Dodaj do ulubionych

jaka mąka do czego- znalezione w sieci

29.10.06, 14:47
Znalazłam, przetłumaczyłam. Może się przyda. Szkoda, ze nie ma u nas mąki z
sorgo sad((

•Mąka z amarantusa- dobrze smakuje, ale nie klei się, powinna być używana z
domieszką innej mąki podczas przygotowania ciastek, biszkoptów etc.
•Mąka gryczana- powinna być używana w małej ilości ze względu na specyficzny
smak, można zastąpić do ½ innej mąki w przepisie
•Mąka z karobu- można dodawać do ciastek , deserów, słodyczy
•Mąka kukurydziana- do placków i chlebków kukurydzianych
•Mąki z orzechów- w małych ilościach do wzmocnienia smaku ciast, domowego
makaronu
•Quinoa- doskonała do biszkoptów i naleśników chociaż dodaje nieco gorzkiego
smaku, można zastąpić do ½ mąki pszennej w przepisie mąką Quinna. Ma dużo
tłuszczu –produkt będzie bardziej nawilżony
•Tapioca- sprawia, że potrawy są bardziej gumiaste
•Mąka z sorgo – najlepsza ze wszystkich mąka bezglutenowa, nadaje się do
wszystkich celów
• Mąka ryżowa- do zagęszczania sosów i kremowych placków. Mąką z brązowego
ryżu można zastąpić do ¼ innej mąki. Warto dodać jajko, aby produkt się nie
kruszył
•Mąka z prosa- sprawia że np. chleb staje się suchy, zastępować można nią
tylko 1/5 innej mąki
•Mąka jęczmienna-ma łagody smak, dobrze smakuje w plackach, ciastkach,
szybkich chlebkach. Zawiera troszkę glutenu. Można zastępować do ½ innej mąki
w przepisie
• Mąka owsiana- dobra do szybko przygotowywanych ciastek i chlebków. Upieczone
produkty są bardziej nawilżone, bardziej gumiaste, kruche
•Mąka orkiszowa-tolerowana przez większość ludzi, dobra do makaronów i
chleba, produkty są nieco cięższe niż nornalnie

Do panierowania polecane są:
•Skrobia kukurydziana
•tapioca
Obserwuj wątek
    • homeopatkaqq Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 15:56
      dobrze wiedziec co do czego.

Ale ja za make dziekujewinkNie lubiem ...
      • judkanowa Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 16:07
        Super robota!

Trzeba popytać się za tą mąką sorgo, może w końcu ją sprowadzą, jak będziemy
        drążyli temat smile

A tak nawiasem mówiąc, to czy mąka owsiana nie zawiera czasem glutenu?
      • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 16:14
        Mąka amarantusowa dostepna na polskim rynku zawiera około 1 % mąki pszennej.
        Mąka z tapioki zachowuje się tak jak ziemniaczana- kisielowo, trzeba by
        sprawdzić, czy dla nas by się nadawała. ja kiedyś zaciągałam nią sosy, ale
        teraz nie, bo sie nie orientuję, czy ta skrobia tapiokowa dobra czy be. Z
        mąki jaglanej piekę takie pikantne jak to nazywam tartinki z dodatkiem chili
        i/lub czosnku niedźwiedziego a z gryczanej można upiec coś , co troche smakiem
        przypomina pierniki. Jest tez jeszcze mąka z ciecierzycy. Wychodza z niej nawet
        dośc smaczne pikantne tartinki. W każdym bądź razie mojej rodzince smakują, bo
        wiadomo gusty moga być różne.
        • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 16:29
          Gluten zawierają : mąka pszenna, zytnia, owsiana i ciutkę zawiera go maka
          jaglana czyli z prosa.
          • setia Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 12.11.06, 11:27
            kawka37 napisała:

> Gluten zawierają : mąka pszenna, zytnia, owsiana i ciutkę zawiera go maka
            > jaglana czyli z prosa.

proso jest zbozem bezglutenowym więc może chodziło Ci o kaszę jęczmienną?smile
            świetny przepis na tartinki; wypróbuję z mąką z ciecierzycysmile
        • judkanowa Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 18:19
          Kawka, a co to są tartinki? może podasz przepis?
    • aeidenn Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 17:01
      Cy możesz podać przepisy na tartinki i te gryczane ciastka?Blagam!
      • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 17:43
        PIKANTNE NIBY CIASTKA
        Około 40 gr mąki z ciecierzycy lub jaglanej( prosowej)
        2o gr masła klarowanego, lub mieszanki masła z olejem palmowym ( ze sklepu ze
        zdrową żywnością) lub samego palmowego
        10-12 łyżek wody mineralnej gazowanej lub serwatki sojowej lub mleka/ jogurtu
        sól,
        zmielone nasiona kminku ,
        suszona papryczka chili/ czosnek niedźwiedzi/ kolorowy pieprz- opcjonalnie
        Może być tez około ½ łyżeczki proszku do pieczenia dla bezglutenowców,
        w przypadku gdy w składzie jest mąką z ciecierzycy i masło, nie trzeba , ciasto
        i tak jest miękkie.
        Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wałkujemy na stolnicy i
        wycinamy szklanką ciastka lub- szybszy sposób-formujemy w dłoniach kulki i
        spłaszczmy je między rękoma. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem
        silikonowym do pieczenia. Pieczemy około ½ godziny w temp,180 stopni.
        Zamiast nasion kminku można dodać nasiona kopru, bez papryczki chili.
        Na mące gryczanej z dodatkiem tych nasion i odrobiną cynamonu/kardamonu
        otrzymamy smak podobny do pierników. W przypadku tej mąki mieszać jedynie z
        masłem- na oleju palmowym wychodzą zakalcowate. Zamiast proszku do pieczenia
        można zastosować amoniak- w przypadku maki gryczanej nie wyczuwa się jego
        zapachu.

Generalnie lepiej wychodzą na maśle –są bardziej kruche i smaczniejsze.
        Chociaż w ubiegłym tygodniu zrobiłam z maki ciecierzycowej na oleju palmowym i
        rozpływają się w ustach. Zastanawiam się dlaczego i na razie wychodzi mi , że
        dlatego bo olej wyjęłam z lodówki dużo wcześniej i był mięciutki.

Mój chlebuś:
        2 jajca,2-3 łyżeczki masła, 5 łyżek jogurtu ( jak go nie mam daję wodę lub
        serwatkę sojową), 3 łyżki oleju, 2 szklanki mąki razowej,1,5 łyżeczki proszku
        do pieczenia dla bezglutenowców, sól.
        Jajka zmiksować z solą i masłem.Dodać jogurt , olej i mąkę z proszkiem do
        pieczenia. Piec około50-70minut w temp.180st.

SMACZNEGO. POZDRAWIAM.K
        • judkanowa Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 29.10.06, 18:24
          Pierniczki brzmią pycha smile jak tylko znajdę więcej czasu, wypróbuję!
          • aeidenn Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 30.10.06, 21:14
            Dla mnie bomba! Szkoda, że już późno.Jutro robię te pierniczki! Wszystkie
            składniki mam w domu mniaaam. Dzięki!!!!
            • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 30.10.06, 21:21
              3mam kciuki, żeby sie udało. Moje 1. wypieki nie byly najlepszej jakości, a i
              teraz , jak to w kuchni, czasami coś wychodzi super, czsami do bani. smacznego
              i daj zna, czy się udało, czy smakowało. i nie za dużo cynamonu / kardamonu i
              innych bo wyjdzie gorzkie. Pa
              • aeidenn Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 11.11.06, 18:41
                Zrobiłam pierniczki, ale muszę przyznać, że nie jestem zadowolona. Wszystko
                wyszło extra- kruche i pachące. Ale niestety posmak mąki gryczanej nie daje mi
                spokoju. Próbowałam dosłodzić stevią, dosypałam mieszanki
                cynamonu,kardamou,imbiru i gozdzikow. Ale to nie to sad( Szukam jakiejś mąki
                neutralnej w smaku jak pszenna. Pewie to niemożliwe sad
                • lilith_6 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 11.11.06, 18:51
                  A jakiej konkretnie użyłaś mąki - z gryki prażonej czy nieprażonej? Ja miałam
                  taką i taką, i muszę powiedzieć, że różnica jest baaardzo znaczna. Ta z
                  niepalonej kaszy wcale nie ma specyficznego posmaku gryczanki, ta druga wręcz
                  odwrotnie (fuj).
                  • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 11.11.06, 20:58
                    Przykro mi Aiden, że te ciacha gryczane tak sobie Tobie smakują . Widocznie
                    musisz miec awersje do gryki w ogóle. My z rodzinką lubimy ten posmak gryczany
                    Ciekawi mnie tylko czy dodałaś mielony koper- on nadaje taki fajny słodkawy
                    aromat ciasteczkom, mam wrazenie , że zmienia smak grzyczany w taki zblizony do
                    piernikowego,ale oczywiscie ZDECYDOWANIE NIE namawiam do kolejnych prób, żeby
                    nie było na mnie. Przyznam też , że z imbirem nie próbowałam.
                    • aeidenn Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 12.11.06, 10:10
                      To absolutnie nie Twoja wina! Po prostu kwestia smaku. Rzeczywiscie moja mąka
                      gryczana ma bardzo wyraźny smak- jak palona kasza. A kaszę uwielbiam, nawet
                      wczoraj zrobiłam zapiekankę z niej na obiad.
                      Jestem otwarta na wszelkie przepisy i eksperymenty. Wiadomo, że do wszystktiego
                      dochodzi się w ten sposób. Nie każdy substytut normalnego jedzenia musi nam
                      akurat smakować, ale warto próbować. Naszą kuchnię koniecznie trzeba urozmaicać,
                      bo inaczej można zwariować. Ja szukam obecnie wszelkich pomysłów na dozwolone
                      słodkości no i zaczynam myśleć o Bożym Narodzeniu - jakie potrawy, jakie ciasto etc.
                      • psvpl Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 12.11.06, 21:16
                        aeidenn napisała:
                        > Ja szukam obecnie wszelkich pomysłów na dozwolone
                        > słodkości no i zaczynam myśleć o Bożym Narodzeniu - jakie potrawy, jakie ciasto

O wlasnie, swieta. Moze macie doswiadczenie z czego zrobic pierogi, zeby nie
                        bylo glutenu a jednoczesnie nie rozpadly sie podczas gotowania? Zdaje sie, ze w
                        te swieta zjem kawalek rybki i dostane slinotoku patrzac co jedza inni. Juz tak
                        mialem niedawno jak ciasto stalo na stole...
                        • aeidenn Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 13.11.06, 08:00
                          No właśnie, gluten. Czy on jest całkowcie zakazany dla nas? Ja nei mam jakichś
                          objawów uczulenia na gluten. Wiem, że np w USA można kupić gluten w paczce i
                          dodawać do mąki go nie zawierającej, aby się kleiła ładnie.
                          Znalazłam firmę, która ma w ofercie mąkę sorgo, wysłalam im zapytanie, cz
                          sprzedają online i na sztuki, zobaczymy.Dam Wam znać. Podobno ta mąka nadaje się
                          do wszystkiego.
                          Mnie też interesuje kwestia pierogów.Zaczynam tez zbierać na zagrabniczych
                          stronach przepisy na ciasta - np strudel z jabłkami z mąki orkiszowej i dużą
                          ilością przypraw korzenych.
                          • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 13.11.06, 10:19
                            Aeidenn jesli szukasz maki bezglutenowej, to orkisz niestety odpada. jak
                            najbardziej go zawiera i jak tłumaczyła mi babka ze zdrowej zywnosci, jest to
                            taki rodzaj uprawianej bardzo dawno temu pszenicy. Gdy jeszcze nie wiedziałam
                            że go nie powinnam stosować, piekłam z niego samego, bez dodatku innej maki,
                            takie niby chlebki i wypieki udawały się tak samo jak z maki żytniej czy czysto
                            pszennej. Jesli natomiast tolerujesz gluten, to podobno najbezpieczniejsza jest
                            mąka żytnia; na życie nie wiedzieć dlaczego, mimo ze ma gluten nie trzymaja sie
                            np jedne z groźniejszych grzybków pleśniowych.
                            • aeidenn Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 13.11.06, 21:55
                              Ja mam małe doświadczenie z wypiekami.
                              Powiedz jakie najlepiej mąki łączyć, aby udało się np. ciasto na naleśniki,
                              ciasto kruche, albo biszkoptowe?
                              Raczej nie widzę u siebie uczulenia na gluten. Czy wszyscy kandydowcy powinni go
                              unikac? Czym u Ciebie ta alergia się przejawiała?
                              • psvpl Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 13.11.06, 23:41
                                Gluten to ogolnie zlo, bo skleja komorki krwi. Nie wazne czy sie ma candide czy
                                nie ma, to nie jest on wskazany chyba dla zadnej grupy krwi, niezaleznie od
                                alergii badz jej braku.
                                • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 14.11.06, 10:05
                                  Co do ciasta kruchego i biszkoptowego nie wiem nic- nie piekę. Naleśniki a
                                  raczej takie mniejsze placuszki, robie czasami z czystej maki razowej żytniej.
                                  • kawka37 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 09.12.06, 15:37
                                    DO Czarnej perły; do zagęszczania maka żytnia razowa, mąka z tapioki
                                    • atopik Re: do kawki37 09.12.06, 15:43
                                      Kawko37 nie prościej by było udzielić odpowiedzi czarnejperle w jej wątku i ewentualnie podrzucic jej dodatkowo link do tego watku o mąkach ?
                                      Pozdrawiam
                                      • kawka37 Re: do kawki37 09.12.06, 16:22
                                        Już wyjaśniam- robie tak dlatego, że jakieś 2 tygodnie temu administratorka
                                        prosila, że jesli będą się pojawiać nowe watki, które de facto były już
                                        wałkowane, to żeby temat kontynuować w starym wątku coby nie zniknął. Co mi
                                        zalezy żeby robić ianczej?....
    • monikx2 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 27.12.06, 17:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30155&w=53655010
    • janko655 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 03.09.15, 09:29
      Dla zainteresowanych . Od pięciu lat uprawiam w Polsce sorgo które dojrzewa w naszych warunkach. Na You Tube są dwa filmy Uprawa sorgo w Polsce mojego autorstwa. Ponadto na Agro Foto - Forum - produkcja roślinna - zboża - sorgo zamieszczam fotki mojej uprawy. W tym roku chcę zaoferować ziarna sorgo do konsumpcji.(jgsus@op.pl)
      • jan440 Re: jaka mąka do czego- znalezione w sieci 05.09.15, 11:54
        Janko, ja jako jan bardzo się cieszę, że napisałeś na forum.
        Czy będziesz też miał mąkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka