Dodaj do ulubionych

cukier z brzozy

09.04.12, 20:11
co o tym sadzicie, stosuje to ktos?

wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi” bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:

próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

zapaleniu ucha środkowego,

przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

likwiduje niemiły zapach z ust

ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).

KSYLITOL pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.

Obserwuj wątek
    • jan440 Re: cukier z brzozy 10.04.12, 21:15
      Ja stosowałem, nie powodował przerostu candidy.
      Bardzo wiele źródeł poleca.
      Później przeszedłem na słodziki.
    • natalka687 Re: cukier z brzozy 10.08.13, 10:23
      Ja używam cukier z brzozy od dłuższego czasu i jestem bardzo zadzowolona, szczerze mówiąc na początku odrażały mnie niestety ceny, ale znalazłam mały sklepik w którym kupuję już bardzo długo bioterra. Polecam z czystym sercem smile
    • gizmaaa Re: cukier z brzozy 12.08.13, 15:01
      Też korzystamy, cena masakryczna, ale z drugiej strony jak wytłumaczyć dziecku by nie jadło wcale słodkiego... Więc używam ksylitolu jak piekę jakieś ciasta babeczki, a na codzień praktycznie robimy tak by dzieciak mimo wszystko obszedł się bez słodkiego, wydawało nam się to na początku niemożliwe i trudne do zastosowania ale udało się

Jeśli chodzi o smak to różnicy nie ma, jedynie szybciej moim zdaniem rozpuszcza się niż zwykły cukier. Ile bym dała by to tańsze było smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka