aron2004 15.05.06, 22:41 co sądzicie o pomyśle lustracji majątkowej lekarzy? zobaczylibyśmy skąd ci biedacy mają wille i samochody? Czy z pensji 1000 zł miesięcznie?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poloznik-gin Re: Lustracja majątkowa lekarzy 15.05.06, 22:57 Rozstrzelać bez sądu za posiadanie czegoś!!! Swołocz. Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Lustracja majątkowa lekarzy 15.05.06, 23:00 Fakt posiadania majatku nie zawsze jest równoznaczne z wysokimi dochodami w szpitalu ,Aron mozna zarobic pieniadze w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 01:08 Gorąco zachęcam do nieodpisywania na posty arona, zwłaszcza tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 06:32 poloznik-gin napisał: > Fakt posiadania majatku nie zawsze jest równoznaczne z wysokimi dochodami w > szpitalu ,Aron mozna zarobic pieniadze w inny sposób. no to jak zarobiliście pieniądze w inny sposób to czemu skamlacie jakimi to jesteście bidokami? Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.lekarz Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 07:10 A kto skamle, że jest bidokiem? Protesty dotyczą wynagrodzenia w publicznej służbie zdrowia. Tu na forum też raczej nikt się nie żali że jest biedny, tylko że na szpitalnym etacie zarabia mało. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 19:11 mlody.lekarz napisał: > A kto skamle, że jest bidokiem? > > Protesty dotyczą wynagrodzenia w publicznej służbie zdrowia. Tu na forum też > raczej nikt się nie żali że jest biedny, tylko że na szpitalnym etacie zarabia > mało. no ale jeżeli na szpitalnym etacie zarabiacie mało a gdzie indziej dużo i w sumie żyje wam się całkiem dobrze to czego chcecie jeszcze od życia? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 20:21 > no ale jeżeli na szpitalnym etacie zarabiacie mało a gdzie indziej dużo i w > sumie żyje wam się całkiem dobrze to czego chcecie jeszcze od życia? Pracować w jednym miejscu pracy zarabiając 2,5 średniej krajowej, czyli tak jak w Czechach. Na dzień dzisiejszy są to umiarkowane wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 20:54 travel_wawa napisał: > Pracować w jednym miejscu pracy zarabiając 2,5 średniej krajowej, czyli tak jak w Czechach. i nie dać pacjentowi skierowania, bo kasa potrzebna na terenówkę i wczasy w grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 21:02 > i nie dać pacjentowi skierowania, bo kasa potrzebna na terenówkę i wczasy w > grecji. Masz to gdzieś nagrane, czy co? może lepiej umieśc to sobie w sygnaturce, nie bedziesz musiał w kólko powtarzać tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 22:46 aloalo2001 napisała: > > i nie dać pacjentowi skierowania..... Święta racja, lekarze nie dają skierowań na badania, wolą zgadywać co pacjentowi dolega i zapisywać leki zaprzyjaźnionych firm. Był o tym program kiedyś w telewizji regionalnej. Jest to duży problem o dużym zasięgu. Najbliższy i natragiczniejszy dla mnie przykład to przykład mojej mamy. Przez ponad rok chodziła do różnych lekarzy z bólem żołądka. Przepisywali różne leki. Dopiero po roku jednen lekarz o dziwo dał skierowanie na gastroskopię. Niestety okazało się, że to rak. Ponad rok czasu zgadywania, a tak mówią lekarze, że w przypadku raka czas jest bardzo ważny. Po tym roku czasu były już przerzuty i za późno na wyleczenie. Nie wspomnę już ile kosztuje dostanie się do szpitala i operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 23:14 Do mnie piszesz o tym skierowaniu? Do mnie? to pomyliłeś nadawcę. Moje wynagrodzenie, nie zalezy ani od efektywności, skuteczności, zadowolenia pcajenta, dobrej diagnozy, ani od ilości wypisywanych skierowań. I dopóki tak będzie, dopoty takie historie, jak ta Twojej mamy bedą się jeszcze częściej zdarzać. Niestety Polska to taki ciemnogród, że brak programów profilaktycznych uniemożliwa rozpoznanie chorób nowotworowych we wczesnych stadiach, z tym że na te programy brak jest pieniędzy oraz edukacji społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Oczyścić środowisko lekarskie z degeneratów 18.05.06, 21:40 aloalo2001 napisała: > Do mnie piszesz o tym skierowaniu? Do mnie? Aron2004 wpomniał o powszechnym problemie uzyskania skierowania na badania do specjalisty, a Ty zaraz się oburzyłaś na niego. Dalczego? Bo ciągle powtarza to samo? Jest to tak ważny problem, który należy nagłaśniać i powtarzać do skutku. Przez brak skierowań na niezbędne badania (nie mylić z profilaktyką) ludzie umierają. Jest to straszne i jest to świadomy błąd w sztuce, lekarze powinni za to odpowiadać. Oczywiście najłatwiej (najtaniej) jest zgadywać chorobę pacjenta i przy okazji zapisywać leki . Najlepiej jeszcze zapisać leki polecane przez zaprzyjaźnionego przedstawiciela medycznego. Nie oburzaj się na tą straszną prawdę. Nie czytałem innych postów , ale domyślam się , że jesteś lekarzem. Jeżeli jesteś uczciwa to proszę nie broń tych nieuczciwych. To jest głupia "solidarność" lekarska. W tamtym roku policja aresztowała jednego lekarza w pewnym mieście za łapówki. Jaka była reakcja innych lekarzy? Oburzyli się jak to można aresztować lekarza jak jakiegoś przestępcę. To jest chore. Lekarze powinni sami oczyszczać swoje środowisko z łapówkarzy i partaczy. > Moje wynagrodzenie, nie zalezy ani od efektywności, skuteczności, zadowolenia > pcajenta, dobrej diagnozy, ani od ilości wypisywanych skierowań. Może Twoje nie, ale wielu lekarzy tak. W moim mieście większość przychodni osiedlowych to niepubliczne ZOZy z podpisanym kontraktem NFZ. Mam znajomego , który tam pracuje i mówi, że wysokość comiesięcznej premii zależy od zysku przychodni. Żeby zysk był większy daje się jak najmniej skierowań na specjalistyczne badania. Nawet jak się da skierowanie na badania krwi to już za pacjentem odchodzą pieniądze. Dla pieniędzy ci bandyci odmawiają pacjentom niezbędnych badań. > Niestety Polska to taki ciemnogród, że brak programów profilaktycznych > uniemożliwa rozpoznanie chorób nowotworowych we wczesnych stadiach, z tym że > na te programy brak jest pieniędzy oraz edukacji społeczeństwa. Oczywiście masz rację. Dodam tylko, że jest wiele przypadków gdzie rak jest za późno wykryty z winy lekarzy. Czy rok czasu to dużo czy mało w przypadku raka? Przez lekarzy moja mama straciła rok czasu na łykaniu jakiś bzdurnych leków z apteki. Baa jeden lekarz to nawet nie wysyłał do apteki tylko sprzedał leki ze swojej szafki. Rok wcześniej można było zacząć właściwe leczenie gdyby lekarze robili to co do nich należy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Oczyścić środowisko lekarskie z degeneratów 20.05.06, 18:28 > Rok wcześniej można było zacząć właściwe leczenie gdyby lekarze robili to co > do nich należy. A dlaczego nie pójdziesz z historią mamy do prokuratury? Jeśli jest ona prawdziwa to można te prywatne nzozy w których twoja mama się próbowała leczyć ścignąć za zaniedbania.. Skoro szefowie tych prywatnych firm (NZOZ) uznali, że te pięć złociszy od pacjenta wystarczy na całoroczną nad nim opiekę to niech teraz się wywiązują ze swoich obowiązków. Nawet wtedy gdyby w tym celu musieli ostatnie swoje gacie sprzedać.... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Oczyścić środowisko lekarskie z degeneratów 21.05.06, 08:26 swan_ganz napisał: > Skoro szefowie tych prywatnych firm (NZOZ) uznali, że te pięć złociszy od > pacjenta wystarczy na całoroczną nad nim opiekę miesięczną nie roczną. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Oczyścić środowisko lekarskie z degeneratów 21.05.06, 23:35 > miesięczną nie roczną. Wszystko jedno; 5, 50 czy też 500 zł miesięcznie na pacjenta. Skoro ktoś jest dorosły i własnoręcznie taki kontrakt podpisuje to powinien się z niego wywiązać. Nierealna kwota? Nie da się za takie pieniądze leczyć pacjentów? To nie podpisywać złych kontraktów. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Zaczynam zbierać na terenówkę:) 16.05.06, 21:19 i jak ją kupię, to wezmę rodzinkę i pojedziemy nią do Grecji. Dzięki Aron. Zapodałeś fantastyczą ideę. Co prawda terenówka będzie na pewno używana, a po Grecji pojeździmy z namiotem, bez szaleństw... ale szykuje się przygoda:) Może za 3, może za 4 lata uzbieram, ale zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
nico72 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 23.05.06, 00:08 Nikt nie skamle że jest "bidokiem" ale dlaczego mam pracować ponad 400 godzin w miesiącu??? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Aron 16.05.06, 00:56 Zlustruj uważnie swoje szuflady pełne niezjedzonych leków. Uważaj na obuwie i ptasią grypę. Dobrze też zrobiłaby ci wizyta w noworeformowanej polskiej szkole. Na koniec dnia posłuchaj rydzyjka. Zmów paciorek i poproś Najwyższego żey wreszcie te głosy ze ściany umilkły. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 06:30 A jak urynoterapia? Pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 07:24 Problem nie polega na tym ile kto ma i skąd( typowa polska zawiść) ale żeby lekarz pracował w szpitalu, tej pracy pilnował, pacjentami tam leżącymi zaprzątał sobie po całych dniach głowę. Teraz to jest tak. Rano szpital, póżniej dyżur w szpitalu, pózniej znowu etat w szpitalu , po południu odpoczynek lub prywatny gabinet, albo inny prywatny NZOZ- albo dyzur w pogotowiu. Czy mozna w takich warunkach dobrze leczyć? Gdzie czas na wypoiczynek? Zaglądają do nas lekarze, któzy wyemigrowali. Tam pracodawca dba o lekarza, by ten w czasie dyzuru mógł się zdrzemnąć, przespać, czy w inny sposób zrelaksować.Ma wolne dni po dyrzurze. U nas lekarz nie ma prawa odpoczynku po dyżurze, normalnie siedzi ( i operuje) przez następne 8 godzin. czyli jest 36 godzin bez snu. W Polsce każdy orze lekarzem jak może, a na koniec byle kto strzępi sobie nim język... Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 z ta drzemka podczas dyzuru przesadzilas 16.05.06, 07:34 znajomym lekarzom (Szwecja) taka sytuacja (godzinna drzemka na dyzurze) zdarza sie raz na poltora roku, choc to zalezy od specjalizacji. Psychiatryzy maja wieksze szanse na sen, niz zabiegowcy czy internisci. Natomiast zgadza sie, ze po dyzurze lekarz idzie do domu sie wyspac. Odpowiedz Link Zgłoś
mi64 Re: z ta drzemka podczas dyzuru przesadzilas 16.05.06, 17:52 Tak sobie teraz myślę;jeśli większość czasu spędzacie w pracy,nie macie czasu na zalożenie rodziny lub jeśli ją macie tylko śpicie w domu,to po kiego czorta wam pieniądze,przecież nie macie czasu ich wydać.Jedzonko szpitalne,więc o co chodzi?No chyba ,że na zagraniczne wycieczki dla żony(męża) i jej(jego) kochanka. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: z ta drzemka podczas dyzuru przesadzilas 16.05.06, 18:20 Drogi/a Mi64. Z tym "jedzonkim szpitalnym" to trochę stara gazeta bo już od 2 lat, przynajmniej w moim szpitalu, żadnego wyżywienia dla dyżurnych nie było. Dokarmiała nas za nasze pieniądze okoliczna pizzeria lub tzw "wietnamczyki". Nie miałem czasu wydawać tych okropnych pieniędzy ale regularnie, co miesiąc przychodziło mnóstwo rachuków do zapłacenia (nie chcieli "etosu" tylko brutalnie złotówek) w kwocie mniej więcej równej moim zarobkom. I to by było na tyle. Dobrze, że mi się to wreszcie znudziło i teraz nie dyżuruję ani nie pracuję w ogóle - przynajmniej tutaj. Wł. Odpowiedz Link Zgłoś
encorton1 Re: z ta drzemka podczas dyzuru przesadzilas 16.05.06, 18:25 > po kiego czorta wam pieniądze Dokładnie po to samo po co są one potrzebne Tobie. > przecież nie macie czasu ich wydać Ale lekarze słusznie dążą do tego aby i móc zarobić dużo i mieć czas je wydać. > Jedzonko szpitalne,więc o co chodzi? Pomyliłaś epoki. Za to jedzenie od dawna już też trzeba zapłacić. >No chyba ,że na zagraniczne wycieczki dla żony(męża) i jej(jego) kochanka. Każdy wydaje na to na co chce - jeden na wakacje dla kochanki, a drugi ma ochotę palić forsą w piecu - jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: z ta drzemka podczas dyzuru przesadzilas 16.05.06, 20:07 > to po kiego czorta wam pieniądze,przecież nie macie czasu ich wydać. Ja moze nie, ale moja zona jak najbardziej ma czas wydawac pieniadze. I potrafi wydac duzo. Jeszcze jakies pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
mi64 Re: Do do.kiego 16.05.06, 22:29 Sprawdziłeś na co żona wydaje kase ?Radzę ci sprawdz. Skoro tak malo zarabiasz ,to skąd ma baaaardzo dużo na wydatki????? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: Do do.kiego 16.05.06, 22:34 mi64- czy ty wiesz co to jest kulura osobista? Odpowiedz Link Zgłoś
mi64 Re: dr. ewo 16.05.06, 22:51 Wiem co to kultura,nie wiem natomiast co oznacza termin -kulura- Odpowiedz Link Zgłoś
hamakk Re: dr. ewo 17.05.06, 13:28 No właśnie chocby powyższy Twój komentarz wytykający mi zwykłą literówkę świadczy o Twojej kulturze osobistej.... Odpowiedz Link Zgłoś
mi64 Re: dr. ewo 17.05.06, 18:07 Dlaczego zmieniłaś nick?Czyżby za sprawą ginekologii? Hamakk=dr.ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: dr. ewo 17.05.06, 18:42 mi64 napisała: > Dlaczego zmieniłaś nick?Czyżby za sprawą ginekologii? > Hamakk=dr.ewa Dobre ,"dr" ewa ,ale wpadowe zaliczyla:00 To wkoncu kim ona jest? Pacjentka? dr? ,czy 2 w 1? :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: dr. ewo 17.05.06, 13:33 Ciekawi mnie co w Twoim rozumieniu oznacza kultura osobista..? Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Do do.kiego 16.05.06, 22:35 Ciapciusiu, doki z tych co juz dawno wcielili zasady w życie poprzez emigrację, więc nie martw sie, ile zarabia, ani na co wydaja forsę. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Do do.kiego 16.05.06, 22:48 > Sprawdziłeś na co żona wydaje kase ?Radzę ci sprawdz. Co za problem? Zwykle placi karta kredytowa, rachunki przychodza do mnie, wiec sprawdzanie jest proste. > Skoro tak malo zarabiasz ,to skąd ma baaaardzo dużo na wydatki????? Nigdy nie twirdzilem, ze zarabiam "tak malo". Ja jedynie zarabiam "malo" lub "za malo". Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 16.05.06, 20:27 mój powyższy wpis dotyczył komentarza dr_kregarza, który tu był ale się zbył..:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaki badanie psychiczne arona 16.05.06, 22:38 co sądzicieo pomysle konsylium psychiatrycznym w sprawie tego osobnika? zobaczylibyśmy skąd i dlaczego ten biedak ma takie pomysły? czy z normalnego zdrowego umysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Toż laik zauważy, 17.05.06, 00:09 że aronowi pomiędzy 20 a 30 rokiem życia tuner się rozregulował. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz sluszna idea.... 16.05.06, 22:49 ale jezeli bezsensowna, to zaplaci za nia, pomyslodawca, precz z dziadowska komuna Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Ja bym zlustrował pacjentów. 17.05.06, 12:28 Skąd oni mają na te samochody, którymi do lekarzy przyjeżdżają, na te domy, w których chorują. A przede wszystkim na te horrendalne łapówki wręczane lekarzom. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: A z czego je spłacają dając kolejne łapówki ? 18.05.06, 21:52 Nie ma co sobie z tego wszystkiego żartować. Prawda jest taka, że jeżeli jesteś chory lub chory jest Twój bliski to zawsze zdobędziesz pieniądze na łapówkę. Co byś zrobił gdyby Twoja mama była chora na raka i byś wiedział, że jak najwczesniejsze rozpoczęcie leczenia ma kluczowe znaczenie, a lekarz by Ci odmawiał przyjęcia i leczenia Twojej mamy? By Ci powiedział: wie pan, nie mamy teraz wolnych terminów, miejsc itd. proszę poszukać inny szpital lub poczekać kilka miesięcy i dopiero pielęgniarka by Cię uświadomiła w czym naprawdę tkwi problem i ile kosztuje jego rozwiązanie. Byś się zapożyczył nawet u samego diabła, nawet jakbyś miał całe życie spłacać ten dług, to pieniądze znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A z czego je spłacają dając kolejne łapówki ? 19.05.06, 11:59 gosc_horrorum napisał: > i dopiero pielęgniarka by Cię uświadomiła w czym naprawdę tkwi problem i ile > kosztuje jego rozwiązanie. Byś się zapożyczył nawet u samego diabła, nawet ja > kbyś miał całe życie spłacać ten dług, to pieniądze znajdziesz. Nie. Poszedłbym na policję lub do TVNu. Przez takich, co się zapożyczają, bo im salowa coś powiedziała kwitnie łapownictwo. Z lekarzami mam częsty niestety kotakt, a ani razu nie płaciłem łapówki. Można. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_horrorum Re: A z czego je spłacają dając kolejne łapówki ? 19.05.06, 20:52 snajper55 napisał: > Nie. Poszedłbym na policję lub do TVNu. Tylko tak Ci się wydaje. Jak nie jest się w takiej sytuacji to łatwo mówić co by się zrobiło. Jakbyś się poskarżył na lekarza to byś skazał swoją matkę na śmierć. No chyba że miałbyś znajomości by ją leczyć w innym województwie lub w innym państwie. >Przez takich, co się zapożyczają, bo im > > salowa coś powiedziała kwitnie łapownictwo. Zrozum, że to nie jest rada, "że wypada dać kasę lekarzowi bo nie wiem np. mało zarabia". To jest postawienie sprawy jasno: albo kasa , albo brak leczenia. Inna sprawa by była jakby lekarz tak czy inaczej leczył, a ludzie by go rozpieszczali łapówkami. Pomyśl, że Ty jesteś ciężko chory i jedyną szansą rozpoczęcia leczenia jest koperta. Czy pójdziesz do TVNu wiedząc, że później dostaniesz się w ręce kolegów łapówkarza? Wiedząc, że nie wygrasz w sądzie z lekarzem, ponieważ sąd będzie się opierał na opinii biegłych lekarzy, którzy są "solidarni" z oskarżonymi kolegami po fachu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A z czego je spłacają dając kolejne łapówki ? 19.05.06, 22:31 gosc_horrorum napisał: > Tylko tak Ci się wydaje. Jak nie jest się w takiej sytuacji to łatwo mówić co > by się zrobiło. Jakbyś się poskarżył na lekarza to byś skazał swoją matkę na > śmierć. No chyba że miałbyś znajomości by ją leczyć w innym województwie lub > w innym państwie. W każdym szpitalu jest wielu lekarzy. W każdym większym mieście jest wiele szpitali. W każdym województwie jest wiele większych miast. Jeszcze Ci mało ? > Zrozum, że to nie jest rada,"że wypada dać kasę lekarzowi bo nie wiem np. mało > zarabia". To jest postawienie sprawy jasno: albo kasa , albo brak leczenia. To są mity, które sprawdzają się w przypadku nielicznych lekarzy, którzy prędzej czy później wylądują w więzieniu. > Inna sprawa by była jakby lekarz tak czy inaczej leczył, a ludzie by go roz > pieszczali łapówkami. Pomyśl, że Ty jesteś ciężko chory i jedyną szansą rozpo > częcia leczenia jest koperta. Nigdy jeden lekarz nie jest jedyną szansą leczenia. Na łapówkarza się składa doniesienie i idzie do innego lekarza. > Czy pójdziesz do TVNu wiedząc, że później dostaniesz się w ręce kolegów łapów > karza? Koledzy łapówkarza z reguły są uczciwymi ludźmi. > Wiedząc, że nie wygrasz w sądzie z lekarzem, poniew > aż sąd będzie się opierał na opinii biegłych lekarzy, którzy są "solidarni" z > oskarżonymi kolegami po fachu. A po co mam wygrywać ??? Łapówkarzem prokuratura się zajmuje i policja, nie ja. S. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: A z czego je spłacają dając kolejne łapówki ? 19.05.06, 22:55 Brednie, brednie, brednie. Nadawanie rangi faktów własnym przekonaniom. Odpowiedz Link Zgłoś
rst Re: Lustracja majątkowa lekarzy 17.05.06, 18:15 aron2004 napisał: > co sądzicie o pomyśle lustracji majątkowej lekarzy? > > zobaczylibyśmy skąd ci biedacy mają wille i samochody? Czy z pensji 1000 zł > miesięcznie?. Bez przesady. Nie 1000 zł. Na drzwiach Izby Przyjęć w moim szpitalu jest wywieszony odcinek z wypłaty przykładowego lekarza. O ile się nie mylę przelew na konto 1300 zł za 16 dni pracy (reszta chorobowe). Pisze, że lekarz z 18 letnim stażem. Kawałek dalej napis, że średnia pensja lekarza to 1400 zł netto i dodaja, iż przeciętnie lekarz pracuje 400 godzin miesięcznie. Norma to 176 godzin, więc lekarz pracuje około 2,5 raza dłużej, więc bez dopłat za nadgodziny i dyżury wychodzi 3 500 zł netto. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 18.05.06, 13:11 A czy Ty chciałbyś pracować 400 godzin w miesięcznie? Nie rozumiesz,że lekarz stając do operacji np. mózgu musi być wypoczęty, a nie być na nogah 36 godzin non stop? Chciałbyś być przez takiego lekarza operowany? On powinien zarobić te 3500zł na rękę za 8 godzin pracy, by móc dobrze leczyć pacjentów, by móc się szkolic i podnosić swoje kwalifikacje...Być Ty był z niego zadowolony....To tak trudno zrozumieć,że to wszystko w interesie pacjentów? Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 18.05.06, 20:39 Wracam do wątku podstawowego. Parę lat temu jakiegoś miejscowego aronka zaczął kłuć w oczy mój dom i 2 samochody (teraz mam 3) więc przeżyłem lustrację - tzn kontrolę skarbową. Na początku nie było przyjemnie panie czepiały się każdej niewyraźnej daty na fakturach. Opisałem to w innym wątku. Skończyło się dla mnie pomyślnie - jeszcze zwrócono mi parę tysięcy złotych, które nadpłaciłem w podatkach. Teraz wyłącznie narzekam. Od prawie dwóch lat nie pracuję w "służbie zdrowia" i nie przepracowałem w Polsce ani godziny. Jednakowoż jako ofiara pewnego systemu musiałem w kwietniu zapłacić ponad 20 tysięcy złotych. Więc pytam pana arona - dlaczego. Nie mam poza tym poczucia, że te pieniądze zostaną przeznaczone na jakiś pożyteczny cel. Odpowiedz Link Zgłoś
joel10 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 10:08 Jestem za lustracją majątkową wszystkich, nie tylko lekarzy! Był już kiedyś taki projekt, zawetowany, niestety przez prezydenta. Chętnie obejrzałbym zeznanie majątkowe pewnego portiera, który wraz z żoną (sprzątaczką) wybudował już dwa domy i jeszcze parę innych zeznań ludzi, których stan majątkowy nijak się ma do zawodu jaki wykonują. Jakoś najmniej mnie dziwi dom lekarza, na który od rana do nocy pracuje zwykle dwoje wykształconych ludzi. Bardzo mnie dziwią bogate domy i samochody ludzi, którzy nie osiągają oficjalnie żadnych dochodów, albo mają je bardzo niewielkie (np.portier i sprzątaczka). Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 12:03 joel10 napisała: > Chętnie obejrzałbym zeznanie majątkowe pewnego portiera, który wraz z żoną > (sprzątaczką) wybudował już dwa domy A ja bym chętnie obejrzał moją sąsiadkę w kąpieli. Ale ani ja nie jestem od jej oglądania, ani Ty od oglądania cudzych zeznań majątkowych. Od tego są inni. S. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 19:12 lekarze mają domy i samochody BO OSZCZĘDZAJĄ NA BADANIACH DLA PACJENTÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 22:32 aron2004 napisał: > lekarze mają domy i samochody BO OSZCZĘDZAJĄ NA BADANIACH DLA PACJENTÓW!!! I na lekach ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 19:13 powinna być ustawowa gwarancja - badanie krwi, moczu, rentgen itp. badania KONIECZNIE CO NAJMNIEJ RAZ W ROKU DLA PACJENTA!!! A jak lekarz tego nie spełni - kara 10 000 zł płatna NATYCHMIAST!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 20:56 a nie słyszał o programach profilaktyki? Bo w pewnym wieku lepiej robić przesiewowo np. kolonoskopię, mammografię, badania cytologiczne. Tyle, że wszędzie na świecie badania przesiewowe wykonuje się w grupach ryzyka. I nie finansuja tego lekarze rodzinni z wlasnych buzdzetow. To idzie w Europie ze srodkow publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 22:27 Lekarze rodzinni nie maja obowiązku finansowania badań profilaktycznych. Są one finansowane z innej puli środków. Nie ma obowiązku - nie ma badania. Pracodawcy obowiązani sa finansować profilaktyczne badania okresowe pracowników dla potrzb orzecznictwa medycyny pracy. Faktycznie starają się przerzucać te koszty bezpośrednio na pracowników a ci , zdarza się, proszą by "przy okazji" badania u okulisty wystawić zaświadczenie do pracy. Zawsze jest awantura jak słusza ,że za to sie płaci. BTW, znajomy właściciel poradni rodzinnej zamówił nowa Grand Vitarę, pełny wypas, w końcu nie będzie musiał , jak twierdzi , zmieniac opon w zimie. Ten ostatni akapit dedykuję aronowi. Po przeczytaniu prosze zażyć małą różową tabletkę. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 20.05.06, 17:40 Do Arona:tam gdzie pracuje ,na dojazd do pracy poza moim miejscem zamieszkania (60km)dostaje do dyspozycji samochod sluzbowy- zatankowany lub z karta do tankowania.Najczesciej jest to Toyota Avensis.Slyszalam,ze lekarze rodzinni w Polsce maja dostac do dyspozycji terenowki.Poniewaz jestes najlepiej zorientowany w sprawach lekarzy rodzinnych ,wiec powinienes miec wiesci z pierwszej reki.Bo zazdrosc mnie zzera i paznokcie juz sobie poobgryzalam do krwi prawie.A jak slysze o tych wczasach w Grecji to sie wgryzam jeszcze glebiej... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 22:32 aron2004 napisał: > powinna być ustawowa gwarancja - badanie krwi, moczu, rentgen itp. badania > KONIECZNIE CO NAJMNIEJ RAZ W ROKU DLA PACJENTA!!! Zapomniałeś o lewatywie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 22:36 LOL, Dla mających polisy dodatkowe- hydrokolonoterapia. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Lustracja majątkowa lekarzy 19.05.06, 23:03 Jak tam z liczeniem u arona? Wydawałoby się, że to prosty rachunek : 1. "Badanie krwi" - aron nie wie, jakie, no ale jakieś ma być. No to powiedzmy - morfologia, OB, glikemia. Tak skromnie. Zależnie od laboratorium - jakieś 20- 30zł. 2."Badanie moczu" - 10 zł 3. Rentgen - nie wiadomo, czego, ale powiedzmy że klatki piersiowej - 20-30 zł 4. itp.badania. Nie wiem, co autor miał na myśli, ale dorzućmy jeszcze 20 zł. Razem otrzymujemy ok. 80 zł. Rocznie. Stawka roczna z NFZ na pacjenta jest ci aron znana? Jeśli nie, to przypomnę: obecnie ( po dodaniu wywalczonych przez PZ 30 groszy) - jest to 6x12, czyli 72 zł. Jakieś wnioski, aron? Odpowiedz Link Zgłoś
p_hajk1 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 20.05.06, 15:09 GADACIE Z TROLAMI. WSTYD MI ZA WAS!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiergotka Re: Lustracja majątkowa lekarzy 21.05.06, 20:05 Dziwię się bardzo, że Państwo reagujecie na prowokatora Arona. To tak jakby ślepemu o kolorach opowiadać. Zawiść go zżera, bo widzi tylko to co chce widzieć. Dlaczego taki aron nie wytyka domów i samochodów budowlańcom i hydraulikom? Ludzie proszę omijajcie to.... Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 21.05.06, 20:25 swiergotka: ale problem w tym ,ze z tymi rodzinnymi to Aron ma calkowita racje. travel_wawa tak chetnie podaje ile zarabiaja lekarze w Czechach czy na Slowacji ,a u nas rodzinny ma wiecej - tego pan travel nie zauwaza. Rozumiem,ze nie mozna wszystkich lekarzy wrzucic do jednego wora , ale tacy rodzinni na zarobki narzekac raczej nie powinni - a mimo to z kazdym poczatkiem kolejnego roku slysze ze ciagle im malo i malo. Od razu zaznacze: nie tlumacz mi zadnych cyferek,ani czasu pracy ,gdyz sprawe znam od podszewki.Nie jestem lekarzem ,a w tzw. sluzbie zdrowia pracuje lat 10 ,tak ze niejedno juz widzialem i swoje zdanie na ten temat mam.I tak jak rodzinni maja w tej chwili ,tak nie mieli nigdy (uposazenie,czas pracy itp). Odpowiedz Link Zgłoś
swiergotka Re: Lustracja majątkowa lekarzy 21.05.06, 20:47 Jeżeli jest tak jak mówisz, to wiesz, że lekarz który pracuje tylko w szpitalu, chcąc zarobić te 5 tys., mieszka w nim po prostu. W domu bywa raz dwa razy w tygodniu. Jest wciąż zmęczony , a dzieci go prawie nie znają. To tak ma być ? Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 21.05.06, 22:19 Watek moj dotyczyl tzw. lekarzy rodzinnych , nie dyzurujacych. Co zas tyczy sie dyzurujacych to generalnie zgodze sie z Toba - jednak znam tez takich ,ktorzy pracuja bo wciaz im malo i malo. Jeden moze miec 3 tys i to go zadowala ,inny musi miec 7 , dlatego z oddzialu schodzi na dyzur , pozniej pogotowie itp... Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.lekarz Re: Lustracja majątkowa lekarzy 22.05.06, 00:15 A ja mam mieszane odczucia. Z jednej strony, faktycznie powinno się nie reagować. Tylko jaki byłby skutek? 1/4 wiadomości na tym forum to byłyby stwierdzenia, że lekarze rodzinni mają tak dobrze, że stać ich na samochody za kilkaset tysięcy złotych. Ktoś mógłby przyjąć to za prawdę. Przez wiele lat lekarze nie mówili otwarcie o swoich zarobkach. Siedzieli cicho, albo nie podawali kwot, jakie zarabiają. I społeczeństwo uwierzyło, że lekarze są bogaci. Teraz trudno to odkręcić i ludzie nie wierzą: jak to? lekarz? 1000 złotych? niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 22.05.06, 15:40 rodzinnych do wojska a jak nie da skierowania to 10000 zł kary płatne gotówką w tym 5000 zł dla pacjenta i 5000 zł na biedne dzieci. Zabrać im wille, samochody, zlicytować, przeznaczyć kasę na podwyżki dla pielęgniarek i salowych. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Lustracja majątkowa lekarzy 22.05.06, 15:56 aron, twoja "misja" wydaje sie byc uwienczona powodzeniem. Mianowicie Minister Dorn wezmie "w kamasze" absolwentki uczelni medycznych i "posadzi je" oczywiscie nie za kierownicami banalnych juz " terenowek" ale najnowoczesniejszych jeep'ow, jakimi dysponuje Niezwyciezona Armia IV RP. Minister Dorn widac nie od parady cieszy sie od dawna wielkim "wzieciem" u plci nadobnej ;-D Natomiast lekarzami zajmie sie sam Pan Premier Marcin I Smutny i rozda im do przymusowego wykorzystania ...talony turystyczne - zadnego gadania nie bedzie o wakacjach w Grecji, Alpach czy "Pirejenach" - wylacznie Firlej, Parchatka i dalsze ale wciaz wylacznie krajowe okolice a jako srodek transportu dwokolka zaprzegnieta w "kasztana". Wyprodukowane przez tegoz aromatyczne "bulki" beda paliwem do wojskowych jeep'ow absolwentek. Kolo sie zamyka, wreszcie beda oszczednosci!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marc32 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 23.05.06, 00:39 Skoro mowa o wojsku, przypomnijmy jak to nasi politycy lekką ręką przeznaczają miliardy dolarów na pomoc finansową dla USA. Za używane samoloty z lat 70-tych których nie ma kto pilotować, ba, których nawet nie ma gdzie magazynować, zapłacimy –bagatela- 20 miliardów złotych (miliard w tym roku, vide ustawa budżetowa 2006). Co prawda, dzięki temu zasłynęliśmy na międzynarodowej arenie, zyskując z dnia na dzień słynnych wykładowców co za kilkaset tysięcy dolarów prowadzą wykłady na amerykańskich uczelniach, nic tylko się cieszyć. Polskę stać również na bohaterską obronę świata przed NBMR ( nieistniejąca broń masowego rażenia), że już nie wspomnę o transporterach opancerzonych za 4 miliardy, ale to przecież detal. Mając tak ważne światowe priorytety, nie pozostaje nic innego jak wziąć tych strajkujących konowałów w kamasze i odebrać im prawo do protestu (projekt nowelizacji ustawy : Art. 159a. W przypadku wystąpienia okoliczności zagrażających zapewnieni udostępu do określonych świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, minister właściwy do spraw zdrowia może nałożyć na podmioty udzielające świadczeń opieki zdrowotnej obowiązek podjęcia w ustalonym terminie określonych działań mieszczących się w zakresie udzielania świadczeń opieki zdrowotnej.”; ) Odpowiedz Link Zgłoś
nico72 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 23.05.06, 00:58 Nie zabronią się zwolnić, na szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Lustracja majątkowa lekarzy 23.05.06, 09:58 nico72 napisał: > Nie zabronią się zwolnić, na szczęście... A skąd wiesz ? O nakazie pracy już wszyscy zapomnieliście ? S. Odpowiedz Link Zgłoś