Dodaj do ulubionych

Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z dowodu

01.07.07, 01:11
ma w tym interes bo sprzedaje leki, ale praca lekarza jest tak tania ,ze mozna mu dolozyc. Stawka
minimalna 100 zl na godzine i zaraz beda karty chipowe, sekretarki medyczne etc. PROPONUJE
WPISYWAC NA WSZYSTKICH RECEPTACH PESEL JERREGO K.
Moze ktos zna PESEL Jerrego K. ? W transparentnym Panstwie Prawa powinien byc dostepny w sieci.
Obserwuj wątek
    • tunica Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 01.07.07, 08:33
      ŻADNEGO Pesela!!! Nawet Jeremiego K. Po prostu OLAĆ!!!
    • justy1 Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 01.07.07, 14:46
      aptekarz może jedynie poprawić pesel, a nie wpisać go zamiast lekarza.
      • slav_ Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 01.07.07, 15:25
        To nie do końca prawda.
        Skoro ustawodawca pozwolił aptekarzowi poprawić PESEL to praktycznie zezwala na
        wpisanie całego numeru (bo pesel może być "cały" zły - np. omyłkowo innej
        osoby). Myślę ze po prostu nie przewidziano że może w ogóle nie być wpisany ale
        w praktyce nie ma to znaczenia - kontrolę numeru i prawidłowy wpis autoryzuje
        aptekarz na podstawie dokumentu pacjenta.
        Oczywiście można zawęzić interpretację (na niekorzyść UPRAWIONEGO PACJENTA ! nie
        lekarza!) i literalnie trzymać się wpisu "poprawić".
        Jaki będzie tego skutek ? Otóż pacjent któremu nie wpisano peselu (np. w
        pospiechu czy przez przeoczenie) będzie musiał sie jeszcze raz pofatygować do
        lekarza (nie wiadomo po co).
        Znając złą wolę urzędników tak może być jeśli nfz dostanie taką dyspozycję "z
        góry" i odmówi refundacji aptekom takich recept. Tylko (oczywiście w intencji
        "zaszkodzenia lekarzom" i pokazania "kto ma władzę") tak na prawdę ucierpią jak
        zwykle pacjenci którzy mogą dostać receptę bez peselu po prostu z przeoczenia a
        nie celowo.
      • krasnal777 Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 01.07.07, 15:37
        Co w przypadku, gdy lekarz wpisze np. same piątki (jakiekolwiek cyfry)? Aptekarz będzie mógł, a nawet miał obowiązek poprawić pesel.
      • mindflayer Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 01.07.07, 21:03
        Apotekarz może uzupełniać BRAKUJĄCE dane, nie ma mowy o poprawianiu recepty.
        • swan_ganz Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 01.07.07, 21:17
          jest jednak różnica między tym czy pesel wpisze lekarz czy też zrobi to
          aptekarz....
          Otóz do lekarza ZAWSZE zgłasza się osoba chora a do apteki po wykupienie
          lekarstw już nie koniecznie... Ten system z peselem na recepcie - jak rozumiem
          ma spowodować pełną kontrolę płatnika nad gospodarką lekową w Polsce. Z grubsza
          chodzi o to by zlikwidować procede wypisywania drogich refundopwanych leków
          na "słupy" czy też na osoby nieświadome tego, że ktoś posługuje się ich danymi
          c celu oszukania NFZ-u.
          Ten system nie zapobiegnie próbom oszustwa ale zdecydowanie podniesie ryzko
          wpadki po przez łatwiejszą kontrolę; wystarczy (jak ten system zadziała)
          wprowadzić nr PESEL do komputera by wiedzieć jakie korzyści osiągną dany
          pacjent z systemu. Takie numery więc jak z tym krakowskim emerytem na którego
          wypisano kilka tysięcy opakowań viagry (choć on sam viagry na oczy nie widział)
          nie będą już możliwe....
          • p.atryk Taaaak? 01.07.07, 21:38
            A jest taki system informatyczny w Polsce, ktory potrafi przerobic taka ilosc
            informacji? NFZ nie jest w stanie podac w czasie rzeczywistym,czy pacjent jest
            ubezpieczony czy nie (najistotniejsza ,prosta informacja tak/nie). Ale NFZ
            bedzie potrafil opracowac ("wylapac naduzycia") informacje zlozone-jakie
            leki,ile,kiedy,komu, na co chorowal...
            Rozbawiles mnie,Swan :)
            • swan_ganz Re: Taaaak? 01.07.07, 21:44
              no od czegoś trzeba przecież zacząć, tak?
              Alternatywą jest nadanie każdemu z nas (ubezpieczonemu) nowego numeru
              ewidencyjnego ale szczerze mówiąc wolałbym jednak posługiwać się peselem. I tak
              jestem już dostatecznie "ponumerowany" (NIP, regon, pesel)

Poza tym nie przesadzaj; na żądanie uprawnionego do otrzymania takiej
              informacji można się "od ręki" dowiedzieć czy jestem czy też nie jestem
              ubezpieczony. Tego ostatniego to tak na 100% peny nie jestem bo jakoś nigdy nie
              próbowałem takiej informacji zdobyć....
              • the.dot Re: Taaaak? 02.07.07, 21:18
                Jestem pewna, ze gdyby platnikiem byla prywatna firma ubezpieczeniowa, pytanie,
                PESEL-tak czy nie na recepcie (i kazdej innej usludze medycznej) nie mialby
                prawa bytu. Place, chce miec kontrole. Nie byloby przekretow typu >kilka
                tysiecy tabletek Viagry dla emeryta...< czy wymuszen , przez obie strony,
                nieuzasadnionych badan czy wizyt.Mozeby tak ta cala reforme zaczac od likwidacji
                NFZ i wprowadzenia prywatnych ubezpieczen. Swoja droga skad wiadomo, ze do
                sfinansowania"koszyka" brakuje kilka mld., rownie dobrze mozne byc o te kilka
                mld za duzo; przeciez ceny za usluge nie ma.
      • szampierz Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 02.07.07, 11:43
        protest jest protestem, jednak uczciwy i dbajacy o pacjenta lekarz wskaze
        mozliwosc dopisania PESELU przez farmaceute, patrz stanowisko prezesa nfz z dnia
        21.06.2007 (polecam zwł. str 2 akapit 3)

www.nfz-opole.pl/Swiadczeniodawcy/stanowisko_centrali_PESEL.pdf
        • slav_ Re: Pesel na receptach niech spisuje aptekarz z d 02.07.07, 14:14
          Z tego pisma dodatkowo wynika dla mnie wniosek że "najbezpieczniejszym" dla
          apteki wariantem jest sytuacja gdy na recepcie nie ma pesela (!).
          Bo tylko wtedy będzie on weryfikowany (błędny pesel nie będzie) wtedy apteka
          napisze go sama na podstawie dokumentu (zapewne zrobi to - we własnym interesie
          - poprawnie).
    • g075 Wiecie co? 02.07.07, 17:17
      Ja to czegoś w tym wszystkim nie rozumiem.Wszyscy gorączkują się i
      zastanawiają,jak wybrnąć z chorej sytuacji,kiedy to nasi szacowni lekarze
      wynalezli nowy sposób pognębienia pacjenta w proteście przeciw nie bardzo
      trafnej polityce rządu.Dlaczego nikt nie zastanowi się jak im przystępnie ,tak
      by wreszcie pojęli,wytłumaczyć,że rząd ma w nosie ich problemy dopóki stosują
      formę nacisku na pacjentów zamiast naciskać rząd. Kogo to obchodzi?Ani
      lekarzy,ani rząd a w d... dostaje jak zwykle szarak.
      • gamdan Re: Zgoda. 02.07.07, 23:57
        Będę pisał pesel. Tylko pesel. Nic innego, ani nazwiska, ani adresu.
        Pesel wystarczy do identyfikacji człowieka.
        Czyż nie o to chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka