paszczak44 16.10.05, 16:42 Na rynku jest suplement diety zawierający substancje PREbiotyczne-sprzyjające rozmnożeniu korzystnej flory bakteryjnej w jelitach: www.borgis.pl/czytelnia/pf/2001/01/07.php Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paszczak44 Re: Topinulin-PREbiotyk 16.10.05, 16:51 Trochę o PREbiotykach: www.borgis.pl/czytelnia/nowa_pediatria/2001/04/01.php Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Topinulin-PREbiotyk 16.10.05, 23:04 pozwole sobie na taka mala dygresje.... a powiedz mi czym sie różni PRE-biotyk od PRO-biotyku, skoro piszesz, ze te PREbiotyki wspomagaja rozmnazanie dobrej flory bakteryjnej ???????????? Dlaczego jedne preparaty zaczynaja sie od PRE- a inne od PRO? PRO, to rozumiem, PRO(za) albo CONTRA(anty, przeciw), PRO-życiowe sa probiotyki.... Ale PRE oznacza tyle co "przed" .... Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Topinulin-PREbiotyk 16.10.05, 23:18 okej, podsumowujac powyzsza lekture wracamy do punktu wyjscia: Na rozrost dobrej flory bakteryjnej niesamowity wplyw ma spozywanie duzych ilosci warzyw , ktore pozwalaja sie rozmnozyc probiotycznym bakteriom. One same sie nie rozmnoza, pomagaja im w tym skladniki warzyw. Probiotyki zazywane w postaci kapsulek zasiedlaja jelita dobra flora bakteryyjna, przywracajac tym samym rownowage mikroflory jelitowej. Jednak probiotyki nie rozmnoza sie w jelitach tak dlugo jak dlugo nie pojawi sie tam pewna okreslona dawka PREBIOTYKU, czyli substancjii zawartej w warzywach: cykorii, szparagach, cebuli, czosnku, bananach. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Topinulin-PREbiotyk 16.10.05, 23:21 No i wlasnie zrozumialam juz roznice pomiedzy PRO- i PREbiotykami. PREBIOTYKI = nie podlegajace trawieniu skladniki warzyw, ktore pobudzaja wzrost dobrych szczepow mikroflory jelitowej. PROBIOTYKI = zywe mikroorganizmy przywracajace rownowage mikroflory jelitowej. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Topinulin-PREbiotyk 16.10.05, 23:30 no i tej grupy warzyw z grupy frukto-oligosacharydow (FOS) wspierajacych rozwoj dobrej flory jelit naleza tez PORY !!! Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Topinulin-PREbiotyk 17.10.05, 07:45 Pewne substancje zawarte w takich warzywach jak karczochy, cykoria, por sprzyjają rozrostowi PRObiotyku w jelitach. Jeśli łykamy same tylko PRObiotyki, to korzystne bakterie często wcale się nie osiedlają i nie rozmnażają, bo nie mają "pożywienia"; składników niezbędnych im do życia i zostają szybko wydalone z kałem. Do PREbiotyków należy też laktuloza (powstaje z laktozy w gotowanym mleku). A Topinulin jest suplemantem diety zawierającym dużóo substancji PREbiotycznych. Odpowiedz Link
marta.gora Re: Topinulin-PREbiotyk 17.10.05, 20:01 Dziasiaj zakupiłam, od jutra zaczynam stosowanie. Ulotka brzmi zachecająco.Zamierzam brac, tak jak zalecają przy jelicie drazliwym, tj. po 2 tabl. przed gównymi posiłkami. Opakowanie 30 tabletek kosztowało 17 PLN. Pierwsze efekty mam zamiar ocenic po 2 tyg. (chyba, że wcześniej cos sie wydarzy w tym zakresie). Odpowiedz Link