Dodaj do ulubionych

Koniec LEP-u...

03.08.06, 10:37
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3524585.html

Pomimo całej kontrowersyjności tego egzaminu, w jakiś sposób oczyścił on
sposób rekrutacji na specjalizację. No i żal pozostanie, że ja go zdawałem, a
inni już nie będą musieli...;)
Obserwuj wątek
    • babsi.b Re: Koniec LEP-u... 03.08.06, 13:55
      Super!!!! Tylko mam nadzieje, ze to prawda.
      • grix Re: Koniec LEP-u... 03.08.06, 14:37
        Pan Gosiewski ujawnił też znacznie ciekawsze zamierzenia rządu...: 'Poza tym
        przymierzamy się do związania młodych lekarzy z krajem. To niemoralne, że
        państwo ponosi koszty kształcenia lekarza rezydenta przez siedem lat, a on
        natychmiast po zdobyciu kwalifikacji może wyjechać do pracy za granicą.'

pozdrawiam
        • dradam2 zniesienie LEPu 03.08.06, 15:28
          cyzni polskie wyksztalcenie medyczne mniej porownywalnym z wyksztalceniem
          medycznym z innych krajow.

Bo jezeli sie nie mierzy "output" na wyjsciu z pobierania nauk medycznych to tym
          samym trudniej jest porownywac wartosc dyplomow (licencji).

W sumie popycha to polskich lekarzy do :
          (1) pozostawiania w kraju
          (2) zmusza inne kraje do scislego egzekwowania wlasnych egzaminow licencyjnych
          dla polskich lekarzy, ktorzy chca w danym kraju pracowac. Uderzyc to moze (wiec
          w przyszlosci) w chetnych do podjecia pracy na przyklad w GB.

W sumie bardzo perfidna gra po stronie polskiej.

Nie zmieni to sytuacji w odniesieniu do osob starajacych sie o licencje
          amerykanskie i kanadyjskie. Choc w odniesieniu do tych ostatniej opcji
          "temporary license" , zwlaszcza w odnsieniu do "hospitalists" rowniez staja sie
          mniej prawdopodobne.

Pozdrawiam

dradam 1/2
        • aelithe Re: Koniec LEP-u... 03.08.06, 17:08
          Co oznacza, że lekarze mogą się domagać od rządu polskiego wynagrodzeń w
          wysokości wynagrodzęń w Irlandii, inaczej jest to niewolnictwo.
    • maly_z_czerwonym_noskiem Re: Koniec LEP-u... 03.08.06, 18:21
      A w telewizji usłyszałem, że zamiast LEP-u będzie jakiś enigmatyczny sprawdzian
      wiedzy z onkologii.
      Czemu akurat z onkologii, a nie, na przykład, ze stanów zagrożenia życia?!

Kiełbasa wyborcza...
    • young_doc Re: Koniec LEP-u... 03.08.06, 19:52
      Rekrutację na specjalizację oczyścił moim zdaniem nie tyle LEP, ale zmiana rozporządzenia w sprawie specjalizacji - odkąd z rozmowy ustnej można dostać tylko 15 punktów, a z testu 200, nie można robić cudów podczas ustnych egzaminów. Dawniej nieważne było, ile punktów było na teście TEM. Nawet jak ktoś miał 50 punktów więcej po teście, to i tak rozmowie dostawał się ten, kto miał dostać.
      LEP nie zniknie, na specjalizację i tak jakoś nabór trzeba będzie robić, najwyżej stażyści będą go pisać na takich samych warunkach jak lekarze z prawem wykonywania zawodu - nie będzie ich obchodził ten próg 56%... nawiasem mówiąc, czy ktoś wie dlaczego akurat 56%???
      A najlepiej byłoby gdyby ktoś zaczął układać sensowne pytania. Bo część z tych, na które ja odpowiadałem mogły decydować o wszystkim za wyjątkiem predyspozycji do wykonywania zawodu odpowiadającego... No, chyba że za ważną część naszej profesji należy uznać zgadywanie.
      A tak poza tym, to chyba po prrostu jest polityczna próba sił. Dlaczego o pracach nad zmianą ustawy o zawodzie lekarza informuje polityk z PiS, a nie szef resortu?? Który zresztą dzisiaj kontruje informując o zmianie systemu ordynaorskiego na konsultancki?? To nie medycyna, to polityka..
    • filutern Re: Koniec LEP-u... 03.08.06, 21:12
      "Poza tym przymierzamy się do związania młodych lekarzy z krajem. To
      niemoralne, że państwo ponosi koszty kształcenia lekarza rezydenta przez
      siedem
      lat, a on natychmiast po zdobyciu kwalifikacji może wyjechać do pracy za
      granicą."
      zaczyna sie to o czym mowiono od dłuzszego czasu zwrot kosztow edukacji za
      studia i rezydentury w przypadku wyjazdu do kraju kapitalistycznego czego to
      zydostwo w polsce nie wymysli przeciez to jest sprzeczne z unijna konstytucja
      gdzie tu swobodny przepływ ludzi towarow i usług a wogle to ja nie chce tu
      siedziec bo bede musiał wałki kracic i to niezłe zeby sie utrzymac a ja nie
      potrafie kombinowac na studiach nie kombinowalem i ciagle w dupe dostawałem
      nie nie kaczyland to nie dla mnie za cienki jestem w przekretach nie nadaje
      sie na przekreciora zostawie to innym

i jeszcze trzeba bedzie czipy do ucha wszczepic zeby wiadomo gdzie i dokad
      kazdy lekarz jedzie na granicy zwrot prawa wykonywania zawodu do tego krotka
      rozmowa z oficerem SG o koniecznosci szybkiego powrotu bo pacjenci czekaja i
      mozemy sobie pojechac na wymarzone wakacje do czech oczywiscie pod namiot

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka