Dodaj do ulubionych

serdeczna prośba

03.04.11, 13:26
Witam,
chyba wreszcie trafiłam we właściwe miejsce.
Od 4-5 miesięcy męczą mnie objawy, które zaczęłam już nawet przypisywać zespołowi nadwrażliwego jelita, choć nie do końca wszystko się zgadzało. Teraz jednak, po przejrzeniu forum, myślę, że to Candida. Tak pokrótce wszystkie te bulgotania, przelewania, wzdęcia, zapach z ust,czasem biegunki. Ostatnio wyskoczyła mi w pachwinie nieswędząca, łuszcząca zmiana (wyprzenie?). Objawy jelitowe pojawiły się mniej więcej po wyleczeniu zakażenia pochwy. Do tego jakiś taki spadek sił, chęci, energii, koncentracji, które zwalałam na przesilenie wiosenne. Ogólnie często łapią mnie infekcje, skłonność do alergii, jestem też po usunięciu tarczycy.
Ponieważ to początek mojej drogi mam kilka, może nawet głupich (za co z góry przepraszam) pytań) i bardzo prosiłabym Was o pomoc:
- Warto wykonywac posiew z kału? Nawet jeśli wyjdzie pozytywny, to może to znaczyć, że Cand jest z flory fizjologicznej, prawda?
- Jeśli nie posiew, to co? Spotkałam się też z opinią, że diagnostyka raczej niewiele wnosi, grunt to objawy.
- Mogę zacząć już teraz stosować dietę zamieszczoną przez jan440? Nie powinnam sobie zaszkodzic nią, prawda?
- Czy równocześnie mogę stosować probiotyki? Słyszałam o piciu roztworu wody utlenionej 3% dla wytrucia grzybów.
- Lekarz rodzinny powinien wspomóc mnie farmakologicznie? Może to zrobić tylko na podstawie objawów, czyli w sumie mi na słowo?

Jeśli powyższy wywód brzmi Wam znajomo, macie w tym temacie doświadczenie gorąco proszę o wsparcie, bo sama już nie wiem...
Obserwuj wątek
    • rich69 Re: serdeczna prośba 03.04.11, 19:30
      Przerost Candidy w badaniach kalu oznacza faze grzyba a nie naturaline wystepujaca Candide w organizmie.Takie badania powinny byc przeprowadzone w laboratorjach rozumiejacych ten aspekt, ja znam tylko dwa laboratoria w Polsce gdzie zlecilbym takie badania w warszaskim Felixie lub w zabrzanskim szpitalu.Moze ktos zna warte polecenia inne to prosze mnie poprawic.Przy okazji zrobilbylm badania na pasozyty szczegolnie lamblie, ktore prawie zawsze wystepuja przy kandydozie.
      • zaspana88 Re: serdeczna prośba 04.04.11, 17:38
        Dziękuję za odpowiedź. Jestem z Wrocławia, więc na wycieczkę do Wwy czy Zabrza z próbką raczej sobie nie mogę pozwolić. Podzwonię po prywatnych laboratoriach z nadzieją na rozsądne podejście pracowników. Od dziś staram się wg diety, 'zajadam' się czosnkiem, a w przyszłym tyg idę do mojej rodzinnej.
        Czy na tym etapi mogę coś jeszcze zrobić?
    • rich69 Re: serdeczna prośba 05.04.11, 10:19
      Probki mozesz poslac kurierem, poczytac i zastosowac diete przeciwkandydozowa, dodac probiotyki.
      • jan440 Re: serdeczna prośba 05.04.11, 11:08
        Dietą na pewno sobie nie zaszkodzisz, jest wręcz prozdrowotna.
        • zaspana88 Re: serdeczna prośba 06.04.11, 16:02
          a co do diety... mam wrażenie, że bez cukru moje 'chyba-grzybki' złoszczą się i dokuczają jeszcze głośniej. to normalne?
      • zaspana88 Re: serdeczna prośba 06.04.11, 16:01
        Troszkę za późno odczytałam tego posta... zaniosłam próbki to labu we Wro. Podejściem mnie przekonali, bo trzymają posiewy 7 dni, a nie 2-3.
        Kupiłam też już tabletki, 7 różnych gatunków bakterii więc bogato smile

• ania.rene Re: serdeczna prośba 06.04.11, 20:42
          jakie kupiłaś?
          • zaspana88 Re: serdeczna prośba 06.04.11, 22:20
            o bardzo adekwatnej nazwie Fisioflor. 10 tabl za 16zł. Dzienna dawka 2 kapsułki = 20 mld bakterii (w składzie głównie Lactobacillusy i Bifidobacteriumy)
    • zaspana88 Re: serdeczna prośba 14.04.11, 14:16
      Witam ponownie.
      Odebrałam dziś wyniki z lab - wyrosła mi moja Candida, w ilości średnio licznej, wrażliwa na antybiotyki co tam ponastawiali.
      Z jednej strony się cieszę, bo już wiem co jest przyczyną dolegliwości.
      Ale teraz przeraża mnie to jeszcze bardziej. Nie jem cukru, chleba, owoców itd. w sumie niewiele jem, bo mięsa nie lubię - zostały mi kefiry, biały ser i ryby, jakaś zupa z brokuła, i te dobre bakteryjki. Ale nie widzę znaczącej poprawy. Czasem po głupim ogórku muszę lecieć do łazienki sad Niby schudłam 5 kg, ale wcale nie widzę tego po ubraniach, dalej mam jakby napompowany brzuch
      jeszcze moja pani dr się pochorowała, dopiero w przyszlym tyg będzie.
      a tu Święta, imprezy rodzinne, egzaminy na studiach a ja najchętniej zaszyłabym się pod kocem z gorącym i obowiązkowo słodkim kakao...
      • przemas834 Re: serdeczna prośba 14.04.11, 14:49
        zaspana mozesz powiedziec gdzie robilas te badania??
        • zaspana88 Re: serdeczna prośba 14.04.11, 15:23
          Robiłam u siebie we Wrocławiu, jest sieć Laboratoriów Diagnostyka. Ja robiłam akurat przy szpitalu na Traugutta, ale jest tez przy szpitalu na Weigla i chyba gdzieś przy Rynku.
          • rich69 Re: serdeczna prośba 15.04.11, 10:59
            Byly przytym badania na lamblie i inne pasozyty?
            • zaspana88 Re: serdeczna prośba 15.04.11, 18:49
              nie, za późno wtedy odczytałam Twoją wiadomość, gdy zaniosłam już próbki. Ale zastanawiam się, czy nie zanieść w przyszłym tygodniu. Skoro mi się grzybki przyplątały, to kto wie co jeszcze? chociaż domownicy na nic się nie uskarżają. Nigdy nie było też u nas żadnych problemów z pasożytami, nawet u dzieci głupich owsików, a lamblia to chyba też 'choroba brudnych rąk'. W każdym razie w pon przejdę się do labu znów.
              • zaspana88 zaordynowane leczenie 15.04.11, 18:56
                udało mi się złapać lekarza. Dostałam Fluconazol na 2 tyg, Linex i witaminę B oba na 2 miesiące.
                Powiedział mi też, że trzymanie tej diety nie jest konieczne, ale ja tam na wszelki wielki nie jem cukru itd.
                Byleby było warto.
                pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile
    • zaspana88 Re: serdeczna prośba 30.04.11, 13:08
      odebrałam wyniki - nie mam robaczków, a przynajmniej nie wykryto.
      po terapii antybiotykowej objawów praktycznie już nie mam, nawet sobie w święta pozwoliłam na kawałek sernika... smile
      dietę trzymam prawie ścisłą, dorzuciłam też citrosept

taką mam nadzieję, ze to może wreszcie będzie koniec? Orientuje się ktoś, czy Candida ma tendencję do powrotów? Chociaż może powinnam spytać czy to ja będę teraz bardziej podatna?
      • zaspana88 Re: serdeczna prośba 30.04.11, 13:09
        pisząc robaczki miałam na myśli lamblię. ponownego badania na grzyba nie robiłam.
      • jan440 Re: serdeczna prośba 03.05.11, 08:27
        Niestety możesz mieć tendencje do powrotów, zarodniki grzybów krążą w organiźmie podobno do dwóch lat, a na pewno jesteś bardziej podatna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka