Dodaj do ulubionych

mononukleoza zakaźna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 11:17
czy jesli chlopak byl chory na mononukleoze zkazna w padzierniku zeszlego
roku, to czy jest mozliwe, ze jesli bede sie z nim teraz calowala, to on mnie
zarazi? a jesli tak, to czy sa jakies testy, ktore potwierdza zarazenie juz w
kilka dni po kontakcie z choroba? prosze o odp
Obserwuj wątek
    • aelithe Re: mononukleoza zakaźna 19.02.05, 13:25
      EBV prawdopodobnie się zaraziłąś wczesniej. Jest to prawie pewne, że
      przechorujesz tą chorobę. Mimo wszytsko lepiej się zarazić od ładnego chłopaka
      ( w twoim przypadku) niż od starego wujka, który nie przepuści okazji, aby
      ucałować ładną sistrzenicę lub bratanicę. Poza tym możesz się zarazić w
      tramwaju.
      • Gość: asia Re: mononukleoza zakaźna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 13:51
        ale jesli ja sie pierwszy raz calowalam z nim dopiero 4 miesciace po jego
        chorobie to na pewno sie zrazilam?? jesli jest taka szansa, to czy sa jakies
        testy, ktore potwierdza, badz wyklucza zarazenie? a jesli sie zarazilam, to co
        powinnam zrobic, aby zmniejszysc skutki choroby??
        • aelithe Re: mononukleoza zakaźna 19.02.05, 18:13
          Chorobę stwierdza się po objawach klinicznych, a nie na podstawie testów. Testy
          serologiczne mają ograniczoną wartość ,agą być zarówno fałszywie dodatnie, ajk
          i fałszywie ujemne. Nie jest to choroba o 100% zakaźności więc dlatego szczyt
          zachorowań przypada na 14 do 22 roku, chociaż może się wydarzyć wczęsniej lub
          później. Większośc zakażonych przechodzi infekcję w postaci bezobjawowej.
          • Gość: asia Re: mononukleoza zakaźna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:19
            dzieki za pomoc, troche sie po prostu boje, gdyz ten chlopak bardzo ciezko
            przechodzil te chorobe,
            jesli dobrze zrozumialam, to moge na to zachorowac i nie miec zadnych objawow?
            i czy ja moge ta choroba kogos teraz zarazic?
            • Gość: ww Re: mononukleoza zakaźna IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.05, 21:17
              Ponoc nosicielstwo wirusa EB w slinie utrzymuje sie przez wiele lat, o ile nie
              przez cale zycie :-( Moze pojawi sie ktos kompetentniejszy i doradzi?Zawsze
              mozesz np. skontaktowac sie z jakims lekarzem chorob zakaznych i dopytac,
            • aelithe Re: mononukleoza zakaźna 20.02.05, 12:48
              EBV jest typowym dna wirusem, więc integruje się z naszym genomem i pozostaje w
              nim przez całe życie. Poza okresem ostrego zakażenia nie wyrządza nam wiekszej
              szkody. Oczywiście pomijając prawdopodobną indukcję białaczki
              włochatokomórkówej. Jednak 1. nie jest to udokumentowane, poza tym EBV jest
              zakażone 85% populacji w wieku lat 40 , a białaczka włochatokomórkowa jest
              jednym z rzadszych chłoniaków.
              Zakaźnośc jest całe życie, jednak nie jest to zakaźnośc 100% jak w chorobach
              wieku dziecięcego, inaczej zakażała bys się w lonie matki, albo choroba
              szerzyła się epidemicznie.
              Jest duże prawdopodobieństwo, że przechorowalaś już mononukleoze jeśli masz
              więcej niż 16 lat. Chociaż znam i osoby, które chorowały na EBV w wieku lat 40;
              wcale nie będące zakonnikami ;).
              Większość osób przechodzi chorobę dośc łagodnie i nawet nie uświadamia sobie
              jej przebycia. Oczywiście nigdy nie można wykluczyć 8 tygodni gorączki do 40,0
              o C, ale raczej jest to kazuistyka.
              • Gość: asia Re: mononukleoza zakaźna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:05
                dzieki za pomoc :]
                co do szczegolow, to akurat mam 16 lat :] mam nadzieje, ze jednak nie dostane
                wysokiej goroczki nawet jesli nie przechodzilam jeszcze tej choroby,
                a co do poprzednich wypowiedzi, to masz racje, ze lepiej sie tym zarazic od
                ladnego chlopaka ;)
                p.s. nie mam ochoty stracic 8 tyg na chorowanie, wiec prosze trzymaj kciuki
                abym byla zdorwa ;)
                jeszcze raz dziex za pomoc :*
                • aelithe Re: mononukleoza zakaźna 20.02.05, 20:26
                  Choroba trwa zwykle 6-8 tygodni, zwykle 1-2 tygodnie ostrzejszych objawów, a
                  potem jedynie na podstawie badania przedmiotowego i odchyleń w badaniach
                  dodatkowych można się zorientować, że jest się "niezupełnie " zdrowym :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka