Dodaj do ulubionych

czy Wladza wie co mówi czy oni udają bo mam duże

03.07.07, 10:16
wątpliwości...

Twierdzą że zatrudnią lekarzy z Ukrainy. Rozumiem że na Ukrainie rozbite są
białe miasteczka w okolicy przejść granicznych i lekarze tam koczują tylko z
jedną myślą -leczenie aronopodobnych.

Rozumiem że lekarze z Ukrainy mając unijne prawo wykonywania zawodu będą
leczyć aronopodobnych za 1200 złotych miesięcznie - oni chcą 1200zł
miesięcznie w kraju odnowy moralnej zamiast kilku tysięcy funtów w zgniłej
Wielkiej Brytanii.

Rozumiem ze 1200 zł w Polsce i wartości odnowy moralnej IV RP zastąpią im
kilka tysięcy funtów w UK...

Gdyby ktokolwiek przyjechał to i tak polskiemu pacjentowi będzie się wydawać
że leczący go ukraiński lekarz złapał Pana Boga za nogi.

Rozumiem że Kaczmarek mówił o tysiącach ukraińskich lekarzy masochistów ?

A może nie wie że jesteśmy w UE ?
Obserwuj wątek
    • nocny_piter Re: czy Wladza wie co mówi czy oni udają bo mam d 03.07.07, 10:56
      Było nie raz na forum... ustaliliśmy już dawno, że lekarze ze Wschodu nie
      przyjadą, bo szkoda im czasu na naukę polskiego, nostryfikację dyplomu itp. a za
      pieniądze tu zarobione nie będą w stanie się utrzymać. Przyszłości w Polsce nie
      mają, a jako kraj tranzytowy Polska też im nie jest potrzebna, pojadą sobie od
      razu do kraju docelowego.
      • loraphenus Re: czy Wladza wie co mówi czy oni udają bo mam d 03.07.07, 22:27
        dobrze, tylko czy oni o tym zapomnieli czy udają że w to wierzą>? Nawet na
        interii zwykli internauci wyrażali się sceptycznie. Rozporządzenie można zmienić
        -tylko czy UE nie powie - chwileczkę, co to za ograniczone do PL prawo
        wykonywania zawodu -jak prawo to ma obowiązywać w cąłej UE...

I czy nostryfikacja dyplomów ukraińskich przez polskie izby lekarskie będzie
        natychmiast respektowana w UE?

Jestem za tym aby lekarzom z Ukrainy zrobić prezent...
    • p.atryk Te wypowiedzi... 03.07.07, 22:37
      ...mozna jedynie traktowac jako przyklad kompromitowania sie rzadzacych.
      Kompromitowania sie brakiem wiedzy oraz znajomosci prawa i przepisow.
      Jezeli ktos proponuje rozwiazania kryzysowe z kategorii "marzenia malego Jasia"
      a jednoczesnie zajmuje eksponowane stanowiska panstwowe, to znaczy ze krajem
      rzadza demagodzy lub polidioci.
      • slav_ Re: Te wypowiedzi... 03.07.07, 22:46
        pół ?
        Jesteś optymistą ...
        • p.atryk Re: Te wypowiedzi... 03.07.07, 22:51
          No dobra-polidioci z demagogicznym zacieciem.
          Powiem ci slav, ogladam wiadomosci z Polski przy porannej kawie.
          Wyglada na to,ze J.Kaczynski ma problemy psychologiczno-psychiatryczne.
          Powaznie.
          • slav_ Re: Te wypowiedzi... 03.07.07, 23:01
            Niestety też tak to odbieram.
            Albo ktoś go tak złośliwie i celowo "montuje" przy robieniu materiału albo
            "odleciał" baaardzo daleko...
            • p.atryk A jak mu zupelnie odwali... 03.07.07, 23:12
              I wypowie wojne Niemcom?
              Albo wysle bojowki robotnicze na szpitale (jak w 68r)?
              Albo zalozy obozy pracy (jak za Stalina) dla lekarzy?
              Trzeba Paczule zapytac, ona nas uspokoi :).
      • jachuw Re: Te wypowiedzi... 03.07.07, 22:57
        p.atryk napisał:

> ...mozna jedynie traktowac jako przyklad kompromitowania sie rzadzacych.
        > Kompromitowania sie brakiem wiedzy oraz znajomosci prawa i przepisow.
        > Jezeli ktos proponuje rozwiazania kryzysowe z kategorii "marzenia malego Jasia"
        >
        > a jednoczesnie zajmuje eksponowane stanowiska panstwowe, to znaczy ze krajem
        > rzadza demagodzy lub polidioci.

Ja na to patrzę zupełnie inaczej:
        Przecież w polityce już dawno się utarło, że wypowiedzi polityków, ich oderwanie
        od rzeczywistości i chronologiczna wzajemna niekonsekwencja, nie szkodzą ich
        wizerunkowi.
        Innymi słowy ta wypowiedź jest dla mnie raczej wyrazem całkowitej pogardy dla
        prawdy.
        Ludzie nie wiedzą w czym rzecz, to uwierzą, będą spokojniejsi i zadowoleni, że
        rząd o nich dba. Do czasu rzeczywistego kryzysu pana Kaczmarka już nie będzie w
        polityce, a może będzie, ale kto się przejmuje - ludzie i tak do tego czasu zapomną!

Przecież tak się dzieje ciągle:
        -PiS przed wyborami grzmiał, że we władzach nie może być osób skazanych... i co
        - Lepper w rządzie z nominacji Kaczyńskiego - kto to pamięta tylko ja chyba!

- Premier o pielęgniarkach we wtorek "przestępcy - z przestępcami nie rozmawiam"
        a w czwartek czy piątek premier zaprasza pielęgniarki na dobrą kawunię

- Prezydent w samolocie mówi, że on nie rozumie o co te strajki, a Religa mówi,
        że Premier (brat bliźniak prezydenta) ROZUMIE sytuację lekarzy i pielęgniarek!!!!
        Moja prośba do premiera, żeby bratu wytłumaczył, bo to trochę śmieszne, że jeden
        wie a drugi ni ch..a...
        Przykłady można by mnożyć, wystarczy, że skonkluduję, że obiecywali PRAWO I
        SPRAWIEDLIWOŚĆ
        • p.atryk Taki kraj 03.07.07, 23:07
          W normalnym swiecie role kontrolujaca politykow wypelniaja media. Dobrze
          przygotowany merytorycznie dziennikarz na takiej konferencji prasowej wstaje i
          pyta" A jak pan chce tego dokonac, skoro..."
          W Polsce zawod "dziennikarz" oznacza cos jednak innego. Spoleczenstwo, choc ma
          prawo do bycia informowanym, jest jedynie karmione jakas belkotliwa papka.
          Papka, skladajaca sie z idiotycznych wypowiedzi politykow, przytaczanych bez
          najmniejszego krytycyzmu.
          • slav_ Re: Taki kraj 03.07.07, 23:15
            Ale teraz Samoobrona "robi" nowe prawo prasowe więc będzie lepiej.
            Oczywiście na prośbę dziennikarzy - sam słyszałem jak Maksymiuk to mówił a komu
            jak komu ale jemu trzeba wierzyć.
            Więc nie martw się - za jakiś czas będzie duuuuzo lepiej.
          • jachuw Re: Taki kraj 03.07.07, 23:18
            Dziennikarze są w większości faktycznie skrajnie niekompetentni, ale ja twierdze
            raczej, że każdy naród ma takich dziennikarzy na jakich zasługuje.
            Dziennikarze faktycznie dużo chętniej rzucają się na chamstwo i brudną
            obrzydliwą grę polityków, bo to jest widowiskowe i "medialne". Zlizują każdą
            wydalinę z ust idioty u władzy, bo to nie wymaga wysiłku i wiedzy...
            Niestety jestem przekonany, że to popyt kształtuję taką jakość podaży.
            Gdyby ludzie w kraju pragnęli merytorycznej fachowej informacji politycznej, czy
            ekonomicznej, to na pewno powstało by medium realizujące taką potrzebę!
            A i politycy wiedząc, że wyborca-konsument mediów wymaga faktów, a nie burdy
            pijackiej, zachowywali by się inaczej.
            A że nie ma popytu na rzetelną informacji to i informacji nie ma.
            • p.atryk Czy to wobec tego oznacza... 03.07.07, 23:29
              ...ze Polacy sa innym spoleczenstwem (o innych potrzebach, wartosciach i
              priorytetach) niz spoleczenstwa zachodnie? Moze Polakom blizej do modelu
              bizantyjskiego (obecnie zwanego "wschodnim")? Gdzie sie nie negocjuje, nie
              zadaje niewygodnych pytan, nie szuka kompromisow- tylko bierze oponenta za
              morde i do ziemi?
              • jachuw Re: Czy to wobec tego oznacza... 03.07.07, 23:36
                p.atryk napisał:

> ...ze Polacy sa innym spoleczenstwem (o innych potrzebach, wartosciach i
                > priorytetach) niz spoleczenstwa zachodnie? Moze Polakom blizej do modelu
                > bizantyjskiego (obecnie zwanego "wschodnim")? Gdzie sie nie negocjuje, nie
                > zadaje niewygodnych pytan, nie szuka kompromisow- tylko bierze oponenta za
                > morde i do ziemi?

tak...
                Dawniej wierzyłem, że należymy kulturowo i mentalnie do cywilizacji zachodniej,
                ale odkąd mamy Leppera i Giertycha w rządzie, od kiedy termin konotujący z
                wyższym wykształceniem jest obelgą, od kiedy łatwiej zorganizować paradę
                faszystowską niż promującą tolerancję...
                Teoria Darwina podważana w min edukacji...
                Teletubisie na cenzurowanym...

Cóż, obecnie widzę nas raczej w Azji...
              • slav_ Re: Czy to wobec tego oznacza... 03.07.07, 23:37
                znakomita większość polskiego "społeczeństwa" (cudzysłów celowy) takowego modelu
                pożąda i popiera
                oczywiście "branie za mordę" dotyczy "innych"
                wygląda to np. mniej więcej tak że nieubezpieczony pijak obficie i wielokrotnie
                korzystający z "wytrzeźwiałki" w ciepłym łóżku szpitalnym z TK gratis zagłosuje
                chętnie na tego kto "weźmie za mordę tych leni lekarzy"
            • tunica Re: Taki kraj 03.07.07, 23:33
              Zgoda. Ale istnieje też coś takiego jak tworzenie popytu; rynku. A tymczasem -
              NIC! Dziennikarze np. w sprawach medycznych są skrajnie niekompetentni. Weżmy
              np. (skądinąd sprzyjających nam) dziennikarzy Gazety Wyborczej czyli panią
              Cichocką i pana Pacewicza: ZGROZA! Pozwolę sobie przypomnieć jak pani Cichocka
              odmawiała w zeszłym roku słuszności działaniom Porozumienia Zielonogórskiego a
              pan Pacewicz dalej nie rozumie, że nie ma "Rodzić po ludzku" bez "Płacić
              godnie" - jednym słowem socjalizm... A poza tym w ogólności np.
              takie "osobowości telewizyjne" o pensjach 20-30x większych od lekarskich a nie
              posiadające umiejętności prawidłowego posługiwania się językiem polskim... Cóż,
              gdybyśmy tak posługiwali się receptami jak ci "specjaliści" polszczyzną, to
              trup ścieliłby się gęsto!
              • jachuw Re: Taki kraj 03.07.07, 23:41
                tunica napisał:

> Zgoda. Ale istnieje też coś takiego jak tworzenie popytu; rynku. A tymczasem -
                > NIC! Dziennikarze np. w sprawach medycznych są skrajnie niekompetentni. Weżmy
                > np. (skądinąd sprzyjających nam) dziennikarzy Gazety Wyborczej czyli panią
                > Cichocką i pana Pacewicza: ZGROZA! Pozwolę sobie przypomnieć jak pani Cichocka
                > odmawiała w zeszłym roku słuszności działaniom Porozumienia Zielonogórskiego a
                > pan Pacewicz dalej nie rozumie, że nie ma "Rodzić po ludzku" bez "Płacić
                > godnie" - jednym słowem socjalizm... A poza tym w ogólności np.
                > takie "osobowości telewizyjne" o pensjach 20-30x większych od lekarskich a nie
                > posiadające umiejętności prawidłowego posługiwania się językiem polskim... Cóż,
                >
                > gdybyśmy tak posługiwali się receptami jak ci "specjaliści" polszczyzną, to
                > trup ścieliłby się gęsto!

Ja widzę światełko w tunelu - nie dalej jak wczoraj czytałem w wyborczej całkiem
                całkiem artykuł Cichockiej (coś nie idzie mi z linkiem) "nie wyleczy nas Barbie"

Podoba mi się, że nareszcie ktoś śmiał podważyć dogmat prywatyzacji
                • tunica Re: Taki kraj 03.07.07, 23:49
                  Swego czasu posłałam kol. Bukielowi do wglądu mój list do Michnika. Odpisał, że
                  przeceniam Michnika. Uważał, że stanowisko Wyborczej po stronie lekarzy wynika
                  z konkurencji wobec antylekarskiego Dziennika. Ja tak jednak nie myślę. Myślę,
                  że Pacewicz i Sp. to po prostu socjaliści święcie przekonani o tym, że to oni
                  mają patent na dobro moralne. Ale tu jest rzeczywiscie światełko w tunelu,
                  ponieważ to środowisko wykazuje autentycznie otwartość na prawdę. Ostatecznie
                  sprawdzianem ich nawrócenia będzie, gdy analogicznymi czcionkami przez
                  analogiczną liczbe numerów Gazety na pierwszej stronie będą zamieszczać
                  przeprosiny wobec nas - tak jak zapoczatkowali na nas nagonkę anonsami
                  o "Łowcach Skór". Niemożliwe? Nie wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka