paczula8 06.06.08, 14:01 - odtrąbiła sukces pani min. Kopacz ... podkreślam słowa 'dzisiaj' i 'otwarte' ... he he www.tvn24.pl/2132683,28377,0,0,1,wideo.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Snajper, za co ... 07.06.08, 04:40 paczula8 napisała: > ta szpila? ;))) Abyś była na widoku, a nie knuła po kątach. Powisisz. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 mmm ... 07.06.08, 19:41 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > ta szpila? ;))) > > Abyś była na widoku, a nie knuła po kątach. Powisisz. ;) ale zagrzmiało, az mnie dreszcze przeszły ... ;))) a w kwestii 'zbiorów', jak Ci się podobają?:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: mmm ... 07.06.08, 20:18 paczula8 napisała: > a w kwestii 'zbiorów', jak Ci się podobają?:) Dobrze, że są. Będzie podstawa do dyskusji. Ja jeszcze nie widziałem co w nich jest, więc co mogę powiedzieć ? Zresztą nawet gdybym je przestudiował, to czy ja jestem w stanie kompetentnie je ocenić ? To tak jak z farmaceutykami. Laicy nie są w stanie powiedzieć, które lekarstwa powinny być refundowane, a które - pełnopłatne. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: mmm ... 08.06.08, 00:57 ale jesli czytamy, że w koszyku jest wszystko, to chyba możemy pokusić sie o ocenę, no nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: mmm ... 09.06.08, 00:18 paczula8 napisała: > ale jesli czytamy, że w koszyku jest wszystko, to chyba możemy > pokusić sie o ocenę, no nie?:) Zawsze możemy, wolność jest. :) Jednak ja nie jestem w stanie ocenić, czy świadczenie 5.06.00.0000021 (leczenie trombolityczne streptokinazą (zatorowość płucna, zakrzepica)) powinno być rewfundowane czy też nie powinno. S. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Chcialbym zobaczyc... 07.06.08, 02:23 ... -spis tych 300 procedur niegwarantowanych, kluczowych dla zapasci opieki zdrowotnej - bogactwo 8000 gwarantowanych -wycene swiadczen gwarantowanych Wyglada na pierwszy rzut oka na akt desperacji typu- "pokarz cos w mediach, bo robi sie nieciekawie". Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 chciałabym Ci pokazać ... 07.06.08, 19:36 ale znalazłam tylko to ... www.rp.pl/artykul/144536.html "Klasyfikacja chorób i zabiegów, z której chce korzystać NFZ, jest bardzo ogólna. W praktyce każdy zabieg da się pod nią podciągnąć – uważa dr Adam Kozierkiewicz z Instytutu Zdrowia Publicznego. Wyglada na to, ze państwo gwarantuje nam wszystko ... no prawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: chciałabym Ci pokazać ... 07.06.08, 20:26 "Informacja, że są one gwarantowane, nic mu w praktyce nie daje. Tak jest także w tej chwili – mówi dr Kozierkiewicz." Bardzo dużo daje. Do tej pory mieliśmy jedynie koszyk negatywny, tak więc wszystkie procedury, których tam nie było automatycznie były finansowane przez NFZ. Teraz, przy dwóch koszykach, każda procedura aby była refundowana musi być wpisana do koszyka pozytywnego. To ogromna różnica (pod warunkiem dokładnego opisywania procedur w koszyku, aby nie było miejsca na interpretacje). S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Snajper, czy mógłbyś wytłumaczyć mi 08.06.08, 00:56 na czym dokładnie polega ta 'ogromna róznica'? bo rozumiem, ze widzisz tu jakąś korzyść, a ja się jej dopatrzeć nie mogę ... mało tego, widzę poważne niebezpieczeństwo wynikające z istnienia dwóch koszyków ... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, czy mógłbyś wytłumaczyć mi 09.06.08, 00:35 Korzyścią jest jasność systemu ubezpieczeń. Refundowane nie jest "wszystko", tak jak dotychczas, tylko procedury wymienione w koszyku. Nowe procedury (najczęściej te najkosztowniejsze) też nie trafiają automatycznie do grupy refundowanych, tylko podlegają ocenie. To z kolei pozwala na powstanie prywatnych zakładów ubezpieczeń obowiązkowych, bo dopiero zdefiniowanie koszyka pozytywnego pozwala na obliczenie ryzyka ubezpieczeniowego. Pozytywny koszyk pozwala też na powstanie zdrowotnych ubezpieczeń dodatkowych, bo dopiero teraz wiadomo, co jest poza koszykiem. Zdefiniowanie koszyka likwiduje też takie sytuacje, że choroba powinna być leczona a faktycznie leczona nie jest. Bo leczenie jest droga a choruje niewielki odsetek ludzi. Teraz jest sytuacja albo - albo. Nie ma półcieni. Wszystko to piszę przyjmując założenie, że procedury będące w koszyku będą dobrze zdefiniowane, a nie ogólnie opisane. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Snajper, czy mógłbyś wytłumaczyć mi 10.06.08, 18:54 snajper55 napisał: > Korzyścią jest jasność systemu ubezpieczeń. Refundowane nie > jest "wszystko", tak jak dotychczas, tylko procedury wymienione w koszyku. a co sie dzieje z procedurami, które wymienione w koszykach nie są? sugerujesz, że jest jakiś medyczny czyściec? czy nie byłoby lepiej (bardziej przejrzyście), gdyby był tylko jeden koszyk i działał na zasadzie: 'co nie jest zabronione, to jest dozwolone' lub odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, czy mógłbyś wytłumaczyć mi 11.06.08, 03:39 paczula8 napisała: > a co sie dzieje z procedurami, które wymienione w koszykach nie są? > sugerujesz, że jest jakiś medyczny czyściec? Jak rozumiem każda procedura musi być albo w jednym koszyku, albo w drugim. > czy nie byłoby lepiej > (bardziej przejrzyście), gdyby był tylko jeden koszyk i działał na > zasadzie: 'co nie jest zabronione, to jest dozwolone' lub odwrotnie? Nie, bo żadna prywatna firma nie podejmie się ubezpieczeń obowiązkowych jeśli będzie musiała się zobowiązać pokrywać koszty wszystkich procedur spoza negatywnego koszyka, także tych, które pojawią się dopiero za pół roku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Snajper, czy mógłbyś wytłumaczyć mi 11.06.08, 18:53 snajper55 napisał: Zdefiniowanie koszyka likwiduje też takie > sytuacje, że choroba powinna być leczona a faktycznie leczona nie jest. Bo > leczenie jest droga a choruje niewielki odsetek ludzi. Teraz jest sytuacja albo > - albo. Nie ma półcieni. .. naiwne myslenie akurat różnice miedzy zdrowiem a choroba są płynne i indywidualne Niezaleznie od wszelkich koszykow, procedur i tak to lekarz podejmuje osobiscie decyzje w każdym indywidualnym przypadku. Biurokracja nie jest w stanie tego zmienić. > Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 cos sie klaruje ... :) 10.06.08, 18:44 juz wiem, że państwo nie sfinansuje mi spacerów, opalania, pobytu w saunie i powiekszenia biustu, a Snajperowi ... eee Snajper, sam przeczytaj ... :) fakty.interia.pl/kraj/news/panstwo-nie-pokryje-badania-wzwodu,1125036,3 Odpowiedz Link Zgłoś
marie_ann Klaruje? 10.06.08, 19:19 Ta notatka wydaje sie byc bardzo tendencyjna...ciekawe kto za tym stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk No i po reformie... 10.06.08, 21:11 Piecha moglby sie nie wyglupiac...Krytykowac koszyk, moglby kazdy tylko nie on. Sabotaz reform za czasow jego kadencji byl jednak wiekszy. www.rp.pl/artykul/144184.html A skoro kazdy, to i ja sobie pozwole. 1. Wartosc koszyka swiadczen wg. Rzeczypospolitej (po dodaniu skladnikow) to ca. 43 mld zl. Tzn. te 43 mld zl maja wg slow min. Kopacz na konferencji prasowej: "dac odpowiedni stopień bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości leczenia". 2.Obecnie w Polsce przeznacza sie 42 mld zl srodkow publicznych na ochrone zdrowia (ok.4% PKB). Jak wiadomo, nie wystarcza to na prawidlowe funkcjonowanie systemu -niedobory szacuje sie na ca. 20- 25 mld zl. 3. 42 mld za "wszystko" a 43 mld "za 99% wszystkiego" to praktycznie to samo lub (wliczajac inflacje i rosnace koszty) nawet gorzej dla wariantu z koszykiem. Podsumowujac, tak skonstruowany koszyk oczywiscie niczego nie rozwiaze. Jest kolejnym dowodem arogancji lub dyletanctwa (a moze i obojga) min. Kopacz i rzadu. Szczerze mowiac, spodziewalem sie po PO (partii ponoc liberalnej ekonomicznie) wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: cos sie klaruje ... :) 11.06.08, 03:43 paczula8 napisała: > juz wiem, że państwo nie sfinansuje mi spacerów, opalania, pobytu w > saunie i powiekszenia biustu, a Snajperowi ... eee Snajper, sam > przeczytaj ... :) W koszykach muszą być WSZYSTKIE procedury. Co za problem wybrać te "smieszne" aby wyśmiać reformę ? Paczula, na tak prymitywne metody się nabierasz ? Czy może chcesz się (nas ?) nabrać ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: cos sie klaruje ... :) 16.06.08, 17:58 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > juz wiem, że państwo nie sfinansuje mi spacerów, opalania, pobytu w > > saunie i powiekszenia biustu, a Snajperowi ... eee Snajper, sam > > przeczytaj ... :) > > W koszykach muszą być WSZYSTKIE procedury. Dlaczego w koszykach muszą być WSZYSTKIE procedury? Dlaczego nie wystarczy jeden koszyk, koszyk usług gwarantowanych? wytłumacz proszę, bo naprawdę tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: cos sie klaruje ... :) 16.06.08, 20:31 paczula8 napisała: > Dlaczego w koszykach muszą być WSZYSTKIE procedury? Dlaczego nie > wystarczy jeden koszyk, koszyk usług gwarantowanych? wytłumacz > proszę, bo naprawdę tego nie rozumiem. OK. Chyba się nie rozumieliśmy. Może być według mnie jeden koszyk, POD WARUNKIEM, że jest to koszyk usług gwarantowanych. A nie tak jak teraz - koszyk negatywny. Choć LEPIEJ jest gdy są dwa, gdyż to zmusza ministerstwo do kwalifikacji każdej procedury do któregoś koszyka. Bez koszyka negatywnego procedury (na przykład nowe) trafiają do niego w sposób "bezdecyzyjny". S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: cos sie klaruje ... :) 16.06.08, 23:47 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > Dlaczego w koszykach muszą być WSZYSTKIE procedury? Dlaczego nie > > wystarczy jeden koszyk, koszyk usług gwarantowanych? wytłumacz > > proszę, bo naprawdę tego nie rozumiem. > > OK. Chyba się nie rozumieliśmy. Może być według mnie jeden koszyk, POD > WARUNKIEM, że jest to koszyk usług gwarantowanych. Alez oczywiście, ze tak. Co nie jest gwarantowane, jest niegwarantowane ... po co komplikowac rzeczy proste :) > Choć LEPIEJ jest gdy są dwa, gdyż to zmusza ministerstwo do > kwalifikacji każdej procedury do któregoś koszyka. Bez koszyka negatywnego > procedury (na przykład nowe) trafiają do niego w sposób "bezdecyzyjny". > Snajper, jakie to szczęscie , ze Ty nie stanowisz prawa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Snajper, czy mógłbyś wytłumaczyć mi 13.06.08, 16:48 brumbak napisał: > snajper55 napisał: > > >. Zdefiniowanie koszyka likwiduje też takie > > sytuacje, że choroba powinna być leczona a faktycznie leczona nie jest. > ................... > lub. takie: " target="_blank">www.casco.net/~mchumor/insurance_health1_bframe.html> Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus wzory cnót wszelakich 19.06.08, 14:31 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=88794&wid=10071925&ticaid=1618e&_ticrsn=5 Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 dzisiaj - czyli KIEDY min. Kopacz? 26.07.08, 09:23 paczula8 napisała: > - odtrąbiła sukces pani min. Kopacz ... podkreślam słowa 'dzisiaj' > i 'otwarte' ... he he > > www.tvn24.pl/2132683,28377,0,0,1,wideo.html > > czy minister Kopacz wie jak, tylko nie potrafi? Odpowiedz Link Zgłoś