Dodaj do ulubionych

Choroba Parthesa !!! Pilne

30.01.06, 22:50
Mam ważne pytanie. Właśnie dziś dowiedziałam się, że mój uczeń (10 lat) jest
chory na chorobę Parthesa. Rodzice niewiele wiedzą na temat tej choroby. W
internecie też jest mało a dziecko leży w łóżku i nie moze chodzić. Lekarz
ortopeda dał skierowanie do Otwocka ale tam trzeba czekać 2 m-ce. Może ktoś
wie coś na temat tej choroby. Który szpital jeszcze zajmuje się leczeniem tej
choroby? Gdzie najlepiej się zgłosić? Chłopiec mieszka w małej wiosce. Na
prywatne leczenie tej rodziny po prostu nie stać. Poradźcie coś proszę.

Obserwuj wątek
    • gosto2 Re: Choroba Parthesa !!! Pilne 31.01.06, 18:50
      znalazłam stronę w internecie na której przyzwoicie jest opisana ta choroba
      tylko nie parthesa tylko perthesa
      www.klinika.net.pl/texty/perthesy.htm z mojego doświadczenia wiem że
      dzieciak powinien byc hospitalizowany na oddziale ortopedii dziecęcej nie wiem
      dlaczego tyle musi czekać poprostu trzeba iść do lekarza rodzinnego on wypisuje
      dziecku skierowanie do szpitala dzieciak jedzie do najbliższego i tam muszą go
      przyjąć napisz dlaczego on ma czekać 2m?ta choroba jest dość czesta i nigdy nie
      było problemu z hospitalizacją pozdrawaim
      • Gość: kasia Re: Choroba Parthesa !!! Pilne IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 31.01.06, 19:11
        rozumiem, ze dziecko mieszka gdzies niedaleko warszawy?
        szpital Nieklanska, szpital przy ulicy Kopernika, szpital w Dziekanowie lesnym;
        mysle , ze wystarczy skierowanie od rodzinnego
        • kaasik4 Re: Choroba Parthesa !!! Pilne 31.01.06, 19:30
          Dziecko dostało skierowanie, rodzice dzwonili aby zgłosić chłopca do leczenia
          ale powiedziano im, że muszą czekać.Szukają gdzieś prywatnie lekarza aby dostać
          się do szpitala szybciej. Moim zdaniem jest to dziwne, ponieważ są ubezpieczeni
          a będą musieli płacić olbrzymie sumy za prywatne wizyty. Z tego co wiem,
          umówili się na taką wizytę jutro i mają nadzieję, że to przyspieszy trafienie
          ich dziecka na oddział. Zadnej gwarancji jednak nie mają. Uważam, że powinno
          obywać się to bez żadnych prywatnych wizyt skoro dziecko ma skierowanie i się
          kwalifikuje do szpitala.Czy szpital nie ma dodatkowych miejsc na takie
          przypadki?Są to niezamożni ludzie i naprawdę nie stać ich na takie wizyty. Ale
          cóż mają zrobić, 2 miesiące w przypadku tego cierpiącego chłopca to strasznie
          długo. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: Choroba Parthesa !!! Pilne IP: 81.247.162.* 31.01.06, 20:14
            ci rodzice się jednak kiepsko starają. Bierze sie dziecko pod pachę i jeździ od
            szpitala do szpitala a nie dzwoni i grzecznie pyta. To może i nie jest normalne
            i nie powinno tak być ale jest skuteczne. Jak ja myslę o swoich pacjentach to
            dokładnie tą drogą. Jak klient dzwoni i zadaje pytanka to znaczy że zdrowy jak
            jest chory to przyjeżdża i nie daje się wyrzucić. zreszta ja takiego nigdy nie
            wyrzuciłam a o telefonach zapominam w sekundę.
            • kaappa Re: Choroba Parthesa !!! Pilne 01.02.06, 20:59
              tak jest, w takim przypadku nie dzowni sie, tylko bierze dziecko pod pache i
              jedzie; nikt nie odesle pacjenta z izby
              • emilatys Re: Choroba Parthesa !!! Pilne 07.02.06, 19:18
                wrzuć we wyszukiwarkę forum "choroba perthesa".

www.perthes.pl/main/
                powyżej jest adres stronyfundacji na rzecz dzieci z choroba perthesa.

Dziecku choremu na ta chorobę przysługuje orzeczenie o niepełnosprawności, oraz
                dla rodziców zasiłek pielęgnacyjny na takie dziecko,
                najważniejsze w perthesie to nie obciązać chorej nogi czyli nie chodzić, lub
                chodzenie o kulach w przypadku starszych dzieci.
                Każdy przypadek jest indywidualny.

Każdy przypadek jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka