Gość: Trzeszczyn IP: *.btsnet.pl 11.09.05, 17:58 Lżejszy temat na forum. Jakie filmy, seriale o lekarzach, służbie zdrowia oglądają lekarze i pacjenci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: youth Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:13 /pacjentka/ "Na dobre i na złe" "Ostry dyżur" "Chirurdzy" itp, ewentualnie co się włączy na POLSAT Zdrowie i Uroda bardzo lubię filmy dokumentalne o rzadkich chorobach. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 18:24 Jako lekarz najchętniej oglądam seriale o policjantach. Seriale medyczne krajowe raziły mnie naiwnością i błędami w postepowaniach, zagraniczne troche mniej (szczególnie Ostry dyżur - lecz i tu zdarzały się medyczne "wpadki" a i organizacja pracy była zupełnie odmienna). Niestety nie mogę ich oglądać, nawet jeśli mam czas bo mnie troche denerwują z powodów subiektywnych. Przypuszczam, że podobnie policjanci nie lubią seriali policyjnych, a kucharze kulinarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 18:31 Ja oglądam sporo takich filmów, może dlatego, że obecnie nie pracuję w zawodzie (wybór między mieć a być), a medycyna zawsze była moją pasją. 1. "Szpital Księcia Alfreda" na Reality 2. Różne inne dokumentalne na Discovery 3. "Pogotowie" i Szpital Holby" na BBC Prime 4. Wcześniej "Ostry dyżur" Odpowiedz Link Zgłoś
idgie_t Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 18:50 Będąc młodą lekarką oglądałam "ER" - namiętnie i codziennie tzn na kanałach polskim , szwedzkim i francuskim . Potem zaczęło się robić nudno i mało medycznie . "Na dobre..." bazuje na stereotypach i opowiada pacjentom bajki - a juz po prostu kocham widok lekarki w mini pochylajace się nad konającym. Lubię i to bardzo programy dokumentalne o chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej - mogliby tylko pokazywać więcej drastycznych zdjęć , żeby ludzie mieli troszke pojecia na co się decydują. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 19:38 W najnowszym sezonie ERki (jestem po 4 odcinkach we francuskiej TF2 przestalo byc nudno i niemedycznie, dzis wieczorem 2 nastepne. Ogladam ze wzgledu na zupelne NIEpodobienstwo organizacji pracy (nazwalabym ja raczej artystyczna dezorganizacja - ponoc system wzorowany na "medycynie wojennej w czasie wojny wietnamskiej) i mojego "CH..kowego systemu opartego na cocooning'u. Za skarby swiata nie chcialabym, zeby zostal on zmieniony na wzor hamerykanskiego. Tak ze wzgledu na dobro wlasne jak i dobro "delikwenta"; ale serial KOCHAM ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
snape82 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 20:25 Mi się jeszcze podobał serial "Szpiatl dobrej nadziei" czy jakoś tak, produkcja usa. Bardziej był on serialem obyczajowym, kilka odcinków tylko było, ale dla mnie był super. No i "Ostry dyżur". Pamiętam, że któregoś razu był poród i tłumaczenie brzmiało mniej więcej tak "macica zgładzona, szyjka rozwarta w 80%" - bez kitu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 20:32 EEe dla mnie zawsze szczytem pozostaje nasza rodzina produkcja-zatrzymanie krązenia , wentylacja workiem ambu dluzsza chwile , intubacja dopiero jak zaskoczył ( respirator stal obok) I jeszcze raz reanimacja , na ekranie migotanie , defibrylator stoi obok bezczynny jak reszta ekipy lekarskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.aster.pl 11.09.05, 21:03 Przpypomniał mi sie jeszcze moment z serialu "Na wspólnej". Gabrysia czy inna Srysia rodziła. Poród oczywiście przyjmuje lekarz. Połozna, to chyba miała byc położna, stoi obok, w fizelinowym fartuchu (takim dla odwiedzających, co to powietrza nie przepuszcza), aparat ktg też jest. "Położna" obie dłonie trzyma na aparacie ktg (są widoczne i nieruchome) i wtedy padają z jej ust słowa: "Panie doktorze nie mogę znaleźc tętna dziecka"... Odpowiedz Link Zgłoś
idgie_t Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 21:59 A kto oglądał , jak stażystka i ordynator poszli z pacjentką na komisję? i jeszcze jak doktor Zosia intubowała? Wszystko z "Na dobre" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan Ganz Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:30 też widziałem ten odcinek :DD To chyba było "Na dober i na złe"? W każdym razie w tym szpitalu w jakiejś tam górze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docuk Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 01:17 Albo z ortopedycznej działki-też są niezłe kwiatki; Przypadkowo jak byłem w Polsce widziałem powtórkę, w której "wszechumiejący" ortopedzi operowali złamanie otwarte drugiego stopnia (nie wiem w jakiej skali)- proszę, proszę. Słuchajcie tak na marginesie, grają tam aktorskie gwiazdy i gwiazdeczki więc zakładam, że serial ten ("Na dobre i coś tam jeszcze..) nie jest niskobudżetówką. Więc do jasnej anielki pytanie-kto im to wszystko konsultuje ???? A może to celowo żeby lekarze mieli o czym pisać na forum ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 12.09.05, 09:06 szpital-marzenie?taki, gdzie 3 osoby personelu i zlamanie otwarte zoperuja, i watrobe przeszczepia, i chirurgie plastycza jak najbardziej..i zaplodnienie in vitro.. nowy pomysl na oszczednosci w sluzbie zdrowia-lekarze 3w1, lub Xw1, gdzie X dazy do nieskonczonosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg "Daleko od noszy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 21:42 Odcinki są nierówne, ale niektóre super. I "Szpital na peryPETiach" też. :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofai Re: "Daleko od noszy" IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.09.05, 15:54 ponieważ filmy traktujące medycynę powaznie mnie denerwuja ,bo niewiele maja wspólnego z rzeczywistością a raczej próbuja wmówić widzom że tak gdzies jest, ogladam "daleko od noszy ",przynajmniej troche rozrywki a czasem to wydaje się w nich być wiecej z zycia wziete niż z takich NDiNZ , Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 21:55 Ostry dyzur. Abstrahujac od strony merytorycznej jest po prostu dosc przyzwoicie (a wg. znajomego lekarza z USA w miare wiarygodnie) zrobionym serialem. Odpowiedz Link Zgłoś
jozica Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 22:05 Na "Discovery" był jakis czas temu fajny seral o urazówce- takie niby realty show. A dzisiaj wreszcie obejrzałam słynne "Na dobre i na złe". I nie bardzo rozumiem zachwyty..... mruwa9 napisała: > Ostry dyzur. Abstrahujac od strony merytorycznej jest po prostu dosc > przyzwoicie (a wg. znajomego lekarza z USA w miare wiarygodnie) zrobionym > serialem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Też medycyna;) 11.09.05, 22:16 "Jordan" na kanale Hallmark. Rzecz dzieje się w prosekturze koronera w Bostonie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniawe Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 22:24 Polecam "KROLESTWO" Swietny film,podzielony na kilka odcinkow. Odpowiedz Link Zgłoś
jozica Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 23:12 Ach, "Królestwo" to jest rewelacja. Tylko jakby troszke nie z tego świata :-)))) aniawe napisała: > Polecam "KROLESTWO" Swietny film,podzielony na kilka odcinkow. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: Filmy, seriale o lekarzach 14.09.05, 21:55 "Królestwo" jest świetne, ale w wersji orginalnej chyba dunskiej (leciało kilka lat temu na TVP3 Gdańskiej, wersja amerykańska która leciała na TVP 1 juz tak nie zachwycainfantylna i przewidywalna, za to ta dunska ot miodzik :D Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Filmy, seriale o lekarzach 11.09.05, 22:26 No, oczywiście, że Jordan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Położnik Re: Filmy, seriale o lekarzach IP: 195.117.19.* 13.09.05, 19:34 Dla mnie najbardziej odpowiada prawdzie M.A.S.H.całkiem jak w POlsce po reformie,podobny sprzet i gabinety lekarzy i węzły sanitarne,i stołówka,zaopatrzenie w leki i nowy sprzęt,kible też takie podobne,nie ma tylko cholera bimbrowni i nie obowiazuje zasada "życie zaczyna się po 50 a najlepiej po dwoch"no i oczywiście Henry jako dowodca,ideał polskiego dyrektora,super.Musicie zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
andaluzja4 Re: Filmy, seriale o lekarzach 14.09.05, 15:22 Mi się kiedyś podobał "Medicine Ball". -------------------------------------------------- www.virtualtourist.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Filmy, seriale o lekarzach 14.09.05, 17:48 Mój ulubiony serial, czyli "Przystanek Alaska" Odpowiedz Link Zgłoś
magie_bankie Re: Filmy, seriale o lekarzach 15.09.05, 11:28 Ja tam seriale także oglądam, ale więcej w nich śmiechu niż prawdy;) Oglądam chirurgów(jak nie zapomnę) oraz Ostry dyżur( jak jeszcze leciał). Jednak stanowczo wole programy na discovery lub przecztac książkę np.Robina Cooka. Odpowiedz Link Zgłoś