Dodaj do ulubionych

zwolnienie lekarskie na zlecone badanie

26.03.12, 17:11
Dostałam skierowanie na biopsję guza tarczycy, ale w godzinach mojej pracy. Skierowanie jest ze szpitala. Termin był dość szybki, dlatego też zgodziłam sie od razu na godzinę i dzień, który mi wyznaczono. Czy przysługuje mi na ten dzień zwolnienie lekarskie. Nie chcę na ten dzień wykorzystywać urlopu wypoczynkowego (już w ten sposób straciłam trochę dni.) Jak taka kwestia powinna być rozwiązana? Czy mam poprosić o zwolnienie w szpitalu?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: zwolnienie lekarskie na zlecone badanie 26.03.12, 18:09
      szyan napisała:

> Dostałam skierowanie na biopsję guza tarczycy, ale w godzinach mojej pracy. Ski
      > erowanie jest ze szpitala. Termin był dość szybki, dlatego też zgodziłam sie od
      > razu na godzinę i dzień, który mi wyznaczono. Czy przysługuje mi na ten dzień
      > zwolnienie lekarskie. Nie chcę na ten dzień wykorzystywać urlopu wypoczynkoweg
      > o (już w ten sposób straciłam trochę dni.) Jak taka kwestia powinna być rozwiąz
      > ana? Czy mam poprosić o zwolnienie w szpitalu?

Nie, nie przysługuje. Zwolnienie jest wydawane osobie niezdolnej do pracy a nie takiej, która ma wykonać jakieś badania.
      Jeśli jesteś w ciąży i badania są z tą ciążą związane lub jesteś osobą niepełnosprawną to pracodawca zwolni Cię na badania i będzie to nieobecność usprawiedliwiona, płatana.
      W pozostałych przypadkach pracodawca może Cię zwolnić na badania i będzie to nieobecność usprawiedliwiona, bezpłatna.
      Możesz też się dogadać z pracodawcą, że na chwilę wyskoczysz a potem/przedtem odpracujesz lub inaczej się pracodawcy odwdzięczysz.
      Możesz też wziąć urlop wypoczynkowy lub bezpłatny.

O jakiejś możliwości pewnie zapomniałem.

S.
      • szyan Re: zwolnienie lekarskie na zlecone badanie 26.03.12, 19:50
        Dzięki za dość wyczrpującą odpowiedź. Jeszcze tylko nie wiem, jak się będę czuła po badaniu, jest to jednak kłucie igłą i pobieranie wycinka.
        Z reguły przy innych przypadkach, wychodzę z pracy, a potem odpracowuję.
        • andrzej256 Dwie uwagi 26.03.12, 22:44
          szyan napisała:

> Dzięki za dość wyczrpującą odpowiedź. Jeszcze tylko nie wiem, jak się będę czuł
          > a po badaniu, jest to jednak kłucie igłą i pobieranie wycinka.
          > Z reguły przy innych przypadkach, wychodzę z pracy, a potem odpracowuję.

1. Nie wiem jaka to biopsja, ale w zasadzie po zadnej biopsji nie jestes zdolna do pracy, i przynajmniej na reszte dnia zwolnienie lekarskie (poswiadczajace niezdolnosc do pracy) powinnas dosta, byc moze na kilka dni nawet - jesli to np. biopsja zmiany polozonej gleboko w watrobie). Jesli badanie masz rano to zwolnienie w zasadzie obejmuje caly dzien. No chyba, ze to biopsja zmiany na skorze, to wtedy owszem, mozesz pracowac od razu.

2. Przyjmujemy, ze pytasz o warunki polskie. W wiekszosci krajow Unii dostaniesz platne zwolnienie z pracy w takim przypadku, niekoniecznie nawet bedzie wymagane zwolnienie lekarskie w postaci papierka.

2. Jesli badania sa zwiazane z choroba

• andrzej256 guz tarczycy 26.03.12, 22:49
            andrzej256 napisał:

...
            > 1. Nie wiem jaka to biopsja, ale w zasadzie po zadnej biopsji nie jestes zdolna
            > do pracy, i przynajmniej na reszte dnia zwolnienie lekarskie (poswiadczajace n
            > iezdolnosc do pracy) powinnas dosta, byc moze na kilka dni nawet - jesli to np.
            > biopsja zmiany polozonej gleboko w watrobie). Jesli badanie masz rano to zwoln
            > ienie w zasadzie obejmuje caly dzien. No chyba, ze to biopsja zmiany na skorze,
            > to wtedy owszem, mozesz pracowac od razu.
            >
            > 2. Przyjmujemy, ze pytasz o warunki polskie. W wiekszosci krajow Unii dostanies
            > z platne zwolnienie z pracy w takim przypadku, niekoniecznie nawet bedzie wymag
            > ane zwolnienie lekarskie w postaci papierka.
            >
            > 2. Jesli badania sa zwiazane z choroba
            >
            >

Doczytalem wlasnie, ze chodzi o biopsje guza tarczycy - pewnie bedzie to biopsja cienkoiglowa (cytologia), a nie pobranie wycinka. Po takiej biopsji spokojnie mozna pracowac, ale jesli jestes np. nauczycielka WF-u to odradzalbym salta i skoki przez kozla nawet po takiej biopsji ; )
      • andrzej256 biopsja mozgu 26.03.12, 22:55
        snajper55 napisał:

...
        > Nie, nie przysługuje. Zwolnienie jest wydawane osobie niezdolnej do pracy a nie
        > takiej, która ma wykonać jakieś badania.
        > Jeśli jesteś w ciąży i badania są z tą ciążą związane lub jesteś osobą niepełno
        > sprawną to pracodawca zwolni Cię na badania i będzie to nieobecność usprawiedli
        > wiona, płatana.
        > W pozostałych przypadkach pracodawca może Cię zwolnić na badania i będzie to ni
        > eobecność usprawiedliwiona, bezpłatna.
        > Możesz też się dogadać z pracodawcą, że na chwilę wyskoczysz a potem/przedtem o
        > dpracujesz lub inaczej się pracodawcy odwdzięczysz.
        > Możesz też wziąć urlop wypoczynkowy lub bezpłatny.
        >
        > O jakiejś możliwości pewnie zapomniałem.
        >
        > S.

A jak jest z badaniem diagnostycznym pt. biopsja zmiany wewnatrzczaszkowej? Trzeba brac urlop?
      • kasiaania20 Re: zwolnienie lekarskie na zlecone badanie 27.03.12, 18:16
        A gdzie masz robiną tą biopsje- masz skierowanie do szpitala czy do poradnii?
    • agulha Re: zwolnienie lekarskie na zlecone badanie 08.04.12, 03:53
      Miałam biopsję cienkoigłową tarczycy - byłam mocno zdziwiona, że nie bolało wcale i na pewno nie byłam po tej biopsji niezdolna do pracy.
      Zdaje się, że w polskim prawie brak uregulowań dotyczących sytuacji, gdy pracownik z powodu swojego stanu zdrowia (a nawet profilaktyki) musi skorzystać z usługi medycznej, a jedyną możliwość (jedyną w ogóle lub jedyną bezpłatną, tzn. w ramach ubezpieczenia) ma w godzinach swojej pracy.
      Urlop bezpłatny - to nie jest dobra porada chyba - o ile pamiętam, warunkiem udzielenia urlopu bezpłatnego jest wykorzystanie do cna urlopu płatnego za dany rok.
      Zwykle załatwia się takie sprawy polubownie - odpracowaniem - ale są szefowie mało tolerancyjni oraz zwyczajnie są takie stanowiska pracy, gdzie pracuje się w określonych godzinach, a nie dowolnych.
      • martaka1only Re: zwolnienie lekarskie na zlecone badanie 23.04.12, 22:07
        Urlop na żądanie? ( 4 dni w roku)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka