mindflayer
22.02.08, 19:02
FAQ
1. "Oddawaj za studia"
Za moje studia medyczne zapłacili moi rodzice płacąc podatki. Studia były bezpłatne, gdyby było inaczej to poszedłbym na chemię lub biotechnologię na dowolnej uczelni w Polsce, bo miałem prawo jako laureat olimpiad.
2. "Co masz w garażu"
Nie mam garażu. Jeżdżę używanym P206.
3. "Zarabiają po 15000 i ciągle im mało"
Z mojego PIT za rok 2006 wynika, że pracując w 3 miejscach zarobiłem przez rok 40000 złotych. Nigdy nie wziąłem łapówki.
4. "Spadajcie za granicę"
20% już spadło. Ile jeszcze ma wyjechać?
5. "Jezyki obce"
Większość znajomych lekarzy posługuje się swobodnie w 2 językami obcymi, niektórzy - 3.
6. "Lekarz nigdy nie przychodzi punktualnie"
Bo musi wypisać recepty z PESEL, odebrać druki z ZUS, wypełnić zaświadczenia do ZUS/KRUS/NFZ, odebrać wyniki pacjentów, wykonać 100 telefonów. Biurokracja rządzi!
7. "Dziura bez dna"
Polacy płacą najmniej na publiczną opiekę zdrowotną i mają najmniej lekarzy i pielęgniarek w całej Europie.
8. "Moją babcię zabili lekarze".
Wiadomo, ludzie są nieśmiertelni. Dinozaury też wymarły przez błędy lekarskie.
9. "Judym"
Jeżeli weźmiemy pod uwagę niektóre materialne aspekty działalności kol. Judyma, jak pensję umożliwiającą częste leczenie nadszarpniętych nerwów w Szwajcarii, służbowe mieszkanie, odpowiadające przynajmniej M 6 czy służbową parokonkę ze stangretem, odpowiadającą dzisiaj Mercedesowi z kierowcą, to właściwie należałoby raczej sobie życzyć powrotu jego czasów. [(C) by pewien Dinozaur]
10. "Hipokrates"
Ostatni akapit przysięgi Hipokratesa:
Jeżeli przysięgi tej dotrzymam w świętości i w niczym jej nie
naruszę, oby mi wolno było w szczęśliwości i poważaniu wszystkich
ludzi wieść życie po wsze czasy i błogich owoców sztuki mojej używać
w obfitości; jeżeli naruszę przysięgę tę i stanę się wiarołomny,
przeciwnej niech doznam doli.
11. O organizacji opieki medycznej nie decyduje lekarz. Decyduje polityk, dyrektor szpitala i urzędnicy z NFZ i ministerstwa zdrowia. Do nich należy zgłaszać pretensje.