Dodaj do ulubionych

Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo.

13.12.12, 13:34
Zacietrzewione forumowiczki przypisuja kazdej obracanej nie-zonie termin: kochanka.

Tak niestety nie jest.

Kochanka, to osoba , z ktora wolny, lub zonaty mezczyzna czasami sie spotyka itd...

Jezeli spotyka sie regularnie - ale mieszkaja osobno - to jest to STALA PARTNERKA.

Jezeli zas mieszkaja razem - to jest to KONKUBINA.

I prosze mi sie tej nomenklatury trzymiec.
Obserwuj wątek
    • trinity_0308 Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 13:55
      facettt napisał:

>
      > Kochanka, to osoba , z ktora wolny, lub zonaty mezczyzna czasami sie spotyka it
      > d...
      >
      > Jezeli spotyka sie regularnie - ale mieszkaja osobno - to jest to STALA PARTNER
      > KA.
      >

A co jeśli ma żonę, a z drugą kobietą spotyka się regularnie, tj. codziennie i nie tylko w celach łóżeczkowych smile To jest stała partnerka żonatego mężczyzny? Czy też stała kochanka?

> Jezeli zas mieszkaja razem - to jest to KONKUBINA.
      >

A jeśli żonaty mężczyzna mieszka z kochanką? To ona już nie jest kochanką, tylko konkubiną?

• facettt Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 14:24
        trinity_0308 napisała:
        A jeśli żonaty mężczyzna mieszka z kochanką? To ona już nie jest kochanką, tylko konkubiną?

Konkubina to nie termin prawniczy, ale potwierdzenie pewnego stanu faktycznego - w Polsce.

Naturalnie sa kraje, gdzie konkubinat ma konsekwencje prawne - podatkowe i inne...

Oczywiscie wiem, ze w Polsze potocznie mowi sie: "mieszka z kochanka"...

W moim przekonaniu jest to bledne. I niewazne, ze Twoim partnerem jest ktos (jeszcze?) zonaty. Jezeli mieszka sie na stale z inna kobieta, niz formalna zona, to de facto, malzenstwo zostalo juz uniewaznione, a de jure pewnie za jakis czas tez bedzie...

Jestescie wiec, Droga kolezanko, zwykla Konkubina smile
        I prosze sie na to slowo nie obrazac, Dla wielu to jakis przytyk, ale dla mnie nie ma ono zadnych konotacji moralnych. Jest zwyklym stwierdzeniem stanu faktycznego.

• trinity_0308 Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 15:14
          facettt napisał:

> Oczywiscie wiem, ze w Polsze potocznie mowi sie: "mieszka z kochanka"...
          >
          > W moim przekonaniu jest to bledne. I niewazne, ze Twoim partnerem jest ktos (je
          > szcze?) zonaty. Jezeli mieszka sie na stale z inna kobieta, niz formalna zona,
          > to de facto, malzenstwo zostalo juz uniewaznione, a de jure pewnie za jakis cza
          > s tez bedzie...
          >

Ja akurat mieszkam z mężczyzną rozwiedzionym ( już ), więc nie uważam się za kochankę ( już ). Jednak według Twojego sposobu myślenia nigdy kochanką nie byłam, gdyż nasz związek od początku miał charakter regularnych spotkań, relacji opartej na wspólnym spędzaniu czasu we wszelkim możliwym zakresie i chęci budowania wspólnej przyszłości.
          Nigdy nie traktowaliśmy naszej znajomości jako coś przelotnego i 'od czasu do czasu'.
          Niemniej uważałam się za kochankę żonatego mężczyzny. Czy więc Twoich zdaniem byłam stałą partnerką żonatego mężczyzny smile

> Jestescie wiec, Droga kolezanko, zwykla Konkubina smile
          > I prosze sie na to slowo nie obrazac, Dla wielu to jakis przytyk, ale dla mnie
          > nie ma ono zadnych konotacji moralnych. Jest zwyklym stwierdzeniem stanu faktyc
          > znego.
          >

Ja tam się nie obrażam, jak zwał tak zwał smile

• facettt zgoda na 95 % :) 13.12.12, 20:01
            jednak kochanka kiedys bylas... chocby kilka dni...
            do momentu, gdy nie bylo dla was obojga jasne, czy bedziecie ze soba na stale razem...

PS. Ja sie nie kloce, ja jestem tylko logikiem i lubie semantyke smile
      • str-ess Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 14:25
        Tak trinity, kochanka to tylko pani do zaspakajania potrzeb seksualnych, nic więcej! żadnych uczuć, miłości, emocji... TYLKO SEKS!
        • facettt I tu sie w duzym stopniu zgodze... 13.12.12, 14:36
          str-ess napisała:
          > Tak trinity, kochanka to tylko pani do zaspakajania potrzeb seksualnych, nic wi
          > ęcej! żadnych uczuć, miłości, emocji... TYLKO SEKS!

Otoz to. Tymczasem konkubina to wlasciwie zwykla zona, tylko jeszcze bez papierka.
          Czasami uda Ci sie napisac cos rozsadnego...

Chociaz... z moimi (bylymi) kochankami, jak najbardziej laczyly mnie jakies relacje emocjonalne. Nie na tyle duze, by dla nich dac sie zwariowac i sie rozwiesc - ale jednak smile))
        • trinity_0308 Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 15:16
          str-ess napisała:

> Tak trinity, kochanka to tylko pani do zaspakajania potrzeb seksualnych, nic wi
          > ęcej! żadnych uczuć, miłości, emocji... TYLKO SEKS!

Aaaaa no to co ja się tu produkuję na forum 'kochanki' ?
          Nigdy nie byłam kochanką w myśl tej idei, a teraz nie jestem tym bardziej.
          Czas rozejrzeć się za forum 'kochamy się i jesteśmy szczęśliwi' smile
          • str-ess Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 16:25
            trinity_0308 napisała:

> Aaaaa no to co ja się tu produkuję na forum 'kochanki' ?
            > Nigdy nie byłam kochanką w myśl tej idei, a teraz nie jestem tym bardziej.

Tez tak myslę, że z twoja skłonnością do kłamstwa wszystko sobie wymysliłaś! Snujesz wizje szczęsliwego związku, a pewnie gość nadal mieszka z własna żona i ma ciebie w doopie!
          • facettt exact n/t 13.12.12, 19:53
            trinity_0308 napisała:

> Nigdy nie byłam kochanką w myśl tej idei, a teraz nie jestem tym bardziej.
            > Czas rozejrzeć się za forum 'kochamy się i jesteśmy szczęśliwi' smile
      • harczyn Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 15:38
        kochanka to podobno taki podgrzewany koc elektryczny wink
      • chyba.ze trynity 13.12.12, 17:15
        trinity_0308 napisała:

A co jeśli ma żonę, a z drugą kobietą spotyka się regularnie, tj. codziennie i
        > nie tylko w celach łóżeczkowych smile To jest stała partnerka żonatego mężczyzny?

Nie wiem czego tu nie rozumiesz- dopóki pan jest żonaty jego koleżanka jest kochanką.
        A że bzykanie raz w tygodniu? Kiedyś trzeba załatwić niebieskie tabsy, a dni pomiędzy wypełnić rozważaniami intelektualnymi i tak kochanka staje się Niezwykłą Partnerką do Rozmowy. Z konieczności of korz, tylko psssst wink
    • marantisa Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 14:23
      W słowniku pod słowem „kochanka” znajdziemy definicję, że jest nią kobieta, utrzymująca z mężczyzną stosunki seksualne bez zawarcia z nim związku małżeńskiego.
      Polski słownik synonimów aut. Marcin Miłkowski, (marcinmilkowski.pl) marcinmilkowski.pl
      kurtyzana, metresa, nałożnica

• facettt Ja tu tworze jezyk :) 13.12.12, 14:33
        Jezyki slowianskie, w tym polski, znane sa ze swojej niedokladnosci, by nie powiedziec niechlujnosci.
        Staram sie tu wiec zaprowadzic zachodni porzadek smile))

Nie upieram sie przy slowie konkubina, ale slowo kochanka - to cos przelotnego, ulotnego.

Gdy okresla sie stale relacje mozna tez uzyc okreslenia, to moja partnerka, czy stala partnerka - chociaz wiem, ze to w Polsze nie jest jeszcze przyjete.
        Natomiast stare i znane slowo: "konkubina" opisuje scislej charakter relacji, niz ulotne slowo "kochanka"

W kazdym razie dla moich wywodow na tym foro bede sie tej klasyfikacji trzymal smile
    • joanna9969 Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 16:00
      Kochanek lub kochanka jest to osoba z ktora utrzymuje sie stosunki seksualne kochanka jest wiec i zona dla meza ( lepiej zeby nia byla) i dziewczyna dla chlopaka jesli sypiaja razem, jesli nie ma wsplozycia fizycznego to nie jest kochanka i tak naprawde slowo to sluzy do wyrazania emocji jak najbardziej pozytywnych dotyczacych fizycznej milosci a sprowadzanych na tym forum do poziomu podlogi gdyz uzywane jest jedynie odnosnie konfiguracji zonaty facet zdradza zone.
      Konkubinat jest to zwiazek legalny w wielu rozwinietych krajach rowny malzenstwu pod kazdym wzgledem, nawet angielska nazwa dla takiego zwiazku common in law oznacza wspolnota w prawie a tym samym podkresla waznosc takiego zwiazku a co za tym idzie wszystkie prawne sprawy z tym zwiazane podzial majatku, ubezpieczenie na partnera itp.
      Jednoczesnie w wielu krajach wielozenstwo jest zabronione wobec tego kobieta czy tez mezczyzna bedaca w jedym zwiazku zalegalizowanym czy to malzenstwo czy konkubinat moze pozostawac tylko w tym jednym zwiazku tak wiec kobieta ktora spotyka sie lub mieszka z z facetem bedacym prawnie w innym zwiazku jest wciaz jeszcze jedynie jego kochanka.
    • iron_man0 Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 17:53
      np LAFIRYNDA.
      • roserot Re: Kto to jest kochanka ? - ustalmy nazewnictwo. 13.12.12, 18:36
        Prosto i wymownie:
        Cichodajka.
        • facettt zbiorczo: iron & roserot. 14.12.12, 21:43
          to tak.
          jednakze w mojej definicji kochanki to niczego nie zmienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka