15.08.09, 22:39
Dziwię się że nikt jeszcze tutaj nie wspomniał o genialnym talencie
Maud do opisu postaci miejsc czy sytuacji.

Dla mnie jest to coś niesamowitego kiedy Maud potrafi w jednym
zdaniu opisach jakieś miejsce i wyłuszczyć to co najlepsze. czasami
wydaje mi się że jest to poetycka proza.

ale tez duzo zalezy od tlumaczenia...
Obserwuj wątek
    • pontecorvo Re: opisy 15.09.09, 14:36
      Ja przedkładam w tym wypadku opisy sytuacji, zwłaszcza te wszystkie komiczne
      sytuacje, to fajne wrażenie budowania napięcia (np. opis obiadu, gdzie ojciec
      siedział obrażony, a córka drżała o to, czy absztyfikant się nie wystraszy)itp.

Jeśli chodzi o opisy przyrody (zwłaszcza długie), to ... wysiadam, nie tylko u
      LMM. Po prostu często mnie nużą...
      • nighthrill Re: opisy 18.09.09, 13:14
        A ja jakoś lubię te opisy przyrody na Wyspie Księcia Edwarda, zwłaszcza związane
        z morzem czy zatoką...Podobnie piękne są też w dziennikach LMM. U innych autorów
        mnie nużą, u niej nie. Pisze tak plastycznie, że potrafię sobie wyobrazić te
        srogie zimy czy nadchodzacą wiosnę.
        • filifionka-listopadowa Re: opisy 31.08.10, 22:51
          Opisy przyrody przyznaję mnie nudzą, ale to u każdego. Po prostu nie potrafię
          sobie wyobrazić. Ale ten opis który zapadł mi w pamięć to historia Alicji w
          "Dzbanie Ciotki Becky", ten opis samotności i tęsknoty wzbudzał u mnie ogromne
          współczucie, ale jednocześnie strach gdy Alicja okazała się żywa.
          • simply_z Re: opisy 05.09.10, 14:15
            mozesz przypomniiec mi historię Alicji? gdzie ona sie pojawia?
          • mela54 Re: opisy 05.09.10, 16:44
            W "Dzbanie ciotki Becky" nie było Alicji. A gdzie była?-nie w Historynce czasem? Książki o Historynce
            znam słabiutko,a "Dzban ciotki Becky" doskonale. Nie wiem, czy wiecie, że właśnie "Dzban ciotki
            Becky" i "Błękitny zamek" były bodajże jedynymi książkami LMM dla dorosłych. Co za czasy! Co za
            obyczaje! Teraz nawet przedszkolaki mają odważniejszą literaturę!
            • dominka1 Re: opisy 06.09.10, 02:04
              Alicja była w "Złocistym gościńcu'.Swoją drogą w dzisiejszych czasach dojrzały
              mężczyzna urządzający pokój dla nieistniejącej ukochanej wyszedłby na maniaka.
              • mela54 Re: opisy 06.09.10, 08:19
                "Złoty gościniec" to druga część "Wakacji na starej farmie"?
                • dominka1 Re: opisy 06.09.10, 16:07
                  Tak
              • jadwiga1350 Re: opisy 09.09.10, 16:20
                > Alicja była w "Złocistym gościńcu'.Swoją drogą w dzisiejszych czasach dojrzały
                > mężczyzna urządzający pokój dla nieistniejącej ukochanej wyszedłby na maniaka

Niezgrabiasz(?) i przez swoje otoczenie był uważany za dziwaka i nawiedzonego.
              • dominka1 Re: opisy 09.09.10, 20:19
                Oczywiście "Złoty gościniec '" , a nie złocisty
    • pontecorvo Re: opisy 31.08.10, 10:38
      do góry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka