIe i dEmunie i sElUnie!!!kocAAAhm jeEWE!!!!kosssiaam ashlusie i vańcie
      • pink_rulez Re: kosFammm!!! 11.05.09, 17:56
        Zgadzam się. Jak Disney może produkować taki shit jak "Gdy zadzwoni dzwonek"?. Albo
        HSM? Tam nie ma niczego z prawdziwego życia, wszystko jest jak w bajce. No bo w sumie
        to są bajki, ale ogłupiające.
      • katsuumi_17 Re: kosFammm!!! 11.05.09, 17:57
        milusiaksmile- to była ironia? Czy naprawdę jesteś tak zapatrzona w owe gwizdeczki?
        • julka6655 Re: kosFammm!!! 18.05.09, 21:43
          Czasy się zmieniają to disney też się zmienił.wink
          Muszę przyznac, zę robią coraz gorsze filmy, ciekawe co będą oglądać nasze dzieci.
    • miley_cyrus45 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 20.05.09, 18:57
      Masz rację.Teraz nastały tak zwane "lepsze" czasy,że już nie ma prawdziwego Disney'a.
      • Gość: Rajka:) Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. IP: *.chello.pl 05.06.09, 17:46
        Grr nie lubię Disneya... kiedyś był fajny ale teraaz zeszdł na psy... np. taka Hannah
        Montana... strasznie ogłupiający serial, macie racjee kiss*
        • ewus1 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 05.06.09, 17:53
          Ja także tęsknię za dawnym Disneyem, kiedy to tworzył wspaniałe, mądre bajki dla
          dzieci jak np. "Król Lew", "Pocahontas". Gdzie się to podziało? sercesad
    • hermiona13 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 05.06.09, 17:56
      Mogę się z tym zgodzić. Kiedyś Disney naprawdę był inny. Było więcej bajek, które stały
      się wielkimi hitami. Bo kto teraz nie pamięta Myszki Mickey, Króla Lwa, do którego zresztą
      jeszcze dzisiaj mam sentyment. Była to moja ulubiona bajka za czasów dzieciństwa. A
      Kaczor Donald to już legenda. Te bajki można nazwać prawdziwymi filmami Dysney'a,
      boaterami Disney'a nie są Zac, Ashley, Demi, Miley, tylko właśnie Kaczor Donald, Myszka
      Mickey ;D Zac i reszta kiedyś napewno zerwią z wizerunkiem gwiazdek Disney'a a bajkowe
      postacie pozostaną nimi na zawsze xd Moim zdaniem Disney powinien przestać emitować
      Czarodzieji, Hannah Montana i zacząć znowu wyświetlać wspaniałe bajki smile
      • kitty16 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 06.06.09, 11:33
        zgadzam sie z wami a w szczególności z Tobą hermiona13 ; ))
        lubie te seriale ale gdzie podziały sie te wspaniałe bajki jak np. Król Lew?
        Disney bardzo sie zmienił..teraz bajki lecą przez 10 minut przed 22.00.. ciekawe czy jakieś
        dzieci je wtedy oglądają..mądre..-.-'
        • katsuumi_17 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 06.06.09, 16:05
          Jak to dobrze wiedzieć, że na tym forum są jeszcze osoby nie do końca "opętane" przez
          Hannah Montanę i inne tego pokroju seriale, które robią dzieciom wodę z mózgu smile
          • ms.hollywood. Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 06.06.09, 16:14
            Taa klasyka Disney'a wymiata . . . <3 Do dzisiaj mam 50 kaset video z myszką Miki itp. ;d
            Disney teraz promuje cały czas to nowe ,gorsze filmy . I zgadzam się z blah__rock ,jak
            każda firma ,chce zdobywać zyski ,wtedy trafiali do tych młodszych 2-7 lat ,teraz trafiają
            do szerszej publicznosci ; p Jednak nie zmieniam faktu ,że dzieci Disney'a (w ogóle
            nie zasługują na to miano x d),dzieciom robią sieczkę z mózgu .;q
            • Gość: korniiiii23 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. IP: *.chello.pl 24.06.09, 14:03
              No prawdaa disney sie stoczyl kiedys byl fajnya aale teraz juz nie...
        • twilight Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 25.06.09, 00:27
          hym..no macie racje, ja uwielbiałam jak byłam mała oglądać np. Króla Lwa!! smile aah.. to
          była bajka ale jak napisała chyba hermiona13 żeby zdjąć HM a puszczać np. Pokahontas
          Króla Lwa czy tych innych wspaniałych bym nie obejrzała bo już wyrosłam z tego.. dzieci
          też teraz wolą Miley niż Myszke Miki - niestety takie czasy... uncertain
    • misiek_o123 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 24.06.09, 14:51
      Masz racje, powinni dalej rozwijac Donalda itp. ale ja też bardzo lubie aktualne
      filmy Disney'a smile chodź bajki animowane puszczane obecjnie na disney channel są
      bez sensu i nawet nie lubie oglądac ich reklam
      • pinkpink Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 24.06.09, 16:47
        no, więc... macie rację Disney kiedyś był fajowy.
        ja myślę, że oni po prostu kiedyś stawiali na dzieci typu od 5lat do 9, a teraz
        na od 11 do 14 i już. wolą, żeby młodzież oglądała ich telewizję wink więcej
        zarobią dzięki takim gwiazdkom jak Miley czy Vanessa. szczerze ich rozumiem!
        gdybym była na ich miejscu tak samo bym zrobiła!
        lubię Nessę, Selenę itd. ale jednak Disney był fajniejszy kiedyś wink
        • katsuumi_17 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 24.06.09, 17:47
          Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o kasę. Może i więcej zarobią na bezsensownym
          promowaniu durnych gwiazdeczek, ale czy na tym to polega? Obecne filmy Disneya są
          bezwrtościowymi, nudnymi produkcjami, bez żadnego przesłania. I nie zgodze się, że są
          kierowane do osób w przedziale 11-14. Filmy te są kierowane do osób max.10 lat, ale nie
          wiedzieć czemu, nastolatki do 15 roku życia zaczęły się nimi fascynować. Może dlatego, że
          pokazują wyidealizowane życie amerykańskich nastolatków a dziewczynkom marzy się
          takie życie, bycię gwiazdą (jak HM)? Poprzednie produkcje Disneya, takie jak Donald,
          Mickey też nie przekazywały głębszych treści, ale małe dzieci poprostu je oglądały i nawet
          nie próbowały się zastanawiać nad większym sensem treści. Założeniem twórców Hannah
          Montany było coś podobnego, ale że z niezrozumiałych przyczyn oglądają ją trochę
          starsze dzieci w wieku od 10 lat, które, rozumiejąc wiele rzeczy, starają się nadążyć za
          Hannah Montaną i szukają w niej wzoru, siebie, szukają wartości, których tam nie ma.
          Młodsze dzieci oglądają, bo jest śmieszne, nie starają się szukać żadnych wartości. Tak
          jest, według mnie oczywiście.
    • Gość: Jess Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 19:04
      Z początku nie mogłam uwierzyć, że ta sama wytwórnia, która stworzyła
      Pocahontas, Tarzana, Anastazję, Kaczora Donalda jest Twórcą HM, HSM i innych
      szmir. Gdzie te piękne bajki z morałem? Gdzie się podziała jedna z najlepszych
      wytwórni, której bajki były wprost magiczne i które nadal oglądam po raz setny
      raz z tą samą przyjemnością?
      • hermiona13 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 24.06.09, 19:29
        katsummi_17 - Dokładnie. Chociaż ja uważam, że HM lubi więcej dzieciaków w wieku 8-10
        lat, to zdarzają się przypadki fascynacji HM w wieku 12-14 lat, albo nawet i więcej. A ta cała
        fascynacja polega na tym, że dla małych dzieciaków 'gwiazdy' jak Miley są wzorem, bo ona
        jest młoda i 'Tak dużo osiągnęła' jak to mówi moja kuzynka, która ma 9 lat. Są to dzieciaki
        bez netu, które nie wiedzą jaka jest ona naprawdę. Są zafascynowane HM bo jest gwiazdą
        w serialu i chą być takie jak ona smile
        Wracając do tematu: Założe się, że dawniej, 5-6 lat temu, gdy na Disney leciały jeszcze
        bajki typu "Król Lew" ten program oglądało więcej osób. Znowu podam przykład mojej
        kuzynki: Ostatrnio siedzimy w domu, spojrzała w program telewyzyjny pewnie znowu z
        nadzieją, że wieczorem puszczą HSM czy CR, i załamana odkłada go mówiąc, że "Znowu
        puszczają jakieś głupie bajki". Założe się, że gdyby nie było tych wszystkich dennych
        produkcji, które tylko mieszają dzieciom w głowach, chętnie by usiadła i obejrzała tą
        bajkę. W produkcjach które są teraz nie ma morału, pouczenia, tak jak w tych, które
        jeszcze kilka lat temu były. A szkoda. Szkoda, bo wiadomo, że to już nigdy nie wróci.
        Dysney zszedł kompletnie na psy i teraz może już być tylko gorzej. Aż strach pomyśleć,
        co będą emitowali za 3 lata o.O
        • katsuumi_17 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 24.06.09, 23:11
          hermiona13- myślę, że za 3 lata będą emitować serial pt: "Hannah Montana
          Daughter". Tam była już Hannah Montana będzie miała córkę, która przejmie po niej
          miano "gwiazdy". Czyli właściwie taka sama papka. Córkę Miley (bądź Hannah) odegra
          zapewne siostra Miley, którą rodzice będą na siłę chcieli wkręcić do show biznesu, tak jak
          samą Miley. Wyobrażacie sobie, jak by to było bez Montany? Na czym Miley by zarabiała?
          Nie można jej ot tak pozbawić głównego źródła dochodów bo ludzie o niej zapomną.^^wink
          • Gość: kotkaalice Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. IP: *.net81.citysat.com.pl 24.06.09, 23:57
            Słyszałam o nowej bajce disneya
            Księżniczka i żaba, myślicie, że Disneyowskie bajki będą znowu Disney zacznie produkować bajki tyou Król Lew, albo Tarzan?
            • katsuumi_17 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 25.06.09, 12:14
              Nie. Myślę, że NIESTETY dalej pójdzie w stronę durnych seriali jak Hannah Montana,
              niestety. Ale fajnie by było, gdyby produkował takie bajki. Może odzyskał by stracony
              szacunek ludzi. Ale wątpię.
              • hermiona13 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 25.06.09, 12:55
                katsuumi_17 - Siostre Miley to oni już wkręcili do show biznesu ^^ Zapewne za rok,
                czy dwa, zaczną się pierwsze zmiany: poprawienie wyglądu, nowe zęby, i wszystko inne^
                Masz racje, mówiąc, że jak HM się skończy Miley nie będzie miała z czego się utrzymywać.
                Bo krytycy filmowi nie są na tyle głupi, żeby nie zauwazyć, że ona nie ma za grosz talentu
                aktorskiego. Jeśli chcę, to niech rzuci HM, wtedy każdy będzie się cieszył, i DC jako tako
                odzyska chociaż w połowie swój dawny poziom.
                • Gość: ... [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 13:14
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ashleyandmiley Film, telewizja, programy TV 25.06.09, 13:14
      Ja bardzo lubię seriale i gwiazdy disneya ale macie racje bajki disneya np.
      Myszka Miki itp. są bardzo fajne!
    • anusia14 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 25.06.09, 13:19
      Bóg dawno opuścił wytwórnie Disney'a......
      Pan Walt przewraca sie w grobie...

Zgroza i rozpacz....sad
    • lilii_95 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 22.08.09, 17:24
      niestety to prawda sad
      pamietam jak to bylo kiedys - kaczor donald, myszka miki, myszka minnie,
      pluto... jak lecieli na tvp1 na wieczorynce w sobote pare lat temu to nawet moi
      bracia (co maja 17 i 18 lat) ze mna to ogladali... bo te bajki byly ponadczasowe
      i kazdy, dziecko czy dorosly chcial je ogladac, bo rozbawialy do lez swym
      humorem smile
      a teraz?
      szkoda slow.

.crying
    • 12kolos12 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 22.08.09, 21:25
      Uważam, że tak jest o wiele lepiej. Bardziej podobają mi się te seriale niż jakieś bajeczki
      dla dzieci animowane. Fajniej jest oglądnąć prawdziwych ludzi i śmieszne sytuacje, a nie
      jakieś badziewia rysowane.
      • an3ciaa Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 26.08.09, 13:29
        teraz jest supcio
        no helloł ale kiedyś to były bajki dla dzieci bez fabuły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111
        teraz są mondre seriale dla młodzierzy poruszające powarzne sprawy ale mimo tego
        terz z chumorem!!!!!!!!!!!1111
        • skrzacina Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 26.08.09, 14:33
          an2ciaa najpierw popraw ortografię.
          ja się załamałam jak ostatnio zobaczyłam jak wygląda Kubuś Puchatek w dobranocce! ;o.
          nawet nie ma czerwonej bluzeczki. xd. wogóle teraz animacja spadła na niższy poziom
          tylko komputery, i niektóre dzieci neo przeżyją szok ja zobaczą pinokia z lat `40. to był
          prawdziwy pinokio! Teraz disney wolał odpuścić sobie to w czym jest najlepszy i są takie
          serialiki.. czasami jak niektóre oglądam to się załamuję. ^^ .
          ale no cóż. zawsze będą fani i antyfani disneya. ^^ . jeśli więc ktoś chce te serialiki to
          można je puszczać? ;d
        • katsuumi_17 Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 26.08.09, 17:24
          Twoje posty, an3ciaa, będę zostawiać bez komentarza, ponieważ widzę, że są one prefidną
          prowokacją. Pozdrawiam.
    • xis Re: Disney-kiedyś dobra firma, dziś komercja. 26.08.09, 16:59
      Z ust mi to wyjęłaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka