Dodaj do ulubionych

Zabójstwo medyczne

14.02.07, 16:29
w radiu podali, że pewien lekarz jeżeli nie dostał pieniędzy to odłączał
pacjenta od respiratora.

I to jest wg Ziobry zabójstwo medyczne.

To ja pytam.

Czym w takim razie jest strajkowanie w imię podwyżek płac? Czy to nie jest
groźba : dawajcie kasę a jak nie to umierajcie?

Czy p. Ziobro zamierza coś zrobić z lekarzami którzy strajkują???
Obserwuj wątek
    • lohengrin4 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 16:33
      > Czym w takim razie jest strajkowanie w imię podwyżek płac?

Jest strajkowaniem w imię podwyżek płac.
      Ale skuteczniejsze i bardziej etyczne jest po prostu zwalnianie się
      z pracy. Mam nadzieję, że polskich pacjentów czeka fala takich zwolnień.
      Lata pracowali na tą moją i dziesiątków znanych mi lekarzy chęć.
      • aron2004 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 16:35
        zwalnianie się z pracy też grozi śmiercią pacjentów. Poza tym są jakieś okresy
        wypowiedzenia
        • lohengrin4 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 16:38
          z kontraktu albo UZ to dosłownie parę dni.
          Poza tym chcąc się rozstać z pracodawcą średnio ma znaczenie okres
          wypowiedzenia. Po prostu porzuca się pracę (jeśli jeszcze gdzieś ktoś pracuje
          na etacie, podobno tak). Może to skutkować natychmiastowym zwolnieniem
          dyscyplinarnym. I o to chodzi. Dla pacjentów to nawet lepiej.
          Od zawsze mówiono, że w pewnych sytuacjach tylko terapia szokowa ma sens.
          • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 21:28
            lohengrin4 napisał:
            > Od zawsze mówiono, że w pewnych sytuacjach tylko terapia szokowa ma sens.

Ok, ale poradz jak to wytłumaczyć malym dzieciom?
            • maszar Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 21:45
              "Ok, ale poradz jak to wytłumaczyć malym dzieciom?"

OK, ale poradź jak wytłumaczyć wieloletnim pracownikom ochrony zdrowia, że "na
              razie nie ma pieniędzy na ich słuszne postulaty podwyżki płac, ale już za kilka
              lat, to będą zarabiać godziwie";
              jak ktoś słucha takich bajek przez 20 lat, to w końcu traci cierpliwość i
              bierze sprawę we własne ręce...
              • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:17
                alergenzb
                >Ok, ale poradz jak to wytłumaczyć malym dzieciom?

maszar napisał:
                > OK, ale poradź jak wytłumaczyć wieloletnim pracownikom ochrony zdrowia, że "na
                > razie nie ma pieniędzy na ich słuszne postulaty podwyżki płac, ale już za
                kilka
                > lat, to będą zarabiać godziwie";
                > jak ktoś słucha takich bajek przez 20 lat, to w końcu traci cierpliwość i
                > bierze sprawę we własne ręce...

Czy małe dziecko ma być narzedziem osiągnięcia celu, to ochydne:-(
                Mam tylko nadzieję, że znajdzie się personel medyczny, który nie odejdzie od
                łóżek dzieci.
                maszar czy to te małe dzieci wam obiecywały, czy one są politykami, którzy nic
                nie robia dla was, a może to pacjenci są winni?
                Sadzisz, ze wtedy jak odejdziecie od łóżek, to wzrośnie szacunek pacjenta do
                lekarza, bez względu na to, ile bedziesz zarabiał, czy wtedy ktokolwiek was
                poprze, bo ja uważam że nie, wzrośnie nienawiść pacjent-lekarza, zero szacunku
                itd.
                Pacjenci nie będą winić polityków, tylko personel medyczny.
                Coś ci powiem, jeżeli w tym czasie moje dziecko bylo by w szpitalu ciężko
                chore, a personel odszedł by w jednym momencie i nie miał by kto udzielić jemu
                pomocy, to nie politykow bym winiła, ale personel, oraz pierwsz bym zglosiła do
                prokuratury narażenia zdrowia lub życia mojego dziecka.
                Mimo że rozumiem wasze rozterki, ale to nie powod pozostawić chore dzieci.
                Społeczność Polska i zagraniczna, za pozostawione chorych dzieci bez opieki
                medycznej, "zlinczuje" personel medyczny, ponieważ nie ma nic cenniejszego na
                świecie jak DZIECI.
                Myslisz, ze pozostawienie chorych, podnosi waszą punktacje w krajach poza
                Polską, napewno nie, ten czyn zdyskwalifikuje wszystkie wasze wyjazdy za
                granicę, myslisz, że ktoś zatrudni lekarza, ktory opuścił chorego czlowieka lub
                dziecko???, buntownikow żaden szpital nie potrzebuje. Zresztą sam wiesz jak to
                jest. Jaki szef lubi takich pracowników. Nie trzeba bedzie pytać dlaczego szuka
                pracy, samo szukanie jej będzie twoją wizytówka dla zatrudniającego dyrektora.
                Pomyśl, w ktorą stronę przechylą sie wasze notowania??? Ile możecie stracić a
                ile zyskać.
                • maszar Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:27
                  "Czy małe dziecko ma być narzedziem osiągnięcia celu, to ochydne:-("
                  równie ohydny jest szantaż moralny;
                  młodzi lekarze też mają swoje dzieci i muszą je jakoś utrzymać;
                  nie mówię o nagłym pozostawianiu pacjenta bez opieki, tylko na zgodnym z prawem
                  wymówieniem niesatysfakcjonujących mnie warunków pracy - do tego chyba każdy ma
                  prawo;
                  to zadaniem dyrektora szpitala/ NFZ czy też ministra zdrowia lub pożal się Boże
                  premiera jest zapewnienie opieki zdrowotnej społeczeństwu - ale nie kosztem
                  niewolniczego wyzysku;
                  dopóki pracuję, to czynię to najlepiej jak potrafię, ale każdy ma jakąś
                  wytrzymałość;
                  myślę po analizie Twoich poprzednich postów, że masz podbną ocenę sytuacji
                  panującej w tym kraju - i dziwne byłoby, gdybyś odmawiała mi prawa o decydowania
                  o włąsnym życiu;
                  • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:37
                    maszar napisał:

> "Czy małe dziecko ma być narzedziem osiągnięcia celu, to ochydne:-("
                    > równie ohydny jest szantaż moralny;
                    > młodzi lekarze też mają swoje dzieci i muszą je jakoś utrzymać;
                    > nie mówię o nagłym pozostawianiu pacjenta bez opieki, tylko na zgodnym z
                    prawem
                    > wymówieniem niesatysfakcjonujących mnie warunków pracy - do tego chyba każdy
                    ma
                    > prawo;
                    > to zadaniem dyrektora szpitala/ NFZ czy też ministra zdrowia lub pożal się
                    Boże
                    > premiera jest zapewnienie opieki zdrowotnej społeczeństwu - ale nie kosztem
                    > niewolniczego wyzysku;
                    > dopóki pracuję, to czynię to najlepiej jak potrafię, ale każdy ma jakąś
                    > wytrzymałość;
                    > myślę po analizie Twoich poprzednich postów, że masz podbną ocenę sytuacji
                    > panującej w tym kraju - i dziwne byłoby, gdybyś odmawiała mi prawa o
                    decydowani
                    > a
                    > o włąsnym życiu;

maszar oczywiście, masz rację, masz także rodzinę i masz pelne prawo żyć
                    godnie, zapewnic rodzinie odpowiedni byt, oraz masz prawo do odejscia z pracy
                    jak kazdy pracownik.
                    Ale co maja zrobić cięzko chore dzieci czy dorośli pacjenci wymagający
                    intensywnego leczenia w szpitalu, skoro personel medyczny odejdzie. Wiesz te
                    chore dzieciaki i pacjenci dorośli odejdą razem z nimi, czy o takie podwyżki
                    chodzi?
                    Napisz jak to widzi komitet strajkowy, czy odchodzicie wraz z ciężko chorymi
                    dorosłymi pacjentami i małymi dziećmi, przeciez oni są skazani na waszą pomoc,
                    aby przezyć i nie mają żadnego wyboru, jeżeli wy odejdziecie oni także, nie ma
                    innego wyjścia???????
                    • maszar Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:50
                      alergenzb; ten system się sypie w zastraszającym tempie; młodzi wyjeżdżają,
                      starsi wymierają;
                      czy zdajesz sobie sprawę, że statystyczny lekarz nie dożywa wieku emerytalnego -
                      zabija go stres i harówka na 2-3 etaty;
                      pacjentów nie da się leczyć na akord - przemęczony lekarz po kilkudziesięciu
                      godzinach ciągłej pracy stanowi zagrożenie dla chorego - tak naprawdę dobrze
                      opłacany, a co za tym idzie wypoczęty i dokształcony lekarz to zysk i poczucie
                      bezpieczeństwa także dla Ciebie jako pacjenta;
                      niestety patrząc na doświadczenia chociażby z górnikami - tylko radykalna forma
                      działania może zmusić ten rząd do reakcji;
                      moim (osobistym) zdaniem - strajk w ochronie zdrowia jest jak najbardziej
                      nieetyczny, ale rezygnacja z pracy na uwłaczających dla mnie warunkach
                      (trzymiesięczny okres wypowiedzenia to wystarczająco długi okres na reakcję
                      miłościwie nam panujących)to rzecz jak najbardziej moralna;
                      • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:02
                        maszar, daj znać kiedy dokladnie ten strajk, abym zdąrzyła wywieżć z tego kraju
                        moje dziecko, skoro to jedyny sposób na jego bezpieczeństwo.
                        • anka5515 Re: Zabójstwo medyczne 19.02.07, 01:09
                          Strajk ma być w maju i mówimy o tym (i zawiadamiamy władze - związek zawodowy
                          wysyłał listy i do ministra zdrowia i do premiera i do komisji sejmowych) ciągle
                          od początku stycznia, i ostrzegaliśmy w zeszłym roku co najmniej od
                          pażdziernika. Czyli chyba nasze władze, odpowiedzialne za zabezpieczenie opieki
                          medycznej, mają już jakieś plany.
                          • swan_ganz Re: Zabójstwo medyczne 19.02.07, 01:36
                            > Strajk ma być w maju i mówimy o tym (i zawiadamiamy władze - związek zawodowy
                            > wysyłał listy i do ministra zdrowia i do premiera i do komisji sejmowych)
                            > ciągle od początku stycznia, i ostrzegaliśmy w zeszłym roku co najmniej od
                            > pażdziernika.

to i tak nic nie da. Rząd będzie w pełni zaskoczony rozwojem sytuacji. Oni po
                            prostu nie wierzą, że ta forma protestu obejmie więcej niż dwa szpitale...
                            Zajmą się tym dopiero wtedy gdy nie tylko złożycie wypowiedzenia ale
                            rzeczywiście nie przyjdziecie do pracy. Być może dopiero wtedy uwierzą, że nie
                            żartowaliście i że w swoim czasie lepiej było przeznaczyć środki na służbę
                            zdrowia niż na becikowe.
                • aron2004 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:28
                  dokładnie, lekarze powinni trwać przy pacjentach, nawet przy pensji 600 zł
                  miesięcznie. Mają umowę moralną z pacjentami. Nie wszystko da się przeliczyć na
                  pieniądze.
                  • aron2004 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:28
                    niestety może być tak że kraje zachodnie zatrudnią lekarzy którzy opuszczą
                    polskie dzieci, im w to graj
                    • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:41
                      aron2004 napisał:

> niestety może być tak że kraje zachodnie zatrudnią lekarzy którzy opuszczą
                      > polskie dzieci, im w to graj

Mylisz się aron, z taka opinią nikt nie zatrudni. W innych krajach za taki
                      czyn , sam wiesz jakie może mieć życie personel medyczny, czyż nie????
                      • aron2004 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:47
                        niestety zatrudnią, nawet ze złą opinią, bo na zachodzie jest mało lekarzy...
                        Przykre to ale tak jest. Zresztą polski lekarz nagada im różnych głupot że go
                        tu PiSiory prześladowali itp. a teraz się mszczą.
                      • encorton1 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:57
                        W Niemczech w zeszłym roku przez kilka miesięcy trwał strajk lekarzy. Polegał
                        między innymi na tym, że w danych szpitalch lekarze zajmowali się tylko i
                        wyłącznie nagłymi przypadkami, czyli tak jak w Polsce. Żadnego lekarza nie
                        zwolniono za to z pracy, nie było też o ile wiem jakiegoś masowego potępiania
                        za to lekarzy.

Oprócz tego zorganizowano całą masę bardzo medialnych akcji: kilkutesięczne
                        demonstracje, 24-godzinny bieg sztafetowy lekarzy ulicami miasta ( od naocznego
                        świadka wydarzeń wiem, że był to strzał w dziesiątkę ).

Protest zakończył się sukcesem po trzech miesiącach. Sądzę wiec, że na
                        ewentualnych przyszłych zachodnich pracodawcach polskich lekarzy protest w
                        Polsce nie zrobi większego wrażenia.

Tu jest link do krótkiej informacji o strajku we Francji

www.emedyk.pl/artykul.php?idartykul_rodzaj=22&idartykul=440
                        Metoy jak widać podobne jak u nas - też nie było żadnych konsekwencji w
                        stosunku do lekarzy.
                        • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:15
                          encorton1 napisał:
                          > W Niemczech w zeszłym roku przez kilka miesięcy trwał strajk lekarzy. Polegał
                          > między innymi na tym, że w danych szpitalch lekarze zajmowali się tylko i
                          > wyłącznie nagłymi przypadkami, czyli tak jak w Polsce. Żadnego lekarza nie
                          > zwolniono za to z pracy, nie było też o ile wiem jakiegoś masowego potępiania
                          > za to lekarzy.
                          emcorton1 madrze piszesz

A za co ich potępiać, skoro najbardziej chorym pacjentom i dzieciom zapewnili
                          opiekę medyczna,nie narazając zycia i zdrowia pacjenta. taką forme strajku
                          popieram, ale nie popieram twierdzenia wszyscy się zwolnijmy, wtedy dostaniemy
                          podwyżki, zero informacji o zapewnieniu opieki medycznej najbardziej chorym
                          pacjentom.

Dlaczego lekarze mieli tam zrobić zle wrażenie strajkując, skoro zadbali w tym
                          strajku także o dobro pacjenta. Taki sposob strajkowania sama popieram,
                          ponieważ nikt nie naraził zycia i zdrowia ludzkiego na utratę.
                          Natomiast twierdzenie zwolnijmy sie wszyscy i jak nie bedzie miał kto leczyć,
                          to dostaniemy podwyzki, to jest nie do zrozumienia.

• maszar Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:35
                    aron2004 napisał:
                    "dokładnie, lekarze powinni trwać przy pacjentach, nawet przy pensji 600 zł
                    miesięcznie. Mają umowę moralną z pacjentami."

aronku drogi, oświeć mnie - co to za umowa moralna? może ty ją zawierałeś ze
                    swoim lekarzem rodzinnym;
                    do zawarcia jakiejkolwiek umowy potrzebne są dwie strony - ja nie przypominam
                    sobie, abym podpisywał zobowiązanie do dozgonnego wyzysku;
                • gazton05 Re: Zabójstwo małych dzieci 14.02.07, 22:49
                  Dyskusja z demagogią jest pułapką, ale niech tam...

Decyzja o losie małych dzieci nie jest w rękach lekarzy tylko tych dzieci
                  prawnych opiekunów. Którzy mają wiele możliwości zadbania o ich zdrowie i
                  byt.Patrz ostatni akapit.

Absurd obarczania odpowiedzialnością za trwanie i konsekwencje zbrodniczego
                  sytemu jego ofiar (tj. lekarzy i pacjentów) jest jedną z najsilniejszych
                  pozostałości po totalitarnym praniu mózgów jakie nam pokoleniowo zafundowali
                  towarzysze.

Jedyny moment, kiedy wszyscy grzeszymy to dzień wyborów i decyzja wyborcza.
                  Tylko durnie "popisują" się przy urnie!
              • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:25
                maszar napisał:
                > jak ktoś słucha takich bajek przez 20 lat, to w końcu traci cierpliwość i
                > bierze sprawę we własne ręce...

Ale, czy będziesz mógł patrzeć do końca swojego zycia na te WŁASNE RĘCE,
                splamione nie jednym zyciem ludzim, poniewaz masz już dość i pozostawiasz
                chorych pacjentow, a mogłeś nie jednemu uratoważ zycie. Czy osiągając przez
                straj swoj cel, czyli wysokie płace, będziesz spał spokojnie.
                A co zrobisz jak to dotknie twoją rodzinę bezpośrednio i ciebie nie będzie
                blisko nich??
                Poprostu jesteście bardzo odważni, ja bała bym się wlasnego sumienia, to
                najgorszy sedzia. na cóż ale każdy z nas jest inny.
                • gazton05 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:09
                  O rany,
                  a potem się dziwicie że lekarzom odbija i mają się za bogów...

Czy aby nie następuje niestosunek pomiędzy oczekiwaniami pacjenta a realnym
                  światem?

Lekarze są najczęściej tylko ludźmi, jak możesz mieć oczekiwania wobec kogoś,
                  kto świadomie poświęcił 6 + lat ciężkiej pracy i nauki aby zarabiać 600 PLN
                  miesięcznie? W zamian za grzebanie przy ludzkim życiu?

Przecież albo to nieodpowiedzialny deviant albo...?
                  • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:21
                    gazton05 napisał:
                    > Lekarze są najczęściej tylko ludźmi, jak możesz mieć oczekiwania wobec kogoś,
                    > kto świadomie poświęcił 6 + lat ciężkiej pracy i nauki aby zarabiać 600 PLN
                    > miesięcznie? W zamian za grzebanie przy ludzkim życiu?

Ale to nie ja wam place te 600zł, opiekunka do dziecka za 600 zł, pewnie by
                    nawet dziecku obiadu nie podala, stąd dostaje baaardzo duzo wiecej, aby podala
                    ten obiad:-))
                    • gazton05 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:45
                      Rzeczywiście, to nie Ty mi płacisz bo ja wykonuję wolny zawód.
                      Jednakże: Może potrzebujesz nowej opiekunki????
                      Ja się szybko uczę, już mi to mówili na studiach gdy je porzuciłem.
                      • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:54
                        gazton05 napisał:

> Rzeczywiście, to nie Ty mi płacisz bo ja wykonuję wolny zawód.
                        > Jednakże: Może potrzebujesz nowej opiekunki????
                        > Ja się szybko uczę, już mi to mówili na studiach gdy je porzuciłem.

gazton05 obecna opiekunka, chyba nie odstąpi ci posady :-(
                        Choć zdarza jej sie strajkowanie, ale tylko chwilowe, ponieważ proponuje jej
                        zmianę pracy, zgodną z jej oczekiwaniami, ponieważ ja nie moge spelnic jej
                        oczekiwań kwotą 3 tys. zł m-cznie za opieke przy 6 letniej juz dziewczynce.
                        Przykro mi, ale będe miec na uwadze, czy samochod także ma być do dyspozycji
                        twojej:-))) tylko prosze skromnie o odpowiedz:-))
                        • gazton05 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:58
                          W ramach pierwszej pensji zobowiązuję się załatwić również opiekunkę.
                          Samochodu nie używam, ale może być kierowca.
                          Pomidorowej nie podaję z zasady.
                          Paznokci do talerza nie wkładam.
                          Trzy tysiące to za mało, ale możemy pogadać jeśli jesteś z Otwocka.
                          • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 00:04
                            gazton05 napisał:

> W ramach pierwszej pensji zobowiązuję się załatwić również opiekunkę.
                            > Samochodu nie używam, ale może być kierowca.
                            > Pomidorowej nie podaję z zasady.
                            > Paznokci do talerza nie wkładam.
                            > Trzy tysiące to za mało, ale możemy pogadać jeśli jesteś z Otwocka.

Szkoda by było opiekunki, to także były pracownik "służby zdrowia" dziewczyna
                            ma swoje idee i plany rozwojowe:-) Kazdemu nalezy dać szansę
                            Duży plus, że nie urzywasz samochodu, ale z kierowcą to odpuśc:-)
                            Zamiast pomidorowej może być rosolek z koguta:-)))
                            Nie jestem z Otwocka :-(((

Pozostaję przy obecnej opiekunce, ale bede miala to na uwadze:-)
                            • gazton05 Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 00:08
                              No dobra, chociaż ja nie jestem byłym pracownikiem...
                              Z Otwockiem żartowałem, może być też Łódź.
                              Durzo zdrowia życzę!
                              • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 00:19
                                A umiesz jeżdzić na:
                                -nartach, ponieważ jazda jaka funduje dziecko opiekunce na skurce od banana,
                                ponoc niczym się nie różni.
                                -rowerze, jak będziesz szukal kluczykow do samochodu i nie znajdziesz
                                itd. To bardzo wesole dziecko:-)))
                                gazton05 lepiej zrezygnuj, brak praktyki moze uczynic cie kaleka po jednej
                                jeżdzie na nartach w domu:-)))
                                • gazton05 Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 00:31
                                  jeżdżę świetnie na sankach i bobslejach,narty to zbyt plebejskie, obecnie
                                  rower prowadzę jak sam prezydent Warszawy przed zatrzymaniem
                                  bananów nie cierpię ale anihiluję skórki samym wzrokiem
                                  na kluczyki gwiżdżę i jakoś się znajdują
                                  jestem ponury do bólu ale za 4500 (na rękę pod stołem) mogę pożartować
                                  dzieci szanuję i trzymam krótko
                                  zagrożenie kalectwem czyni sumę powyższą o 20% większą
                                  Czy my planujemy zabójstwo medyczne? (p. temat...)
                                  • alergenzb Re: do gazton05 :-)))) 15.02.07, 00:58
                                    Lepiej czasami pożartować niż chorować :-))
                                    Zostaje przy opiekunce:-)
                              • tango45 Re: Zabójstwo medyczne 19.02.07, 03:02
                                gazton05 napisał:

> No dobra, chociaż ja nie jestem byłym pracownikiem...
                                > Z Otwockiem żartowałem, może być też Łódź.
                                > Durzo zdrowia życzę!

Z twoja znajomoscia j.polskiego nawet na opiekunke sie nie nadajesz.
                                • alergenzb Re: Zabójstwo medyczne 19.02.07, 13:14
                                  tango45 napisała:
                                  > Z twoja znajomoscia j.polskiego nawet na opiekunke sie nie nadajesz.

Nie jest tak źle, dziecko zna 3 języki w mowie, w pismie gorzej, więc dogadali
                                  by się:-))
                • slav_ Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 23:36
                  Chyba skręcasz niebezpiecznie w kierunku absurdu.
                  Pracę która nie satysfakcjonuje (również ale nie tylko) finansowo NALEŻY starać
                  się zmienić na lepszą (np.lepiej płatną). Jest to NIEZBĘDNE dla zachowania
                  równowagi emocjonalnej i jest RACJONALNE.
                  I takie do tego podejście (rezygnuje z pracy która mnie nie satysfakcjonuje
                  zamiast męczyć się w niej kosztem siebie i swojej rodziny) jest wyrazem
                  dojrzałej osobowości.
            • agawamala Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 15:12
              Wyobraź sobie, że lekarze też mają dzieci. Niektórzy także małe. I jak
              wytłumaczyć tym małym dzieciom, że tatuś, który ma dużą wiedzę, doświadczenie i
              ratuje życie ludziom ma za mało pieniążkow, żeby wyjechac na wakacje lub kupić
              nowe ubranie. Co innego tatuś, który ma firmę. Nie istotne, że skończył szkołe
              zawodowa, ledwo umie czytać i pisać, ale tu skręci, tam pokombinuje i w ciągu
              miesiąca zarobi więcej niz tatuś-lekarz.
              I jeszcze jedno - jak wytłumaczyć małym dzieciom lekarzy, że 3/4 miesiąca tauś
              spędza poza domem?????
              • aron2004 Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 17:30
                przecież tatuś lekarz weźmie tyle łapówek, że dzieci będą miały wszystko czego
                zapragną
        • mur67 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 21:22
          Hmmmmmmm
          Omineło mnie coś? wprowadzono jakiś przymus pracy?
          dają sygnał - chce godziwie zarobić jeśli nie szukam innej roboty - w
          Hiszpanii, Irlandii czy Skandynawii.
          To do Państwa należy zabezpieczenie w państwowych placówkach służby zdrowia
          właściwej i fachowej opieki pacjentom
    • gazton05 Re: Zabójstwo medyczne 14.02.07, 22:41
      Nieporozumienie: nadal w PRL IV obowązuje konstytucja która gwarantuje wolność
      osobistą.
      Nie wykonywanie pracy nie jest karalne, natomiast karalne jest świadczenie
      pracy bez pobierania wynagrodzenia (p. Kodeks Pracy i KK.).
      Nota bene, przeświadczenie że strajkujący lub bezrobotny narusza prawo
      ma rodowód w systemie komunistycznym i innych totalitaryzmach. Albowiem
      człowiek wolny nie daje się zastraszyć i sterować szantażem.
    • aelithe Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 15:20
      Od respiratora odłącza się zwłoki i ludzi nie rokujących zejscia z respiratora.
      To drugie bardzo rzadko. W tym przypadku jest to zaniechanie działań
      nadzwyczajnych. To jest bardzo trudna decyzja.

Co do brania gotówki za wentylowanie zwłok, to oczywiście ktoś taki powinien
      stracić prawo wykonywania zawodu - oczywiście po udowodnieniu tego sądownie.
      Pomówinie prasowe, nawet w wykonianiu ministra nie jest wyrokiem sądowym.
      • swan_ganz Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 17:42
        > Od respiratora odłącza się zwłoki i ludzi nie rokujących zejscia z
        > respiratora.

a kryterium nie jest przypadkiem potwierdzona komisyjnie (a nie przez jednego
        lekarza) śmierć mózgowa pacjenta?
        • aelithe Re: Zabójstwo medyczne 18.02.07, 14:20
          Z wyjątkiem USA ( 10 tysięcy dolarów za dobę) , UK i chyba Włoch we wszytskich
          krajach istanieje procedura zaniechania terapii uporczywie podtrzymującej
          życie.
          Oczywiście jeśli ubezpieczenie dużo płąci stosuje się ją niechętnie, w krajach
          w których płaci się nie za pacjenta bardzo często.
          Nie jest to aeutanzja.

Zwykle takie decyzje podejmuje się w większym gronie.
    • zetbeel Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 18:05
      Powinni sprawdzić wszystkie szpitale MSWiA łącznie Poznań, gdzie z oddz. wewn.
      zrobiono kardiologię. Tam także jest wesoło???
      Pod latarnią najciemnie.
      • no_one2 Re: Zabójstwo medyczne 15.02.07, 18:39
        A mnie zadziwia,ze przy kazdej akcji policji widze w tv morde komucha
        Kalisza,ktoremu zawsze i wszystko sie nie podoba,a za ktorego w policji syf byl
        jeszcze wiekszy. Dzis tez cos sapal w Polsacie o pokazowce cba czy cos,rozumiem
        ze dla tego pana byloby lepiej gdyby nic nie zrobiono.Ktos placi w tv za
        ogladanie tego tlustego ryja czy co?
        • tango45 Re: Zabójstwo medyczne 19.02.07, 03:13
          no_one2 napisał:

> A mnie zadziwia,ze przy kazdej akcji policji widze w tv morde komucha
          > Kalisza,ktoremu zawsze i wszystko sie nie podoba,a za ktorego w policji syf
          byl
          > jeszcze wiekszy. Dzis tez cos sapal w Polsacie o pokazowce cba czy
          cos,rozumiem
          > ze dla tego pana byloby lepiej gdyby nic nie zrobiono.Ktos placi w tv za
          > ogladanie tego tlustego ryja czy co?

Ze wzgledow estetycznych kalisza powinni raz na zawsze przestac pokazywac w TV.
    • barabara6 Re: Zabójstwo medyczne 18.02.07, 19:56
      zabójstwo medyczne? umowa moralna?? Czas na sprawiedliwość socjalistyczną!!
      • barabara6 Re: Zabójstwo medyczne 18.02.07, 19:58
        Czym się różni sprawiedliwość od sprawiedliwości socjalistycznej (społecznej)??
        Tym czym krzesło od krzesła elektrycznego!
    • pyorunochron Lekarz to pracownik i ma prawo do strajku 19.02.07, 01:10
      aron2004 napisał:

> w radiu podali, że pewien lekarz jeżeli nie dostał pieniędzy to odłączał
      > pacjenta od respiratora.
      >
      > I to jest wg Ziobry zabójstwo medyczne.
      >
      > To ja pytam.
      >
      > Czym w takim razie jest strajkowanie w imię podwyżek płac? Czy to nie jest
      > groźba : dawajcie kasę a jak nie to umierajcie?
      >
      > Czy p. Ziobro zamierza coś zrobić z lekarzami którzy strajkują???

Lekarz to pracownik i ma prawo do strajku jak kazdy pracownik w kazdym kraju
      demokratycznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka