Dodaj do ulubionych

Bierne palenie szkodzi psychice

08.06.10, 13:02
A może nie jest to kwestia palenia (biernego bądź aktywnego), tylko przebywania w określonych środowiskach, np. osoby z większą skłonnością do depresji czy schizofrenii więcej czasu spędzają w knajpach, klubach, na dyskotekach, w specyficznym, dekadenckim towarzystwie, gdzie stres rozładowuje się papierosami itp.? Czy badacze uwzględnili tę rzecz?
Obserwuj wątek
    • maruda.r Bierne palenie szkodzi psychice 08.06.10, 16:19

"Ponadto bierni palacze byli znacznie bardziej zestresowani niż reszta badanych"

Bardziej, niż aktywni palacze?

• dar61 Bierne czytanie szkodzi psychice 08.06.10, 23:58
        W ankietach można wpisać nawet byle bzdurę - tak ankietuje się w
        Polsce uczniów pytając ich o to czy piją i się narkotyzują.

Ja też w ankiecie mogę napisać, że wieloszpaltowe, głębokie,
        dociekliwe i wyważone artykuliki "Oli" mnie się bardzo, ale to
        bardzo, podobają...
      • kornel-1 Re: Bierne palenie szkodzi psychice 09.06.10, 00:24
        maruda.r napisał:
        > "Ponadto bierni palacze byli znacznie bardziej zestresowani niż reszta badanych"
        > *****************************
        > Bardziej, niż aktywni palacze?

No, pewnie!
        Palacz (czynny), gdy zapali to się odstresowuje, bierny palacz natomiast stresuje się zadymieniem!

Kornel
        -
    • pensioner63 Dym czy stress szkodzi psychice? 09.06.10, 08:36
      rumcajs.68 napisał:
      > A może nie jest to kwestia palenia (biernego bądź aktywnego),
      > tylko przebywania w określonych środowiskach...
      > Czy badacze uwzględnili tę rzecz?

Bardzo rzadko w badaniach nad ludźmi badaczom udaje się uwzględnić inne czynniki
      mogące mieć wpływ na badane zjawisko. Łatwiej jest badać szczury gdzie można je
      podzielić na dwie identyczne grupy. Nie sądzę abyśmy mogli wiarygodnie
      odpowiedzieć na pytanie czy to dym wdychany przez pasywnych palaczy, czy też
      stress spowodowany zmuszaniem ludzi do wdychania znienawidzonego dymu
      papierosowego, spowodował problemy ze zdrowiem psychicznym.
      • pensioner63 Olu, zmień nick na Alex 09.06.10, 08:45
        dar61 napisał:
        > Ja też w ankiecie mogę napisać, że wieloszpaltowe, głębokie,
        > dociekliwe i wyważone artykuliki "Oli" mnie się bardzo, ale to
        > bardzo, podobają...

Uważam, że Ola pisząc w dużym polskim dzienniku zrobiła duży błąd podpisując się
        żeńskim imieniem. Znaczna większość mężczyzn w Polsce wie, że kobiety nie nadają
        się do nauki. Pan Bóg stworzył kobietę z żebra Adama aby umilała mu życie,
        opiekowała się dziećmi i gotowała obiady.

Maria Skłodowska wyjechała do Francji gdy chciała zajmować się nauką. W efekcie
        jako jedyna dostała dwie nagrody Nobla - z chemii i fizyki. W Polsce wtedy nawet
        na studia jej by wtedy nie przyjęto. Olu podpisuj się Aleksander!
      • rumcajs.68 Re: Dym czy stress szkodzi psychice? 09.06.10, 12:46
        pensioner63 napisał:

> Nie sądzę abyśmy mogli wiarygodnie
        > odpowiedzieć na pytanie czy to dym wdychany przez pasywnych palaczy, czy też
        > stress spowodowany zmuszaniem ludzi do wdychania znienawidzonego dymu
        > papierosowego, spowodował problemy ze zdrowiem psychicznym.

Ja nie napisałem, że stres może być przyczyną (w tym przypadku) problemów ze zdrowiem psychicznym. Chodziło mi o to, że sam fakt palenia papierosów lub przebywania w zadymionym środowisku może być ważnym czynnikiem wpływającym na niereprezentatywność próby - selekcjonującym właśnie tę część społeczeństwa mającą większe od przeciętnych problemy psychiczne.

> Bardzo rzadko w badaniach nad ludźmi badaczom udaje się uwzględnić inne czynnik
        > i
        > mogące mieć wpływ na badane zjawisko.

Nie zgodzę się całkowicie: naukowcy mają obowiązek uwzględnić wszystkie (a przynajmniej te podstawowe) zmienne uboczne, bo w przeciwnym wypadku wnioski wysuwane na podstawie takich badań są nic nie warte. Takie są po prostu reguły metodologii.
        • pensioner63 Dym z papierosów szkodzi zdrowiu psychicznemu 09.06.10, 13:07
          Streszczenie artykułu przez Reuters
          www.reuters.com/article/idUSTRE6575IM20100608
          mówi, że to badanie pokazało, że szansa trafienia do szpitala psychiatrycznego
          była 2.8x większa dla pasywnych palaczy, a 3.7x większa dla aktywnych palaczy w
          porównaniu z osobami nie stykającymi się z dymem papierosowym.

W wywiadzie z dziennikarzem dr Hamer, główny autor, powiedział, że to badanie
          pokazuje korelację, a nie co jest przyczyną czego. Powiedział też, że ten efekt
          istnieje nawet gdy uwzględniono poprawki na status społeczny, picie alkoholu i
          inne efekty mogące mieć wpływ na zdrowie psychiczne. Powiedział też, że badania
          na zwierzętach pokazują, że dym papierosów pogarsza nastrój i może powodować
          depresję.

Więc sądzę jednak, że te badania wykazały, że wdychanie dymu z papierosów
          szkodzi zdrowiu psychicznemu.
          • rumcajs.68 Re: Dym z papierosów szkodzi zdrowiu psychicznemu 09.06.10, 14:12
            pensioner63 napisał:

> W wywiadzie z dziennikarzem dr Hamer, główny autor, powiedział, że to badanie
            > pokazuje korelację, a nie co jest przyczyną czego. (...)

> Więc sądzę jednak, że te badania wykazały, że wdychanie dymu z papierosów
            > szkodzi zdrowiu psychicznemu.

A więc uzyskane wyniki nie uprawniają do wysuwania wniosków na temat zależności przyczynowych, co robi autorka artykułu i Ty.

> Powiedział też, że ten efekt
            > istnieje nawet gdy uwzględniono poprawki na status społeczny, picie alkoholu i
            > inne efekty mogące mieć wpływ na zdrowie psychiczne.

Czy do tych "innych efektów" zaliczono dyspozycyjne predyspozycje do chorób psychicznych?
            • pensioner63 Różne wnioski z tych samych faktów 09.06.10, 17:12
              > pensioner63 napisał:
              >> Więc sądzę jednak, że te badania wykazały, że wdychanie dymu
              >> z papierosów szkodzi zdrowiu psychicznemu.

rumcajs.68 napisał:
              > A więc uzyskane wyniki nie uprawniają do wysuwania wniosków na
              > temat zależności przyczynowych, co robi autorka artykułu i Ty.

Dr Hamer, autor artykułu w Archives of General Psychiatry, jest mężczyzną. To on
              i współautorzy wyciągnęli wniosek, że wdychanie dymu papierosowego szkodzi
              psychice. Ola i ja zgodziliśmy się z tym wnioskiem. Ty nie zgadzasz się. Widać
              więc, że ludzie wyciągają różne wnioski z tych samych faktów (a czasem nawet
              piszą wnioski bez zapoznawania się z faktami).

Dlatego w artykułach naukowych prezentuje się szczegółowe wyniki badań aby inni
              czytelnicy mogli ewentualnie wyciągnąć własne wnioski, czasem inne niż autorzy
              oryginalnej publikacji.
              • rumcajs.68 Re: Różne wnioski z tych samych faktów 09.06.10, 18:04
                pensioner63 napisał:

> Dr Hamer, autor artykułu w Archives of General Psychiatry, jest mężczyzną. To o
                > n
                > i współautorzy wyciągnęli wniosek, że wdychanie dymu papierosowego szkodzi
                > psychice. Ola i ja zgodziliśmy się z tym wnioskiem. Ty nie zgadzasz się. Widać
                > więc, że ludzie wyciągają różne wnioski z tych samych faktów (a czasem nawet
                > piszą wnioski bez zapoznawania się z faktami).

No sorry, ale w poprzednim poście napisałeś coś takiego: "W wywiadzie z dziennikarzem dr Hamer, główny autor, powiedział, że to badanie pokazuje korelację, a nie co jest przyczyną czego." Teraz piszesz, że "dr Hamer, autor artykułu w Archives of General Psychiatry (...) i współautorzy wyciągnęli wniosek, że wdychanie dymu papierosowego szkodzi psychice." To jak to w końcu jest z tą zależnością przyczynową pomiędzy wdychaniem dymu a chorobami psychicznymi: stwierdzili ją autorzy artykułu, czy tylko Ty z "olą" dopowiadacie sobie coś, co chcielibyście, żeby z tych badań wynikło???

> Dlatego w artykułach naukowych prezentuje się szczegółowe wyniki badań aby inni
                > czytelnicy mogli ewentualnie wyciągnąć własne wnioski, czasem inne niż autorzy
                > oryginalnej publikacji.

Taaa... Myślę, że cel zamieszczania szczegółowych wyników badań jest dokładnie odwrotny: żeby inni wyciągali dokładnie takie wnioski, jakie płyną z uzyskanych wyników, a nie takie, jakie im z różnych względów pasują.
                • pensioner63 Pewność siebie nie zastępuje wiedzy 10.06.10, 13:21
                  Czy mam to rozumieć, że ja i Ola jesteśmy winni, że wyciągasz błędne wnioski?
                  Łagodnie sugerowałem, że dobrze jest zapoznać się z wynikami badań aby wyciągać
                  własne wnioski, szczególnie jeśli one są odmienne od wniosków autorów
                  oryginalnego artykułu oraz napisanych w streszczeniach tego artukułu. Pewność
                  siebie nie zastępuje rzetelnej wiedzy.

Podałem odnośnik do jednostronicowego artykułu w Reuters. Możesz napsać w Google
                  "Mark Hamer" i znaleźć więcej streszczeń jego artykułu lub przeczytać oryginalny
                  artykuł. Pisz swoje wnioski gdy zapoznasz się z wynikami badań, a nie insynuuj,
                  że inni mylą się na podstawie przekonania, że masz patent na nieomylność.
                  • rumcajs.68 Re: Pewność siebie nie zastępuje wiedzy 10.06.10, 15:46
                    pensioner63 napisał:

> Czy mam to rozumieć, że ja i Ola jesteśmy winni, że wyciągasz błędne wnioski?

Ale jakie wnioski? Ja piszę tylko o korelacji, a ona dość wyraźnie wynika z samej notki. To Ty i "ola" wyciągacie dużo dalej idące wnioski o zależności przyczynowej, nie mając na nie argumentów, a wręcz przeciwne do tego, co twierdzi sam autor artykułu, Mark Hamer.

> Podałem odnośnik do jednostronicowego artykułu w Reuters. Możesz napsać w Googl
                    > e
                    > "Mark Hamer" i znaleźć więcej streszczeń jego artykułu lub przeczytać oryginaln
                    > y
                    > artykuł. Pisz swoje wnioski gdy zapoznasz się z wynikami badań, a nie insynuuj,
                    > że inni mylą się na podstawie przekonania, że masz patent na nieomylność.

Jak będę miał więcej czasu, sięgnę do źródła, oczekiwałem jednak, że Ty podasz mi jakieś argumenty na zależność przyczynową, którą widzisz. Niczego takiego jednak nie doczekałem się, poza sprzecznymi wypowiedziami przypisywanymi przez Ciebie drowi Hamerowi. Po raz kolejny nie rozumiem, o jakich moich "wnioskach" i "patencie na nieomylność" piszesz, bo wydaje mi się, że to ja dużo bardziej zachowawczy jestem przy wyciaganiu wniosków niż Ty.
    • rockville Bierne palenie szkodzi psychice 09.06.10, 10:35
      Liczba mlodych ludzi do wieku 20 latlat palacych papierosy w USA zmalala
      do 20%!! W tej samej grupie wiekowej 30% mlodych ludz jest nosicielem
      co najmniej jednej choroby wenerycznej !!!
    • el_quatro Bierne palenie szkodzi psychice 10.06.10, 08:32
      Moze po prostu osoby które godzily sie na palenie w swojej obecnosci sa
      slabsze psychicznie?
      Nie potrafia powiedziec agresorowi 'nie pal przy mnie', nie mowiac o 'zgas
      tego papierosa'. Czasmi nawet nie potrafia opuscic palacego towarzystwa, zeby
      kogos nie urazic.
      Ich pozycja w grupie jest slaba, a lęk za silny

Taka uleglosc moze wynikac z depresyjnej konstrukcji umyslu. Poza tym ciagle
      zycie w leku i ponizeniu moze sprzyjac pojawieniu sie powaznej depresji
      wymagajacej leczenia w szpitalu. Moze pewnie tez prowokowac do ucieczki w
      swiat schizofrenii jesli ktos ma takie predyspozycje

Jest korelacja, ale nie wiadomo co jest przyczyna, a co skutkiem. Raczej malo
      pradopodobne zeby dym w ten sposob szkodzil. Choc wszystko mozliwe
    • bad_religion Bzdury 10.06.10, 09:06
      "Wcześniejsze badania wykazały już, że bierne palenie może powodować m.in.
      raka płuc i choroby układu krążenia"

BZDURA. Nie ma takich badań. W latach 90 opublikowano w USA raport, który
      stawiał taką tezę, ale dość szybko zostało udowodnione, że przyjęta przez
      autorów metodologia była naciągana, a wnioski sfałszowane. Niestety do dziś
      ludzie powtarzają bzdury o zwiększonym ryzyku raka w związku z biernym
      paleniem i na tej podstawie wprowadza się zakazy palenia. Tymczasem rzetelne
      badania pokazały, że ryzyko zachorowania na raka u biernego palacza wynosi
      12.5:1000000, podczas, gdy u osoby nie przebywającej w towarzystwie palących
      10:1000000. Raptem 2.5 przypadku więcej na 1 mln, co mieści się w granicach
      błędu statystycznego.
    • apendula_niewdziosek Neuroleptyki pobudzają do palenia 10.06.10, 11:18
      Neuroleptyki (generalnie na schizofrenię, choć nie tylko) mają takie działania
      uboczne, które pacjenci chętnie kompensują papierosami. Tak to działa, nie
      wiem dlaczego, ale tak jest. Nich mi ktoś pokaże niepalącego schizofrenika.
      Jest trochę artykułów w sieci na ten temat, więc nie ma co tworzyć wydumanych
      teorii.
      • pensioner63 Aktywni i pasywni palacze więcej chorują 10.06.10, 13:27
        Badania wykazały, że szansa trafienia do szpitala psychiatrycznego
        była 2.8x większa dla pasywnych palaczy, a 3.7x większa dla aktywnych palaczy w
        porównaniu z osobami nie stykającymi się z dymem papierosowym. Twój argument
        mógłby być słuszny gdyby więcej chorób psychicznych było tylko wśród
        aktywnych palaczy.
        • apendula_niewdziosek Re: Aktywni i pasywni palacze więcej chorują 10.06.10, 14:15
          Ludzie lepiej się czują w towarzystwie podobnych sobie i ludzi z zaburzeniami
          osobowości, depresją, zaburzeniami borderline i innymi takimi problemami też to
          dotyczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka