mama.mimi 11.05.06, 09:41 Mam suszone liście stevii, ale są słodkie, jak to stosujecie? Wrzucacie do herbaty? Do ciasta można? Czy 5-latek może je podjadać czasem? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elpasz Re: stevia 11.05.06, 12:02 Całych liści nie próbowałam, mieliłam w mikserze na proszek. Do kawy i herbaty zdecydowanie mi nie smakowało, tylko próbowałam bo nie słodzę. Dodaję czasem do deserów, placków, ciasta, ale obecnie kupuję stewię nie polską tylko chyba paragwajską. Jest zdecydowanie słodsza i smaczniejsza. A Ty masz z upraw polskich? Odpowiedz Link
maxion1 Re: stevia 12.05.06, 23:02 Stewia znajduje rozmaite zastosowanie w kuchni. Można używać jej do podkreślenia oryginalnego smaku zup, sosów i sałatek. W przeciwieństwie do sztucznych słodzików, w przypadku stewii nie ma przeciwskazań do poddawania rośliny działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu można stosować ją do potraw gotowanych i pieczonych. Stewia jest produktem bezkalorycznym, przez co zalecanym osobom, które nie używając cukru, odczuwają niedostatek słodyczy w ciepłych i zimnych napojach. Natężenie słodkości naturalnych produktów ze stewii zależy od klimatu, w którym dojrzewa, a także od sposobu jej zbierania i przetwarzania. Służy do słodzenia wszelkich dań i napojów. Jedna łyżka zielonego proszku stewii odpowiada 100 g cukru. Proszek można przygotować samemu, mieląc liście. Jego słodkość jest od 10 do 15 razy większa od słodkości cukru rafinowanego. Jest bezpieczna dla zdrowia, obniża poziom cukru we krwi i jej ciśnienie, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wspomaga leczenie próchnicy i chorób dziąseł. Nie znalazłem informacji o przeciwwskazaniach podawania dzieciom. Pozdrawiam www.candida.yoyo.pl Odpowiedz Link