03.09.05, 13:48
Jak jest u Was - macie na nie alergie, czy nie. Na diecie antygrzybiczej można
je jeść, ile tygodniowo ich spożywacie ? Na surowo, jajecznica, sadzone ?
przepisy z jajkiem - "ab ovo" - czyli jajko dało początek!
Obserwuj wątek
    • sylviane Re: Jajka 03.09.05, 16:31
      Musze przyznać, że w czasie kuracji jem jajka znacznie częściej niż zwykle,
      nadrabiając sobie tym samym brak innych produktów w diecie (jem ok. 10 jajek
      tygodniowo). Wiem, że nie jest to jednak najzdrowsze wyjście i za jakis czas
      zamierzam zmnieszyć ich ilość. Tak czy inaczej polecam jajecznicę z bardzo
      drobno posiekanym porem, odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Ja zjadam je
      głównie w takiej postaci.

ps. dziwna rzecz, ale obecnie jajka smakują mi bardziej niż zwykle, tak jakby
      organizm sam sie ich domagał?
    • palinodia Re: Jajka 03.09.05, 17:07
      ja też jem ich teraz dużo. Na śniadanie sobie czasem gotuję, czasem dodaję do
      jakiejś sałatki warzywnej, czasem smażę w jajku jakieś warzywa albo kurczaka.
      • homeopatkaqq Re: Jajka 03.09.05, 17:31
        ja czytalam, ze na pocztaku diety powinno sie jesc gora 2 jajka tygodniowo. Ale
        z tego co pamietam, to tez jadlam wiecej, bo naprawde ciezko bylo wyzyc z tej
        ubogiej diety....
        I jakos mi nie zaszkodzily. Ale ja jadlam surowe jajka bogate w mikrooelementy.
        Nie jadlam gotowanych jaj....
        W kazdym razie jak wam nie szkodza to jet ok, ale starajcie sie jak najmniej
        smazyc te jaj , jak juz to gotujcie na miekko.
        • sylviane Re: Jajka 03.09.05, 17:36
          ja ze swojej strony odradzam jedzenie (przynajmniej w Polsce) zupełnie surowych
          jajek ze względu na SALMONELLĘ. Możecie mi wierzyć, że to dosyć realne
          zagrożenie, szczególnie w przypadku jajek "sklepowych".
        • mama.mimi Re: Jajka 06.09.05, 17:38
          Przecież mikroelementy nie uciekną w wyniku gotowania czy smażenia!! Więc o co
          chodzi z tą surowizną? Bałabym się jeść surowe jaja
          • artur737 Re: Jajka 07.09.05, 05:39
            Gdzies jedno jajko na kilka tysiecy jest zarazone Salmonella - ale akurat moze sie trafic i lepiej je gotowac. Raczej tez nie mam problemu z zalecaniem jaj w czasie leczenia kandydozy. Jezeli ktos jest uczulony to oczywicie nie powinien, ale uczulenie zdarza sie rzadko.
          • bastet7 Re: Jajka 07.09.05, 07:50
            Zgadzam się, nie jedzcie surowych jajek. I dokładnie - mikroelementy nie
            ucieknąw czasie gotowania.
    • mac6581 Re: Jajka 11.09.05, 16:08
      Ja tam alergii zadnej na jajka nie mam. W tym tygodniu zjadlem z 50 ;D. Glownie
      jako jajecznice z 5 sniadanie/kolacja.
      • shagra Re: Jajka 13.09.05, 20:46
        Ja to jem 4, 5 jajeczek tygodniowo, zwykle jako jajecznice. Nie dodaję ich do
        sałatek, bo białka bardzo wolno się trawią, a jeśli już to jeść je po sałatce.
        Początkowo nie wiedziałam czy moge tyle, ale jak widze to wy tu z jajkami
        szalejecie wink A alergi to nie mam na nic chyba, zresztą, u mnie candida nigdy
        nie wywoływała stanów zapalnych nawet pochwy przy wzroście +++

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka