ocelota 10.01.09, 02:15 Co to oznacza? Bo widzę tutaj te kwalifikacje powtarzane wiele razy, a przecież czy faktycznie oznaczają podobny stopień obsługi komputera? Jak jest z komputerem u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady.godiva Re: Pełna obsługa komputera 10.01.09, 11:07 Cały pakiet office łącznie z Accesem, Open office, różne programy pocztowe, programy księgowe, język html i administrowanie stronami internetowymi, instalowanie programów, Internet i szukanie informacji- biegle Odpowiedz Link
ocelota Re: Pełna obsługa komputera 10.01.09, 11:39 vov ale co oznacza instalowanie programów? Jestem na etapie układania umiejętności koniecznych dla szeroko rozumianej sekretarki i co prawda nie widzę powodu dla którego sekretarka miałaby umieć coś więcej niż Office, ale z drugiej strony umieć więcej jest lepiej niż mniej, zwłaszcza, że sekretarka to taki "lekarz pierwszego kontaktu", więc w sumie powinna umieć wszystko po troszku. No więc czy nie wygląda niepoważnie "instalowanie programów" kiedy od 15 lat instalację może przeprowadzić nawet zasuszony dziadek bojący się myszy? To nie czasy dosa w końcu, a instalacja jest automatyczna. Szukanie informacji biegle, to samo co z instalowaniem, czy umiejętność stosowania gwiazdek i plusów czy minusów to wygląda poważnie? Bo kurcze, boję się że się ośmieszę. Administracja stronami może jeszcze jakoś wyglądać, ale jeśli umiem tylko htlma i cssa a np. nie umiem wklepać ani przecinka do strony we flashu, to czy to jest biegle, czy zaledwie początek? No i Excel. Nie mam zielonego pojęcia o makrach, czy same formuły, łącznie z jakimiś tam finansowymi, wystarczą do nazwania excela biegle? No bo kiedy formuła jest rzadko stosowana to i tak korzystam ze ściągi. No bo przecież nikt nie napisze, że umie Excela jeśli umie zrobić tabelkę i napisać formułkę na dodawanie i mnożenie. Word. Był tu wątek na temat twardej spacji. Jeśli ma się problem z takim czymś to czy Word może być chociaż średni? Mam problem z niską samooceną :) i zawsze mam milion wątpliwości co do własnym kwalifikacji Odpowiedz Link
lady.godiva Re: Pełna obsługa komputera 12.01.09, 16:48 Zapewniam cię, że znam takie "Marysie", które program włączają na pamięć i nie umieją go zainstalować w razie czego ;). Nie powiedziałabym, że umiem obsługiwać komputer biegle, to na poziomie dobrym liznęłam to i owo, nie jestem zresztą pewna czy to naprawdę potrzebne na tym stanowisku. Odpowiedz Link
czarna_jarzebina Re: Pełna obsługa komputera 10.01.09, 17:02 -Office w całości (word, excel, p.point); -Tworzenie i pozycjonowanie stron internetowych; -Obsługa programów: Symfonia (Kadry i Płace oraz Księgowość); -Instalowanie programów; -Ustawienia techniczne; Z resztą dużo tego, a łatwo mi się gada, bo jestem świeżo po ukończonym kursie ;) Który polecam autorce wątku. U mnie jest problem z urządzeniami typu xero, faks, bindownica itp. Jednak już szukam jakiegoś punktu xero, gdzie załatwię sobie małą "przynaukę" :D Pozdrawiam! Cz.Jarzębina! Odpowiedz Link
ocelota Re: Pełna obsługa komputera 10.01.09, 17:38 > -Tworzenie i pozycjonowanie stron internetowych; No to kurka klops. Wy naprawdę umiecie robić strony jak webmasterowie, łącznie z flashowymi banerami? I macie czas na pozycjonowanie, kiedy poza zwykłym kupnem czy wymianą linku u kogoś innego, i wpisaniem właściwych słów kluczowych w nagłówek, reszta zajmuje kupę czasu. Instalowanie już było w poprzednim poście, a co się kryje pod "ustawieniami technicznymi"? Odpowiedz Link
ocelota Re: Pełna obsługa komputera 10.01.09, 17:42 ad kurs. Czy uczą na takim kursie dla sekretarek czegoś więcej niż Office'a i podstaw wszystkiego innego? No bo chyba nie da się nauczyć na 3-miesięcznym kursie tego, co ludzie uczą się np. 4 lata w technikum. To ad te ustawienia techniczne. Nie dają mi spokoju :) Jakie ustawienia? Nawet format kompa jest automatyczny Odpowiedz Link
lektorka Re: Pełna obsługa komputera 12.01.09, 13:38 Ciekawych rzeczy się dowiaduję i też powinnam wybrać się na kurs. Ja obsługuję worda i excela, a jak już wymyślę jakąś formułę to w ogóle jestem wychwalana przez cały dział. Rozumiem, że sekretarki mogą wykorzystywać programy kasowe czy kadrowe, jeśli pracują w takich działach. No ale html? Jakieś pozycjonowanie stron było wspomniane jeszcze. Jakie kursy proponujecie w Warszawie? Ja do tej pory omijałam wzrokiem takie kursy, bo myślałam, że to strata czasu i pieniędzy, skoro np. będą mnie uczyć jak zmieniać kolor czcionki. Wolałabym się wybrać na kurs dla zaawansowanych asystentek/sekretarek. Obsługę sprzętu opanowałam: ksero, bindownica, skaner, fax itp. Odpowiedz Link
magdusia88885 Re: Pełna obsługa komputera 19.01.09, 10:00 Witaj, Czy możesz mi napisać jak się obsługuje faks i jak przełącza rozmowy do szefa przez telefon? Będę bardzo wdzięczna, Magda Odpowiedz Link
elektra212 Re: Pełna obsługa komputera 31.01.09, 12:08 Office w całości to nie tylko Word, Ecxel i PP. To również Access, Publisher, InfoPath, OneNote...tylko zastanówmy się czy asystentce/sekretarce to jest na pewno potrzebne? A skoro umie, to przecież za umiejętności trzeba jej zapłacić. Ja kiedyś na rozmowie kwalifikacyjnej byłam pytana o biegłą znajomość pakietu office "bo to w naszej firmie kluczowa umiejętność". powiedziałam, że pracowałam z Wordem, potrafię zrobić kilka rzeczy w Excelu, korzystam z Outlooka, tworzyłam prezentację w PP, używam też OneNote... Okazało się, że w pracy tej trzeba w Wordzie pisać pisma do klientów :) Tylko! Odpowiedz Link
sonnycrockett Re: Pełna obsługa komputera 18.01.09, 12:19 Ocelota, nie wygłupiaj się z flashami i VBA. Wszysto, o czym piszesz to dla 98% kandydatek całkowita terra incognita. Wystarczy po prostu dobrze znać MS Office, dokument pdf-nąć itp. Przecież nie pracujesz na co dzień na wszelkim możliwym sofcie. Jak pracujesz z Outlookiem to raczej nie znasz Lotus Notes. I co z tego. Nauka zajmuje parę dni lub tygodni dla zaawansowanych potrzeb. Odpowiedz Link
lady.godiva Re: Pełna obsługa komputera 18.01.09, 14:25 Co do stron: w poprzedniej firmie nagle i niespodziewanie musiałam zająć się firmową stroną internetową, od koleżanki przejmowałam to na zasadzie: godzina z komputerem, a potem sama się douczałam. Webmasterem nie jestem, choć coś liznęłam i w razie czego umiem zrobić. Odpowiedz Link