zaga11 07.02.05, 16:48 Bardzo lubie lawende i w tym roku chcialabym obsadzic wejscie do domu wlasnie lawenda.Mam tylko kilka krzaczkow a potrzebuje ok 30. Jak sie rozmnaza lawende. NIe uzyskam 30 przez podzielinie tych kilku.Pozdrawiam!Agata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: Lawenda 07.02.05, 17:37 Poszukaj w wyszukiwarce tu na forum (wpisz "lawenda"). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=16603407&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=13960507&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Lawenda 13.02.05, 19:56 Nie przejmuj się pierwszymi porażkami, każdy tu ma kłopoty z wyszukaniem czegokolwiek. Co do lawendy to fajna to roślina, ale aby ją uprawiać z sukcesem potrzebuje nie tylko słonecznego zacisznego miejsca ale też, może właściwie, przede wszystkim wapiennej przepuszczalnej gleby. A z tym u as kłopot, dlatego w ogrodach lawenda zwykle rośnie nie najlepiej i często przemarza szczególnie tam gdzie gleba słabo odprowadza wilgoć, jest kwaśna lub zbita i mało przepuszczalna. Ja osobiście nie doradzam uprawy tego krzewu, jest tyle pięknych krzewów, które doskonale znoszą nasz klimat, a ich uprawa udaje się nawet początkującym. Osobiście nie widziałem u nas dorodnych i pięknie wyglądających lawendowych zarośli. Może więc zmienić zdanie i posadzić coś co oprócz nazwy po kilku latach będzie maiło też wygląd. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
zaga11 Re: Lawenda 17.02.05, 11:33 Dziekuje Wam za podpowiedzi. Kilka lat temu przejezdzalam przez Francje i zachwycily mnie pola lawendowe.Od tego czasu bardzo lubie ta rosline mielam ich tylko kilka i raczej dobrze sie trzymaly. Teraz mam swoja ziemie i wiecej mozliwosci,chcialam obsadzic wejscie do domu poptrzeba okolo 40 sztuk ale skoro fachowiec poleca co innego licze sie z tym zdaniem.Tylko czym zastapic lawende PANIE JURKU? Pozdrawiam! Agata Odpowiedz Link Zgłoś
moniczka72 Re: Lawenda 14.02.05, 14:13 Ja po kwitnieniu, kiedy to przycinalam pedy zeby zagescic troche pokroj, te poobcinane koncowki, o dosc roznych dlugosciach, ale srednio z 8 cm., zanurzalam w ukorzeniaczu w proszku, a nastepnie wkladalam w otworki wykonane chyba jakims gwozdziem w doniczce z piaskiem. Z dwoch malutkich krzaczkow otrzymalam kolo 25 sadzonek, praktycznie wszystkie posadzone w doniczki pedy sie ukorzenily z czego jestem bardzo zadowolona. Ciekawe jak przetrwaly zime, bo niczym ich nie zabezpieczylam... Powodzenia w uprawie! Monia (Olsztyn) Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Lawenda 18.02.05, 01:10 A u mnie sama się rozsiewa. Nawet już do sąsiada przeszła. Nie wiem ja to się dzieje, ale nie obcinam kwiatostanów. Nawet na zimę nie przykrywam, a krzaczek się mocno rozrasta. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaga11 Re: Lawenda 18.02.05, 19:16 Dziekuje Wam za podpowiedzi. Fachowiec poleca co innego licze sie z tym zdaniem.Tylko czym zastapic lawende PANIE JURKU? Pozdrawiam! Agata Odpowiedz Link Zgłoś