mery-50an 10.11.08, 11:44 czy podczas wykonania zabiegu 1dnia w szpitalu lekarz jest zobowiązany wystawić wypis z dokladnym opisem o wykonanym zabiegu w tym samym dniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barabara6 Re: zapytanie 10.11.08, 22:33 Na wypisie powinna się znaleźć informacja (po polsku): 1. rozpoznanie 2. rodzaj zabiegu Dokładny opis zabiegu nie jest wymagany A tak przy okazji - zabawny wymóg z tymi polskimi rozpoznaniami Np zamiast: ca laryngis cum meta ad pulm. - casus inop. - piszemy: "rak krtani z przerzutami do płuc - przypadek nieoperacyjny" (a czasem rodzina chciałaby ukryć przed dziadkiem, (matką, synem) że jego/jej stan jest beznadziejny) Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: zapytanie 10.11.08, 23:12 barabara6 napisał: > (a czasem rodzina chciałaby ukryć przed dziadkiem, (matką, synem) że jego/jej > stan jest beznadziejny) A jakie ma prawo rodzina do decydowania o tym, co powinna wiedzieć o swoim własnym stanie dorosła, nieubezwłasnowolniona osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
barabara6 Re: zapytanie 11.11.08, 03:50 "A jakie ma prawo rodzina do decydowania o tym, co powinna wiedzieć o swoim własnym stanie dorosła, nieubezwłasnowolniona osoba?" Żadnego. Szkoda tylko, że życie nie jest czarno-białe. Że nie ma prostych, jasnych reguł Powiedziałabyś dorosłemu, nieubezwłasnowolninemu 18-latkowi, że ma coś tam, i że najdalej za pół roku umrze? Bo ja chyba bym mu chciał "podarować" jeszcze kilka beztroskich imprez (albo ostanie w życiu beztroskie wakacje) Ale na szczęście nie mam takich dylematów, bo od takich rozmów jest szef Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: zapytanie 11.11.08, 10:31 Myśle że pytającej nie o to chodzi. Pytanie odbieram jako zapytanie o obowiąek czysto "administracyjny" - wydanie dokumetu o przeprowadzonym leczeniu natychmiast po jego przeprowadzeniu. Szczerze mówiąc nie spotkałem sie z przepisem regulujacym to jako "obowiązek" (?). Zwyczajowo pacjent opuszczając gabinet/szpital otrzynuje karte informacyjna jednak w przypadkach bardziej skomplikowanych może to byc technicznie trudne zwłaszcza gdy lekarz opisujący zabieg ma takich zabiegów kilka po kolei i jest niezbedny jego osobisty udział w sporządzniu dokumentacji. Zamiast pytac o "obowiązek" należało zapytać o to leczącego lekarza i sekretariat - kiedy dokument zostanie wydany. Odpowiedz Link Zgłoś