Dodaj do ulubionych

Candida a nietolerancje

14.04.14, 12:48
Kochani,

piszę na tym forum, gdyż podziwiam Waszą wiedzę, a mój problem jakoś nie chce dać się rozwiązać.

Od dziecka walczę z bólami brzucha i biegunką. Największy problem sprawiają mi gazy. Jako dziecko i nastolatka byłam faszerowana antybiotykami. Ze względu na sytuację rodzinną byłam raczej diagnozowana w kierunku jelita drażliwego, skurczy sploty słonecznego, nerwowości.

W dzieciństwie miałam atak bólu kolan - nie mogłam prawie chodzić - powiedziano, że rosnę i tyle.

Do tej pory odczuwam często ogromne zmęczenie, mimo że się po 12 godzin, nie przepracowuję się itd. Ponadto w dniach, kiedy czuję się jak wrak odczuwam bóle kolan. nie tak uporczywe, jak kiedyś, ale jednak.

Dodajmy do tego podkrążone oczy, ogólnie niezdrowy wygląd, przetłuszczające się włosy, bardzo suchą skórę, w wieku 24 lat nagły wysyp uporczywego trądziku, słabą koncentrację....

Ostatnio byłam po raz kolejny u lekarza. Po testach wodorowych stwierdzono u mnie nietolerancję laktozy i fruktozy. Mimo ścisłej 3-tygodniowej diety nie czuję żądnej poprawy. Wprost przeciwnie. Czuję się jak bombardowiec, jeśli wiecie, co mam na myśli. Ponieważ już wcześniej zastanawiałam się, czy to nie kandydoza, prosiłam lekarza o badanie w tym kierunku. odmówił. Wyniki krwi i usg są zawsze ok. Kał nie pamiętam, czy i kiedy jakiś lekarz chciał mi zbadać.

Przed diagnozą sama zrobiłam sobie dietę antykandydozową. Jadłam wtedy owoce i warzywa (które są mi teoretycznie zabronione). W 1. tygodniu głowa o mało co mi nie eksplodowała, ale później czułam się dużo lepiej.

Moje pytanie brzmi:

czy jest możliwe, że kandydoza wywołuje nietolerancję? Obecnie odżywiam się bezfruktozowo i bezlaktozowo i gazy mam jeszcze gorsze, mam czasem mdłości i jestem osłabiona a koncentracja u mnie jest zerowa.

Czy możliwe jest, że testy wodorowe nie wskazują poprawnie na chorobę? Tzn, że wskazały na nietolerancję, a tak naprawdę mam kandydozę? Wygląda na to, że nie toleruję też ryżu, ziemniaków, kasz, ogólnie rzeczy, które powinny być przeze mnie normalnie trawione.

Bardzo proszę o Wasze opinie i doświadczenia.

Nietolerancyjna

Obserwuj wątek
    • jan440 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 09:11
      Zawsze poza grzybicą trzeba wziąć pod uwagę inne choroby np. alergie czy nietolerancje pokarmowe.

U Ciebie nie podoba mi się jeszcze 1 rzecz - to zmęczenie, słaba koncentracja i bóle kolan - może wskazywać na boreliozę. Testy Elisa są taniutkie ale mało skuteczne, jak masz więcej kasy pomyśl o Western Blot.

Podkrążone oczy, niezdrowy wygląd, bóle brzucha, biegunka - to z kolei wskazuje i to raczej zdecydowanie na pasożyty.

Pomyśl o napisaniu do dr Nemo - link we wstępie do forum. Ja bym sobie zrobił kurację na pasożyty plus próbną kurację olejkami w kierunku boreliozy - wyjdzie zdecydowanie taniej.
      • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 17:38
        zmęczenie, słaba koncentracja i bóle kolan-u mnie były te objawy spowodowane grzybemsad
    • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 17:43
      Wygląda na to, że nie toleruję też ryżu, ziemniaków, kasz, ogólnie rzeczy, które powinny być przeze mnie normalnie trawione.

wszystko co wymieniłas u mnie powoduje rozrost grzybasmile (skrobia)
      • agatka0202 Re: Candida a nietolerancje 19.12.15, 03:35
        Pod ten adres może napisać, zadzwonić ta pani robi oczyszczanie (najpierw test) póxniej dagnoza . Oczyszcza dietą i i preparatami homeopat. Ja jestem juz po, pełnia szczęścia , wszystko mineło. To była candida. Na tej stronie masz też podane objawy.
        ajurweda-w-biznesie.blogspot.com/2015/04/candida-albicans-cichy-zabojca.html
    • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 17:47
      Przed diagnozą sama zrobiłam sobie dietę antykandydozową. Jadłam wtedy owoce -jak dla mnie to nie jest dieta antykandydozowa
    • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 18:11
      moja dieta wygląda tak
      weglowodany - tylko warzywa
      tłuszcze-oliwa z oliwek,olej kokosowy(to jest moja energia)
      białko-kura ze wsi i dorsz z atlantyku smile
      odkwaszanie(podstawa)
      krople- www.aquavitae.com.pl/product-pol-553-Sanum-Sanuvis-krople-100-ml.html
      krople-www.aquavitae.com.pl/product-pol-529-Sanum-Citrokehl-krople-100-ml.html
      proszek zasadowy-allegro.pl/proszek-zasadowy-dr-auera-150g-oczyszczanie-tanio-i4098833372.html

moja mieszanka-7-8g proszku(czubata łyzeczka od herbaty)rozpuscic w 750ml letniej wody w termosie dodac 5 ml Sanuvis i Citrokehl,wszystko wymieszac i pic od 11.00 co 30-40 min.po 2-3 łyki W/w mieszanke mozna po wypiciu powtórzyc tego samego dnia do czasu zasniecia

zmodifikowana dieta Kwasniewskiego

candide zabijam olejem kokosowym
      • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 18:14
        olej kokosowy nie miłosiernie tłucze grzyba!ja przez pół roku jestem na 1 łyżce i wiecej jak na razie nie mogesada szkoda bo do tego jest bardzo smaczny
    • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 18:31
      dodam ze zdrowieje smile
    • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 19:32
      ważne dodatki
      B complex tego nam brakuje(produkcja odbywa sie w jelitach)
      polecam- allegro.pl/b-50-complex-kompleks-witamin-now-foods-i4136555379.html
      magnez
      selen
      wapno
      tran
      cynk
      • monhann2 Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 21:17
        I znow nikt nie wspomina o silnym, bardzo silnym probiotyku. To podstawa wyniszczania grzybasmile

Kandydoza nie lubi glutenu a wiec dobrze i gluten wyeliminowac z diety, podobnie jak laktoze.
    • nietolerancyjna Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 22:45
      Tak, w trakcie diety jadłam owoce-kwaśne. Moja dieta opierała się jednak głównie na warzywach - jadłam je na potęgę. Oczywiście zero pszenicy itd. Stosowałam się po prostu do Waszych zaleceń z forum smile Do diety włączyłam czosnek. Codziennie ząbek. Nawet jak robiłam dietę, ale na kilka dni go odstawiłam, czułam pogorszenie stanu zdrowia.

Czosnek oraz owoce (nawet te kwaśne) powinny były u mnie wywołać reakcję nietolerancyjne, a tak się nie działo, dlatego przytoczyłam przykład owoców.

• nietolerancyjna Re: Candida a nietolerancje 15.04.14, 22:49
      chciałabym również podziękować serdecznie za zaangażowanie z Waszej strony. Bardzo męczą mnie gazy, utrudniają normalne życie towarzyskie. wczoraj kupiłam koper włoski i tak jakbym dziś już ich nie miała. Ale może i tutaj macie jakieś sprawdzone sposoby? Z góry dziękuję
      • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 16.04.14, 05:51
        przestregajac odpowiednia diete +odkwaszanie wiekszosc dolegliwosci mi znikłasmilepo czosnku tez sie zle czuje i mysle ze na moje chore jelita zle on wpływa(obserwacja organizmu)
        • tomik78 Re: Candida a nietolerancje 16.04.14, 06:00
          owoce to fruktoza i karmisz grzyba!limonka,cytryna to tak ale tez nie dla wszystkich(ja nie mogę)mysle ze w pózniejszym etapie to cos bedzie można dodacsmile
      • jadwiga124 Re: Candida a nietolerancje 03.05.14, 00:16
        Witam,
        coraz gorzej się czułam..Zrobiłam testy z krwi (angielskie)na nietolerancję pokarmową-wyszedł mi gluten,mleko ,jajka i papryka,seler..Odstawiłam gluten,mleko i przetwory oraz jajka. Włączyłam olejek oregano(Candy mis-Finlandia zdajsie produkuje)-2x2 krople na małą łyżeczkę wody.Czuję się o dużo lepiej,Zniknęło zmęczenie.Pojechałam do ośrodka dr Ewy Dąbrowskiej-oczyściłam organizm przez 8 tygodni (2 tygodnie turnusu+6 tygodni pociągnęłam dietę w domu).Odżyłam-mam energię,siłę..itd..Może TO jedt droga dla Pani Nietolerancyjnej,ale i tak najistotniejsza obserwacja organizmu-bo każdy jest inny.
        Pozdrawiam,
        Jadwiga
        • jan440 Re: Candida a nietolerancje 10.05.14, 08:40
          To jest właśnie to - testy na alergie pokarmowe.
          Ludzie źle się czują, myślą , że Candida a to może być zwykłe uczulenie na gluten plus parę innych rzeczy.
          • voxave Re: Candida a nietolerancje 17.05.14, 15:40
            Za gazy odpowiada również wątroba--dać jej trochę Essentiale forte i kłopot minie.
    • nietolerancyjna Re: Candida a nietolerancje 20.05.14, 21:04
      Dziękuję wszystkim za wpisy. Przepraszam za nieobecność, ale przebywałam w szpitalu dwukrotnie z powodu przerażająco silnych bólów brzucha. Okazało się, że mam gastroenteritis, pangastritis i eozynofilię. Skąd pojawiło się to zapalenie w żołądku lekarze nie wiedzą.

Wyniki laboratoryjne (uwzględniam wyłącznie podwyższone i zbyt niskie wyniki):

Lipaza 97 U/l

Gamma GT 8 U/l

Glukoza 141

Hemoglobina 12.0 g/dl

Leukocyty 18.6 T/μl

Neutrofile 93.10 %

Limfocyty 4.00 %

Monocyty 1.70 %

Immunoglobulina E 366.0 U/ml (nie mam astmy, kataru siennego ani wysypek skórnych)

W szpitalu, mimo posiadania próbek kału oraz tkanek z kolono- i gastroskopii, lekarze nie zbadali mnie na obecność pasożytów (!!!). W laboratorium po wyjściu ze szpitala pobrano ode mnie tylko jedną próbkę (!!!).

Tak czy inaczej, chciałabym Państwa poinformować, że "przenoszę się" na forum o pasożytach. Państwu dziękuję i jestem świadoma, że pasożyty idą w parze z candidą, więc się nie żegnam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka