Dodaj do ulubionych

Filmy, seriale o lekarzach

IP: *.btsnet.pl 11.09.05, 17:58
Lżejszy temat na forum.
Jakie filmy, seriale o lekarzach, służbie zdrowia oglądają lekarze i pacjenci?
Obserwuj wątek
    • Gość: youth Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:13
      /pacjentka/
      "Na dobre i na złe"
      "Ostry dyżur"
      "Chirurdzy"
      itp, ewentualnie co się włączy na POLSAT Zdrowie i Uroda
      bardzo lubię filmy dokumentalne o rzadkich chorobach.
      • wladek47 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 18:24
        Jako lekarz najchętniej oglądam seriale o policjantach. Seriale medyczne
        krajowe raziły mnie naiwnością i błędami w postepowaniach, zagraniczne troche
        mniej (szczególnie Ostry dyżur - lecz i tu zdarzały się medyczne "wpadki" a i
        organizacja pracy była zupełnie odmienna). Niestety nie mogę ich oglądać, nawet
        jeśli mam czas bo mnie troche denerwują z powodów subiektywnych. Przypuszczam,
        że podobnie policjanci nie lubią seriali policyjnych, a kucharze kulinarnych.
    • magosiaa Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 18:31
      Ja oglądam sporo takich filmów, może dlatego, że obecnie nie pracuję w zawodzie
      (wybór między mieć a być), a medycyna zawsze była moją pasją.
      1. "Szpital Księcia Alfreda" na Reality
      2. Różne inne dokumentalne na Discovery
      3. "Pogotowie" i Szpital Holby" na BBC Prime
      4. Wcześniej "Ostry dyżur"
    • idgie_t Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 18:50
      Będąc młodą lekarką oglądałam "ER" - namiętnie i codziennie tzn na kanałach
      polskim , szwedzkim i francuskim . Potem zaczęło się robić nudno i mało
      medycznie . "Na dobre..." bazuje na stereotypach i opowiada pacjentom bajki - a
      juz po prostu kocham widok lekarki w mini pochylajace się nad konającym.

Lubię i to bardzo programy dokumentalne o chirurgii plastycznej i
      rekonstrukcyjnej - mogliby tylko pokazywać więcej drastycznych zdjęć , żeby
      ludzie mieli troszke pojecia na co się decydują.
      Pzdr
      • felinecaline Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 19:38
        W najnowszym sezonie ERki (jestem po 4 odcinkach we francuskiej TF2 przestalo
        byc nudno i niemedycznie, dzis wieczorem 2 nastepne. Ogladam ze wzgledu na
        zupelne NIEpodobienstwo organizacji pracy (nazwalabym ja raczej artystyczna
        dezorganizacja - ponoc system wzorowany na "medycynie wojennej w czasie wojny
        wietnamskiej) i mojego "CH..kowego systemu opartego na cocooning'u.
        Za skarby swiata nie chcialabym, zeby zostal on zmieniony na wzor
        hamerykanskiego. Tak ze wzgledu na dobro wlasne jak i dobro "delikwenta"; ale
        serial KOCHAM ;-)))
        • snape82 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 20:25
          Mi się jeszcze podobał serial "Szpiatl dobrej nadziei" czy jakoś tak, produkcja
          usa. Bardziej był on serialem obyczajowym, kilka odcinków tylko było, ale dla
          mnie był super. No i "Ostry dyżur". Pamiętam, że któregoś razu był poród i
          tłumaczenie brzmiało mniej więcej tak "macica zgładzona, szyjka rozwarta w 80%"
          - bez kitu!!!
          • connie1 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 20:32
            EEe dla mnie zawsze szczytem pozostaje nasza rodzina produkcja-zatrzymanie
            krązenia , wentylacja workiem ambu dluzsza chwile , intubacja dopiero jak
            zaskoczył ( respirator stal obok)
            I jeszcze raz reanimacja , na ekranie migotanie , defibrylator stoi obok
            bezczynny jak reszta ekipy lekarskiej...
            • Gość: ruda Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.aster.pl 11.09.05, 21:03
              Przpypomniał mi sie jeszcze moment z serialu "Na wspólnej". Gabrysia czy inna
              Srysia rodziła. Poród oczywiście przyjmuje lekarz. Połozna, to chyba miała byc
              położna, stoi obok, w fizelinowym fartuchu (takim dla odwiedzających, co to
              powietrza nie przepuszcza), aparat ktg też jest. "Położna" obie dłonie trzyma na
              aparacie ktg (są widoczne i nieruchome) i wtedy padają z jej ust słowa: "Panie
              doktorze nie mogę znaleźc tętna dziecka"...
              • idgie_t Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 21:59
                A kto oglądał , jak stażystka i ordynator poszli z pacjentką na komisję? i
                jeszcze jak doktor Zosia intubowała? Wszystko z "Na dobre"
            • Gość: Swan Ganz Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:30
              też widziałem ten odcinek :DD To chyba było "Na dober i na złe"? W każdym razie
              w tym szpitalu w jakiejś tam górze....
            • Gość: docuk Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 01:17
              Albo z ortopedycznej działki-też są niezłe kwiatki;
              Przypadkowo jak byłem w Polsce widziałem powtórkę, w której "wszechumiejący"
              ortopedzi operowali złamanie otwarte drugiego stopnia (nie wiem w jakiej skali)-
              proszę, proszę.
              Słuchajcie tak na marginesie, grają tam aktorskie gwiazdy i gwiazdeczki więc
              zakładam, że serial ten ("Na dobre i coś tam jeszcze..) nie jest
              niskobudżetówką. Więc do jasnej anielki pytanie-kto im to wszystko
              konsultuje ???? A może to celowo żeby lekarze mieli o czym pisać na forum ????
              • Gość: s Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 12.09.05, 09:06
                szpital-marzenie?taki, gdzie 3 osoby personelu i zlamanie otwarte zoperuja, i
                watrobe przeszczepia, i chirurgie plastycza jak najbardziej..i zaplodnienie in
                vitro.. nowy pomysl na oszczednosci w sluzbie zdrowia-lekarze 3w1, lub Xw1,
                gdzie X dazy do nieskonczonosci..
    • Gość: jhg "Daleko od noszy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 21:42
      Odcinki są nierówne, ale niektóre super.
      I "Szpital na peryPETiach" też.

:))))))
      • Gość: zofai Re: "Daleko od noszy" IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.09.05, 15:54
        ponieważ filmy traktujące medycynę powaznie mnie denerwuja ,bo niewiele maja
        wspólnego z rzeczywistością a raczej próbuja wmówić widzom że tak gdzies jest,
        ogladam "daleko od noszy ",przynajmniej troche rozrywki a czasem to wydaje się w
        nich być wiecej z zycia wziete niż z takich NDiNZ ,
    • mruwa9 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 21:55
      Ostry dyzur. Abstrahujac od strony merytorycznej jest po prostu dosc
      przyzwoicie (a wg. znajomego lekarza z USA w miare wiarygodnie) zrobionym
      serialem.
      • jozica Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 22:05
        Na "Discovery" był jakis czas temu fajny seral o urazówce- takie niby realty
        show. A dzisiaj wreszcie obejrzałam słynne "Na dobre i na złe". I nie bardzo
        rozumiem zachwyty.....

mruwa9 napisała:

> Ostry dyzur. Abstrahujac od strony merytorycznej jest po prostu dosc
        > przyzwoicie (a wg. znajomego lekarza z USA w miare wiarygodnie) zrobionym
        > serialem.
        • wedrowiec2 Też medycyna;) 11.09.05, 22:16
          "Jordan" na kanale Hallmark. Rzecz dzieje się w prosekturze koronera w
          Bostonie.
    • aniawe Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 22:24
      Polecam "KROLESTWO" Swietny film,podzielony na kilka odcinkow.
      • jozica Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 23:12

Ach, "Królestwo" to jest rewelacja. Tylko jakby troszke nie z tego świata :-))))

aniawe napisała:

> Polecam "KROLESTWO" Swietny film,podzielony na kilka odcinkow.
      • patrysha1 Re: Filmy, seriale o lekarzach 14.09.05, 21:55
        "Królestwo" jest świetne, ale w wersji orginalnej chyba dunskiej (leciało kilka
        lat temu na TVP3 Gdańskiej, wersja amerykańska która leciała na TVP 1 juz tak
        nie zachwycainfantylna i przewidywalna, za to ta dunska ot miodzik :D
    • magosiaa Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 22:26
      No, oczywiście, że Jordan.
      • Gość: Położnik Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: 195.117.19.* 13.09.05, 19:34
        Dla mnie najbardziej odpowiada prawdzie M.A.S.H.całkiem jak w POlsce po
        reformie,podobny sprzet i gabinety lekarzy i węzły sanitarne,i
        stołówka,zaopatrzenie w leki i nowy sprzęt,kible też takie podobne,nie ma tylko
        cholera bimbrowni i nie obowiazuje zasada "życie zaczyna się po 50 a najlepiej
        po dwoch"no i oczywiście Henry jako dowodca,ideał polskiego
        dyrektora,super.Musicie zobaczyć.
    • andaluzja4 Re: Filmy, seriale o lekarzach 14.09.05, 15:22
      Mi się kiedyś podobał "Medicine Ball".

--------------------------------------------------
      www.virtualtourist.com/
    • wedrowiec2 Re: Filmy, seriale o lekarzach 14.09.05, 17:48
      Mój ulubiony serial, czyli "Przystanek Alaska"
      • magie_bankie Re: Filmy, seriale o lekarzach 15.09.05, 11:28
        Ja tam seriale także oglądam, ale więcej w nich śmiechu niż prawdy;) Oglądam
        chirurgów(jak nie zapomnę) oraz Ostry dyżur( jak jeszcze leciał). Jednak
        stanowczo wole programy na discovery lub przecztac książkę np.Robina Cooka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka