Dodaj do ulubionych

candida parapsilosis

03.04.07, 11:32
Czy ktoś Was ma doświadczenia w zmaganiu sie z tym rodzajem candidiy? U
dziecka 1,5 rocznego albicans przekształciła sie w parapsilosis. Ma przede
wszystkim objawy skórne- brzydkie paznokcie u nóg i bardzo łamliwe u rąk.
Dziecko jest na diecie+ probiotyki i inne wzmacniacze organizmu. Czym moge
wzmocnić i poprawic stan paznokci? Bardzo prosze o rady.
Obserwuj wątek
    • ewapn Re: candida parapsilosis 04.04.07, 07:36
      czytając o tej formie candida - stwierdzonej u dziecka.. przyznam troche
      zgłupiałam.. ale to tylko dlatego, że sama niedawno dziecko, u którego
      stwierdziono przerost candida albicans, leczyłam izopatami sanum, konkretnie
      pefrakelhem i exmykehlem..
      nie jestem zbyt oświecona, zasadę działania tych leków znam poględnie tylko z
      opisów na stronie sanum.. ale wałasnie te leki zawieraja candida
      parapsilosis... i tak mi przyszło do głowy pytanie, czy jest jakas szansa na
      to,zę wyganiając jednego grzyba drugim doproadzimy do sytuacji, ze ten nowy się
      rozwinie????????
      pewnei opowiadam wierutne bzdury, ale prosze, niech mnie ktoś oświeci .. i
      ewentualnie uspokoi...dzieki z góry ewa
      • kiw75 Re: candida parapsilosis 04.04.07, 09:31
        Wcześniej dziecko leczyłam z ogromnego przerostu candidy albicans. Teraz
        albicans wykazuje skąpą obecność, a parapsilosis jest obfita... Czytałam też o
        Pefrakelh i zastanawiam się nad jego zastosowaniem, ale czy znowu candida nie
        przeobrazi się w inną odmianę.
        • ewapn Re: candida parapsilosis 05.04.07, 08:36
          poczytałąm jeszcze troche bardziej stonę sanum.. i lekko sie uspokoiłam...
          zwlaszcza jak przeczytałąm ten fragment...
          wkejam ze strony www.sanum.com.pl

Z lekarskiego punktu widzenia najważniejsze jest odkrycie Enderleina, opisujące
          powstawanie patogennych form mikroorganizmów pod wpływem zmian środowiskowych.
          Z odkrycia tego płynie także wniosek mówiący, że w przypadku choroby należy
          zwalczać nie tylko czynnik zakaźny ale przede wszystkim stosować leczenie,
          które pozwoli zoptymalizować środowisko organizmu, ponieważ tylko wtedy zostaną
          stworzone warunki korzystne dla powrotu do zdrowia.

Drugim ważnym odkryciem Enderleina jest opisanie zjawiska cyklogenii
          mikroorganizmów. Enderlein opisał cyklogenię grzyba Mucor Racemosus oraz
          Aspergillus Niger

Zjawisko cyklogenii polega na ciągłej przemianie jednych form mikroorganizmów w
          inne. U podstawy tych przemian znajdują się niezróżnicowane formy niepatogenne,
          które pod wpływem czynników środowiskowych przechodzą stopniowo w
          wysokozróżnicowane formy patogenne, które Enderlein opisywał jako „bakteryjne”
          lub „grzybicze”. Możliwa jest też droga powrotna, tzn. formy patogenne mogą
          przechodzić w saprofityczne, w miarę jak środowisko się normalizuje. W
          warunkach fizjologicznych istnieje stan równowagi pomiędzy formami
          niskorozwiniętymi oraz wysokorozwiniętymi. Jeżeli w wyniku zaburzeń
          środowiskowych dojdzie do nadmiernego rozwoju form patogennych stwarza to
          warunki sprzyjające rozwojowi choroby. Dostarczenie organizmowi
          niskozróżnicowanych form mikroorganizmów (a takie zawierają leki izopatyczne),
          spowoduje powrót do równowagi pomiędzy formami saprofitycznymi a patogennymi.
          Leki izopatyczne modulują ponadto swoiste i nieswoiste procesy immunologiczne,
          wspomagając proces terapeutyczny.

• ewapn Re: candida parapsilosis 05.04.07, 08:41
            a tak jeszce napisz, kiedy i jak odkryliscie ze u dziecka jest przerost candica
            alb, w jakim to było okresie-wieku, i jakie wskazywaly na to objawy..i
            oczywiscie jak sie leczyliscie....i wogóle jaki to lekarz zasugerował badanie
            mykologiczne...czy to był pediatra?? u nas niestety- nie...
            mój 14 mies. syn ma duzy przerost cand. alb. i w tej chwili włąśnei leczony
            jest prop. sanum... osobiscie widze znaczna poprawę, bo był juz okrews kiedy
            maly chorowal non stop ( gardło, uszy, oskrzela).. ale wkońcy trafilismy na
            grzuybicę, na dobrego lekarza .. i mam nadzije, zę damy sobie z tym
            rade..pozrawiam i z góry dziekuje za ew. odpowiedx..ewa
    • kiw75 Re: candida parapsilosis 05.04.07, 10:27
      Odkrycia candidy alb. u dzieciaka dokonałam sama po lekturze forum Candida.
      Szukałam przyczyn śluzowatych kup od drugiego m-ca życia dziecka. Lekarze,
      wiadomo, tłumaczyli alergią. Karmiłam piersią, wykluczałam kolejno poszczególne
      produkty ze swojego menu, ale poprawy nie było. Poszukiwania trwały do 8 m-ca
      życia. Sama dałam materiał do badania i wyszło grzybisko- odpowiedź. Pediatra
      zaskoczona moja "pomysłowością" dała fluconazol, ale po tym nastąpił jeszcze
      większy wzrost c. alb. Dzieciak był na diecie przeciwgrzyb., ale pił ciągle
      moje mleko. Myslę, że nie da się dziecka leczyć karmiąc przy tym piersią, bo w
      mleku matki zawsze są cukry. Miesiąc temu odstawiłam od piersi. Dziecię jest na
      diecie, zaczął jeść za trzech (w ciągu m-ca przybrał 1,5 kg po czterech m-cach
      zastoju), dostaje probiotyki,olej z wiesiołka w kaps. citrosept, czosnek,
      przemycam w jedzeniu, witaminy. Dieta opiera się na wykluczeniu cukrów,
      drożdży, mąki psz. (czasem dostanie kromkę chleba żytniego-pełnoziarnistego na
      zakwasie). Z owoców je grejpfruta, kiwi, jabłko.
      Zastanawiam się czy podać dziecku znów fluconazol, ale stosując 3-4 dniwe
      przerwy pomiędzy dawkami. Czytałam na forum, że tak można wspomagać tępienie
      grzyba. No i chyba dziś kupię krople sanum Pefrakelh. Tylko nie wiem, w jakiej
      dawce podawać je dziecku.
      • ewapn Re: candida parapsilosis 05.04.07, 15:02
        co do sanum- kzasad jest taka, że małym dzieciom podaje sie 1 krople na rok
        życia.. ale mój ma rok i 2 miesiace i bral 2 krople, plus jeszcze dodtakowo 2
        wcierane w sluzówki j. ustnej-z uwagi na nawroty plesniawek..
        ja poczatkowo pod kierunkiem chomeopatki leczyłąm wlasnei perfkaehlem i
        exmykehlem, ale przeszlismy takiego did offa, ze calą walka skończyłą sie
        zapaleniem oskrzeli, uszu i gardłą jednocześnie i .. poszedl antybiotyk..
        teraz robie to znacznei wolniej, pod kierunkiem doswidczonej w stosowaniu sanum
        larybgolog.. i powoli ze wszytkich tych dolegliwosci wychodzimy.... i pzrede
        wszytkim skoro był u nas stwierdzony przerots canida alb. leczy sie teraz
        albicansanem - 2x 2 kople dziennie ( na razie przez 14 dni) a potem 5 dni
        sankombi i 2 dni albicansana..do tego probiotyki, olej lniany do wszystkieo,
        ile sie da...grefjruty, kiwi, ...duzo zilonych warzywek...cale szczescie to
        akurat lubi...
        stosuje małemu ogólne zasady diety p-grzyb. na ile moge, ale .... też nadal
        karmie piersia .. i na razie nie chciałąbym z tego rezygnować...wiec wiadomo
        jak to jest..
        w kazdym razie napewno zniknał nam po 1,5 mis. leczenia problem z czestymi i
        smeirdzacymi baczkami i kwasnymi, zielonymi kupami...powtarzajace sie wczesneij
        dosć czesto plesniawki tez ustapiły calkowicie, śmiem twierdzić, ze cos tam
        drgnęło..

a tak ogólnei na razie postawiłąm na wzmocnienie organizmu malucha, tym
        bardziej,zę niedawno przeszlismy ospę...
        sen z powiek spedzaja mi zblizajace sie szczepienia.. ale na razie po ospie
        mam 3 miesiace spokoju..

mysle jednak, ze dziecko lepiej leczyc pod kontrola lekarza, nie na własną ręke.
        i nie stosowac masy srodków na raz.....

• kiw75 Re: candida parapsilosis 05.04.07, 15:34
          Wiesz, mój maluch dwa tygodnie temu miał pierwszy raz w życiu gorączkę (przez
          dwa dni) i katar. Poza tym nie chorował w ogóle, chociaż starszy jego brat
          przechodził zapalenia płuc, a i my- rodzice z przeziębieniami chodziliśmy.
          Nigdy nie było pleśniawek. Po prostu był zawsze zdrowy, a grzybicy nie możemy
          wyjść.
          • ewapn Re: candida parapsilosis 05.04.07, 17:15
            tu , nie wiem oczywiscie ile w tym racji, homeopata powiedziąłby ze fakt, zę
            dziecko nie goraczkuje , to nie oznacza,ze jest zdrowe, bo przy grzybicy moze
            to oznaczac tylko bardzo osłabiony system immunobilogiczny i brak walki
            organizmu z czymkolwiek..
            a jakies zaburzenie równowagi w organizmi byc musiało, skoro ten przerost
            grzyba nastapił.....
            mój syn też nie gorączkowal, nie reagowal podwyzszona temp. ani na
            szczepienia ,ani na nic innego..
            • kawka37 Re: candida parapsilosis 29.04.07, 21:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka