jhbsk 24.09.09, 15:27 Kościół zaraz powie, że to zaproszenie do rozwiązłości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kadykianus Nędzny wynik 24.09.09, 16:05 Ile wyniosło p-wartość? U mnie p=0.039 w teście chi-kwadrat z poprawką na ciągłość. Nie powala na kolana nie tylko ta istotność statystyczna ale tym bardziej skuteczność tego preparatu. To bardzo niepewny wynik bardzo słabej szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
johnlemmon Re: Nędzny wynik 24.09.09, 16:31 To przecież tylko badania. Nie od razu Rzym zbudowano - ważne, że działa. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_z_krakowa Re: Nędzny wynik 24.09.09, 20:11 p=0,039 wskazuje na statystyczną istotność wyniku. Inna sprawa, że NNT = 5,43 (95% CI = 3,27-16,09) oznacza, iż trzeba podawać ten preparat 6 osobom, by jedną z nich uchronić przed zakażeniem HIV. Jak na szczepionkę - wynik dalece niezadowalający, choć zapewne jest to (względnie) obiecujący trop. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Pierwsza skuteczna szczepionka przeciw HIV 24.09.09, 23:46 A mnie zastanawia dlaczego badaniami nad szczepionką przeciwko HIV zajmuje się amerykańska armia? Skoro rząd USA chce finansować takie badania, to w porządku, ale dlaczego nie zrobi tego przez departament zdrowia, albo jakąś inną rządową instytucję przeznaczoną do takich celów, tylko właśnie przez departament obrony? Nie chce popadać w teorie spiskowe, ale coś mi tu śmierdzi. Żadna tajemnica, że USA (podobnie jak ZSRR, a obecnie Rosja, a ponadto Francja i Wielka Brytania) pracowały, pracują i będą nadal pracować nad bronią biologiczną, nawet jeżeli nie zamierzają jej nigdy użyć. W praktyce takie badania prowadzi się zawsze pod jakąś przykrywką ze względu na konwencje międzynarodowe i ryzyko skandalu. Być może marną skuteczność opisywanej szczepionki można wytłumaczyć tym, że jej powstanie było tylko efektem ubocznym jakichś innych badań, o zgoła odmiennym charakterze? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Pierwsza skuteczna szczepionka przeciw HIV 25.09.09, 00:23 quant34: > A mnie zastanawia dlaczego badaniami nad szczepionką przeciwko HIV zajmuje się > amerykańska armia? [...] > Żadna tajemnica, że USA [...] pracowały, pracują i będą nadal pracować > nad bronią biologiczną Łagodniejszym wyjaśnieniem byłoby, że AIDS kwitnie w armii amerykańskiej o rząd wielkości obficiej niż poza armią. Nie mam pojęcia, czy tak w istocie jest, może ktoś inny wie? Kiedyś tak było z narkotykami: amerykańskie wojsko w Wietnamie było ciężko znarkotyzowane. Jeszcze łagodniejszym wyjaśnieniem byłaby chęć rehabilitacji zszarganej renomy wojska. Wprawdzie mordują, torturują, gwałcą, kradną i kosztują miliardy dolarów, ale za to patrzcie, jaką fajną szczepionką nas zaszczycili. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
madcio M'kay 25.09.09, 21:48 Trollowanie do piachu poszło. Leoś, ty lepiej sie zajmij swoimi teoriami paranaukowymi - coś z czarnymi dziurami i bogiem, nawet nie pamietam o co chodziło w twojej słownej sałatce. Ale przynajmniej nie kwalifikowało się do wycinania. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewleonard szczepionka jet nieskuteczna 25.09.09, 22:11 Zarowno dla heteryków jak i pederastów szczepionka jest nieskuteczna dla 2/3 zaszczepionych. Odpowiedz Link Zgłoś