cenia5 03.10.05, 09:22 Czy ktoś uformowal modrzewia jakby wyglądał na szczepionego? Czy trzeba po prostu poodcinać dolne gałązki i uciąć stożek wzrostu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cenia5 Re: formowanie modrzewia 03.10.05, 09:22 i jeszcze jedno.... kiedy to cięcie? Odpowiedz Link Zgłoś
akinka6 Re: formowanie modrzewia 03.10.05, 15:33 Witaj Cenia - ja mam tak zrobiony modrzew. Całość jest do wys. ok. 2-3 m. Od dołu obcięłam gałęzie, u góry też jest ścięty i pilnuję, żeby nie robił sobie przewodnika. Ja obcinam go przede wszystkim wiosną, ale jeśli zachodzi potrzeba, to robię to w ciągu całego sezou. A modrzew rośnie i nic sobie nie robi z mojego sekatora. Tak więc musisz go dobrze pilnować, żeby nie wystrzelił Ci do góry. Poza tym modrzew jest bardzo wdzięcznym drzewem do modelowania. Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: formowanie modrzewia 03.10.05, 15:44 Mozesz zaprezentowac jakies linki albo wlasne zdjecia? Mam kilka mlodych modrzewi i zastanawiam sie co dalej? Nie sadzliem, ze to drzewo mozna modelowac, szczegolnie ze one tak szybko strzelaja w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: formowanie modrzewia 04.10.05, 06:26 Obawiam się że tak formowany modrzew po latach będzie wyglądał pokracznie. Pień będzie coraz grubszy. W efekcie uzyskamy gruby pień z małą koroną. Nie sądzę żeby udało się całość prowadzić tak żeby zachować proporcje między pniem a koroną. Odpowiedz Link Zgłoś
cenia5 Re: formowanie modrzewia 04.10.05, 08:07 > Obawiam się że tak formowany modrzew po latach będzie wyglądał pokracznie. i tu sie mylisz, widzialam u sąsiadki mojej cioci w ogrodzie - REWELACJA Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: formowanie modrzewia 05.10.05, 06:08 Ja pisałam o starym tak formowanym modrzewiu. Po latach nie znaczy po 2,3,5 ale po 20,25,30. Odpowiedz Link Zgłoś
cenia5 Re: formowanie modrzewia 05.10.05, 07:49 NIe wiem ile lat miał tamten modrzew ale na pewno wiecej niż 5. Przy okazji sie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cenia5 Re: formowanie modrzewia 04.10.05, 08:07 Świetnie! Na jakiej wysokości obcięłaś czubek? Odpowiedz Link Zgłoś
akinka6 Re: formowanie modrzewia 05.10.05, 06:42 Niestety nie dysponuję zdjęciem, ani linkiem. Kiedyś wpadła mi w ręce książka o iglakach i tam właśnie wyczytałam o możliwości formowania modrzewia. Mój ma już 12 lat a pień wcale nie jest gruby. Trudno jest mi powiedzieć jak kto ma ciąć, bo to wszystko zależy od tego co się komu podoba. Tak jak pisałam pilnuję, by nie było przewodnika, boczne gałęzie lekko tylko podcinam, by nie robił sobie wycieczek do sąsiadów lub na altankę. Natomiast całość gałęzi robi fantastyczną koronę dając trochę cienia dla bluszcza, wiciokrzewu, rododendrona i wrzosów. W tej chwili rozpiętość gałęzi dochodzi do ok. 4 m. Widziałam też modrzewie niziutkie na pniu z maleńką okrągłą koroną i wyglądało to również b.ładnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Formowanie modrzewia 05.10.05, 08:00 Witaj, Sam ma 2 modrzewie mające po 5 lat. Jeden jest formowany w stożek. Wysokość ok 1,8 metra, Wszystko co wyrasta poza moje założenia wycinam. Tnę go co kilka tygoni. Modrzew sie tym nie przejmuje. Staje sie coraz bardziej gęsty. Chcę z niego uformować zwartą bryłę. Teraz jestem na dobrej drodze, nie wiem jak będzie wygladał za lat 10... . Drugi modrzew bardziej przycianam by nie zarosł mi innych roślin i nie wyrosł do 10 metrów wysokośic. Chce by miał luźna strukturę.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cenia5 Re: Formowanie modrzewia 05.10.05, 11:03 A to ciekawe. Chciałam formować kulę ale może taki stożek będzie ładniejszy? Czy teraz moe coś przyciąć, czy na zimę lepiej nie? Jakiej wysokości masz ten stożek? Odpowiedz Link Zgłoś