leszek_gor 26.08.07, 23:07 lub sodzie czy jest możliwy? Zna ktoś przepis? Bo na zakwasie jest kłopotliwy w wykonaniu. thx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafalbulawicki Re: chleb żytni na proszku do pieczenia? 31.08.07, 16:58 Soda jest ok .Oczywiscie bez przesady.Ja chleba nie robie ale ciasteczka z maki orkiszowej na sodze.Slyszalem ze proszek odpada. Odpowiedz Link
barnabela Re: chleb żytni na proszku do pieczenia? 06.09.07, 23:19 Dr. Słonecki pisze, że chleb jednak koniecznie powinien być na zakwasie - ten na proszku/sodzie jest trudniejszy w trawieniu Odpowiedz Link
leszek_gor Re: chleb żytni na proszku do pieczenia? 09.09.07, 13:05 pytam sie bo zakwas tez zawieraja drożdże Odpowiedz Link
zoyzola Re: chleb żytni na proszku do pieczenia? 11.09.07, 10:00 Tak, ale te drożdze z zakwasu są OK Odpowiedz Link
mama.mimi chleb na zakwasie 14.09.07, 11:46 chleb na zakwasie jest bardzo prosty w zrobieniu!!! Podstawą jest zakwas, czyli miesza sie mąkę żytnią z wodą i można ewenutalnie dodac bakterii mlekowych z apteki, Lakcid itp i czekamy az skwaśnieje, kiedy jest kwaśny to oznacza że mlekówki przerobiły mąkę. Przepis: wieczorem mieszamy 2 litry ciepłej wody, 3 kg mąki żytniej sól, około 5 łyżeczek i zakwas, dla mnie zakwasem jest kęs surowego ciasta żytniego z ostatniego pieczenia, czyli tygodniowy z lodówki ). to ciasto zostawiamy w misce, rano przekładamy delikatnie łyżką do foremek do połowy wysokości foremki. Czekamy aż wyrośnie, dobrze żeby ciasto miało ciepło, ja trzymam w piekarniku podgrzewam czasem. Za kilka godzin, lub godzinę, różnie piekę, ot filozofia robienia chleba na zakwasie. Oczywiście należy pamietac żeby zostawić kęsik nieduży do następnego wypieku. ciasto nalezy wykładać delikatnie do foremek żeby gaz który się wydzielił w nocy, nie uciekł. pozdrawiam Odpowiedz Link
kawka37 Re: chleb na zakwasie 20.09.07, 17:22 NIBY CHLEBUŚ na proszku : 2 jajca,2-3 łyżeczki masła, 5 łyżek jogurtu ( jak go nie mam daję wodę lub serwatkę sojową), 3 łyżki oleju, 2 szklanki mąki razowej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dla bezglutenowców, sól. Jajka zmiksować z solą i masłem. Dodać jogurt , olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około50-70minut w temp.180st. Odpowiedz Link
kawka37 Re: chleb na zakwasie 20.09.07, 17:26 MOniko a mnie zainteresował Twój sposób na chleb na zakwasie. ja piekę według tego przepisu z dzieleniem na 3 etapy. trochę z tym zabawy, twój sposób wydaje sie o wiele szybszy. Czy moglabyś napisać, ile dodajesz tych bakterii kw. mlekowego i w jakiej konkretnie postaci , w którym momencie? z Góry dziękuję. K Odpowiedz Link
atio dobra strona o pieczeniu chleba 18.10.07, 15:45 zakwas wcale nie jest taki trudny do zrobienia. ja co prawda właśnie wstawiłam mój drugi chleb w życiu ale już widzę, że pomału mój zakwas się wyrabia i jeszcze trochę, a chlebek będzie pyszny i lżejszy ta strona jest bardzo pomocna: www.chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm Odpowiedz Link