04.01.06, 15:13
Czy ktoś z Was pracuje w Irlandii? Mamy zamiar zamieszkać na zielonej wyspie
i tam realizować sie jako lekarze ( łącznie z robieniem specjalizacji). Jak
tam się pracuje, jak żyje? Jakie są koszty utrzymania? Jak wyglada
specjalizacja? Zaczyna sie od 2 lat SHO a później?
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: ANIA_05 Re: irlandia IP: *.aster.pl 06.01.06, 00:48
      WEJDŻ NA STRONĘ WWW.MOJAIRLANDIA.PL. WEJDŻ NA FORUM, MOZNA PODYSKUTOWAĆ Z
      LUDZMI TAM PRACUJACYMI. NIE WIEM CZY BĘDA LEKARZE. MOJA KUZYNKA PRACUJE W
      SLIGO, JEST W TRAKCIE ROBIENIA SPECJALIZACJI GINEKOLOG-POŁOŻNIK. MÓWI ZE JEST
      CIĘŻKO. ALE ZAROBKI DOBRE. JEST NA KONTRAKCIE. PRACA ZUPEŁNIE INNA NIŻ U NAS.
      NAJWIECEJ PROBLEMU MIAŁA Z ZAKŁADANIEM WENFLONÓW, BO NIESTETY, TAM WIĘKSZOŚĆ
      RZECZY, KTÓRE ROBIĄ U NAS PILĘGNIARKI, TAM NALEŻY DO OBOWIAZKÓW LEKARZY. NO I
      INNE LEKI, SKRÓTY, WYSOKIE WYMAGANIA. JEST CIĘŻKO, ALE WRACAĆ NIE CHCE DO
      POLSKI. TYLE WIEM. POWODZENIA.
      • Gość: rf Re: irlandia IP: *.icpnet.pl 06.01.06, 01:48
        Zapomni o specjalizacji w Irlandii chyba, że będziesz miała szczęście i
        pokonasz 600 chętnych na jedno miejsce
        • alfred79 Re: irlandia 09.01.06, 17:18
          Z własnego doświadczenia piszesz czy tak sobie? :)
          Jeżeli z własnego to jak to wygląda? SHO i co później?
          • usenetgazeta Re: irlandia 10.01.06, 16:04
            Powiem z punktu czestego wizytora w wielu szpitalach: w Ire jest bardzo duzo
            lekarzy obcokrajowcow ( z Azji/Arabii - nie widzialam Europejczyka) w trakcie
            specjalizacji i ze specjalizacja. Ale nie ma ani jednego konsultanta (funkcja)
            obcokrajowca (z wyjatkiem UK/USA ?).
            W Ire jest silna hierarchia - pajentow prowadza tylko konsultatci, tylko oni
            moga prowadzic praktyki prywatne (pomijajac GP), pod nich podlegaja inni
            lekarze. Konsultatci zarabiaja kilkakrotnie wiecej niz inni lekarze (100 - 150
            tys. rocznie z pensji szpitalnej + praktyka prywatna). Lekarze ze specjalizacja
            maja mnostwo dyzurow (najczesciej na telefon) - zalezy oczywiscie od
            specjalizacji.
            Nie wiem jak trudno jest zrobic specjalizacje - na pewno wielu Irlandczykow
            lekarzy wyjezdza do UK bo tu trudniej im o awans lub USA bo tamtejsza praktyka
            punktuje do awansu.
            Z tego co slyszalam propaguje sie tam 'amerykanska' szkole medyczna - stad
            pielegniarki z Filipin i konsultanci po stazu w USA, zapewne i lekarze
            obcokrajowcy spoza EU.
            Kilka lat temu pracowal w Ire polski anastezjolog, ale wyjechal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka