Dodaj do ulubionych

Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak w US

IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 01:46
Miasto pod Nowym Jorkiem, szpital izba przyjec, pokoj intensywnej terapii.
Pacjenta juz zaintubowano, podlaczono wszelkie kroplowki i monitory. Lekarz
jeszcze cos tam robil kolo pacjenta. My weszlysmy we trzy, troszke chyba
przeszkadzalysmy ale lekarz nawet na moment sie nie zniecierpliwil. Mowil do
nas caly czas z zyczliwym usmiechem. Nie zwrocil nam uwagi, ze wolno
przebywac tylko jednej osobie. Potem przychodzily pielegniarki braly probki
krwi, moczu itd i tez z zyczliwymi usmiechami objasnialy i odpowiadaly na
pytania wyczerpujaco. Siedzialysmy tam 8 godzin, zmienil sie personel i nadal
wszyscy mili. Kiedy Polska doczeka sie takiej obslugi? Chcecie lekarze
wyjechac za granice do pracy. Bedziecie musieli bardzo sie zmienic.
Obserwuj wątek
    • Gość: mmagda12 Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.3vnet.pl 15.01.06, 10:30
      Dario ,a ile kosztuje np jednodniowy pobyt w szpitalu?
      • Gość: Nocny Piotruś Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.devs.futuro.pl 15.01.06, 10:43
        Pani Daria porównuje mniej więcej restaurację w hotelu "Bristol" z barem
        mlecznym, w którym emeryt ma wykupiony abonament na zupę pomidorową i pierogi
        ruskie z kwaśnym mlekiem...
        • Gość: Doctor z USA daria w USA to mniej niz zero IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 10:54
          wiec do doktora byla spokojna. Zreszta daria udawala, ze nie tylko slucha
          doktora, ona nawet chciala wywrzec wrazenie, ze go troche rozumie! I strasznie
          przy tym bala sie, ze ja za leb na ulice wygnaja. Szkoda, ze sie daria nie
          pochwalila tym, jak chamczyla i pyskowala do doktora w PL.
      • Gość: Daria Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 19:52
        Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak
        Autor: Gość: mmagda12 IP: *.3vnet.pl
        Data: 15.01.06, 10:30 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
        Dario ,a ile kosztuje np jednodniowy pobyt w szpitalu?

--------------------------------------------------------------------

Bardzo roznie . Ten w ktorym bylysmy jest dla kazdego przecietnego
        smiertelnika.
    • Gość: barnaba Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.lodz.msk.pl 15.01.06, 11:55
      Jak w USA- czemu nie:
      - wtedy pacjent z grypą czy bólem brzucha będzie siedział w IP po 12 godzin (bo
      wchodząc do IP, otrzmuje priorytet)
      - ubezpieczenie będzie determinowało postępowanie lekarskie (wysokie- wykonanie
      wszystkich badań w 12 godz., jednoosobowa sala; niskie- wypis ze szpitala tuż
      po wyprowadzeniu ze stanu zagrożenia życia)
      - bezzasadne wezwanie pogotowia, albo lekarza na dyżurze w szpitalu- pociągnie
      odpowiednio wysoki rachunek.
      Aha, brak pieniędzy na leczenie w USA jest problemem pacjenta, a nie lekarza
      czy szpitala.

Chcecie takiego systemu drodzy pacjenci? Ja chcę. W USA lekarze są bardzo
      bogatymi ludźmi.
    • Gość: Vlad Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 80.53.237.* 15.01.06, 20:24
      Poczekam aż sama zaczniesz korzystać ze "służby zdrowia" w USA i opiszesz swoje
      własne kontakty z tamtejszą medycyną - zwłaszcza w kontekście "co mi sie należy"
      • wami41 Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 16.01.06, 17:45
        Gość portalu: Vlad napisał(a):

> Poczekam aż sama zaczniesz korzystać ze "służby zdrowia" w USA i opiszesz
        swoje
        > własne kontakty z tamtejszą medycyną - zwłaszcza w kontekście "co mi sie
        należy
        > "

A bylo by o czym pisac. Naprawde. Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia.
    • Gość: Doctor z USA daria pilnuje kariery doktora IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 21:19
      "kariery nie narobisz ze swoja beznadziejna osobowoscia i brakiem doksztalcania
      sie /przesiadywanie na grupach dyskusyjnych zamiast nauki/."

Daria pilnuje lekarzy w PL - tym co maja zamiar wyjechac do USA. Pilnuje ich
      tez w Ameryce, zeby sie uczyli i rozwijali kariere. Ot, prosze - dzielna
      spolecznica! I tak mi zyczy dobrze z ta kariera! Dzieki darii dowiedzialem sie,
      ze musze wiecej sie uczyc zamiast sie byczyc. /przesiadywanie na gruapch
      dyskusyjnych zamiast nauki/. POLSKI KOLTUN NA WYJEZDZIE POUCZA LEKARZY...
      • Gość: Daria Re: daria pilnuje kariery doktora IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.01.06, 23:59
        daria pilnuje kariery doktora
        Autor: Gość: Doctor z USA IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com
        Data: 15.01.06, 21:19 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
        "kariery nie narobisz ze swoja beznadziejna osobowoscia i brakiem doksztalcania
        sie /przesiadywanie na grupach dyskusyjnych zamiast nauki/."

Daria pilnuje lekarzy w PL - tym co maja zamiar wyjechac do USA. Pilnuje ich
        tez w Ameryce, zeby sie uczyli i rozwijali kariere. Ot, prosze - dzielna
        spolecznica! I tak mi zyczy dobrze z ta kariera! Dzieki darii dowiedzialem sie,
        ze musze wiecej sie uczyc zamiast sie byczyc. /przesiadywanie na gruapch
        dyskusyjnych zamiast nauki/. POLSKI KOLTUN NA WYJEZDZIE POUCZA LEKARZY...
        ---------------------------------------------------------------------------

NO, TY REPREZENTUJESZ WYSOKI POZIOM. WIEJSKI CHLOPINA PRZYUCZONY DO ZAWODU. LOL

• Gość: Doctor z USA daria, nie wyzywaj sie tak w kasowaniu postow IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 16.01.06, 08:26
          Bo cie doktory amerykanskie wykasuja, jak cie na stol do badania poloza...
          Juz ja im doniose! Mam swoje chody!
          • Gość: połoznik Re: daria, nie wyzywaj sie tak w kasowaniu postow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 12:43
            Autorka watku wyraz na H którego użyłaś pisze się przez "ch" ,i nie wysilaj się
            mimo mojego nicka jestem hodowcą chomików afgańskich, i dlatego często widze
            porody,a w Polsce będzie slużba zdrowia taka jak USA jak w Polsce bedzie tak
            jak w USA.
    • Gość: Pha Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 68.33.195.* 17.01.06, 19:40
      Ja tez mieszkam w USA i jestem po farmacji w Polsce ( niestety nie pracuje
      jeszcze w zawodzie) i jak widze co " tutejsze doktory" przepisuja mojemu
      dziecku to szlag mnie trafia. W Polsce jakos nigdy na takich konowalow nie
      trafilam ( szczescie?). Na prywatna sluzbe zdrowia mnie tu nie stac ( tak jak
      wiekszosci) a na dostanie sie do pediatry ( dziecko z goraczka!) czekalam 2
      dni. A ze sie usmiechaja, no coz tutaj nawet czlowiek, ktorego widzisz pierwszy
      raz w zyciu sie do ciebie usmiechnie - nic nadzwyczajnego. Wbrew pozorom -
      zarobki lekarzy nie sa tu az tak rewelacyjne - ale porownania z Polska nie ma
      zadnego...
      • Gość: Doctor z USA Lekarzy stac na prywatna sluzbe zdrowia IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.01.06, 19:46
        > Wbrew pozorom - zarobki lekarzy nie sa tu az tak rewelacyjne - pisze to ta
        sama osoba, ktora wyzej przyznaje, ze:
        > Na prywatna sluzbe zdrowia mnie tu nie stac...

No wiec moze jednak lekarzom nie jest tu az tak zle? Chociaz nie-rewelacyjnie...

• izzunia1 Re: Lekarzy stac na prywatna sluzbe zdrowia 17.01.06, 20:05
          Ale ja pisalam o lekarzach pracujacych tylko i wylacznie w miejscach oplacanych
          przez swoj county - no chyba ze jest to takie oczywiste, ze kazdy tutaj
          prowadzi swoj gabinet...
      • Gość: Daria Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.01.06, 01:40
        Autor: Gość: Pha IP: 68.33.195.*
        Data: 17.01.06, 19:40 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Ja tez mieszkam w USA i jestem po farmacji w Polsce ( niestety nie pracuje
        jeszcze w zawodzie) i jak widze co " tutejsze doktory" przepisuja mojemu
        dziecku to szlag mnie trafia. W Polsce jakos nigdy na takich konowalow nie
        trafilam ( szczescie?). Na prywatna sluzbe zdrowia mnie tu nie stac ( tak jak
        wiekszosci) a na dostanie sie do pediatry ( dziecko z goraczka!) czekalam 2
        dni. A ze sie usmiechaja, no coz tutaj nawet czlowiek, ktorego widzisz pierwszy
        raz w zyciu sie do ciebie usmiechnie - nic nadzwyczajnego. Wbrew pozorom -
        zarobki lekarzy nie sa tu az tak rewelacyjne - ale porownania z Polska nie ma
        zadnego...
        -----------------------------------------------------------------------------

Czy ty w Stanach jestes z lapanki? W kazdej chwili mozesz wrocic do Polski.
        Jesli masz chore dziecko to idz prywatnie do pediatry to nie sa koszty
        zwalajace z nog /co to wogole znaczy, ze cie nie stac? jesli przynajmniej jedna
        osoba w rodzinie pracuje to cie stac/. Poza tym nie wieszaj psow na Kraju ktory
        cie przygarnal, gdzie masz bezplatne ubezpieczenie choc nigdy nie placilas
        zadnych skladek ALE ZATO WYMAGANIA MASZ NA POZIOMIE MILIONERKI.

• Gość: anonim DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 17:14
          Dario, puknij sie w leb. Wizyta u pediatry nie kosztuje duzo. Liz Taylor stac
          na prywatne ubezpieczenie, to na pewno. Jednak przecietnego obywatela jezeli
          nie ma ubezpieczenia z pracy nie stac na prywatne ubezpieczenie. To sa zawrotne
          kwoty w zaleznosci od wieku, stanu zdrowia itp. Bedac tam w usa musisz byc
          zdrowym i silnym do pracy. Zadnych chorobsk.
          • Gość: Daria Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 18.01.06, 19:10
            DARIO, PUKNIJ SIE W LEB
            Autor: Gość: anonim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
            Data: 18.01.06, 17:14 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Dario, puknij sie w leb. Wizyta u pediatry nie kosztuje duzo. Liz Taylor stac
            na prywatne ubezpieczenie, to na pewno. Jednak przecietnego obywatela jezeli
            nie ma ubezpieczenia z pracy nie stac na prywatne ubezpieczenie. To sa zawrotne
            kwoty w zaleznosci od wieku, stanu zdrowia itp. Bedac tam w usa musisz byc
            zdrowym i silnym do pracy. Zadnych chorobsk.
            ----------------------------------------------------------------------------

Ty mnie nie ucz moja droga anonimko. Jesli malo zarabiasz to przysluguje ci
            medicaid ubezpieczenie dla nisko zarabiajacych, jesli zas duzo zarabiasz to
            stac cie na sume $60-80 na pediatre prywatnie. Tak czy owak w Stanie New York
            sa bezplatne ubezpieczenia dla dzieci. Nie wiem jak jest w innych Stanach.

• Gość: Pha Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: 68.33.195.* 18.01.06, 21:56
              Jak nie wiesz jak jest w innych stanach to po co piszesz bzdury...
              • Gość: Daria Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 19.01.06, 02:42
                Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB
                Autor: Gość: Pha IP: 68.33.195.*
                Data: 18.01.06, 21:56 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Jak nie wiesz jak jest w innych stanach to po co piszesz bzdury...
                -------------------------------------------------------------------------------

Co nazywasz bzdura jolopie?!

• Gość: anabel Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: 80.146.176.* 20.01.06, 14:06
                  Dario, ile placisz za wizyte u psychiatry? A tlumaczowi? Nie podejrzewam cie o
                  biegla znajomosc jezyka, IQ mozna wydedukowac z postow.
                  • Gość: Daria Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: 212.33.78.* 21.01.06, 12:45
                    Pracuje na szmacie, a moj stary na azbestach. Leczyc sie przyjezdzamy do
                    Polskie, bo nie stac nas na ubiezpieczenie w stancah. Stad znam bardzo dobrze
                    polskie realnia w sluzbie zdrowia.
                    • Gość: hehe Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: *.chello.pl 21.01.06, 15:07
                      > Pracuje na szmacie, a moj stary na azbestach.

Jakoś nie jestem zaskoczony.
                      • Gość: Daria Re: DARIO, PUKNIJ SIE W LEB IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.01.06, 20:41
                        Autor: Gość: hehe IP: *.chello.pl
                        Data: 21.01.06, 15:07 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

> Pracuje na szmacie, a moj stary na azbestach.

Jakoś nie jestem zaskoczony.

----------------------------------------------------------------

To jakas kreatura podszywa sie podemnie z braku argumentow.

• mmagda12 Re: Dario ogladalam ostatnio program na TVN 21.01.06, 16:25
                      wlasnie o ludziach pracujacych miedzy innymi na azbescie.Zarabiaja kupe kasy i
                      co z tego a zdrowie[ rak]? Zdrowia za pieniadze nie kupisz.
                      • Gość: Daria Re: Dario ogladalam ostatnio program na TVN IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.01.06, 20:45
                        To nie byl moj post ten o oabescie i szmacie. To jakas inna szmata podszyla sie
                        podemnie z braku argumentow.
                        Ja nie mam meza a ja sama nigdy nie pracowalam przy sprzataniach a tymbardziej
                        teraz po wielu latach.
                        • mmagda12 Re: Dario ogladalam ostatnio program na TVN 21.01.06, 20:58
                          Ano rzeczywiscie,Dario ,nie zwrocilam uwagi na IP,ale sa ludzie ktorzy pracuja
                          przy azbescie i wiedza co ich czeka "zero myslenia" tylko kasa kasa i kasa.
                          • Gość: Daria Re: Dario ogladalam ostatnio program na TVN IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 00:25
                            Re: Dario ogladalam ostatnio program na TVN
                            Autor: mmagda12
                            Data: 21.01.06, 20:58 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Ano rzeczywiscie,Dario ,nie zwrocilam uwagi na IP,ale sa ludzie ktorzy pracuja
                            przy azbescie i wiedza co ich czeka "zero myslenia" tylko kasa kasa i kasa.

-------------------------------------------------------------------------------

To prawda. Na azbesty ida proste chlopecki bez wyobrazni i tylko dla kasy.
                            Pracuja bardzo ciezko i zarabiaja rzeczywiscie bardzo dobrze. Wsrod prostactwa
                            greenpoinckiego uwazani sa za elite. wlasnie z powodu zarobkow.

• aelithe Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 17.01.06, 23:19
      Droga Dariu, nie wiem czy wiesz ile się płaci za lekarza w USA.
      Koleżanka, która była 4 miesiące na stypendium w Chicago podawała 150 usd za
      każde podejście do chorego, oczywiście najpierw musisz o to poprosić
      pielęgniarkę, za co sie inkasuje 40 usd.
      Masz rację, że każdy lekarz jest pęłen życzliwości. Za akżdy błąd w komunkacji
      z chorym może zapłącić duże odszkodowanie. Poza tym przez cełe studia ich
      komunikacja jest starannie reżyserowana. Każdy ruch i gest jest starannie
      wyuczony. Każde słowo, które słyszysz od lekarza w trudnych sytuacjach jest
      przygotowane przez wiele zespołów psychologów. Na Polskich studiach nawet nie
      było takiego przedmiotu, a praktykujący w Polsce lekarz nie ma szans na udział
      w warsztatach interpersonalnych. Nie pozwoli mu na to przełożony, ordynator lub
      dyrektor szpitala, a lekarza przezd emeryturą, to raczej nie zmienia się na
      kilka miesięcy.
    • Gość: bolo TAKA DROGA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:40
      Bedzie taka dobra jak bedzie tak samo droga.
      Nie stac cie biedaczko na amerykanska opieke zdrowotna.
      Dziekuj ze masz tak dobra jaka jest, za takie gowniane pieniadze ktore placisz
      na nfz.
      Placisz jak za trabanta, a dostajesz poloneza. ;)
    • sick50 Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 18.01.06, 19:48
      Jesteś niepoprawna marzycielką. Nigdy w Polsce niepozwoli sie na podobne
      działanie do USA służby zdrowia. Nikt tym nie jest zainteresowany, Słuzba
      zdrowia działałaby przeciwko sobie, decydenci potrafia zawsze o siebie zadbać a
      przeciętny pacjent, o którego nfz podobno tak dba az tak bardzo pomocy nie
      porzebuje. Wszak to właśnie NFZ decyduje o tym. A NFZ musiałby wiedzieć o
      czym ty piszesz. Troska o pacjenta, zdrowie narodu, prawa pacjenta, prawa
      obywateli - to banały wsółczesnego postrzegania otoczenia. Wszyscy coś
      pozorują. Popatrz Daria, w NFZ ważne jest obsadzanie stanowisk, na które
      nie kazdy ma prawo sie dostać. Sam chciałem już przygotować dokumenty,
      ale jak zobaczyłem jak w Płocku, Ostrołęce czy Siedlcach uprawia sie
      politykę kadrową przez NFZ to zrezygnowałem. Zwróć uwage na ogłoszenie o
      zatrudnieniu kierownika delegatury NFZ w Płocku www.nfz-warszawa.pl . Oni tam
      jeszcze opieraja się na archiwalnych przepisach juz nieobowiazujących /
      Ustawa o Powszechnym Uubezpieczeniu Zdrowotnym w NFZ. A przecież to NFZ
      powinien spełniać Twoje marzenie o wizerunku słuzby zdrowia. Nie, Daria tam
      nie moze być mowy by dbałość o pacjenta stała się pierwszoplanowa.
      Wszystki głosy forum w istocie sprowadzają się do problematyki
      działania NFZ.
      Konrad
      • Gość: Daria Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 18.01.06, 20:18
        Sick50. Wiesz, mnie bezposrednio nie dotyka kiepski stosunek sluzby zdrowia do
        pacjenta. /mieszkam daleko za granica/ Jednak mam Rodzine w Polsce, slysze co
        sie dzieje i czytam w internecie. To jest dla mnie niedowiary. Moja najblizsza
        Rodzina tez w zasadzie sie nie skarzy, chodza glownie prywatnie. Jednak to co
        mowia i pisza ludzie a do tego afera skorzana w Lodzi zwala z nog. Amerykanscy
        lekarze sa tacy naturalni, nie stwarzaja dystansu. W kontakcie z nimi masz
        wrazenie, ze znasz ich od dawna, co bardzo pomaga w leczeniu.
        • jednataka1 Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 21.01.06, 02:36
          Daria, polscy lekarze nie sa w stanie tego zrozumiec. Oni nie zdaja sobie sprawy
          jak zle sa wytrenowani. Odgrazaja sie , ze wyjada z Polski, oni nie wiedza, ze
          trzeba rowniez, znac jezyk. BIEGLE. Polska sluzba sdrowia jest zalosna, rowniez
          w swym buncie.
          • Gość: Daria Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.01.06, 06:18
            Masz racje nic do nich nie dociera. Im sie zdaje, ze sa najlepsi a tymczasem ta
            ich praca to miernota, nie mowiac o zachowaniu. Napisalam ten watek by
            coniektorym uswiadomic jak daleko sa za amerykanskimi lekarzami. Mozna by
            przytaczac przyklady bez konca ale poco. Jesli wyjada bolesnie sie rozczaruja
            bo nie beda na swieczniku tylko dlugo "przynies, wynies, pozamiataj" a do tego
            jezyk. Przy nostryfikacji dyplomu w USA trzeba czytac stosy ksiazek wszystkie
            po angielsku, poza tym lekarz nie moze dukac po angielsku do pacjenta czy tez
            porozumiewac sie na migi.

• Gość: hesp Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 11:58
              Droga Dariu, jesli do tej pory sie nie domyslilas, to ci podpowiem... aby
              skonczyc medycyne trzeba czytac STOSY ksiazek, zeby byc na biezaco z wiedza
              trzeba po studiach czytac STOSY ksiazek (w tym glownie po angielsku, bo w tym
              jezyku glownie ukazuja sie liczace publikacje, ale takze po niemiecku, niekiedy
              wlosku, hiszpansku, francusku, a ostatnio takze po rosyjsku - i to czytac ze
              zrozumieniem), zeby skonczyc specjalizacje i zdac egzamin trzeba czytac STOSY
              ksiazek i artykulow (jezyki jw.), no a dodatkowo (to zeby nie bylo, ze tylko
              niektorzy tacy sa naukowi, a reszta to kompletne nieuki) jest ustawowy (zapisany
              w ustawie o zawodzie lekarza) staly OBOWIAZEK ksztalcenia, ktory wymusza
              zgromadzenie puli punktow naukowych w okreslonym czasie, a ktorego niespelnienie
              skutkuje powtorzeniem egzaminu (czyli po raz kolejny czytaniem STOSU ksiazek)...
              A teraz co do usmiechu.. ciekawym bardzo jaki usmiech wydobylabys z siebie po 36
              godz. pracy (z 2 przerwami po ok. 1.5 h na fotelowa drzemke) kiedy masz
              swiadomosc, ze za kazdego zbadanego i leczonego pacjenta (czlowieka w
              koncu)otrzymujesz 1.50 zl ..... bo mnie i wielu moich kolezanek i kolegow
              jeszcze na niego stac... z tym, ze jest, nie ukrywajmy tego, wymuszony ...
              • jednataka1 Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 21.01.06, 15:25
                Drogi hespiu, roznica miedzy polskim a amerykanskim lekarzem jet taka, ze polski
                zdaje egzaminy zeby zdac(rowniez powtarzajac), amerykanski chce zdac jak
                najlepiej. Ci, ktorym zazdroscicie zdaja wszystko na A+. Ciekawa jestem, jak
                przy tym wielkim niedoinwestowaniu, zdobywacie te stosy artykulow.
                • aelithe Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 26.01.06, 15:17
                  Wydaje mi się, że nie chcesz zauważyć faktu, że lekarz amrykański musi się
                  nauczyć na pamięc 100 000 pytań, polski się musi uczyć wszystkiego.
                  Lekarz amerykański zna wszystkie pytania przynajmniej z rocznym wyprzedzeniem,
                  w Polsce pytanie testowe objęte sa tajemnicą. Nie ma nawet zakresu materiału,
                  jakiego będą dotyczyć. Amerykański lekarz musi znać tylko amerykańskie
                  podręczniki; Polskie - polskie angielskie i amerykańskie. Jeśli chciałabyś
                  wiedzieć to napisane są w języku angielskim.
                  Amerykanie też powtarzają egzaminy, przy braku pleców trzeba mieć bardzo wysoką
                  ilość punktów w testach, aby ptrzymac zgodę na dobrą specjalizację w dobrym
                  ośrodku.
            • Gość: hesp Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:04
              to primo
              a secundo
              od miernot to prosze mozesz dopiero wyzywac, jesli tu uczciwie podasz swoj wiek
              i wyksztalcenie, oraz wykonywany zawod,
              w kazdym innym przypadku zostaniesz potraktowana jakbys mierzyla wlasna miara

Lekarz, 31 lat, specjalista w waskiej dziedzinie
              • Gość: Adolf Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 15:02
                > ".... specjalista w waskiej dziedzinie"

"wąska dziedzina???? Jesteś ginekologiem?
                :D
              • Gość: aza Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 21:07
                Wykształcenia nie poda , bo nie wie co to takiego. A tak naprawdę leczy tu
                kompleksy.....

37; spec.malo elitarnego kierunku( ale to mój wybór i ja to lubię)
            • Gość: zizi Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 21:02
              Nie nazywaj mnie miernotą. Nie życzę sobię aby po 6 latach studiów, po trzech
              specjalizacjach(1*tzw.jedynka, i dwie tzw.dwójki) i po doktoracie nazywać mnie
              miernotą albo jeszcze gorzej-"służbą"! I miernotą to są polscy skoczkowie, a
              lekarze są różni. Tak jak inni ludzie. Jedni dają sobie radę w kraju( ja nie
              narzekam- nie mam od 5 lat nic wspólnego NFZ) , a inni-(miernoty?)-szukają
              szczęścia za granicą i lecza kompleksy na forum .
              • Gość: Daria Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 00:27
                Autor: Gość: zizi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Data: 21.01.06, 21:02 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Nie nazywaj mnie miernotą. Nie życzę sobię aby po 6 latach studiów, po trzech
                specjalizacjach(1*tzw.jedynka, i dwie tzw.dwójki) i po doktoracie nazywać mnie
                miernotą albo jeszcze gorzej-"służbą"! I miernotą to są polscy skoczkowie, a
                lekarze są różni. Tak jak inni ludzie. Jedni dają sobie radę w kraju( ja nie
                narzekam- nie mam od 5 lat nic wspólnego NFZ) , a inni-(miernoty?)-szukają
                szczęścia za granicą i lecza kompleksy na forum .
                ---------------------------------------------------------------------------

Masz racje, przepraszam. Ty nie zaliczasz sie do miernoty a ja powinnam
                napisac, ze czesc to miernota. Wybacz.

• Gość: Adam A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 07:49
                  I gdzie pracujesz?
                  Czym sie zajmujesz?
                  • Gość: Daria Re: A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 10:08
                    Mam wyksztalcenie wyjsze.
                    • mlyale Re: A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario? 22.01.06, 10:29
                      WYJSZE?
                      WYJSZE od czego? Od ciebie samej?
                      • Gość: Daria Re: A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 10:41
                        Re: A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario?
                        Autor: mlyale
                        Data: 22.01.06, 10:29 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

WYJSZE?
                        WYJSZE od czego? Od ciebie samej?
                        --------------------------------------------------------------------------

Jestes taki typowy polus, beznadziejny ponurak bez poczucia humoru.

• Gość: Adam A co to takiego polus? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 10:59
                          Czy ty masz dysleksje czy dysgrafie? CZy Wszystkie cechy debilizmu jednoczesnie?
                          Wyglada, ze jestes mocno niedorozwinieta.
                        • Gość: zizi Re: A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:45
                          A to miał być żart?????? Super!!! Się ubawiłem!!!!!Taki wysublimowany ,
                          wysokich lotów....
                          I co robisz TAM z swoim wyjszym wykształceniem? Oprócz obrażania na forum ludzi
                          do których ziejesz nienawiścią, którym zazdrościsz , co do których masz mnóstwo
                          kompleksów i którym nigdy nie dorównasz.
                          • Gość: Adam daria-zartownisia IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 20:20
                            to pyskowanie, wkurzanie i pouczanie lekarzy na naszym forum to dla darii
                            terapai: leczenie komplekosow nizszosci, ktorych daria nabawia sie co dzien w
                            USA. Nie doceniaja tam bowiem dariowego wyjszego wyksztalcenia. Nic dziwnego,
                            ze Polish Jokes wiecznie zywe - maja pozywke z nowych imigrantow.
                            • Gość: Daria Re: daria-zartownisia IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.01.06, 23:06
                              do adama
                              Co ty jolopie wiesz o USA.
                              • slav_ Re: daria-zartownisia 22.01.06, 23:33
                                Sadząc po ip Adam cokolwiek o USA wie.
                              • seniorita15 Re: daria-zartownisia 22.01.06, 23:39
                                No i Pani Daria ujawnila ta swoja wyjsza kulture.Tak sie sklada,ze ta Pani nie
                                czyta aktualnej prasy europejskiej .Bo inaczej wiedzialaby,ze polskich lekarzy
                                wyrywaja sobie w tej chwili z rak w calej Europie Zachodniej.Ja pracuje od kilku
                                lat w Skandynawii podobnie jak setki innych moich kolegow-lekarzy rozsianych po
                                calej Europie i za takie pensje jak miejscowi lekarze.Do Stanow nikt sie nie
                                wybiera,najwyzej na kongresy ,albo na wakacje.Moi znajomi, lekarze ze Stanow
                                zazdroszcza nam naszych dlugich urlopow.A co do znajomosci jezykow obcych to
                                znam ich 5(piec) ,wiec nie zycze sobie,zeby ktos mi tu ublizal.Moge podac adres
                                mojej kolezanki -Polki w Stanach,jest psychiatra.Ostatnio znowu elektrowstrzasy
                                sa podobno bardzo skuteczne w leczeniu niektorych schorzen.Pozwalaja niektorym
                                zobaczyc rzeczywistosc w lepszych barwach.Pozdrawiam.
                              • Gość: Adam-Doctor z USA O USA wiem co nieco, a wiecej od darii - na pewno IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.01.06, 01:40
                                a debilka daria nawet nie wie, ze po IP mozna poznac skad sie pisze
                                • Gość: Pha Re: O USA wiem co nieco, a wiecej od darii - na p IP: 68.33.195.* 23.01.06, 01:54
                                  W kazdym razie jest najlepszym dowodem na to, ze od tutejszej polonii lepiej
                                  sie trzymac z daleka...
                                  • Gość: Doctor z USA No to sie trzymaj z daleka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.01.06, 03:55
                                    A i ja sie do ciebie na pewno nie pcham...
                                    A Polonia to jestes tez ty. W dodatku - jestes niezwykle biedna Polonia, bo nie
                                    stac cie $55-80 na wizyte u pediatry. A o to w tym kraju to trzeba sie naprawde
                                    niezle postarac! Osiagnelas skrajna nedze w USA - kraju wielkich mozliwosci
                                    pracy i zarobku, gdzie nawet ludzie z 3-go swiata uczciwa praca dochodza do
                                    majatkow... wiec trzymaj sie i ty z dala ode mnie - bo i tak sie do ciebie
                                    nigdy nie bede chcial przyznac.
                                    • Gość: Pha Re: No to sie trzymaj z daleka IP: 68.33.195.* 23.01.06, 04:48
                                      No ale ty rzeczywiscie musisz juz byc na skraju zalamania nerwowego skoro taka
                                      zolc sie z ciebie leje...Wspolczuje pacjentom...Okazuje sie, ze jednak taka
                                      Daria miala racje...Wracaj ty lepiej do kraju - bedziesz mogl dalej warczec na
                                      wszystkich w desperacji...Przynajmniej cie zrozumieja...A jaki kon jest kazdy
                                      widzi...
                                      • Gość: Doctor z USA KON ??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.01.06, 05:49
                                        Koniem sie interesujesz? To z biedy juz za konia sie bierzesz?
                                        Co prawda - na wizyte u pediatry mozna i tak zarobic...
                                        Byle uczciwy zarobek - zawsze popieram.
                    • Gość: Vlad Re: A jakie ty masz wyksztalcenie, Dario? IP: 80.53.237.* 22.01.06, 15:37
                      A w jakim kierunku sie kształciłaś?
                      Marketing i zarządzanie?
                      Czy kształciłaś się koszt polskiego podatnika?
                      Jeśli tak, to wracać mi tu do Polski, zwrot kasy za wykształcenie i dopiero
                      potem do Hameryki bawić dzieci.
          • Gość: z niemiec :)))))))))) IP: *.pool.mediaWays.net 26.01.06, 15:23
            Odgrazaja sie , ze wyjada z Polski, oni nie wiedza, ze
            > trzeba rowniez, znac jezyk. BIEGLE. Polska sluzba sdrowia jest zalosna,
            rowniez
            > w swym buncie.

oni sie nie odgrazaja. oni WYJEZDZAJA. i niezle se radza. serio.
    • Gość: koles Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:43
      Proste pytanie, to i odpowiedz prosta...
      dokladnie wtedy kiedy naklady na ochrone zdrowia beda rowne nakladom
      amerykanskim (przypominam, w 2004 w USA wyniosly ponad 16% PKB !!! kiedy w
      Polsce dajemy niecale 9%, ale chcemy miec to samo i tyle samo co w USA - smiechu
      warte)
      • mmagda12 Re: A ja tak ogolnie zapytam,ostatnio w puls 21.01.06, 21:32
        biznesie zadano ciekawe pytania :
        Czy amerykanie zyja ,zeby pracowac?
        A Polacy pracuja ,zeby zyc?
        Poszlam sobie kawencje zrobic ,potem telefon i po programie.Chyba nic nie
        pokrecilam i co myslicie o tym?
        • jola1211 Re: A ja tak ogolnie zapytam,ostatnio w puls 21.01.06, 22:16
          Amerykanie nie zyja zeby pracowac, oni pracuja, zeby zyc dobrze. Ale ty tego nie
          jestes w stanie zrozumiec.
    • santafelicia Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 23.01.06, 06:26
      Nigdy.
    • santafelicia Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 23.01.06, 06:27
      Gość portalu: Daria napisał(a):

> Miasto pod Nowym Jorkiem, szpital izba przyjec, pokoj intensywnej terapii.
      > Pacjenta juz zaintubowano, podlaczono wszelkie kroplowki i monitory. Lekarz
      > jeszcze cos tam robil kolo pacjenta. My weszlysmy we trzy, troszke chyba
      > przeszkadzalysmy ale lekarz nawet na moment sie nie zniecierpliwil. Mowil do
      > nas caly czas z zyczliwym usmiechem. Nie zwrocil nam uwagi, ze wolno
      > przebywac tylko jednej osobie. Potem przychodzily pielegniarki braly probki
      > krwi, moczu itd i tez z zyczliwymi usmiechami objasnialy i odpowiadaly na
      > pytania wyczerpujaco. Siedzialysmy tam 8 godzin, zmienil sie personel i nadal
      > wszyscy mili. Kiedy Polska doczeka sie takiej obslugi? Chcecie lekarze
      > wyjechac za granice do pracy. Bedziecie musieli bardzo sie zmienic.
    • santafelicia Re: Kiedy w Polsce sluzba zdrowia bedzie taka jak 23.01.06, 06:28
      Albo rybka albo pipka - żyje czy zdechł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka