Dodaj do ulubionych

Rzeczywistość..

05.07.06, 13:25
fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/Anestezjolog_zapracowa%B3_si%EA_na_%B6mier%E6,767489
Znowu polecam komentarze w stylu doktor osmielił się umrzeć
Obserwuj wątek
    • velniasty Re: Rzeczywistość.. 05.07.06, 14:08
      "Zupełnie nie wiem co się tutaj dzieje
      Gdy widzę to wszystko niemalże truchleję"
      • aron2004 Re: Rzeczywistość.. 05.07.06, 14:16
        musiał pracować dużo, bo pieniądze przeznaczone na szpitale przeżarli rodzinni.
        • aelithe Re: Rzeczywistość.. 09.07.06, 23:24
          Aron lekarz rodzinny w Szwecji zarabia 30 000 złotych miesiecznie. Przyjmuje od
          12 do 16 pacjentów dziennie. Nie zajmuje sie rozliczaniem kosztow, tylko
          badaniem ludzi. Wizyta kosztuje 150 koron ( 75 złotych), kontrola 90 koron ( 45
          koron). Chory czeka na wizytę 2 tygodnie.
          Lekarz ma dwa miesiące płatnego urlopu; podobnie jak każdy normalny Szwed; w
          tym obowiązkowo jeden z 3 wakacyjnych miesięcy w całości. Poza tym musi
          poświęcić 2 miesiące na edukacje również płatne.
          Lekarz pełni dyżury lekarskie. Zwykle nie pobiera za nie wynagrodzenia, tylko
          dni wolne, przysługują 2 za kazdy dzień pracy dodatkowej. - płatne.
          O badaniu przez lekarza decyduje pielęgniarka. Lekarz wyjeżdza do chorego tylko
          w wyjątkowych wypadkach, zawsze wymagających skierowania do szpitala lub by
          wypisac akt zgonu. Pozostałe sprawy złatwia w poradni. Nie wypisuje w środku
          nocy recept. Na to chory musi się umówić na termin.
          Porównaj to z warunkami w POlsce, gdzie wynagrodzenie GP wynosi 3,5 - 5 tyś
          złotych. 5 tysiecy na glebokim zadupiu. reszta stanowi wynagrodzenia menagera i
          zoz'u.
          • s.nake Re: Rzeczywistość.. 09.07.06, 23:32
            A ile zarabia hydraulik, fryzjer, elektryk, sprzedawca? Chyba troche wiecej niz
            600-1000zl miesiecznie.
            • aelithe Re: Rzeczywistość.. 22.07.06, 08:28
              W Europie lekarz jest elit finansową.
              • aron2004 Re: Rzeczywistość.. 24.07.06, 06:39
                a w Polsce rozumiem, że lekarze mieszkają w mieszkaniach komunalnych albo w
                rozpadających się chatkach na wsi i biorą zasiłki z opieki społecznej?
          • aron2004 Re: Rzeczywistość.. 24.07.06, 06:40
            aelithe napisał:

> Aron lekarz rodzinny w Szwecji zarabia 30 000 złotych miesiecznie. Przyjmuje
            od 12 do 16 pacjentów dziennie. Nie zajmuje sie rozliczaniem kosztow, tylko
            > badaniem ludzi. Wizyta kosztuje 150 koron ( 75 złotych), kontrola 90 koron (
            45 koron). Chory czeka na wizytę 2 tygodnie.

Jeżeli to jest prawda to oznacza że Szwecja to kraj absurdu.
        • alexandri22 Re: Rzeczywistość.. 10.07.06, 01:44
          smieszny jestes, nie wiem pod wplywem czego/kogo to napisales ale czegos
          glupszego dawno nie czytalam.
          i nie bede przytaczac Ci zadnych przykladow, faktow bo nie warto:PP
    • lohengrin4 Re: Rzeczywistość.. 07.07.06, 21:42
      po pierwsze jeśli miał tętniaka mózgu to mógł umrzeć również w czasie jazdy
      jedną ze swych terenówek na wczasach w Grecji.

po drugie, niezapowiedzianą śmiercią naraził ratowanego pacjenta oraz innych w
      trakcie pełnienia dyżuru, powinno się za to rościć od rodziny.

po trzecie, mam nadzieję, że żadne świadczenia nie będą rodzinie wypłacone, bo
      jest sprawą skrajnie nieodpowiedzialną porzucać obowiązki dyżurowe, nieważne w
      jaki sposób. Powinien dostać co najmniej pośmiertną naganę.

no i oczywiście rodzina powinna zwrócić za jego studia i specjalizację, bo
      przecież ich kosztów nie odrobił do 45 rż, przy polskich zarobkach.

pozdrawiam kolegów lekarzy i część pacjentów.
      • mariolkax Re: Rzeczywistość.. 09.07.06, 18:04
        ...hmmm podobna sytuacja przytrafiła sie mojemu znajomemu który zajmował się
        remontami domów.Żeby rodzina mogła godnie żyć(żona nie pracuje dwaj synowie
        jeden dorosły i 3 samochody)brał dodatkowe godziny p[racował w soboty i nieraz
        niedziele aż kiedyś w taką upalną niedziele kładąc płytki w jakiejś willi
        urzędnika miejskiego dostał zawału....niestety nieuratowali go.
        Wniosek każdy orze jak może .
        • mmagda12 Re: Rzeczywistość..jest taka 10.07.06, 15:42
          ze zmarl mlody czlowiek w "kwiecie wieku" ,ale ten watek pokazal,kogo to
          obchodzi.Czytajac wypowiedzi ludzi ,to az wstyd co przychodzi im do glowy.W
          takiej chwili powinni wszyscy laczyc sie w bolu z rodzina ,a nie doszukiwac sie
          tysiaca powodow.Pacjenci ,ktorzy macie duzo do powiedzenia na tym
          forum ,zabraklo Wam odwagi ,zeby chociaz zlozyc kondolencje?
          • lohengrin4 Re: Rzeczywistość..jest taka 11.07.06, 09:17
            > ze zmarl mlody czlowiek w "kwiecie wieku" ,ale ten watek pokazal,kogo to
            > obchodzi

Trudno żeby mnie obchodziła każda śmierć w "kwiecie wieku", młodego czy starego
            (rozumiem, że skoro piszesz "młody w kwiecie wieku", to znaczy że może też
            być "stary w kwiecie wieku").
            To co czasem wygląda u lekarzy na cynizm, to po prostu realna ocena
            rzeczywistości, otóż ludzie są śmiertelni, i umierają w każdym wieku. My to
            niestety wiemy aż za dobrze, ale implikuje to nasze podejście to rzeczywistości.
            Cóż, nie komentuję co rano "o, wstało słońce". Podobnie nie komentuję faktu
            śmierci człowieka, bo jest to zdarzenie naturalne. Oczywiście, młody człowiek
            to poniekąd większy żal.

> W takiej chwili powinni wszyscy laczyc sie w bolu z rodzina

Nie uzurpuj sobie prawa do decydowania za wszystkich, to bezczelne i głupie.
            Ja się nie poczuwam do jakiegoś łączenia i proszę cię nie dyktuj mi z kim albo
            z czym w czym i kiedy mam się łączyć. Chcesz się łączyć, to się łącz, ale nie
            każ mi tego robić.

>Pacjenci ,ktorzy macie duzo do powiedzenia na tym
            > forum ,zabraklo Wam odwagi ,zeby chociaz zlozyc kondolencje?

Może nie wszyscy są tacy nawiedzeni.

• mmagda12 Re:lohengrin4 14.07.06, 16:04
              B. dziekuje za diagnoze
              A jeszcze jedno co radzisz wizyte u parapsychologa ,czy egzortysty:)))))
              Moze pojdziemy razem?:D Zapraszam.NAWIEDZIONA
    • agulha Re: Rzeczywistość.. 15.07.06, 02:14
      Oczywiście każda śmierć to tragedia, szczególnie człowieka młodego i jedynego
      żywiciela rodziny. Relacja zupełnie mnie jednak nie przekonuje, żeby ta śmierć
      miała jakikolwiek związek z przepracowaniem czy w ogóle z pracą [chociaż z
      prawnego punktu widzenia będzie to pewnie kwalifikowane jako wypadek przy
      pracy]. Dziecko znajomych zmarło w wieku około 10 lat z powodu tętniaka mózgu,
      który pękł w trakcie normalnych czynności, nawet nie przy wysiłku. To po prostu
      taka choroba, niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka